Konstoi Opublikowano 23 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2017 Ja na weekendzie będę składał wiec postaram się zrobić małą relacje co i jak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qub Opublikowano 23 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2017 Zastanawiam się nad iSpindel jak on faktycznie bada odfermentowanie, czy jest to tylko bajer czy jednak dobrze działa. Jak by to zadziałało dobrze to ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konstoi Opublikowano 23 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2017 jak zdobędę taki pojemnik to będzie następny bajer którym się zajmę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 24 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2017 Zastanawiam się nad iSpindel jak on faktycznie bada odfermentowanie, czy jest to tylko bajer czy jednak dobrze działa. Jak by to zadziałało dobrze to ... Nie wiem czemu miałby nie działać. Stosuje te same prawa fizyki co zwykły spławik. Wydaje mi się, że po kalibracji będzie jednym z lepszych lekarstw na "ciekawe czy już dofermentowało, sprawdzę" Tylko zastanawiam się ile to prądu ciągnie, bo może się okazać, że po tygodniu pracy na akumulatorkach trzeba podmienić na naładowany. Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefJu Opublikowano 25 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2017 Tylko zastanawiam się ile to prądu ciągnie w dokumentacji jest napisane : "With an update interval of 30min it was possible to achive a battery lifetime of almost 3 months" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 25 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2017 Przeoczyłem ten fragment w takim razie nie mam żadnych zastrzeżeń Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BitterEater Opublikowano 6 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2017 (edytowane) Jak wypadły testy ispindle'a? Edytowane 6 Lipca 2017 przez BitterEater Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qub Opublikowano 12 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 Mam już preformy ale cały czas czekam na resztę części z Chin MefJu, BitterEater, bart3q i 1 inny 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 12 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 Łoo! Odsprzedasz kilka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefJu Opublikowano 12 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 Łoo! Odsprzedasz kilka? właśnie odsprzedasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konstoi Opublikowano 13 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2017 własnie! ja bym 3 poprosił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BitterEater Opublikowano 13 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2017 Ja byłbym zainteresowany złożonym i przetestowanym ustrojstwem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawmir Opublikowano 13 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2017 Ja chetnie wzialbym 2 szt i zaraz montuje. Zaintetesowal mnie ten projekt zwlaszcza ze brewpiless steruje mi lodowka od jakiegos czasu i jest ok. Wysłane z mojego Metal przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qub Opublikowano 14 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2017 Oddam chętnym po 2szt. ale preferował bym odbiór osobisty we Wrocławiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ori2go Opublikowano 14 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2017 Daj znać gdzie i kiedy we wro Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamek35 Opublikowano 15 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2017 Gdzie je kupiłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ori2go Opublikowano 16 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2017 @qub gdzie I kiedy można odebrać? Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qub Opublikowano 17 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2017 @qub gdzie I kiedy można odebrać? Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Napisałem na PW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Panowie! Jak tam budowa ispindla? