Nonik Opublikowano 22 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 Witam, przeszukując internety natrafiłem na taki garnuszek http://allegro.pl/garnek-elektryczny-do-pasteryzacji-hyundai-pc200ss-i6541539462.htmli tak sie zastanawiam czy ktoś z was ma doświadczenie z takim sprzętem w roli kadzi zacierno- warzelnej? A może ktoś przerobił już taki garnek na taki pro, z "normalnym" kranem, mieszadłem itd? jaki był koszt przeróbki, jak się sprawdza? Jak ewentualnie go przerobić, jakie materiały i czy jest możliwość w tani sposób połączyć ten elektryczny garnek np z innym garnkiem (kadzią filtracyjną), żeby zrobić już tak jak jest w browarach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prowokator Opublikowano 22 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 Tutaj się robi eBIAB na warniku:http://www.piwo.org/topic/23126-projekt-ebiab-na-bazie-warnika-40-lub-30-litr%C3%B3w/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nonik Opublikowano 22 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 Tutaj się robi eBIAB na warniku: http://www.piwo.org/topic/23126-projekt-ebiab-na-bazie-warnika-40-lub-30-litr%C3%B3w/ No ciekawe, ciekawe, szczególnie że ten warnik ma większą moc Tylko ja chyba myślę o czymś innym i wole bez kosza chyba... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 Witam, przeszukując internety natrafiłem na taki garnuszek http://allegro.pl/garnek-elektryczny-do-pasteryzacji-hyundai-pc200ss-i6541539462.htmli tak sie zastanawiam czy ktoś z was ma doświadczenie z takim sprzętem w roli kadzi zacierno- warzelnej? A może ktoś przerobił już taki garnek na taki pro, z "normalnym" kranem, mieszadłem itd? jaki był koszt przeróbki, jak się sprawdza? Jak ewentualnie go przerobić, jakie materiały i czy jest możliwość w tani sposób połączyć ten elektryczny garnek np z innym garnkiem (kadzią filtracyjną), żeby zrobić już tak jak jest w browarach? To normalny lidlowski tylko ładniejszy. Na forum jest kilka tematów. Co masz na myśli żeby zrobić jaj w browarze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 22 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 Tylko ja chyba myślę o czymś innym i wole bez kosza chyba... FD, silnik od wycieraczek samochodowych, pręt gwintowany, płaskowniki z nierdzewki, profil (coby mieszadło do czegoś przymocować), nakrętki, wiertarka. Zależnie od źródeł (złomowiska, itp., itd.) najdroższe może okazać się dobre fałszywe dno. W kwestii kranu:Mam dokładnie taki sam model. Wstępnie będzie all-in-one. Fabrycznie jest tam otwór 3/8". Części kupione w internecie kosztowały mnie niecałe 60zł z dostawą (zawór kulowy, nypel, nakrętka, króciec na wężyk - uszczelki dostajesz z garem: 2x silikon). Taka "opcja minimum" jeśli chodzi o wymianę kranu Zdrawko 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nonik Opublikowano 22 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 Witam, przeszukując internety natrafiłem na taki garnuszek http://allegro.pl/garnek-elektryczny-do-pasteryzacji-hyundai-pc200ss-i6541539462.htmli tak sie zastanawiam czy ktoś z was ma doświadczenie z takim sprzętem w roli kadzi zacierno- warzelnej? A może ktoś przerobił już taki garnek na taki pro, z "normalnym" kranem, mieszadłem itd? jaki był koszt przeróbki, jak się sprawdza? Jak ewentualnie go przerobić, jakie materiały i czy jest możliwość w tani sposób połączyć ten elektryczny garnek np z innym garnkiem (kadzią filtracyjną), żeby zrobić już tak jak jest w browarach? To normalny lidlowski tylko ładniejszy. Na forum jest kilka tematów. Co masz na myśli żeby zrobić jaj w browarze? no żeby jakoś to połączyć z kadzią filtracyjną i żeby zacier przepompowywać do niej a potem brzeczkę z powrotem. Chyba że to jest jakieś kombinowanie na siłe, drogie i nie fajne i istnieje jakiś łatwiejszy sposób na oddzielenie słodu od płynu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 22 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 Wrzuć w szukajke kociołek lidl. Jest mnóstwo tematów o przeróbce tego typu garnków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 Witam, przeszukując internety natrafiłem na taki garnuszek http://allegro.pl/garnek-elektryczny-do-pasteryzacji-hyundai-pc200ss-i6541539462.htmli tak sie zastanawiam czy ktoś z was ma doświadczenie z takim sprzętem w roli kadzi zacierno- warzelnej? A może ktoś przerobił już taki garnek na taki pro, z "normalnym" kranem, mieszadłem itd? jaki był koszt przeróbki, jak się sprawdza? Jak ewentualnie go przerobić, jakie materiały i czy jest możliwość w tani sposób połączyć ten elektryczny garnek np z innym garnkiem (kadzią filtracyjną), żeby zrobić już tak jak jest w browarach? To normalny lidlowski tylko ładniejszy. Na forum jest kilka tematów. Co masz na myśli żeby zrobić jaj w browarze? no żeby jakoś to połączyć z kadzią filtracyjną i żeby zacier przepompowywać do niej a potem brzeczkę z powrotem. Chyba że to jest jakieś kombinowanie na siłe, drogie i nie fajne i istnieje jakiś łatwiejszy sposób na oddzielenie słodu od płynu?Przy tym wybiciu szkoda zachodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Sa 2 opcje. 1) Idziesz na maxa w hobby/obsesje i przerabiasz ile sie da (ile portfel wytrzyma ). 2) BIAB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzans Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 No niestety przy takiej pojemności 27 litrów maksymalny zasyp to ile 8 kg? Więc trzeba się zastanowić czy ma to sens. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Sa 2 opcje. 1) Idziesz na maxa w hobby/obsesje i przerabiasz ile sie da (ile portfel wytrzyma ). 2) BIAB jak już tak stanowczo zawężono możliwości to polecę tą trzecią opcję - mieszadło i sraczwężyk No niestety przy takiej pojemności 27 litrów maksymalny zasyp to ile 8 kg? No niestety, z mieszadłem sypałem do 9,5kg słodów do zacierania i poza przewidywalnymi odstępstwami od normy innych problemów nie zauważyłem więc uważam iż niektórzy za dużo "myślą", a chyba mniej robią Enethion 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się