michal9890 Opublikowano 17 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2017 Witam Podjąłem próbę zrobienia piwa z owocami mango, ananasem i może słodkiej pomarańczy. Mam pytanie odnośnie dodawania tych owoców. Póki co kupiłem świeże owoce, zblendowałem i zamroziłem. Czy wrzucić te owoce tylko wymrożone czy lepiej je rozmrozić, doprowadzić do wrzenia w garnku, schłodzić i dodać na cichą? Zrobiłbym tak: na cichą dodał owoce, po 10 dniach chmiel na zimno i po kolejnych 5 dniach rozlew. Czy tyle czasu wystarczy? ATizequeM 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dwesoly Opublikowano 17 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2017 Jeżeli wrzucisz owoce na cichą, to wznowisz fermentację, gdyż, ponieważ, bo mają w sobie cukier. Cyba nie zostaje nic innego jak wrzucić na burzliwą, lub po zakonczeniu fermentacji spasteryzować piwo razem z owocami/sokiem i nagazować sztucznie. Też się zastanawiam jak dodać owoce żeby było dobrze, ale nic lepszego nie mogę wymyślić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 17 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2017 Jeżeli wrzucisz owoce na cichą, to wznowisz fermentację, gdyż, ponieważ, bo mają w sobie cukier. Cyba nie zostaje nic innego jak wrzucić na burzliwą, lub po zakonczeniu fermentacji spasteryzować piwo razem z owocami/sokiem i nagazować sztucznie. Też się zastanawiam jak dodać owoce żeby było dobrze, ale nic lepszego nie mogę wymyślić.I co z tego, że wznowi fermentację? Owoce najlepiej dodać właśnie na cichą. Czekasz z 2-4 tygodnie aż przefermentują i wszystko. Co do pytania autora - jak doprowadzisz do wrzenia to Ci wniosą inne aromaty, raczej bardziej kompotowe i mniej przyjemne. Jak wrzucisz tylko rozmrożone to ryzykujesz infekcją. Polecam mimo wszystko zaryzykować, bo ciężko tu wymyślić jakiś złoty środek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Świercz Opublikowano 17 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2017 Ja wrzuciłem 2,5 kg malin mrozonych do swojego berlinera I jest super efekt. Jakichś wiekszych oznak wznowienia fermentacji nie zauważyłem. Piwo stało chyba z 10 dni z owocami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 17 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2017 Ja wrzuciłem 2,5 kg malin mrozonych do swojego berlinera I jest super efekt. Jakichś wiekszych oznak wznowienia fermentacji nie zauważyłem. Piwo stało chyba z 10 dni z owocami. Maliny w całości? czy blenderowałes? Co do dodania owoców, teoretycznie po zamrożeniu bakterie powinny byc zabite więc bez problemu możesz dać prosto do wiadra. Ja raz dodawałem kiwi które wcześniej zagotowałem (zapach kompotu) dodałem na cichą. Jedyne co bym teraz poprawił to klarowałbym wszystko żelatyną przed butelkowaniem, ponieważ część owoców przeszło do butelek i miałem gushing. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Świercz Opublikowano 17 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2017 Całe, prosto z paczki. Ja nie klarowałem niczym I jest przejżyste. Lekko zamglone. Przed butelkowaniem, zlalem piwo do drugiego wiadra przez druciak do mycia naczyń. A potem gdy już wiedziałem ile ostatecznie mam piwa do zabutelkowania, zlałem do wiadra z kranikiem I z syropem do refermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal9890 Opublikowano 18 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi Wrzucę więc na cichą mrożone owoce Nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie Posiadam ksylitol do dosłodzenia piwa. Można go dodać przy rozlewie do normalnego syropu cukrowego? Czy dodać na cichą razem z owocami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Świercz Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 A po co ten ksylitol? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ralphinistrator Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Zapewnie do podniesienia poziomu slodkosci piwa. Wysłane z mojego Lenovo K50-t5 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal9890 Opublikowano 18 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Tak dokładnie, chciałem aby piwo było słodkie Owoce które mam są dość kwaśne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ralphinistrator Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Ja do miodowego dodawalam tak jak Ty chcesz to zrobic czyli do syropu glukozowego. Wysłane z mojego Lenovo K50-t5 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Świercz Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Nie lepiej zatrzeć na słodko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal9890 Opublikowano 18 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Zacierałem na słodko w 68C Ale trochę jeszcze ksylitolu chciałem dodać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Zawsze możesz dosłodzić po burzliwej. Zdegustujesz i ocenisz czy nie jest zbyt wytrawne, potem zdecydujesz. BTW. Powitać ziomalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 nie trzeba doprowadzać do wrzenia że by spasteryzować, mrożenie zabija zarazy ale podobno takie przemysłowe czyli szybkie i do bardzo niskiej temperatury, jeśli owoce były zbierane i samodzielnie zamrażane w normalnej zamrażarce podobno jest duża szansa że coś tam śpi w nich, gdzieś tak wyczytałem, ale maliny dawałem i odpukać było ok, a maliny mają dużo więcej na sobie jak takie mango które obiera się ze skóry widać to doskonale jak się zostawi je latem ile czasu potrzeba że by pleśń się pojawiła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal9890 Opublikowano 19 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 Dziękuję za porady i witam kolegę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Szwajka Opublikowano 19 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 Co do dodania owoców, teoretycznie po zamrożeniu bakterie powinny byc zabite więc bez problemu możesz dać prosto do wiadra. Bakterie całkiem nieźle się mają w niskich temperaturach. https://www.youtube.com/watch?v=hAOnIEdaClI Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal9890 Opublikowano 19 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 Trzeba będzie zaryzykować bo innej metody nie widzę Nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie Czy nie zaszkodzi drożdżom jak wrzucę prawie 2,5kg zamarznietej pulpy owocowej? Nie będzie później problemu z nagazowaniem? Może zostawić trochę drożdży na cichej fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raban19 Opublikowano 19 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 Ja co nie wrzucam to staram się aby to nie odbiegało za bardzo temperaturą od temperatury brzeczki. Ostatnio dodawałem cytryny do swojego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal9890 Opublikowano 19 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 (edytowane) Raban19 W jaki sposób dodałeś te cytryny do piwa? Na cichą też po mrożeniu? Edytowane 19 Marca 2017 przez michal9890 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos55 Opublikowano 20 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 A nie lepiej było wrzucić świeże owoce? Mrożenie nie zabije bakterii a stracą na pewno sporo aromatu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 21 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 Mrożenie nie powoduje żadnych strat aromatu, za to rozbija ściany komórkowe i ułatwia drożdżom dostęp do cukrów. krisangel 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się