Nonik Posted February 22, 2017 Share Posted February 22, 2017 Witam, przeszukując internety natrafiłem na taki garnuszek http://allegro.pl/garnek-elektryczny-do-pasteryzacji-hyundai-pc200ss-i6541539462.htmli tak sie zastanawiam czy ktoś z was ma doświadczenie z takim sprzętem w roli kadzi zacierno- warzelnej? A może ktoś przerobił już taki garnek na taki pro, z "normalnym" kranem, mieszadłem itd? jaki był koszt przeróbki, jak się sprawdza? Jak ewentualnie go przerobić, jakie materiały i czy jest możliwość w tani sposób połączyć ten elektryczny garnek np z innym garnkiem (kadzią filtracyjną), żeby zrobić już tak jak jest w browarach? Link to comment Share on other sites More sharing options...
prowokator Posted February 22, 2017 Share Posted February 22, 2017 Tutaj się robi eBIAB na warniku:http://www.piwo.org/topic/23126-projekt-ebiab-na-bazie-warnika-40-lub-30-litr%C3%B3w/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nonik Posted February 22, 2017 Author Share Posted February 22, 2017 Tutaj się robi eBIAB na warniku: http://www.piwo.org/topic/23126-projekt-ebiab-na-bazie-warnika-40-lub-30-litr%C3%B3w/ No ciekawe, ciekawe, szczególnie że ten warnik ma większą moc Tylko ja chyba myślę o czymś innym i wole bez kosza chyba... Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted February 22, 2017 Share Posted February 22, 2017 Witam, przeszukując internety natrafiłem na taki garnuszek http://allegro.pl/garnek-elektryczny-do-pasteryzacji-hyundai-pc200ss-i6541539462.htmli tak sie zastanawiam czy ktoś z was ma doświadczenie z takim sprzętem w roli kadzi zacierno- warzelnej? A może ktoś przerobił już taki garnek na taki pro, z "normalnym" kranem, mieszadłem itd? jaki był koszt przeróbki, jak się sprawdza? Jak ewentualnie go przerobić, jakie materiały i czy jest możliwość w tani sposób połączyć ten elektryczny garnek np z innym garnkiem (kadzią filtracyjną), żeby zrobić już tak jak jest w browarach? To normalny lidlowski tylko ładniejszy. Na forum jest kilka tematów. Co masz na myśli żeby zrobić jaj w browarze? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Enethion Posted February 22, 2017 Share Posted February 22, 2017 Tylko ja chyba myślę o czymś innym i wole bez kosza chyba... FD, silnik od wycieraczek samochodowych, pręt gwintowany, płaskowniki z nierdzewki, profil (coby mieszadło do czegoś przymocować), nakrętki, wiertarka. Zależnie od źródeł (złomowiska, itp., itd.) najdroższe może okazać się dobre fałszywe dno. W kwestii kranu:Mam dokładnie taki sam model. Wstępnie będzie all-in-one. Fabrycznie jest tam otwór 3/8". Części kupione w internecie kosztowały mnie niecałe 60zł z dostawą (zawór kulowy, nypel, nakrętka, króciec na wężyk - uszczelki dostajesz z garem: 2x silikon). Taka "opcja minimum" jeśli chodzi o wymianę kranu Zdrawko 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nonik Posted February 22, 2017 Author Share Posted February 22, 2017 Witam, przeszukując internety natrafiłem na taki garnuszek http://allegro.pl/garnek-elektryczny-do-pasteryzacji-hyundai-pc200ss-i6541539462.htmli tak sie zastanawiam czy ktoś z was ma doświadczenie z takim sprzętem w roli kadzi zacierno- warzelnej? A może ktoś przerobił już taki garnek na taki pro, z "normalnym" kranem, mieszadłem itd? jaki był koszt przeróbki, jak się sprawdza? Jak ewentualnie go przerobić, jakie materiały i czy jest możliwość w tani sposób połączyć ten elektryczny garnek np z innym garnkiem (kadzią filtracyjną), żeby zrobić już tak jak jest w browarach? To normalny lidlowski tylko ładniejszy. Na forum jest kilka tematów. Co masz na myśli żeby zrobić jaj w browarze? no żeby jakoś to połączyć z kadzią filtracyjną i żeby zacier przepompowywać do niej a potem brzeczkę z powrotem. Chyba że to jest jakieś kombinowanie na siłe, drogie i nie fajne i istnieje jakiś łatwiejszy sposób na oddzielenie słodu od płynu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wania Posted February 22, 2017 Share Posted February 22, 2017 Wrzuć w szukajke kociołek lidl. Jest mnóstwo tematów o przeróbce tego typu garnków. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted February 22, 2017 Share Posted February 22, 2017 Witam, przeszukując internety natrafiłem na taki garnuszek http://allegro.pl/garnek-elektryczny-do-pasteryzacji-hyundai-pc200ss-i6541539462.htmli tak sie zastanawiam czy ktoś z was ma doświadczenie z takim sprzętem w roli kadzi zacierno- warzelnej? A może ktoś przerobił już taki garnek na taki pro, z "normalnym" kranem, mieszadłem itd? jaki był koszt przeróbki, jak się sprawdza? Jak ewentualnie go przerobić, jakie materiały i czy jest możliwość w tani sposób połączyć ten elektryczny garnek np z innym garnkiem (kadzią filtracyjną), żeby zrobić już tak jak jest w browarach? To normalny lidlowski tylko ładniejszy. Na forum jest kilka tematów. Co masz na myśli żeby zrobić jaj w browarze? no żeby jakoś to połączyć z kadzią filtracyjną i żeby zacier przepompowywać do niej a potem brzeczkę z powrotem. Chyba że to jest jakieś kombinowanie na siłe, drogie i nie fajne i istnieje jakiś łatwiejszy sposób na oddzielenie słodu od płynu?Przy tym wybiciu szkoda zachodu Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirogster Posted February 23, 2017 Share Posted February 23, 2017 Sa 2 opcje. 1) Idziesz na maxa w hobby/obsesje i przerabiasz ile sie da (ile portfel wytrzyma ). 2) BIAB Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzans Posted February 23, 2017 Share Posted February 23, 2017 No niestety przy takiej pojemności 27 litrów maksymalny zasyp to ile 8 kg? Więc trzeba się zastanowić czy ma to sens. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted February 23, 2017 Share Posted February 23, 2017 Sa 2 opcje. 1) Idziesz na maxa w hobby/obsesje i przerabiasz ile sie da (ile portfel wytrzyma ). 2) BIAB jak już tak stanowczo zawężono możliwości to polecę tą trzecią opcję - mieszadło i sraczwężyk No niestety przy takiej pojemności 27 litrów maksymalny zasyp to ile 8 kg? No niestety, z mieszadłem sypałem do 9,5kg słodów do zacierania i poza przewidywalnymi odstępstwami od normy innych problemów nie zauważyłem więc uważam iż niektórzy za dużo "myślą", a chyba mniej robią Enethion 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts