Jump to content

Pierwszy Eisbock


Recommended Posts

Witam uważyłem ostatnio Duppelbocka który docelowo ma stać się Eisbockiem, po fermentacji zamierzam przelać piwo do 6l butelek pet i wstawić do zamrażarnika, w związku z tym mam kilka pytań:

 

 

1.Czy po fermentacji burzliwej odrazu rozpocząc wymrażanie czy też najpierw cicha(ew lagerownie) ? 

2.Jak dekantować piwo po wymrażaniu żeby pozbyć się kryształków lodu, narazie wymyśliłem przelanie przez zwykłe sitko, macie może lepsze pomysły? 

3.Po wymrażaniu butelkować czy prztrzymać jeszcze w wiadrze?

4.Czy wymrażanie zabjie drozdże potrzebne do nagazownia ? 

5 Po czym poznać że cały proces przebiegł prawidłowo, zwiększy się blg? 

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

1. Ja zrobiłem po wszystkich etapach fermentacji.

2. Ja filtrowałem przez sitko.

3. Ja butelkowałem.

4. Nie.

5. Blg filtratu powinno być wyższe, blg lodu niższe niż wyjściowe.

Link to comment
Share on other sites

-Podpinam się pod pytanie- jedno moje piwo skończyło już jakiś czas temu burzliwą fermentację i chciałbym przelać jej na cichą i dorzucić trochę płatków dębowych. Robić to po wymrażaniu, czy jeszcze przed?
-W jakiej temperaturze i jak długo prowadzić kolejne wymrażania? Niektóre źródła mówią o -2/-3C i miesiącach czekania, inne radzą iść z temperaturą tak nisko, jak to tylko możliwe. (mam do wyboru zwyczajny zamrażalnik i chłodnie -20/-25C)

@kantor
Wymrażałeś tylko dolniaki, czy też coś z górnej fermentacji? Bo zastanawiam się jak ciepłolubne drożdze dają sobie radę z czymś takim.

 

Link to comment
Share on other sites

Tylko raz wymrażałem, rauchdoppelbocka, u mnie całe to wymrażanie trwało z 4 godziny, zmroziłem do częściowego zamarznięcia i rozdzieliłem mieszaninę, tyle  ;) 

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...
Dnia 5.03.2017 o 17:35, Saladyn napisał:

Witam uważyłem ostatnio Duppelbocka który docelowo ma stać się Eisbockiem

Serwus, i jak zrobiłeś z tym wymrażaniem? Jak wrażenia smakowe? Możesz pokazać recepturę? Jakieś Twoje komentarze, wrażenia, uwagi...

Pytam bo na dniach planuję zacierać bocka celując w 21 Blg i docelowo chciałem go wymrozić. Nie mam w tym doświadczenia, a informacji na forum/w necie jest niewiele.

Dzięki

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.