JanuszMyszyński Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 Drodzy piwowarzy, nie wiem czy jest to dobre miejsce na tę dyskusję [najwyżej proszę admina, żeby mnie przeniósł, albo skasował wątek], ale chciałbym poznać wasze zdanie na temat typów butelek, których używacie. Ja np. lubię [nie będę podawał fachowych nazw tylko via piwo, które w nich było pierwotnie]: "Żubr" "Harnaś" i "Pinta". Z kolei moja Greta niezbyt toleruje "Warkę". A Wy? 1. Macie jakieś ulubione butelki [jakie i dlaczego], czy lejecie w to, co macie pod ręką? 2. Których butelek z zasady nie stosujecie i dlaczego? 3. Czy cienkościenne, np. "Pinta", częściej prowokowały granaty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadi Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 Mam kapslownice Grifo, która z powodu konstrukcji nie ma problemu z tolerancją butelek w zależności od wymiarów/rodzaju szyjki. Przede wszystkim używam butelek z których jestem w stanie w miare bezproblemowo ściągnąć oryginalną etykietę. Niestety większość craftowych piw (w tym Pinta) ma dość mocne etykiety (nie dość że laminowane to jeszcze klejone na dość mocnym kleju). Tak więc głównie posiadam butelki zwrotne (20%) oraz bezzwrotne (80%) z piw koncernowych lub lokalnego kraftu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 (edytowane) http://www.piwo.org/topic/22455-butelka-przyjazna-domowemu-piwowarowi-konkurs-kooedukacyjny Edytowane 24 Marca 2017 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszMyszyński Opublikowano 24 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 http://www.piwo.org/topic/22455-butelka-przyjazna-domowemu-piwowarowi-konkurs-kooedukacyjny No faktycznie. Temat był, więc sprawa zamknięta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi