Popular Post Sebastian Kłóś Posted February 12, 2017 Popular Post Share Posted February 12, 2017 (edited) Projekt: Kadz zacierno-filtracyjna (fotorelacja) Witam chciałbym zaprezentować projekt mini browaru domowego, sporo czasu minęło od kiedy powstało wszystko ale już jest i można się pochwalić. Najpierw chce zaprezentować kocioł zacierno-filtracyjny, całość jest wykonana ze stali nierdzewnej. Chciałbym tu podziękować Mambers sporo się inspirowałem jego projektem, również tu podziękowania dla sprawek dzięki któremu mam grzałki i fałszywe dno. Dzięki chłopaki. Reszta to Internet tam wszelki inspiracje znalazłem. Filmik pokazujący jak to wszystko wygląda. Więc po kolei: Zbiornik: Powstał z rury fi 400 o górności 3mm stal nierdzewna do tego przychodzi dno z blachy 3mm, w zbiorniku na samym dnie jest zamontowany kran spustowy, po prawej stronie na wysokości fałszywego dna jest wspawana mufka fi 60,3 mm do opróżniania zbiornika z młóta po wysłodzeniu ziarna, troszkę wyżej zawodu spustowego jest zamontowany termometr analogowy, elektronika elektroniką ale kontrola musi być, po przeciwnej stronie jest miejsce na zamontowanie czujnik do regulacji mocy grzałek. Fałszywe dno: blacha 1,5 mm z 250 naciec o średnicy 0,7 mm a długości 1,5 cm wszystko cięte laserowo. Do blachy zostały zamontowane nóżki aby unieść dno na odpowiedniej wysokość 2,5 cm od faktycznego dna. Gdyż taki przekrój ma zawór wspawany przy dnie zbiornika. Dno jest przeciętna w połowę aby można było bez problemu wyjąć je przy czyszczeniu sprzętu. Grzałki to 2x po 1750 co łącznie dają moc 3,5kw grzałki będą podęte pod REGULATOR MOCY I TEMPERATURY PRD2U+ (maks 2 sondy) http://www.pamel.pl/sklep/prestashop/pl/jednofazowe/12-regulator-mocy-i-temperatury-prd2u-maks-2-sondy.html grzałki nadal można zamawiać tu: https://docs.google.com/spreadsheets/d/14LB-K0YDBJQ54Id9_1AF0ifSofwlTTYU967CrbMwxMM/edit?pli=1 Pokrywa: Pokrywa to dennica z blachy 3 mm wyprasowana, do dennicy został przyspawany kołnierz z blachy aby można było połączyć pokrywę z drugą częścią kołnierz dospawanego do gara. W kołnierzach zostały wywiercone otwory na śruby aby jedna część połączyć z druga, dzięki temu mieszadło zamontowane do silnika jest stabilnie zamontowane, druga część mieszadła jest oparta na dnie zbiornika w specjalnym (łożysku z teflonu). W pokrywie od spodniej części zamontowana jest deszczownica do wysładzanie, wykonana jest z rurek miedzianych w rurce są nawiercone otwory o średnicy 3 mm, w dnie wspawana jest mufka ½ cala do niego od góry wkręcony zawór dzięki któremu możemy regulować ilość kąpiącej wody. Woda będzie doprowadzona grawitacyjnie z naczynia znajdującego się wyżej całej kadzi. Napęd mieszadła jest świetnie opisany przez Membersa Link :http://www.piwo.org/topic/15519-kadz-zacierno-filtracyjna-warzelna-tez-z-kega/ A tu parę fotek jak mi z tym poszło.. ja użyłem zasilacza od xboxa za 40 zł z neta a silnik ze złomu za 15zł Zapraszam wszystkich na moja strona na FB : https://www.facebook.com/Browar-Domowy-QUSIU-1528646420762032/ Chenie usłyszeć słowo krytyki.. Jeśli ktoś potrzebuje pomoce to służę rada i nie tylko coś razem możemy zrobić, potrzebujesz coś poprawić chętnie się tym zajme Edited February 16, 2017 by Sebastian Kłóś Undeath, gigo, Dr_Herman and 3 others 6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted February 12, 2017 Share Posted February 12, 2017 (edited) Pomijając kwestie techniczne sprzętu, jest ok (sporo pracy, kasy itp) przyczepię się do polszczyzny, prawie jak translator Google w kilku miejscach jakby działał. Edited February 12, 2017 by GB... Link to comment Share on other sites More sharing options...
gigo Posted February 12, 2017 Share Posted February 12, 2017 Nie ma co się czepiać nie każdy jest złotoustym poetą , widać że kolega włożył w projekt dużo pracy i serca. Na pewno jego praca może posłużyć innym jako przykład do własnych projektów .Duży punkcik za fotorelacje z pracy nad sprzętem. Sebastian Kłóś 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzans Posted February 12, 2017 Share Posted February 12, 2017 (edited) Witam, też się przymierzam do zaczęcia budowy. Na początek planuję zakupić garnek 50L ze stali nierdzewnej z kranem spustowym i fałyszywe dno oraz nawiercić otwór na termometr tak w połowie wysokości gara. Gar będzie używany na kuchence gazowej lub ewentualnie taborecie. W dalszej perspektywie przewiduje stopniowo go ulepszać. Jak orientowałem się to koszty początkowe to około 460 zł za gar już z zamontowanym kranem + 120 zł termometr + 170 zł fałszywe dno = 750 zł na początek. Co o tym myślicie? Edited February 12, 2017 by grzans Link to comment Share on other sites More sharing options...
czeburaszka710 Posted February 12, 2017 Share Posted February 12, 2017 Fajna praca , aby dobrze służył . Jedynie co bym nie śmiało sugerował .... zbyt wysoki w stosunku do szerokości . Jakoś tak obliczam że grubość złoża musi być 10-15cm , przy grubszym złożu może być gorzej . A co do pisowni .... komu trzeba zrozumie o co chodzi , a komu nie pasuje nie musi czytać . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Enethion Posted February 13, 2017 Share Posted February 13, 2017 A co do pisowni .... komu trzeba zrozumie o co chodzi , a komu nie pasuje nie musi czytać . Tylko języka żal Link to comment Share on other sites More sharing options...
DonBeer Posted February 13, 2017 Share Posted February 13, 2017 gdzie można nabyć tą teflonową prowadnice do mieszadła co masz na dnie Kadzi?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiwoLab Posted February 13, 2017 Share Posted February 13, 2017 (edited) Zbiornik: Powstał z rury fi 400 o górności 3mm stal nierdzewna do tego przychodzi dno z blachy 3mm, w zbiorniku na samym dnie jest zamontowany kran spustowy, po prawej stronie na wysokości fałszywego dna jest wspawana mufka fi 60,3 mm do opróżniania zbiornika z młóta po wysłodzeniu ziarna,... Chenie usłyszeć słowo krytyki.. Jeśli ktoś potrzebuje pomoce to służę rada i nie tylko coś razem możemy zrobić, potrzebujesz coś poprawić chętnie się tym zajme Za wkład pracy duży plus. Jednak trochę krytyki też będzie. Nie zawsze wykorzystanie tego co się posiada lub co jest tanie jest korzystne. Nie wiem czym się kierowałeś, że użyłeś rury o średnicy 40cm? Nie lepiej walcować pod żądaną srednicę? Ten zbiornik jest stanowczo za smukły! Wysokość powinna być 1-1,25D. 1,5D jest do zaakceptowania. Ale tu chyba mamy 2D. I jeszcze ta mufka 60,3 mm do opróżniania zbiornika z młóta. Ty tak poważnie myślisz, że przez ten otworek będziesz młóto usuwał?! Chyba tylko wylewał po rozcieńczeniu. Edited February 13, 2017 by PiwoLab Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sebastian Kłóś Posted February 16, 2017 Author Share Posted February 16, 2017 Najpierw podziękowania za miłe słowo i uznanie Dziekuje Fajna praca , aby dobrze służył . Jedynie co bym nie śmiało sugerował .... zbyt wysoki w stosunku do szerokości . Jakoś tak obliczam że grubość złoża musi być 10-15cm , przy grubszym złożu może być gorzej . A co do pisowni .... komu trzeba zrozumie o co chodzi , a komu nie pasuje nie musi czytać . Jednak trochę krytyki też będzie. Nie zawsze wykorzystanie tego co się posiada lub co jest tanie jest korzystne. Nie wiem czym się kierowałeś, że użyłeś rury o średnicy 40cm? Nie lepiej walcować pod żądaną srednicę? Ten zbiornik jest stanowczo za smukły! Wysokość powinna być 1-1,25D. 1,5D jest do zaakceptowania. Ale tu chyba mamy 2D. Odpowiem na te zarzuty tak. "darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby " gdzie można nabyć tą teflonową prowadnice do mieszadła co masz na dnie Kadzi?? Ja kupiłem taki materiał: Poliamid PA6 ERTALON TARNAMID wałek FI15x500 PRĘT http://allegro.pl/poliamid-pa6-ertalon-tarnamid-walek-fi15x500-pret-i6639157483.html Na allegro jest tego naprawdę sporo. Można dobra jaki chcesz wymiar. Mając taki wałek wziąłem go na tokarkę i wytoczyłem odpowiednią tulejkę. Witam, też się przymierzam do zaczęcia budowy. Na początek planuję zakupić garnek 50L ze stali nierdzewnej z kranem spustowym i fałyszywe dno oraz nawiercić otwór na termometr tak w połowie wysokości gara. Gar będzie używany na kuchence gazowej lub ewentualnie taborecie. W dalszej perspektywie przewiduje stopniowo go ulepszać. Jak orientowałem się to koszty początkowe to około 460 zł za gar już z zamontowanym kranem + 120 zł termometr + 170 zł fałszywe dno = 750 zł na początek. Co o tym myślicie? Nie lepiej zainwestować w kega 50l tańsze koszty 150zł myślę ze znajdziesz... troszkę mniej estetyczne ale myślę ze funkcje spełni. Ja mam takiego kega na warzenia. Pozdrawiam wszystkich innych co zajrzeli na mój post Jeśli macie jakieś pytania to jestem dostępny na PW Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamilo Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 (edited) Mała sugestia, wywal tą kapilarę termometru analogowego wykonaną z mosiądzu bo w środowisku kwaśnym będzie Ci oddawać do brzeczki to i owo. Zamień na kwasoodporną (niech ktoś Ci dotoczy i nagwintuje). Edited February 16, 2017 by Kamilo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sebastian Kłóś Posted February 16, 2017 Author Share Posted February 16, 2017 Mała sugestia, wywal tą kapilarę termometru analogowego wykonaną z mosiądzu bo w środowisku kwaśnym będzie Ci oddawać do brzeczki to i owo. Zamień na kwasoodporną (niech ktoś Ci dotoczy i nagwintuje). Pomyśle o tym. A mógłbyś mi podesłać jakiś artykuł na ten temat ?? No bo gdzieś ta wiedzę znalazłeś?? A ja nie słyszałem o tym, jestem Ciekać co może mosaic oddawac "to i owo" Dziekuje za sugestie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamilo Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 (edited) Wystarczy poszukać na forum: http://www.piwo.org/topic/22264-elementy-mosi%C4%99%C5%BCne-podczas-warzenia/?hl=mosi%C4%85dz&do=findComment&comment=417533 http://www.piwo.org/topic/1580-materialy-do-piwowarstwa-domowego/?hl=mosi%C4%85dz&do=findComment&comment=24383 a tu jak mosiądz wygląda po jakimś czasie użytkowania: http://www.piwo.org/topic/22161-kocio%C5%82ek-do-nachmielania-z-hop-stopperem-i-ch%C5%82odnic%C4%85/?do=findComment&comment=415966 i wiele innych... Edited February 16, 2017 by Kamilo Sebastian Kłóś 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sebastian Kłóś Posted February 16, 2017 Author Share Posted February 16, 2017 Dziekuje pomyśle nad wymianom tego Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamilo Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 Nawet jak śladowe ilości metali ciężkich będą się przedostawać do brzeczki, to warto wymienić i tak nas trują z każdej strony. Link to comment Share on other sites More sharing options...
johnny13pl Posted April 7, 2017 Share Posted April 7, 2017 Mam pytanie do sposobu filtracji. Czy w takiej kadzi też trzeba używać wężyka z klipse, czy ten system jest zarezerwowany do staczwężyka? Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Witja Posted April 8, 2017 Share Posted April 8, 2017 Mam pytanie do sposobu filtracji. Czy w takiej kadzi też trzeba używać wężyka z klipse, czy ten system jest zarezerwowany do staczwężyka? Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Przeczytaj caly temat jest tam o falszywym dnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
johnny13pl Posted April 8, 2017 Share Posted April 8, 2017 Może źle zadałem pytanie. To, że w kadzi jest fałszywe dno, to wiem, bo już nawet takie kupiłem i zbieram się do budowy kadzi. Interesuje mnie czy do kranu przez który leci filtrat tez trzeba podłączyć silikonowy wężyk z klipsem bo takiego aktualnie używam przy fermentorze z kranikiem. Widzę, ze krany montowane w kadzich są różne i tj. proste i zakrzywione i to samo dotyczy średnicy tych kranów są małe i duże. Czy na taki kran też trzeba zakładać wężyk, bo przy moim sposobie czasami on się przydaje jak filtracja spowalnia, a może przy FD nie ma takiego problemu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Witja Posted April 8, 2017 Share Posted April 8, 2017 Zasada filtracji jest taka sama jak na sracz wezyku Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now