Skocz do zawartości

Porównanie drożdży


Rekomendowane odpowiedzi

Żywotność drożdży, czyli ile procent jest zdolnych do rozmnażania i fermentacji a ile zdechło. Zwykle wartość szacunkowa, obliczana przez kalkulator na podstawie wieku gęstwy czy drożdży płynnych w fiolce.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 23.02.2017 o 14:52, marek- napisał(a):

Żywotność drożdży, czyli ile procent jest zdolnych do rozmnażania i fermentacji a ile zdechło. Zwykle wartość szacunkowa, obliczana przez kalkulator na podstawie wieku gęstwy czy drożdży płynnych w fiolce.

Dziękuję. To widzę, że potrzebowałem 1,2 paczki na swój przypadek.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@PiotrekU, podaj konkretne dane, że za pomocą 1 szaszetki drożdży np us-05 z terminem powiedzmy 6 miesięcznym (średnio) aby uzyskać optymalną fermentację dla 14 blg i 20l, liczba komórek jest wystarczająca. Jeśli uważasz że to nonsens - podaj twarde dane , wtedy będziemy dysputować a nie obrzucać się nonsensami...

 

dla przykładu mi BS2 liczy dla 12,5 BLG, 22l, paczka us-05 półroczna :

- potrzebne komórki 207 mld

- komórki w opakowaniu (witalność 81%) 162 mld

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam za sobą warkę 18BLG i 16BLG na 1 paczce US-05 jak i jedną warkę 16BLG na dwóch paczkach us-05. Negatywnych walorów smakowych nie wyczułem a wręcz przeciwnie, ze wszystkich 3 piw byłem bardzo zadowolony. To tak z praktyki. A więc jak nie chce Ci się kupować drugiej saszetki ani kręcić starterów to i na 1 paczce wyjdzie Ci smaczne piwo. Co by nie było, poprawnie oczywiście byłoby zadać tyle drożdży ile wyliczysz zgodnie z zaleceniami producenta ale zadanie mniejszej ilości nie od razu oznacza, że piwo będzie do ścieku ;) Warzenie piwa to nie sprawa zero jedynkowa :)

Edytowane przez SebeQ
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 23.02.2017 o 18:02, ori2go napisał(a):

Pytanie kto co chce osiągnąć: optymalną fermentację czy brak zauważalnynych wad.

 

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

A tak już czysto teoretycznie? Jak stwierdzisz czy fermentacja była optymalna czy nie jeżeli piwo nie ma zauważalnych wad?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jeśli jest odpowiednia temperatura i ilość drożdży - są to warunki niezbędne do optymalnej fermentacji. Piwo robią drożdże nie piwowar. Jeśli mam możliwość stworzenia takich warunków aby osiągnąć najlepsze piwo - robię to.

 

Jeśli nie ma optymalnej fermentacji nie ma najlepszego piwa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 23.02.2017 o 18:52, ori2go napisał(a):

jeśli jest odpowiednia temperatura i ilość drożdży - są to warunki niezbędne do optymalnej fermentacji. Piwo robią drożdże nie piwowar. Jeśli mam możliwość stworzenia takich warunków aby osiągnąć najlepsze piwo - robię to.

 

Jeśli nie ma optymalnej fermentacji nie ma najlepszego piwa.

Ciekawe jak wypadły by ślepe testy porównania dokładnie tak sam uwarzonego i przefermentowanego piwa z tą tylko różnicą że jedno fermentowane było by zalecaną ilością drożdży a drugie zalecaną ilością minus powiedzmy 15% :) Ja obstawiam, że nie wyczułbym różnicy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 23.02.2017 o 20:09, SebeQ napisał(a):

 

  W dniu 23.02.2017 o 18:52, ori2go napisał(a):

jeśli jest odpowiednia temperatura i ilość drożdży - są to warunki niezbędne do optymalnej fermentacji. Piwo robią drożdże nie piwowar. Jeśli mam możliwość stworzenia takich warunków aby osiągnąć najlepsze piwo - robię to.

