Skocz do zawartości

Pierwsza warka ze słodów PALE ALE


Browar Soravin

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

jak w temacie, a było to tak:

słody:

  1. pale ale 3kg
  2. carapils weywrman 1kg
  3. carahell weyerman 0,5kg

chmiele:

  1. east kent goldings 30g
  2. fuggler 30g

drożdże:

  1. safale s-04 11,5g

Proces:

zacieranie - podgrzałem wodę 12l do 70 stopni, dodałem słody, utrzymywana temp. 67-68 stopni przez 45 minut, po 30 minutach próba jodowa ujemna, podgrzanie do 76 stopni i filtracja. Garnek mam z wężykiem z oplotu, 15 minut na ułożenie się młuta, wąska stróżka, wysładzanie wodą dolewaną o temp 76 stopni do 21l brzeczki. Chmielenie w 5 minucie gotowania 1 chmiel całość, 2 chmiel po połowie na 15 i 5 minut przed końcem gotowania, gotowałem 65 minut raczej spokojnie.

 

BLG w temp 20 stopni 15 dzisiaj po 4/5 dniu 5BLG.

co dalej?

dać chmielu na zimno mam 

Summit 100g - USA Chmiel granulat

 

doradźcie?

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

OK czekam,

 

gęstwę? a jak?

Jak? Zebrać z dna do sterylnego naczynia (np. słoika) i użyć do jednej z najbliższych warek. Jeśli nie będziesz jej zbierał to można chmielić w tym samym fermentorze. Po prostu wsypać chmiel i ot cała filozofia :) Ale to dopiero po upewnieniu się, że fermentacja zakończona.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.