Dr2 Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 (edytowane) Same parametry ibu blg i srm nic nie mówią poza ekstraktem kolorem i goryczką. Naprawdę uważasz że te trzy parametry wystarczą na określenie czy piwo jest w styl ? A gdzie ja napisałem coś takiego, że to wystarcza? Proszę nie nadinterpretować mojej wypowiedzi. Bardzo bym chciał żebyś przedstawił mi przepis na fajne, gorzkie i odpowiednio aromatyczne AIPA korzystając ze 100g przeciętnego amerykańskiego chmielu np. mosaic. No cóż, na podstawie przedstawionych to tu i poniżej Jeśli uważasz że 200g czy 300g chmielu na porządne aipa to już łopata, no cóż, nie wiem jak się do tego odnieść, ja tak nie uważam. Twoich preferencji, zapewne nie jestem w stanie tego uczynić bo w g mnie preferujesz przechmielanie i rozrzutność w chmieleniu, a ja z gustami nie będę dyskutował. EOT Edytowane 23 Marca 2017 przez �Dr2 Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 26 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2017 Twoich preferencji, zapewne nie jestem w stanie tego uczynić bo w g mnie preferujesz przechmielanie i rozrzutność w chmieleniu, a ja z gustami nie będę dyskutował. EOT Styl to styl i preferencje czy gusta nie mają tu nic do rzeczy. AIPA ma mieć mocny aromat chmielowy i tyle. Ciężko taki osiągnąć ze 100g chmielu. To, że Ty lubisz piwa nieprzeładowane chmielem jest tu nieostotne. Ja też nie jestem zwolennikiem sypania łopaty amerykańskiego chmielu do każdego piwa i bardzo cenię sobie klasyczne, słabo chmielone style. AIPA jednak akurat do nich nie należy i musi buchać chmielem, bo inaczej nie jest AIPĄ. Oczywiście nikt nikomu nie broni sobie zrobić piwa o parametrach AIPA mającym niski czy średni aromat chmielowy, ale nazywajmy rzeczy po imieniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 26 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2017 AIPA ma mieć mocny aromat chmielowy i tyle. Pozwolę sobie zacytować opis BJCP z Wiki "Aromat Od wydatnego do intensywnego aromatu chmielowego ..." "Wiele wersji jest chmielonych na zimno ..." wiele to nie znaczy wszystkie i obowiązkowo Oczywiście długo jeszcze można dyskutować co znaczy "wydatny", ale wg mnie ten styl padł ofiarą przekonania, że "więcej znaczy lepiej", a to raczej prawdą oczywistą nie jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilczur Opublikowano 26 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2017 Jak chcesz to odmierzaj chmiel pod mikroskopem, tylko nie nazywaj tego potem AIPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się