Jump to content

Jak przerobić garnek elektryczny?


Nonik

Recommended Posts

Witam,

przeszukując internety natrafiłem na taki garnuszek http://allegro.pl/garnek-elektryczny-do-pasteryzacji-hyundai-pc200ss-i6541539462.htmli tak sie zastanawiam czy ktoś z was ma doświadczenie z takim sprzętem w roli kadzi zacierno- warzelnej?

A może ktoś przerobił już taki garnek na taki pro, z "normalnym" kranem, mieszadłem itd? jaki był koszt przeróbki, jak się sprawdza? 

 

Jak ewentualnie go przerobić, jakie materiały i czy jest możliwość w tani sposób połączyć ten elektryczny garnek np z innym garnkiem (kadzią filtracyjną), żeby zrobić już tak jak jest w browarach?

 

Link to comment
Share on other sites

Witam,

przeszukując internety natrafiłem na taki garnuszek http://allegro.pl/garnek-elektryczny-do-pasteryzacji-hyundai-pc200ss-i6541539462.htmli tak sie zastanawiam czy ktoś z was ma doświadczenie z takim sprzętem w roli kadzi zacierno- warzelnej?

 

A może ktoś przerobił już taki garnek na taki pro, z "normalnym" kranem, mieszadłem itd? jaki był koszt przeróbki, jak się sprawdza?

 

Jak ewentualnie go przerobić, jakie materiały i czy jest możliwość w tani sposób połączyć ten elektryczny garnek np z innym garnkiem (kadzią filtracyjną), żeby zrobić już tak jak jest w browarach?

To normalny lidlowski tylko ładniejszy. Na forum jest kilka tematów. Co masz na myśli żeby zrobić jaj w browarze?
Link to comment
Share on other sites

 

 

Tylko ja chyba myślę o czymś innym i wole bez kosza chyba...

FD, silnik od wycieraczek samochodowych, pręt gwintowany, płaskowniki z nierdzewki, profil (coby mieszadło do czegoś przymocować), nakrętki, wiertarka. Zależnie od źródeł (złomowiska, itp., itd.) najdroższe może okazać się dobre fałszywe dno.

 

W kwestii kranu:
Mam dokładnie taki sam model. Wstępnie będzie all-in-one. Fabrycznie jest tam otwór 3/8". Części kupione w internecie kosztowały mnie niecałe 60zł z dostawą (zawór kulowy, nypel, nakrętka, króciec na wężyk - uszczelki dostajesz z garem: 2x silikon). Taka "opcja minimum" jeśli chodzi o wymianę kranu ;) 

Link to comment
Share on other sites

 

Witam,

przeszukując internety natrafiłem na taki garnuszek http://allegro.pl/garnek-elektryczny-do-pasteryzacji-hyundai-pc200ss-i6541539462.htmli tak sie zastanawiam czy ktoś z was ma doświadczenie z takim sprzętem w roli kadzi zacierno- warzelnej?

 

A może ktoś przerobił już taki garnek na taki pro, z "normalnym" kranem, mieszadłem itd? jaki był koszt przeróbki, jak się sprawdza?

 

Jak ewentualnie go przerobić, jakie materiały i czy jest możliwość w tani sposób połączyć ten elektryczny garnek np z innym garnkiem (kadzią filtracyjną), żeby zrobić już tak jak jest w browarach?

To normalny lidlowski tylko ładniejszy. Na forum jest kilka tematów. Co masz na myśli żeby zrobić jaj w browarze?

 

no żeby jakoś to połączyć z kadzią filtracyjną i żeby zacier przepompowywać do niej a potem brzeczkę z powrotem. Chyba że to jest jakieś kombinowanie na siłe, drogie i nie fajne i istnieje jakiś łatwiejszy sposób na oddzielenie słodu od płynu?

Link to comment
Share on other sites

 

 

 

Witam,

przeszukując internety natrafiłem na taki garnuszek http://allegro.pl/garnek-elektryczny-do-pasteryzacji-hyundai-pc200ss-i6541539462.htmli tak sie zastanawiam czy ktoś z was ma doświadczenie z takim sprzętem w roli kadzi zacierno- warzelnej?

 

A może ktoś przerobił już taki garnek na taki pro, z "normalnym" kranem, mieszadłem itd? jaki był koszt przeróbki, jak się sprawdza?

 

Jak ewentualnie go przerobić, jakie materiały i czy jest możliwość w tani sposób połączyć ten elektryczny garnek np z innym garnkiem (kadzią filtracyjną), żeby zrobić już tak jak jest w browarach?

To normalny lidlowski tylko ładniejszy. Na forum jest kilka tematów. Co masz na myśli żeby zrobić jaj w browarze?

no żeby jakoś to połączyć z kadzią filtracyjną i żeby zacier przepompowywać do niej a potem brzeczkę z powrotem. Chyba że to jest jakieś kombinowanie na siłe, drogie i nie fajne i istnieje jakiś łatwiejszy sposób na oddzielenie słodu od płynu?
Przy tym wybiciu szkoda zachodu
Link to comment
Share on other sites

 

 

Sa 2 opcje. 1) Idziesz na maxa w hobby/obsesje i przerabiasz ile sie da (ile portfel wytrzyma :) ). 2) BIAB

jak już tak stanowczo zawężono możliwości to polecę tą trzecią opcję - mieszadło i sraczwężyk :D

 

 

No niestety przy takiej pojemności 27 litrów maksymalny zasyp to ile 8 kg?

No niestety, z mieszadłem sypałem do 9,5kg słodów do zacierania i poza przewidywalnymi odstępstwami od normy innych problemów nie zauważyłem :)

więc uważam iż niektórzy za dużo "myślą",  a chyba mniej robią :(

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.