6maro6 Opublikowano 22 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 Będę fermentował pierwszą warkę na drożdżach płynnych, starter na mieszadle magnetycznym, ale zastanawiam się czy można ze startera odlać z powrotem do probówki trochę drożdży i potem znowu zrobić na nich starter. Wydaje mi się że jest mmiejsze ryzyko zakażenia niż w przypadku zbierania gęstwy drożdżowej po fermentacji, ale nie wiem jaki czas drożdże są w stanie przeżyć w tej probówce moze troche pożywki tam dosypać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Szwajka Opublikowano 22 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 Startery ze względu na swoją objętość są dużo bardziej podatne na infekcje niż brzeczka czy piwo(1-2l startera do 20-25l brzeczki). Taka próbówka uzupełniona w domowych warunkach na 100% będzie w pewnym stopniu zakażona. Nie kombinowałbym i robił tak jak wszyscy. Zbieranie gęstwy jest wygodne i bezpieczne(oczywiście wyparzony słoik, łyżka i niezakażone piwo z którego zbieramy) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
6maro6 Opublikowano 22 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 Czyli ryzyko mam identyczne jak ze starterem. Probówka jest mniejsza niż starter więc może nawet łatwiej będzie utrzymać sterylność. Zresztą raczej nic nie stracę bo ze startera odleję max 100 ml a gęstwę nadal będę mógł zebrać po fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 22 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 Spokojnie można wielokrotnie ozywać drożdży ze startera. Taka procedura jest opisana tutaj: http://brulosophy.com/methods/yeast-harvesting/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi