Jump to content

Cicha fermentacja


Recommended Posts

Witam mam pytanie, dzis popelnilem swoja pierwsza warke z zacieraniem i mialo byc 12blg, wyszlo 15blg. Wszystko spowodowane tym że odparowalo mi 6litrów brzeczki,przez to że nie mogłem na swojej kuchence doprowadzić do wrzenia. Wyszło mi 18litrow piwa. Moje pytanie jest takie, czy mogę po burzliwej fermentacji zlać do dwóch fermentatorow,bo w jednym chcialem zrobic chmielenie na zimno. Mam dwa fermentatory 33litrowe i boję się, że to może przyczynić się śp zakażenia piwa bo będzie za dużo przestrzeni nad piwem. Jak się mylę to proszę mnie poprawić

Link to comment
Share on other sites

DRY stout 12blg,ale wyszło 15blg. A chce chmielic polowe,tak poprostu z ciekawości jaka będzie roznica.

Jak masz kranik i nie zbierasz gęstwy to można zabutelkować tą połowę a później dosypać chmielu. Oczywiście musisz poczekać do końca fermentacji.
Link to comment
Share on other sites

 

A 50g citry to nie będzie za dużo na około 9litrów piwa?. Niby to tylko będzie na aromat,ale co za dużo to nie zdrowo.

 

 

Nie za dużo. Przynajmniej coś poczujesz.

A do DRY Stouta będzie citra pasować ??
Link to comment
Share on other sites

Do taj Pory robiłem z brekwitu to tam się spartolic nie da . Ale żeby coś urozmaicić to dodawałam zawsze coś na cicha fermentacje

Edited by conradock
Link to comment
Share on other sites

Nie. Citra nie pasuje. Poczytaj Wiki czy w dry stout jest obecny aromat cytrusów. To bardzo prosty stout gdzie dominuje aromat palonki, kawy. Jak dodasz citry będziesz miał American stout...swoja drogą tez dobre piwo.

Link to comment
Share on other sites

Nie. Citra nie pasuje. Poczytaj Wiki czy w dry stout jest obecny aromat cytrusów. To bardzo prosty stout gdzie dominuje aromat palonki, kawy. Jak dodasz citry będziesz miał American stout...swoja drogą tez dobre piwo.

Niech zrobi jak napisał i będzie miał dwa style, ale na pewno nie Dry Stout, który ma sporo niższy balling. To będzie raczej Foreign Extra Stout i drugi, tylko w wersji amerykańskiej. Kolego conradock daj znać za jakiś czas co z tego wyszło i jak wrażenia po pierwszym piwie z zacierania :)

Link to comment
Share on other sites

Po zlaniu do butelek napiszę jakie mam pierwsze wrażenia,bo już wtedy będzie można sprawdzić jak będzie to smakowalo

Edited by conradock
Link to comment
Share on other sites

Mam jeszcze pytanie na ostatnie 10minut warzenia wrzuciłem ciemne slody. Wg. Przepisu powinienem trzymać pod przykryciem w temperaturze 72stopni C. A trzymałem w 65st C. Czy to będzie miało duży wpływ na smak piwa?

Edited by conradock
Link to comment
Share on other sites

To zalezy czy na tych 65 skonczyles. Jezeli robili dalsze przerwy czyli dekstrynujaca i wygrzew palonka może być bardziej wyczuwalna. Jesli natomiast nie robiles tych dwóch przerw jestem bardzo ciekaw dlaczego.

Link to comment
Share on other sites

Rozumiem, że zacierałeś w 65 słody jasne, potem miałeś podgrzać do 72 i wrzucić ciemne tak ? A wrzuciłeś do 65, zgadza się ? Jeśli zrobiłeś tak jak napisałem to wpływ będzie praktycznie niewyczuwalny.

Dokładnie jak piszesz tak zrobiłem,po prostu coś źle zauważyłem w instrukcji

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.