Saladyn Opublikowano 5 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Witam uważyłem ostatnio Duppelbocka który docelowo ma stać się Eisbockiem, po fermentacji zamierzam przelać piwo do 6l butelek pet i wstawić do zamrażarnika, w związku z tym mam kilka pytań: 1.Czy po fermentacji burzliwej odrazu rozpocząc wymrażanie czy też najpierw cicha(ew lagerownie) ? 2.Jak dekantować piwo po wymrażaniu żeby pozbyć się kryształków lodu, narazie wymyśliłem przelanie przez zwykłe sitko, macie może lepsze pomysły? 3.Po wymrażaniu butelkować czy prztrzymać jeszcze w wiadrze? 4.Czy wymrażanie zabjie drozdże potrzebne do nagazownia ? 5 Po czym poznać że cały proces przebiegł prawidłowo, zwiększy się blg? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 5 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 1. Ja zrobiłem po wszystkich etapach fermentacji. 2. Ja filtrowałem przez sitko. 3. Ja butelkowałem. 4. Nie. 5. Blg filtratu powinno być wyższe, blg lodu niższe niż wyjściowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 6 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 5 to widać gołym okiem, po kolorze i konsystencji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununoctium Opublikowano 12 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2017 -Podpinam się pod pytanie- jedno moje piwo skończyło już jakiś czas temu burzliwą fermentację i chciałbym przelać jej na cichą i dorzucić trochę płatków dębowych. Robić to po wymrażaniu, czy jeszcze przed?-W jakiej temperaturze i jak długo prowadzić kolejne wymrażania? Niektóre źródła mówią o -2/-3C i miesiącach czekania, inne radzą iść z temperaturą tak nisko, jak to tylko możliwe. (mam do wyboru zwyczajny zamrażalnik i chłodnie -20/-25C)@kantorWymrażałeś tylko dolniaki, czy też coś z górnej fermentacji? Bo zastanawiam się jak ciepłolubne drożdze dają sobie radę z czymś takim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 12 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2017 Tylko raz wymrażałem, rauchdoppelbocka, u mnie całe to wymrażanie trwało z 4 godziny, zmroziłem do częściowego zamarznięcia i rozdzieliłem mieszaninę, tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 18 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 Dnia 5.03.2017 o 17:35, Saladyn napisał: Witam uważyłem ostatnio Duppelbocka który docelowo ma stać się Eisbockiem Serwus, i jak zrobiłeś z tym wymrażaniem? Jak wrażenia smakowe? Możesz pokazać recepturę? Jakieś Twoje komentarze, wrażenia, uwagi... Pytam bo na dniach planuję zacierać bocka celując w 21 Blg i docelowo chciałem go wymrozić. Nie mam w tym doświadczenia, a informacji na forum/w necie jest niewiele. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się