chlebaq Opublikowano 8 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 Siemano! Mam świeża gęstwe fm31 bawarska dolina i planuje jej użyć do uwarzenia porteru. Mam pokój nieogrzewany w którym teraz mam ok 10stC. Spodziewam się że do końca marca temperatura ta wzrośnie o ok 2stC. Jednak nie wiem jaka w kwietniu będzie temperatura. Myślę że w najgorszym przypadku będzie to koło 15stC. Jak myślicie brać się za porter czy odpuścić w tym sezonie i zabrać się za coś innego (np. Marcowe bo marzec czy próbować z porterem, czy w ogóle odpuścić sobie dolniaki? pozdro Wysłane z mojego SM-T585 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 8 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 Spokojnie możesz warzyć przy podanych przez Ciebie temperaturach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 8 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 Przy piętnastu stopniach mogą być kwiatki, ale ja mało doświadczony w dolniakach jestem. Jedyne swoje piwo na w34/70 fermentowało w przedziale 9-11C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakon Opublikowano 8 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 Pierwsza część fermentacji będzie w 10C, trochę Ci pewnie skoczy, może nawet do 13-14 bo sama fermentacja podniesie temperaturę. A później jak trochę wzrośnie do tych 12 to nie będzie już takiej tragedii. Po prostu przefermentujesz w górnej granicy zakresu drożdży. Ja bym robił, bo później będziesz rok musiał czekać. Warto choćby dla swojego doświadczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xanovich Opublikowano 8 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 właśnie fermentuje mi się na porter bałtycki, też mam problem z pomieszczeniem bo temperatura wacha się od 10-16*, ale wystarczyło wsadzić do skrzynki ze styropianu i raz na 1-2 dni wsadzić zamrożoną butelkę, od początku fermentacji trzymam stabilnie 10-11 stopni. W wielu sklepach można kupić styropian na arkusze, a nawet jeśli by się nie udało to paczka kosztuje jakieś 40 zł i z niej można zrobić 4 takie skrzynki prowizorycznie można połączyć nawet bez kleju - na patyczkach do szaszłyków, ewentualnie klej też nie jest specjalnie drogi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chlebaq Opublikowano 9 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 Oka to będę porter robić, skleje sobie styropian w wolnej chwili To jeszcze prośba o sprawdzenie receptury: Słód pilzneński 1kg Wiedeński 2kg Monachijski 1kg Caraoma 0,5kg Caramunich ll 0,5kg Carachel 0,5kg Czekoladowy 0,25kg Wysłane z mojego SM-T585 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxikaz Opublikowano 9 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 A na ile litrów ta receptura? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chlebaq Opublikowano 9 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 A na ile litrów ta receptura?Plus ekstrakt słodowy jasny ok 18l chciałbym uzyskać Wysłane z mojego SM-T585 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xanovich Opublikowano 9 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 nie wiem jaką masz wydajność, ale mi wychodzi 21-22 blg przy 20 l, zasyp też wydaje się być ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxikaz Opublikowano 10 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 Przy 18L wychodzi coś ok 23-24Blg, czyli grubo, jak to ma być porter na lagerowych drożdżach to trochę będziesz ich potrzebował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chlebaq Opublikowano 10 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 Wyszło mi 20l 19Blg. Niecale 300 ml gestwy wspomnianej w pierwszym poscie zadane. Teraz czekać dziekì za wskazówki! Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chlebaq Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Po niecałych 3 miesiącach zeszło do 9 blg. W smaku jest bardzo dobry, alkoholu w ogóle nie czuć ale dlatego że jest go mało jak na porter czy jest szansa że jeszcze dofermentuje? Wysłane z mojego SM-T585 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się