 

Jeśli nie ma optymalnej fermentacji nie ma najlepszego piwa.

Ciekawe jak wypadły by ślepe testy porównania dokładnie tak sam uwarzonego i przefermentowanego piwa z tą tylko różnicą że jedno fermentowane było by zalecaną ilością drożdży a drugie zalecaną ilością minus powiedzmy 15% :) Ja obstawiam, że nie wyczułbym różnicy.

 

Pewnie potrzebny byłby profesjonalny sensoryk. Ciekawiej i łatwiej byłoby sprawdzić co się dzieje jak jest powiedzmy 30-40% za mało drożdży.

 

Jak różnica jest niewielka powinien to być szczegół. Ale kilka tego typu szczegółów i już różnica może być wyczuwalna ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szanowni. Myślę, że każdy z Was ma trochę racji. Dobrze jest starać się uwarzyć jak najlepsze piwo a z drugiej strony jest to hobby (chyba, że piwo staje do konkursu) więc ważne jest aby smakowało. Jak już pisałem wcześniej, użyję dwóch paczek suchych drożdży. Tak dla pewności.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 23.02.2017 o 17:31, ori2go napisał(a):

@PiotrekU, podaj konkretne dane, że za pomocą 1 szaszetki drożdży np us-05 z terminem powiedzmy 6 miesięcznym (średnio) aby uzyskać optymalną fermentację dla 14 blg i 20l, liczba komórek jest wystarczająca. Jeśli uważasz że to nonsens - podaj twarde dane , wtedy będziemy dysputować a nie obrzucać się nonsensami...

 

dla przykładu mi BS2 liczy dla 12,5 BLG, 22l, paczka us-05 półroczna :

- potrzebne komórki 207 mld

- komórki w opakowaniu (witalność 81%) 162 mld

 

http://www.mrmalty.com mówi jasno że paczka 11,5 gramów w zupełności wystarczy.

Ale mnie bawią takie komentarze, liczenie komórek itp bo jak ktoś zada o kilka miliardów mniej to już nie fermentuje "optymalnie"

Twarde dane twarde dane,  podaj twarde dane, liczenie komórek jeju jakie to jet pretensjonalne

 

Twórca tematu zadaje pytanie ty piszesz "Powyżej 14 blg na jednej saszetce będzie ciężko. "

No własnie nie, wcale nie będzie ciężko, jedna saszetka w ZUPEŁNOSCI wystarczy, ale podbudowanie swojego ego w internecie zawsze w cenie, lol

Irytuje mnie to bo po prostu wprowadzasz założyciela tematu  w błąd

Edytowane przez PiotrekU
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kalkulator swoje, realia swoje. Tak jak pisałem, robiłem AIPA, 17blg, fakt że trochę za mało odfermentowło, bo do jakichś 4,5 blg, ale dzięki temu miałem większą pełnie co fajnie współgrało z goryczką. Także potwierdzam, że piwo się uda na pewno :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 23.02.2017 o 22:03, Glingorth napisał(a):

Kalkulator swoje, realia swoje. Tak jak pisałem, robiłem AIPA, 17blg, fakt że trochę za mało odfermentowło, bo do jakichś 4,5 blg, ale dzięki temu miałem większą pełnie co fajnie współgrało z goryczką. Także potwierdzam, że piwo się uda na pewno :)

Z 17 blg do 4,5 blg to 74%. Mi US05 za każdym razem robiły 68-70% niezależnie od OG.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To że miałeś za mało drożdży to Imho nie powinno mniej odfermentować. Raczej bym obstawiał na jakieś braki w piwie.

Dużo ludzi tutaj pisze że pomimo mniejszej ilości drożdży piwo wyszło dobre. Jeśli wam smakowało to dobrze. Ale ilu z was wygrało jakiś konkurs z tą mniejszą ilością drożdży? Bo wiecie jeśli coś robicie źle i wam smakuje to ok - ale nie trzeba namawiać innych do robienia nie do końca poprawnego piwa.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.