marek.b Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 tutaj można zobaczyć czy 1 saszetka wystarczy do dobrej fermentacji http://www.mrmalty.com/calc/calc.html Dzięki. Co mam tam rozumieć jako viability? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek- Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Żywotność drożdży, czyli ile procent jest zdolnych do rozmnażania i fermentacji a ile zdechło. Zwykle wartość szacunkowa, obliczana przez kalkulator na podstawie wieku gęstwy czy drożdży płynnych w fiolce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Powyżej 14 blg na jednej saszetce będzie ciężko co za nonsens Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek.b Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Żywotność drożdży, czyli ile procent jest zdolnych do rozmnażania i fermentacji a ile zdechło. Zwykle wartość szacunkowa, obliczana przez kalkulator na podstawie wieku gęstwy czy drożdży płynnych w fiolce. Dziękuję. To widzę, że potrzebowałem 1,2 paczki na swój przypadek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ori2go Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 @PiotrekU, podaj konkretne dane, że za pomocą 1 szaszetki drożdży np us-05 z terminem powiedzmy 6 miesięcznym (średnio) aby uzyskać optymalną fermentację dla 14 blg i 20l, liczba komórek jest wystarczająca. Jeśli uważasz że to nonsens - podaj twarde dane , wtedy będziemy dysputować a nie obrzucać się nonsensami... dla przykładu mi BS2 liczy dla 12,5 BLG, 22l, paczka us-05 półroczna : - potrzebne komórki 207 mld - komórki w opakowaniu (witalność 81%) 162 mld Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebeQ Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 (edytowane) Mam za sobą warkę 18BLG i 16BLG na 1 paczce US-05 jak i jedną warkę 16BLG na dwóch paczkach us-05. Negatywnych walorów smakowych nie wyczułem a wręcz przeciwnie, ze wszystkich 3 piw byłem bardzo zadowolony. To tak z praktyki. A więc jak nie chce Ci się kupować drugiej saszetki ani kręcić starterów to i na 1 paczce wyjdzie Ci smaczne piwo. Co by nie było, poprawnie oczywiście byłoby zadać tyle drożdży ile wyliczysz zgodnie z zaleceniami producenta ale zadanie mniejszej ilości nie od razu oznacza, że piwo będzie do ścieku Warzenie piwa to nie sprawa zero jedynkowa Edytowane 23 Lutego 2017 przez SebeQ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ori2go Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Pytanie kto co chce osiągnąć: optymalną fermentację czy brak zauważalnynych wad. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glingorth Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Moje drugie piwko miało 18blg na 17 litrów, też na jednej paczce US-05 i z tego co pamiętam to wyszło bardzo dobre. Wiadomo, na gęstwie lepsze by było, ale jedna paczka też sobie poradzi z takim ekstraktem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebeQ Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Pytanie kto co chce osiągnąć: optymalną fermentację czy brak zauważalnynych wad. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka A tak już czysto teoretycznie? Jak stwierdzisz czy fermentacja była optymalna czy nie jeżeli piwo nie ma zauważalnych wad? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ori2go Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 jeśli jest odpowiednia temperatura i ilość drożdży - są to warunki niezbędne do optymalnej fermentacji. Piwo robią drożdże nie piwowar. Jeśli mam możliwość stworzenia takich warunków aby osiągnąć najlepsze piwo - robię to. Jeśli nie ma optymalnej fermentacji nie ma najlepszego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebeQ Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 jeśli jest odpowiednia temperatura i ilość drożdży - są to warunki niezbędne do optymalnej fermentacji. Piwo robią drożdże nie piwowar. Jeśli mam możliwość stworzenia takich warunków aby osiągnąć najlepsze piwo - robię to. Jeśli nie ma optymalnej fermentacji nie ma najlepszego piwa. Ciekawe jak wypadły by ślepe testy porównania dokładnie tak sam uwarzonego i przefermentowanego piwa z tą tylko różnicą że jedno fermentowane było by zalecaną ilością drożdży a drugie zalecaną ilością minus powiedzmy 15% Ja obstawiam, że nie wyczułbym różnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek.b Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 jeśli jest odpowiednia temperatura i ilość drożdży - są to warunki niezbędne do optymalnej fermentacji. Piwo robią drożdże nie piwowar. Jeśli mam możliwość stworzenia takich warunków aby osiągnąć najlepsze piwo - robię to. Jeśli nie ma optymalnej fermentacji nie ma najlepszego piwa. Ciekawe jak wypadły by ślepe testy porównania dokładnie tak sam uwarzonego i przefermentowanego piwa z tą tylko różnicą że jedno fermentowane było by zalecaną ilością drożdży a drugie zalecaną ilością minus powiedzmy 15% Ja obstawiam, że nie wyczułbym różnicy. Pewnie potrzebny byłby profesjonalny sensoryk. Ciekawiej i łatwiej byłoby sprawdzić co się dzieje jak jest powiedzmy 30-40% za mało drożdży. Jak różnica jest niewielka powinien to być szczegół. Ale kilka tego typu szczegółów i już różnica może być wyczuwalna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr7404 Opublikowano 23 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Szanowni. Myślę, że każdy z Was ma trochę racji. Dobrze jest starać się uwarzyć jak najlepsze piwo a z drugiej strony jest to hobby (chyba, że piwo staje do konkursu) więc ważne jest aby smakowało. Jak już pisałem wcześniej, użyję dwóch paczek suchych drożdży. Tak dla pewności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 (edytowane) @PiotrekU, podaj konkretne dane, że za pomocą 1 szaszetki drożdży np us-05 z terminem powiedzmy 6 miesięcznym (średnio) aby uzyskać optymalną fermentację dla 14 blg i 20l, liczba komórek jest wystarczająca. Jeśli uważasz że to nonsens - podaj twarde dane , wtedy będziemy dysputować a nie obrzucać się nonsensami... dla przykładu mi BS2 liczy dla 12,5 BLG, 22l, paczka us-05 półroczna : - potrzebne komórki 207 mld - komórki w opakowaniu (witalność 81%) 162 mld http://www.mrmalty.com mówi jasno że paczka 11,5 gramów w zupełności wystarczy. Ale mnie bawią takie komentarze, liczenie komórek itp bo jak ktoś zada o kilka miliardów mniej to już nie fermentuje "optymalnie" Twarde dane twarde dane, podaj twarde dane, liczenie komórek jeju jakie to jet pretensjonalne Twórca tematu zadaje pytanie ty piszesz "Powyżej 14 blg na jednej saszetce będzie ciężko. " No własnie nie, wcale nie będzie ciężko, jedna saszetka w ZUPEŁNOSCI wystarczy, ale podbudowanie swojego ego w internecie zawsze w cenie, lol Irytuje mnie to bo po prostu wprowadzasz założyciela tematu w błąd Edytowane 23 Lutego 2017 przez PiotrekU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ori2go Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Ciekawe bo BS liczy inaczej. Ale Ty wiesz lepiej i Twoja racja jest najtwojsza. Powodzenia EOT. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glingorth Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Kalkulator swoje, realia swoje. Tak jak pisałem, robiłem AIPA, 17blg, fakt że trochę za mało odfermentowło, bo do jakichś 4,5 blg, ale dzięki temu miałem większą pełnie co fajnie współgrało z goryczką. Także potwierdzam, że piwo się uda na pewno Gabriel Radko 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek.b Opublikowano 24 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Kalkulator swoje, realia swoje. Tak jak pisałem, robiłem AIPA, 17blg, fakt że trochę za mało odfermentowło, bo do jakichś 4,5 blg, ale dzięki temu miałem większą pełnie co fajnie współgrało z goryczką. Także potwierdzam, że piwo się uda na pewno Z 17 blg do 4,5 blg to 74%. Mi US05 za każdym razem robiły 68-70% niezależnie od OG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glingorth Opublikowano 24 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Sprawdziłem w notatkach, pomyliło mi się z żytnim, w tym mi zeszło do 5 z hakiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 24 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 To że miałeś za mało drożdży to Imho nie powinno mniej odfermentować. Raczej bym obstawiał na jakieś braki w piwie. Dużo ludzi tutaj pisze że pomimo mniejszej ilości drożdży piwo wyszło dobre. Jeśli wam smakowało to dobrze. Ale ilu z was wygrało jakiś konkurs z tą mniejszą ilością drożdży? Bo wiecie jeśli coś robicie źle i wam smakuje to ok - ale nie trzeba namawiać innych do robienia nie do końca poprawnego piwa. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się