dpiast Opublikowano 24 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Od dawna zastanawia mnie taka o to sprawa. Jedne butelki maja skropliny w szyjce a inne są suchutkie. Ta sama warka, te same butelki, te same kapsle i kapslownica, to samo miejsce przechowywania. Sprawa dotyczy każdej mojej warki. Skąd się to bierze? SławoBeer 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jun22 Opublikowano 24 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 (edytowane) Na butelki ze skroplinami w szyjce pada więcej promieni słonecznych. Na butelki ze skroplinami w szyjce pada więcej promieni słonecznych co zwiększa parowanie . Edytowane 24 Lutego 2017 przez jun22 SławoBeer 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manhat Opublikowano 24 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Ja stawiam ze to co2, ale moge sie mylic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 24 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Ja stawiam ze to co2, ale moge sie mylic. Słucham!? Że co? To krople CO2 według Ciebie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxikaz Opublikowano 24 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 (edytowane) Szyjka butelki ma pewnie nieznacznie niższą temperaturę niż para wodna w szyjce stąd pojawienie skroplin wewnątrz szyjki. Może masz przepływ/ruch powietrza w tym miejscu, który delikatnie schładza szyjki, a jest na tyle słaby żeby nie schłodzić całej butelki. Weź na próbę jedną butelką z "czystą" szyjką odizoluj od dopływu powietrza (przykryj czymś) i zobacz czy będzie zachowywać się tak samo. Edytowane 24 Lutego 2017 przez maxikaz SławoBeer 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpiast Opublikowano 24 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Wszystkie butelki stoją w skrzynkach w miejscu bez dostępu światła. Jest stała temperatura, wysoka bo 24 stopnie ale stała. Różnice są pomiędzy butelkami w jednej skrzynce, jedna obok drugiej i jedna ma skropliny a druga nie. Myślałem pierw że to jakaś nieszczelność na kapslu ale i tu i tu nagazowanie jest identyczne. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 24 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 pewnie niektóre butelki czystsze i nie ma się na czym "zarodkować" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpiast Opublikowano 24 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Generalnie nie traktuje tego jako problem w moim browarze a bardziej zagadkę która mnie trochę męczy. Czystość butelek raczej jednakowa ale pod mikroskopem nie sprawdzałem :-D Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 24 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Mam to samo i wydedukowałem, że może się to robić w wyniku różnicy ilości powietrza jaka zostaje w szyjkach. W niektórych CO2 wypchnie więcej powietrza w innych mniej i w tych się skrapla. Ale to tylko moje wnioski, nie wiem na ile to może być powodem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpiast Opublikowano 24 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Mam to samo i wydedukowałem, że może się to robić w wyniku różnicy ilości powietrza jaka zostaje w szyjkach. W niektórych CO2 wypchnie więcej powietrza w innych mniej i w tych się skrapla. Ale to tylko moje wnioski, nie wiem na ile to może być powodem Chyba to nie to. Ilość piwa jak i pozostawionego powietrza w butelkach jest prawie identyczna. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 24 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Proponuję kupić na następne kapslowanie piwa nowe butelki w jakimś sklepie piwowarskim na całą warkę i odświeżyć temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxikaz Opublikowano 24 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 A co z tymi już użytymi jest nie tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 25 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 Nie wiem i nikt nie wie. Kup nowe i zobacz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SławoBeer Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 (edytowane) Obstawiam, jak jun22, naświetlenie, co można zaobserwować nawet po kilku minutach, stawiając butelki z wodą, po wodzie, (niekoniecznie mineralnej ) naprzeciw okna i obok "w cieniu". Para skrapla się od strony okna. W tej "nienaświetlonej" skroplin nie będzie. Poprawka: źle obstawiłem, po przeprowadzonym eksperymencie rację wg mnie ma Maxikaz Edytowane 19 Kwietnia 2017 przez SlavoBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpiast Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Tak, tylko piwo siedzi w schowku gdzie okna nie ma a światło się świeci sporadycznie. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 W jaki sposób dodajesz surowiec do refermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpiast Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Woda z rozpuszczoną glukozą dodana przed butelkowaniem i dobrze rozmieszana w piwie. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glingorth Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 To może być powietrze. Zakapslowałem ostatnią butelkę, która była wypełniona tylko do połowy i też się w niej skrapla. Inne są ok. Jak wlejesz piwo do butelki to nałóż luźno kapsel i potrzymaj tak jakiś czas, aż powietrze ze środka wyjdzie, będzie słychać takie ciche pykanie kapsli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SławoBeer Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 (edytowane) Tak, tylko piwo siedzi w schowku gdzie okna nie ma a światło się świeci sporadycznie. W takim razie, IMO, to wypromieniowanie ciepła. Cieszy mnie, że Ty także je dostrzegłeś. Edytowane 19 Kwietnia 2017 przez SlavoBeer dpiast 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SławoBeer Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 (edytowane) Szyjka butelki ma pewnie nieznacznie niższą temperaturę niż para wodna w szyjce stąd pojawienie skroplin wewnątrz szyjki. Może masz przepływ/ruch powietrza w tym miejscu, który delikatnie schładza szyjki, a jest na tyle słaby żeby nie schłodzić całej butelki. Weź na próbę jedną butelką z "czystą" szyjką odizoluj od dopływu powietrza (przykryj czymś) i zobacz czy będzie zachowywać się tak samo. Powtórzyłem eksperyment (jedna butelka przy oknie, druga pod kaloryferem). Wynika z niego, że Twoje wytłumaczenie jest bliższe prawdy niż moje wcześniejsze (IMO, wypromieniowanie ciepła z butelki schładza szkło szybciej po stronie większej różnicy temperatur na zewnątrz, czyli w pierwszym przypadku okna, a drugim przypadku pokoju). Myliłem się wcześniej, więc masz ode mnie wirtualne . Edytowane 19 Kwietnia 2017 przez SlavoBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się