Skocz do zawartości

Starter i ponowne użycie drożdży


6maro6

Rekomendowane odpowiedzi

Będę fermentował pierwszą warkę na drożdżach płynnych, starter na mieszadle magnetycznym, ale zastanawiam się czy można ze startera odlać z powrotem do probówki trochę drożdży i potem znowu zrobić na nich starter. Wydaje mi się że jest mmiejsze ryzyko zakażenia niż w przypadku zbierania gęstwy drożdżowej po fermentacji, ale nie wiem jaki czas drożdże są w stanie przeżyć w tej probówce moze troche pożywki tam dosypać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Startery  ze względu na swoją objętość są dużo bardziej podatne na infekcje niż brzeczka czy piwo(1-2l startera do 20-25l brzeczki). Taka próbówka uzupełniona w domowych warunkach na 100% będzie w pewnym stopniu zakażona. Nie kombinowałbym i robił tak jak wszyscy. Zbieranie gęstwy jest wygodne i bezpieczne(oczywiście wyparzony słoik, łyżka i niezakażone piwo z którego zbieramy)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czyli ryzyko mam identyczne jak ze starterem. Probówka jest mniejsza niż starter więc może nawet łatwiej będzie utrzymać sterylność. Zresztą raczej nic nie stracę bo ze startera odleję max 100 ml a gęstwę nadal będę mógł zebrać po fermentacji

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.