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qub Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Dojrzewa w szufladzie biurka Pewnie jak zacznie się jesień lub zima wezmę się za temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefJu Opublikowano 29 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 (edytowane) ja już swojego iSpindel zmontowałem, skalibrowałem i jutro jak wszystko pójdzie dobrze, trafi do fermentora. wysyła dane do craftbeerpi który steruje lodowką. kalibracja trochę upierdliwa, ale zakładam że robię ją raz i następną może po paru warkach. jeszcze jedna kwestia - zastanawialiście się nad termometrem wewnątrz ispindel i poprawnością wskazania. Przecież wemos działa parę sekund i przechodzi w uśpienie na ustalony czas ( ja mam 900s ). Przez tych parę sekund kiedy wemos włączy się i wyśle dane nie ma opcji żeby się zagrzał. U mnie pokazuje idealnie w punkt w porównaniu z cyfrowym termometrem dobrej klasy Edytowane 29 Września 2017 przez MefJu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 18 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2017 Zdaje się, że udało mi się poprawić działanie mojego brewpiless. Ogółem działa fajnie, ale trochę mi się nie podobało jak bardzo wachluje temperaturą zadaną lodówki, zamiast ustabilizowac ją na jednym poziomie i lekko korygować. Problem był mniejszy z termometrem zanurzonym w brzeczce (większa bezwładność), ale z przyklejonym do wiadra i zaizolowanym już gorzej. Przy obecnej warce sterownik na zmianę grzał i chłodził prawie bez chwili przerwy. Stwierdziłem że po coś studiowałem te 5 lat i czas pobawić się ustawieniami PID. Zacząłem od odczytania domyślnych wartości i szczęka wylądowała mi na podłodze. Wartość KD była ujemna. Dla tych co nie wiedzą o co chodzi: dodatnie sprzężenie zwrotne, zło, tragedia i armageddon. Cud że i tak to działało. Człon D (różniczkujący) ma działać wyprzedzająco, reaguje na prędkość zmiany temperatury piwa: jeśli przy obecnej t. lodówki widzisz że piwo szybko się ogrzewa - zmniejsz temperaturę, aby uniknąć przeregulowania (przestrzelanie zadanej wartości). Przy ujemnej nastawie działanie jest absurdalne: im szybciej piwo się ogrzewa, tym bardziej podnoś temperaturę w lodówce. Zmieniłem ustawienie z -1.5 na +1.5 i zaczęło wyglądać to tak: Ciągle nie idealnie ale wg mnie znacznie lepiej. Jeszcze dla porównania cały przebieg Drugą kwestią jest, że wyraźnie izolacja czujnika nie jest idealna i temperatura lodówki wpływa na odczyt z termometru piwa. W ustawieniach są też jakieś filtry, ale jeszcze nie do końca rozgryzłem jak działają. Na razie zmieniłem ich parametry na pałę i chyba trochę wygładziło to wykres, zobaczę za jakiś czas. Teraz jak poprawić nastawy regulatora: Wchodzimy na <adres sterownika>/testcmd.htm W pole na dole wpisujemy c i klikamy [send]. Dostaniemy aktualne parametry. Oprócz nastaw PID mamy też minimalne czasy włączenia i wyłączenia lodówki, minimalną zadana temp. (warto zmienić jak chcemy robić cold crash albo wymrażać piwo, domyślne jest +1) i parę innych. Zmianę parametrów uzyskujemy komendą j{"Nazwa":wartość} czyli np j{ "Kd": 1 } Ja obecnie ustawiłem j{"Kp": 4.000,"Ki": 0.25,"Kd": 0.8}. Oczywiście te ustawienia nie muszą być równie dobra dla innych. Ja np mam 12l. wiadro, wiec bezwładność jest mniejsza niż przy 25l. Domyślne były 5,0.25,-1.5 Parametry filtra zmieniłem na j{"beerFastFilt":5,"beerSlowFilt":6,"beerSlopeFilt":6} z domyślnych 3,4,4. Tu jest to eksperyment i nie jestem jeszcze pewien czy to faktycznie lepiej czy gorzej. Patrzyłem trochę w kod żeby zrozumieć która nastawa na co wpływa i na razie się pogubiłem. Chyba dla sterowania główne znaczenie ma beerFastFilt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawmir Opublikowano 20 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2017 Jak tam sprawa ispindle , ktoś już używa na co dzień poza testem na biurku ? gdzie można kupić taki pojemniczek ? zima jest a nie ma co budować mgrabow1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawmir Opublikowano 22 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2017 (edytowane) Dnia 12.07.2017 o 12:51, qub napisał: Mam już preformy ale cały czas czekam na resztę części z Chin Nie wiem czy temat o iSpindel jeszcze trwa ale mój egzemplarz przechodzi właśnie test bojowy - kalibracja podczas rzeczywistej fermentacji piwka milk stout Edytowane 17 Marca 2018 przez Slawmir Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_czarny Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Dnia 30.05.2017 o 00:55, bart3q napisał: Dzięki chłopaki, udało się Teraz mam kolejny problem. Łączę się z BrewPiLess, ale nie wykrywa mi termometrów, a po próbie wejścia w ustawienia żąda hasła, którego nie znam... Mam ten sam problem. Jak to można rozwiązać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi