xanovich Opublikowano 22 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 Hej, Czy ktoś wie czy zachowały się jakieś receptury, albo wskazówki mogące określić do czego taki średniowieczny pszeniczniak był podobny? Szukałem jakiś konkretów, ale część informacji jest albo ze sobą sprzecznych, a innej części danych brakuje Uśredniając wychodziło, że często było to ze 100% zasypu pszenicznego, chmielone mocniej niż inne piwa pszeniczne w tamtych czasach, pełne w smaku - więc pewnie jakaś 13'tka. Zastanawia mnie również sam słód - nie umiano wtedy zrobić jasnego słodu, a jeżeli był suszony przy pomocy paleniska, to na pewno były też wyczuwalne nuty dymione. I teraz pytanie czy takie piwo bardziej przypominało hefe-weizena, american wheat na polskich chmielach, czy bardziej w stronę bernardyńskiego grodzisza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 22 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 (edytowane) Średniowiecze czyli kiedy? Bliżej Merowingów czy bliżej upadku Konstantynopola? Wg informacji z klasztorów bodaj IX wiecznych we Francji bywały piwa świąteczne a więc mocne, bywały specjalne a dominowały codzienne, o ekstraktywności pewnie grodziskiego. Osobno odbierano pierwszą brzeczkę, osobno drugą i osobno trzecią. Myślę że najbliżej by było coś w rodzaju grodziskiego o barwie bursztynowej- miedzianej- brązowej, z wyraźną acz nie przytłaczającą wędzonką. Zacieranie techniką steinbier mogło dodatkowo wzmocnić efekt wędzonki (w większym stopniu niż powszechnie przypisywana tej technice karmelizacja- eksperyment własny) Dlaczego polskie chmiele? Nawet archaiczne odmiany nie mają dłuższej historii niż XX wiek. Może więc eksperyment z mieszanką chmielu hodowlanego z dzikim? A może wręcz gruit? Nie czytałem ale chyba warto: Richard W. Unger, Beer in the Middle Ages and the Renaissance, University of Pennsylvania Press, 2013 Edytowane 22 Lutego 2017 przez mimazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 (edytowane) W Piwowarze Nr 21 (2016) był artykuł Na tropie polskiego piwa - Historia.Szczecin jakiś czas temu organizował konkurs w którym do jednej kategorii udostępniał dane dotyczące historycznego piwa pszenicznego z okolic Pomeranii, ale jakoś nie mogę tego znaleźć na forum. edit: O! Znalazłem! http://www.pspd.org.pl/pagesnews/piwo-szczecinskie Edytowane 23 Lutego 2017 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xanovich Opublikowano 23 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Właśnie chodzi mi o piwa na terenie polski, takie przed upowszechnieniem się dolniaków. Tak chciałem poeksperymentować i zobaczyć cóż to może wyjść - a że lubię dunkel-weizeny i wędzonki to pomyślałem, że efekt może być ciekawy. Co do chmielu to taki skrót myslowy, chodziło mi o scharakeryzowanie efektu końcowego , dzięki za literaturę, przynajmniej już mam gdzie szukać inspiracji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 25 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 Może przydatna będzie dyskusja wcześniejsza o wczesnych piwach http://www.piwo.org/topic/2798-piwo-slowianskie-z-x-wieku/?hl=s%C5%82owia%C5%84skie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się