conradock Opublikowano 18 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 Witam,dziś popełniłem pierwszą Warke nie z brekwita co zajęło mi 10godzin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisangel Opublikowano 18 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 To gratulacje. A co w związku z tym ? Maciu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
conradock Opublikowano 18 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 Witam mam pytanie, dzis popelnilem swoja pierwsza warke z zacieraniem i mialo byc 12blg, wyszlo 15blg. Wszystko spowodowane tym że odparowalo mi 6litrów brzeczki,przez to że nie mogłem na swojej kuchence doprowadzić do wrzenia. Wyszło mi 18litrow piwa. Moje pytanie jest takie, czy mogę po burzliwej fermentacji zlać do dwóch fermentatorow,bo w jednym chcialem zrobic chmielenie na zimno. Mam dwa fermentatory 33litrowe i boję się, że to może przyczynić się śp zakażenia piwa bo będzie za dużo przestrzeni nad piwem. Jak się mylę to proszę mnie poprawić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
conradock Opublikowano 18 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 Przepraszam za ten temat nie dodał mi się cały tekst,który napisałem,wszystko przez to ze z komórki pisze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisangel Opublikowano 18 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 Możesz. Ewentualnie koledzy pisali o mniejszych wiaderkach z Castoramy czy innego lerła merlena więc spróbuj zgłębić ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
conradock Opublikowano 18 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 Niby tak tylko,w sumie mam już trzy wiadra i mi starczy. Ale spróbuję w tych dużych może się nic nie stanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisangel Opublikowano 18 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 Czystość i dezynfekcja przede wszystkim i będzie ok. Powiedz coś więcej jeszcze co to za piwo i dlaczego tylko połowe chcesz chmielić na zimno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
conradock Opublikowano 18 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 (edytowane) DRY stout 12blg,ale wyszło 15blg. A chce chmielic polowe,tak poprostu z ciekawości jaka będzie roznica. Edytowane 18 Lutego 2017 przez conradock Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
conradock Opublikowano 18 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 CY 50g citry to za dużo będzie na 9litrów piwa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 18 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 DRY stout 12blg,ale wyszło 15blg. A chce chmielic polowe,tak poprostu z ciekawości jaka będzie roznica.Jak masz kranik i nie zbierasz gęstwy to można zabutelkować tą połowę a później dosypać chmielu. Oczywiście musisz poczekać do końca fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
conradock Opublikowano 18 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 A 50g citry to nie będzie za dużo na około 9litrów piwa?. Niby to tylko będzie na aromat,ale co za dużo to nie zdrowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 18 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 A 50g citry to nie będzie za dużo na około 9litrów piwa?. Niby to tylko będzie na aromat,ale co za dużo to nie zdrowo. Nie za dużo. Przynajmniej coś poczujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
conradock Opublikowano 18 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 A 50g citry to nie będzie za dużo na około 9litrów piwa?. Niby to tylko będzie na aromat,ale co za dużo to nie zdrowo. Nie za dużo. Przynajmniej coś poczujesz. A do DRY Stouta będzie citra pasować ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
conradock Opublikowano 18 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 I jeszcze jedno miało mi wyjść 12blg a wyszlo 15blg,czy to źle w smaku wyjdzie czy nie ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 18 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 Nie spinaj się tak. Przefermentuje i ocenisz. Jak nikt ci nie mówi że coś spaprales to znaczy że nie będzie źle . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
conradock Opublikowano 18 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 (edytowane) Do taj Pory robiłem z brekwitu to tam się spartolic nie da . Ale żeby coś urozmaicić to dodawałam zawsze coś na cicha fermentacje Edytowane 18 Lutego 2017 przez conradock Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 Nie. Citra nie pasuje. Poczytaj Wiki czy w dry stout jest obecny aromat cytrusów. To bardzo prosty stout gdzie dominuje aromat palonki, kawy. Jak dodasz citry będziesz miał American stout...swoja drogą tez dobre piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 19 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 Nie. Citra nie pasuje. Poczytaj Wiki czy w dry stout jest obecny aromat cytrusów. To bardzo prosty stout gdzie dominuje aromat palonki, kawy. Jak dodasz citry będziesz miał American stout...swoja drogą tez dobre piwo. Niech zrobi jak napisał i będzie miał dwa style, ale na pewno nie Dry Stout, który ma sporo niższy balling. To będzie raczej Foreign Extra Stout i drugi, tylko w wersji amerykańskiej. Kolego conradock daj znać za jakiś czas co z tego wyszło i jak wrażenia po pierwszym piwie z zacierania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
conradock Opublikowano 19 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 (edytowane) Po zlaniu do butelek napiszę jakie mam pierwsze wrażenia,bo już wtedy będzie można sprawdzić jak będzie to smakowalo Edytowane 19 Lutego 2017 przez conradock Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
conradock Opublikowano 19 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 A już za tydzień będę warzyl milk stouta. Wiem trochę na jedno kopyto,ale nie mogłem się zdecydować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
conradock Opublikowano 19 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 (edytowane) Mam jeszcze pytanie na ostatnie 10minut warzenia wrzuciłem ciemne slody. Wg. Przepisu powinienem trzymać pod przykryciem w temperaturze 72stopni C. A trzymałem w 65st C. Czy to będzie miało duży wpływ na smak piwa? Edytowane 19 Lutego 2017 przez conradock Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 19 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 Rozumiem, że zacierałeś w 65 słody jasne, potem miałeś podgrzać do 72 i wrzucić ciemne tak ? A wrzuciłeś do 65, zgadza się ? Jeśli zrobiłeś tak jak napisałem to wpływ będzie praktycznie niewyczuwalny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 To zalezy czy na tych 65 skonczyles. Jezeli robili dalsze przerwy czyli dekstrynujaca i wygrzew palonka może być bardziej wyczuwalna. Jesli natomiast nie robiles tych dwóch przerw jestem bardzo ciekaw dlaczego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 19 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 Wytłumacz dlaczego palonka ma być mocniejsza po trzymaniu w 72 niż po trzymaniu w 65 ? Oczywiście zakładamy że kolega czasowo trzymał tyle ile trzeba, ale w innej temperaturze. Enethion 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
conradock Opublikowano 19 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 Rozumiem, że zacierałeś w 65 słody jasne, potem miałeś podgrzać do 72 i wrzucić ciemne tak ? A wrzuciłeś do 65, zgadza się ? Jeśli zrobiłeś tak jak napisałem to wpływ będzie praktycznie niewyczuwalny. Dokładnie jak piszesz tak zrobiłem,po prostu coś źle zauważyłem w instrukcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się