Saladyn Posted March 5, 2017 Share Posted March 5, 2017 Witam uważyłem ostatnio Duppelbocka który docelowo ma stać się Eisbockiem, po fermentacji zamierzam przelać piwo do 6l butelek pet i wstawić do zamrażarnika, w związku z tym mam kilka pytań: 1.Czy po fermentacji burzliwej odrazu rozpocząc wymrażanie czy też najpierw cicha(ew lagerownie) ? 2.Jak dekantować piwo po wymrażaniu żeby pozbyć się kryształków lodu, narazie wymyśliłem przelanie przez zwykłe sitko, macie może lepsze pomysły? 3.Po wymrażaniu butelkować czy prztrzymać jeszcze w wiadrze? 4.Czy wymrażanie zabjie drozdże potrzebne do nagazownia ? 5 Po czym poznać że cały proces przebiegł prawidłowo, zwiększy się blg? Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted March 5, 2017 Share Posted March 5, 2017 1. Ja zrobiłem po wszystkich etapach fermentacji. 2. Ja filtrowałem przez sitko. 3. Ja butelkowałem. 4. Nie. 5. Blg filtratu powinno być wyższe, blg lodu niższe niż wyjściowe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted March 6, 2017 Share Posted March 6, 2017 5 to widać gołym okiem, po kolorze i konsystencji Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ununoctium Posted March 12, 2017 Share Posted March 12, 2017 -Podpinam się pod pytanie- jedno moje piwo skończyło już jakiś czas temu burzliwą fermentację i chciałbym przelać jej na cichą i dorzucić trochę płatków dębowych. Robić to po wymrażaniu, czy jeszcze przed?-W jakiej temperaturze i jak długo prowadzić kolejne wymrażania? Niektóre źródła mówią o -2/-3C i miesiącach czekania, inne radzą iść z temperaturą tak nisko, jak to tylko możliwe. (mam do wyboru zwyczajny zamrażalnik i chłodnie -20/-25C)@kantorWymrażałeś tylko dolniaki, czy też coś z górnej fermentacji? Bo zastanawiam się jak ciepłolubne drożdze dają sobie radę z czymś takim. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted March 12, 2017 Share Posted March 12, 2017 Tylko raz wymrażałem, rauchdoppelbocka, u mnie całe to wymrażanie trwało z 4 godziny, zmroziłem do częściowego zamarznięcia i rozdzieliłem mieszaninę, tyle Link to comment Share on other sites More sharing options...
anatom Posted December 18, 2017 Share Posted December 18, 2017 Dnia 5.03.2017 o 17:35, Saladyn napisał: Witam uważyłem ostatnio Duppelbocka który docelowo ma stać się Eisbockiem Serwus, i jak zrobiłeś z tym wymrażaniem? Jak wrażenia smakowe? Możesz pokazać recepturę? Jakieś Twoje komentarze, wrażenia, uwagi... Pytam bo na dniach planuję zacierać bocka celując w 21 Blg i docelowo chciałem go wymrozić. Nie mam w tym doświadczenia, a informacji na forum/w necie jest niewiele. Dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now