Browar Soravin Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Cześć, jak w temacie, a było to tak: słody: pale ale 3kg carapils weywrman 1kg carahell weyerman 0,5kg chmiele: east kent goldings 30g fuggler 30g drożdże: safale s-04 11,5g Proces: zacieranie - podgrzałem wodę 12l do 70 stopni, dodałem słody, utrzymywana temp. 67-68 stopni przez 45 minut, po 30 minutach próba jodowa ujemna, podgrzanie do 76 stopni i filtracja. Garnek mam z wężykiem z oplotu, 15 minut na ułożenie się młuta, wąska stróżka, wysładzanie wodą dolewaną o temp 76 stopni do 21l brzeczki. Chmielenie w 5 minucie gotowania 1 chmiel całość, 2 chmiel po połowie na 15 i 5 minut przed końcem gotowania, gotowałem 65 minut raczej spokojnie. BLG w temp 20 stopni 15 dzisiaj po 4/5 dniu 5BLG. co dalej? dać chmielu na zimno mam Summit 100g - USA Chmiel granulat doradźcie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Z tym cara to zaszalałeś Browar Soravin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Masz zamiar wykorzystać gęstwę? Browar Soravin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 słody: pale ale 3kg carapils weywrman 1kg carahell weyerman 0,5kg doradźcie? nie dawać do zacierania tak gigantycznej ilości słodów karmelowych. Browar Soravin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 dzisiaj po 4/5 dniu 5BLG. co dalej? czekać. Nie grzebać. Browar Soravin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar Soravin Opublikowano 12 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 OK czekam, gęstwę? a jak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 OK czekam, gęstwę? a jak? Jak? Zebrać z dna do sterylnego naczynia (np. słoika) i użyć do jednej z najbliższych warek. Jeśli nie będziesz jej zbierał to można chmielić w tym samym fermentorze. Po prostu wsypać chmiel i ot cała filozofia Ale to dopiero po upewnieniu się, że fermentacja zakończona. Browar Soravin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 gęstwę? a jak? http://www.wiki.piwo.org/Zbieranie_i_ponowne_u%C5%BCycie_g%C4%99stwy_dro%C5%BCd%C5%BCowej Proszę Browar Soravin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar Soravin Opublikowano 17 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 Gęstwa zebrana! Piwo po burzliwej dalej BLG 5, czuć lekką goryczkę i KARMEL. Dorzuciłem na cichą 50g chmielu SUMMIT na chmielenie na zimno cicha trwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 17 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 Gęstwa zebrana! Piwo po burzliwej dalej BLG 5, czuć lekką goryczkę i KARMEL. Dorzuciłem na cichą 50g chmielu SUMMIT na chmielenie na zimno cicha trwa. Nie za szybko? Browar Soravin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar Soravin Opublikowano 27 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 Hej, dzisiaj zmierzyłem BLG spadło do 2 butelkować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bercik1 Opublikowano 28 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 Hej zmierz jeszcze jutro jak dalej 2 to butelkuj dodając glukozy 6g/l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar Soravin Opublikowano 1 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Zabutelkowane:) wyszło 0,5 x 33 szt. 0,3 x 2 szt. sypło się 99g glukozy. za 2 tygodnie degustacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar Soravin Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Witajcie, piwko się już prawie kończy Nie kupię już więcej piwa w sklepie! Igorrodz i kamilg20 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się