damian_zg Opublikowano 16 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 (edytowane) Idąc za namową kolegów, wykonałem izolację swojego garnka nierdzewnego Ambition Vitalux 36l. W tym celu wykorzystałem izolację rurociągów z pianki polietylenowej o grubości 20mm. Całość owinąłem samoprzylepną taśmą aluminiową. Mam nadzieję, że to pomoże w intensywnym gotowaniu brzeczki. Pozostaje jeszcze zaizolowanie pokrywki, którą wykorzystam przy zacieraniu. Testy na wodzie wykonam dopiero jutro. Tak się to prezentuje: Edytowane 17 Lutego 2017 przez damian_zg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_zg Opublikowano 17 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 (edytowane) Niestety dzisiejsze testy nie dały dobrych rezultatów. Woda w ilości 25l nie gotowała się intensywniej niż wcześniej, bez izolacji. Dodatkowo część izolacji na samym dole się skurczyła. Jedynie test utrzymania temperatury dał wynik pozytywny. Przez 20 minut temperatura spadła o 1 stopień, wcześniej spadek był około 1 stopień na 10 minut. Nie poddaję się jednak. Spróbuję zastosować wełnę mineralną z płaszczem aluminiowym o grubości 20mm, lub jeżeli będzie taka potrzeba dam dwie warstwy. Wełna mineralna ma lepsze parametry od pianki polietylenowej. Ktoś ma jakieś doświadczenia z izolacją garnka wełną mineralną i gotowaniem na palniku gazowym? Ewentualnie czy ktoś może zaproponować inny skuteczny materiał izolacyjny? Edytowane 17 Lutego 2017 przez damian_zg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 (edytowane) Jutro wrzucę fotki swojego, ale po prawdzie wygląda gorzej niż Twój (chodzi o estetykę), a zadanie spełnia znakomicie! Może problem tkwi w przyleganiu do gara? U mnie z zewnątrz jest solidnie obwiązane i całość tworzy zwartą konstrukcję. Skład materiału nie jest mi znany, ale z grubsza jest to trójsklejka: alufolia, gruba włóknina (jakieś 2 cm) i futerko (coś jak kapa na sofę). Ten materiał wykorzystywany jest o ile się mylę do produkcji ocieplanych wkładek do butów, na zewnątrz mocno opięte jeansem i związane. I to na prawdę działa! Co do twojego przypadku walczyłbym z innymi materiałami i dopasowaniem samej izolacji, może jest za luźne? Bo nie ma opcji żeby nie było łatwiej grzać, powierzchnia gara która oddaje ciepło jest b. duża. Edytowane 17 Lutego 2017 przez Gość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_zg Opublikowano 17 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 Jutro wrzucę fotki swojego, ale po prawdzie wygląda gorzej niż Twój (chodzi o estetykę), a zadanie spełnia znakomicie! Może problem tkwi w przyleganiu do gara? U mnie z zewnątrz jest solidnie obwiązane i całość tworzy zwartą konstrukcję. Skład materiału nie jest mi znany, ale z grubsza jest to trójsklejka: alufolia, gruba włóknina (jakieś 2 cm) i futerko (coś jak kapa na sofę). Ten materiał wykorzystywany jest o ile się mylę do produkcji ocieplanych wkładek do butów, na zewnątrz mocno opięte jeansem i związane. I to na prawdę działa! Co do twojego przypadku walczyłbym z innymi materiałami i dopasowaniem samej izolacji, może jest za luźne? Bo nie ma opcji żeby nie było łatwiej grzać, powierzchnia gara która oddaje ciepło jest b. duża. Na pewno był problem z przyleganiem bo do izolacji wykorzystałem piankę do rur - po jej rozcięciu nie dało się idealnie dopasować do gara. Poza tym podczas gotowania gdy dotknąłem izolacji to była bardzo gorąca, więc jej parametry są chyba słabe. Powalczę z innym materiałem i lepszym dopasowaniem. Ale wrzuć fotki swojego gara, zawsze może coś się uda podpatrzeć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 18 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 Może sprawdź ekran zagrzejnikowy. Z jednek strony aluminium z drugiej pianka. Koszt duży nie jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_zg Opublikowano 21 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 Pewną poprawę uzyskałem przy zamianie dysz w kuchence gazowej. Posiadam gaz ziemny GZ 41,5, natomiast fabrycznie w kuchence były zamontowane dysze pod gaz GZ50. Różnica w otworze dysz wynosi około 20%. Podejrzewam, że pełny sukces uzyskam przy ponownym zaizolowaniu garnka, tym razem wełną mineralną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 Też chętnie zobaczę fotki Zajęło mi to trochę czasu, za co przepraszam. 1) before, 2) tak wyglądają wycięte kubraczki (raz mi wykipiała brzeczka stąd plamy), 3) materiał, jak widać (albo i nie widać) trójwarstwowy: futerko, włóknina, alufolia, 4) założona część robocza izolacji, 5) after (z wspaniałym mocowaniem), wygląda dość topornie, ale pokazów warzenia jeszcze nie robiłem więc wstydu nie było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WithoutStress Opublikowano 10 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 Też chętnie zobaczę fotki Zajęło mi to trochę czasu, za co przepraszam. 1) before, 2) tak wyglądają wycięte kubraczki (raz mi wykipiała brzeczka stąd plamy), 3) materiał, jak widać (albo i nie widać) trójwarstwowy: futerko, włóknina, alufolia, 4) założona część robocza izolacji, 5) after (z wspaniałym mocowaniem), wygląda dość topornie, ale pokazów warzenia jeszcze nie robiłem więc wstydu nie było Ładną pochodnię ukręciłeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 10 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 Ładną pochodnię ukręciłeś Rambooo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się