conradock Opublikowano 19 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2017 przez to wszystko bardzo duzo mi odparowało az do 15blg a mialo byc 12blg Ja pierdziu...co to za głupoty no co? dlugo sie gotowało to sie duzo odparowało, bo pare godzin probowalem doprowadzic do wrzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 19 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2017 To mało ci odparowało Jak masz słabą kuchenkę kup dodatkowo grzałkę. Ja tak mam. Odparowanie przy palniku plus grzałka spore. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 To mało ci odparowało Jak masz słabą kuchenkę kup dodatkowo grzałkę. Ja tak mam. Odparowanie przy palniku plus grzałka spore. dobry jest taboret gazowy bo jest tani i dobry a przede wszystkim tani Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 20 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 dobry jest taboret gazowy bo jest tani i dobry a przede wszystkim tani no tanie wino jest dobre bo jest dobre i tanie. I jeszcze dodatkową opcją jest że można gotować przed domem, gdzie przy obecnych temperaturach ma duże znaczenie, w domu strasznie gorąco się robi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 20 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 To mało ci odparowało Jak masz słabą kuchenkę kup dodatkowo grzałkę. Ja tak mam. Odparowanie przy palniku plus grzałka spore. dobry jest taboret gazowy bo jest tani i dobry a przede wszystkim tani Tylko że jak masz balkon 40cm x 110cm i mieszkasz w bloku to nie zastosuje taboretu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 To mało ci odparowało Jak masz słabą kuchenkę kup dodatkowo grzałkę. Ja tak mam. Odparowanie przy palniku plus grzałka spore. dobry jest taboret gazowy bo jest tani i dobry a przede wszystkim tani Tylko że jak masz balkon 40cm x 110cm i mieszkasz w bloku to nie zastosuje taboretu. płyta chodnikowa remedium na całe zło tego świata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackStyle Opublikowano 20 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 To już chyba grzałka brzmi lepiej niż trzymanie płyty chodnikowej w mieszkaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 (edytowane) To już chyba grzałka brzmi lepiej niż trzymanie płyty chodnikowej w mieszkaniu balkon mały ale się zmieści a tak zupełnie na serio kumpel kładzie na swój pinkny parkiet sklejkę i jest bajki - ja mam płytki a mimo to warze na dworze nawet w zimie - wiesz podwórko ma dobrą wentylację Edytowane 20 Czerwca 2017 przez Gość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
conradock Opublikowano 11 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2018 powracajac do mojej pierwszej warki, jak pisałem wcześniej do jednej części dodałem citre a drugą zostawiłem w spokoju. ta część co zostawiłem w spokoju nie miała gazu w butelkach, a ta do której dodałem citry jest świetnie nagazowana, więc nie wiem gdzie popełniłem błąd. Chyba , że zapomniałem do tej pierwszej dodać cukru do refermentacji, chociaż nie sądze ;p. teraz mam drugi problem:) robię pilsnera już jest na burzliwej fermentacji od 21stycznia, w tamtym tygodniu sprawdzałem blg i spadło z 13,5blg początkowego do 8blg. A dzis po tygodniu nadal jest 8blg. wszystko stoi w piwnicy w temp od 10-12st c. sprawdzałem refraktometrem, który kalibrowałem więc raczej wszystko jest ok. co mam robić? czy czekać tak jak sobie ustaliłem ze zlaniem na cichą do 3 marca czy co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 11 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2018 6 minut temu, conradock napisał: sprawdzałem refraktometrem, który kalibrowałem Odczytany wynik zapewne nie przeliczony. Trzeba to robić bo alkohol zaburza odczyty. Można to zrobić np tu https://brewness.com/calculator/pl/gravity-correction Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
conradock Opublikowano 11 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2018 i mam wpisac jakie blg bylo na poczatku ? i co mi refraktometr pokazal i wtedy pokaze prawdziwe blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 11 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2018 Tak. Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
conradock Opublikowano 11 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2018 (edytowane) To wychodzi mi że: gdy wlewałem do fermentatora było 13,5blg teraz i tydzień temu miałem 8blg czyli wg tego programu mam obecnie 4,4blg czyli od tygodnia stoi fermentacja Edytowane 11 Lutego 2018 przez conradock poprawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 11 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2018 To wychodzi mi że: gdy wlewałem do fermentatora było 13,5blg teraz i tydzień temu miałem 8blg czyli wg tego programu mam obecnie 4,4blg czyli od tygodnia stoi fermentacjaNie mam doświadczenia w lagerach, ale z tego co czytałem na forum (polecam też się tym zająć) to spokojnie możesz podnieść temperature, nie za bardzo, ale o parę stopni, ewentualnie coś się doje. Ale sugerowałbym poczekać aż się wypowie ktoś bardziej oblatany w dolniakach. Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
conradock Opublikowano 11 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2018 mimo wszystko odczekam jak sobie zaplanowałem do 3marca i zleje na cichą. Niech powoli wszystko dojdzie sobie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 11 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2018 6 tygodni burzliwej dla pilsa? Hmmm... Dłuuugo. A ile drożdży zadałeś? Jeśli jedną saszetkę to pomysł jednak jest uzasadniony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
conradock Opublikowano 17 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2018 Dnia 11.02.2018 o 21:20, kamilg20 napisał: 6 tygodni burzliwej dla pilsa? Hmmm... Dłuuugo. A ile drożdży zadałeś? Jeśli jedną saszetkę to pomysł jednak jest uzasadniony. dałem 2 saszetki drożdży . dziś zlałem do butelek jeden kalkulator kazał mi dać 112g glukozy do refermentacji na 22litry przy temperaturze piwa 11stopni. Pytanie może trochę za późno, ale czy nie będzie za mało gazu? i w jakiej temperaturze trzymac i przez ile dni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 23 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2018 Dnia 17.03.2018 o 17:53, conradock napisał: dałem 2 saszetki drożdży . dziś zlałem do butelek jeden kalkulator kazał mi dać 112g glukozy do refermentacji na 22litry przy temperaturze piwa 11stopni. Pytanie może trochę za późno, ale czy nie będzie za mało gazu? i w jakiej temperaturze trzymac i przez ile dni? Nie będzie za mało. Chyba, że lubisz mocno nagazowane piwa. Moje lagery po 3 tygodniach w 18-20°C były już w pełni nagazowane. Zaznaczając, że je wcześniej lagerowałem w niskiej temperaturze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się