conradock Posted February 18, 2017 Share Posted February 18, 2017 Witam,dziś popełniłem pierwszą Warke nie z brekwita co zajęło mi 10godzin Link to comment Share on other sites More sharing options...
krisangel Posted February 18, 2017 Share Posted February 18, 2017 To gratulacje. A co w związku z tym ? Maciu 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
conradock Posted February 18, 2017 Author Share Posted February 18, 2017 Witam mam pytanie, dzis popelnilem swoja pierwsza warke z zacieraniem i mialo byc 12blg, wyszlo 15blg. Wszystko spowodowane tym że odparowalo mi 6litrów brzeczki,przez to że nie mogłem na swojej kuchence doprowadzić do wrzenia. Wyszło mi 18litrow piwa. Moje pytanie jest takie, czy mogę po burzliwej fermentacji zlać do dwóch fermentatorow,bo w jednym chcialem zrobic chmielenie na zimno. Mam dwa fermentatory 33litrowe i boję się, że to może przyczynić się śp zakażenia piwa bo będzie za dużo przestrzeni nad piwem. Jak się mylę to proszę mnie poprawić Link to comment Share on other sites More sharing options...
conradock Posted February 18, 2017 Author Share Posted February 18, 2017 Przepraszam za ten temat nie dodał mi się cały tekst,który napisałem,wszystko przez to ze z komórki pisze Link to comment Share on other sites More sharing options...
krisangel Posted February 18, 2017 Share Posted February 18, 2017 Możesz. Ewentualnie koledzy pisali o mniejszych wiaderkach z Castoramy czy innego lerła merlena więc spróbuj zgłębić ten temat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
conradock Posted February 18, 2017 Author Share Posted February 18, 2017 Niby tak tylko,w sumie mam już trzy wiadra i mi starczy. Ale spróbuję w tych dużych może się nic nie stanie Link to comment Share on other sites More sharing options...
krisangel Posted February 18, 2017 Share Posted February 18, 2017 Czystość i dezynfekcja przede wszystkim i będzie ok. Powiedz coś więcej jeszcze co to za piwo i dlaczego tylko połowe chcesz chmielić na zimno? Link to comment Share on other sites More sharing options...
conradock Posted February 18, 2017 Author Share Posted February 18, 2017 (edited) DRY stout 12blg,ale wyszło 15blg. A chce chmielic polowe,tak poprostu z ciekawości jaka będzie roznica. Edited February 18, 2017 by conradock Link to comment Share on other sites More sharing options...
conradock Posted February 18, 2017 Author Share Posted February 18, 2017 CY 50g citry to za dużo będzie na 9litrów piwa ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted February 18, 2017 Share Posted February 18, 2017 DRY stout 12blg,ale wyszło 15blg. A chce chmielic polowe,tak poprostu z ciekawości jaka będzie roznica.Jak masz kranik i nie zbierasz gęstwy to można zabutelkować tą połowę a później dosypać chmielu. Oczywiście musisz poczekać do końca fermentacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
conradock Posted February 18, 2017 Author Share Posted February 18, 2017 A 50g citry to nie będzie za dużo na około 9litrów piwa?. Niby to tylko będzie na aromat,ale co za dużo to nie zdrowo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
guma44 Posted February 18, 2017 Share Posted February 18, 2017 A 50g citry to nie będzie za dużo na około 9litrów piwa?. Niby to tylko będzie na aromat,ale co za dużo to nie zdrowo. Nie za dużo. Przynajmniej coś poczujesz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
conradock Posted February 18, 2017 Author Share Posted February 18, 2017 A 50g citry to nie będzie za dużo na około 9litrów piwa?. Niby to tylko będzie na aromat,ale co za dużo to nie zdrowo. Nie za dużo. Przynajmniej coś poczujesz. A do DRY Stouta będzie citra pasować ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
conradock Posted February 18, 2017 Author Share Posted February 18, 2017 I jeszcze jedno miało mi wyjść 12blg a wyszlo 15blg,czy to źle w smaku wyjdzie czy nie ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
guma44 Posted February 18, 2017 Share Posted February 18, 2017 Nie spinaj się tak. Przefermentuje i ocenisz. Jak nikt ci nie mówi że coś spaprales to znaczy że nie będzie źle . Link to comment Share on other sites More sharing options...
conradock Posted February 18, 2017 Author Share Posted February 18, 2017 (edited) Do taj Pory robiłem z brekwitu to tam się spartolic nie da . Ale żeby coś urozmaicić to dodawałam zawsze coś na cicha fermentacje Edited February 18, 2017 by conradock Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted February 18, 2017 Share Posted February 18, 2017 Nie. Citra nie pasuje. Poczytaj Wiki czy w dry stout jest obecny aromat cytrusów. To bardzo prosty stout gdzie dominuje aromat palonki, kawy. Jak dodasz citry będziesz miał American stout...swoja drogą tez dobre piwo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilg20 Posted February 19, 2017 Share Posted February 19, 2017 Nie. Citra nie pasuje. Poczytaj Wiki czy w dry stout jest obecny aromat cytrusów. To bardzo prosty stout gdzie dominuje aromat palonki, kawy. Jak dodasz citry będziesz miał American stout...swoja drogą tez dobre piwo. Niech zrobi jak napisał i będzie miał dwa style, ale na pewno nie Dry Stout, który ma sporo niższy balling. To będzie raczej Foreign Extra Stout i drugi, tylko w wersji amerykańskiej. Kolego conradock daj znać za jakiś czas co z tego wyszło i jak wrażenia po pierwszym piwie z zacierania Link to comment Share on other sites More sharing options...
conradock Posted February 19, 2017 Author Share Posted February 19, 2017 (edited) Po zlaniu do butelek napiszę jakie mam pierwsze wrażenia,bo już wtedy będzie można sprawdzić jak będzie to smakowalo Edited February 19, 2017 by conradock Link to comment Share on other sites More sharing options...
conradock Posted February 19, 2017 Author Share Posted February 19, 2017 A już za tydzień będę warzyl milk stouta. Wiem trochę na jedno kopyto,ale nie mogłem się zdecydować Link to comment Share on other sites More sharing options...
conradock Posted February 19, 2017 Author Share Posted February 19, 2017 (edited) Mam jeszcze pytanie na ostatnie 10minut warzenia wrzuciłem ciemne slody. Wg. Przepisu powinienem trzymać pod przykryciem w temperaturze 72stopni C. A trzymałem w 65st C. Czy to będzie miało duży wpływ na smak piwa? Edited February 19, 2017 by conradock Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skajo Posted February 19, 2017 Share Posted February 19, 2017 Rozumiem, że zacierałeś w 65 słody jasne, potem miałeś podgrzać do 72 i wrzucić ciemne tak ? A wrzuciłeś do 65, zgadza się ? Jeśli zrobiłeś tak jak napisałem to wpływ będzie praktycznie niewyczuwalny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted February 19, 2017 Share Posted February 19, 2017 To zalezy czy na tych 65 skonczyles. Jezeli robili dalsze przerwy czyli dekstrynujaca i wygrzew palonka może być bardziej wyczuwalna. Jesli natomiast nie robiles tych dwóch przerw jestem bardzo ciekaw dlaczego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skajo Posted February 19, 2017 Share Posted February 19, 2017 Wytłumacz dlaczego palonka ma być mocniejsza po trzymaniu w 72 niż po trzymaniu w 65 ? Oczywiście zakładamy że kolega czasowo trzymał tyle ile trzeba, ale w innej temperaturze. Enethion 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
conradock Posted February 19, 2017 Author Share Posted February 19, 2017 Rozumiem, że zacierałeś w 65 słody jasne, potem miałeś podgrzać do 72 i wrzucić ciemne tak ? A wrzuciłeś do 65, zgadza się ? Jeśli zrobiłeś tak jak napisałem to wpływ będzie praktycznie niewyczuwalny. Dokładnie jak piszesz tak zrobiłem,po prostu coś źle zauważyłem w instrukcji Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now