paradox Opublikowano 26 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2017 Sytuacja jest następująca: RIS w fermentorze przez tydzień zszedł do ~9-9,5 BLG, próbka z FFT ma 10,5 BLG. Tło: 8 dni temu (w zeszłą sobotę) uwarzyłem RIS-a. Zacieranie dość słodkie, ok. 69 stopni, z założeniem że do fermentora pójdzie jeszcze cukier który zwiększy odbieraną wytrawność. Z chmielin odfiltrowałem jeszcze trochę brzeczki (~250ml) i zapodałem na FFT. Do piwa w 25 BLG zadałem gęstwę FM13 Irlandzkie Ciemności zarówno do piwa (MrMalty policzył ile potrzebuję, a potem kładłem "na oko", może z lekkim overpitchingiem), jak i FFT (tutaj z pół łyżki). Piwo poszło do chłodnego, cały czas fermentowało w 17-18* (wg termomentru naklejonego na fermentorze), FFT zostało na blacie w kuchni. W międzyczasie (wtorek, koniec 3. dnia fermentacji, gdy zaważyłem że piana wyraźnie opadła) dołożyłem cukru muscovado, który wg wyliczeń podniósł ekstrakt o 2 BLG. Cukier poszedł na sucho, cała paczka 500g (tylko folię otworzyłem ). Do FFT nic nie dawałem, wychodząc z założenia że drożdże cukier i tak zeżrą w całości i nie będzie istotnych różnic pomiędzy próbkami (z dokładnością do niewielkiej różnicy w gęstości spowodowanej nieco większą zawartością alko w piwie) Dzisiaj naszło mnie żeby skontrolować co robi piwo na wysłodzinach (podejrzanie delikatnie fermentowało), przy okazji porównałem FFT i RIS-a. i tu niespodzianka z pierwszej linijki. Moja hipoteza: razem z cukrem, drożdże w fermentorze dostały trochę tlenu, żwawiej wzięły się do roboty i dojadły więcej niż w FFT. Odrzucam hipotezy o błędzie pomiaru (oba pomiary wykonane dwa razy) i o wpływie alkoholu z dodatkowego cukru (różnica zbyt duża na moje oko). Czy ktoś ma jakieś inne pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 26 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2017 (edytowane) Następnym razem uzywać waga do cukru i oddaj do FFT też. Jak jest wiecej cukru w wiadro, jest wiecej alkoholu. Alkoholu ma mniej BLG niż woda, a więc BLG wygląda mniej niż na FFT. Edytowane 26 Marca 2017 przez BretBeermann paradox i Quick.Ben 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 26 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2017 A już miałem pisać kiedy FFT może różnić się od blg piwa ale doczytałem do końca Jak pisał poprzednik dodatek cukru zmienia układ, FFT nie można wprost wtedy brać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paradox Opublikowano 27 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2017 (edytowane) Następnym razem uzywać waga do cukru i oddaj do FFT też. Jak jest wiecej cukru w wiadro, jest wiecej alkoholu. Alkoholu ma mniej BLG niż woda, a więc BLG wygląda mniej niż na FFT. A już miałem pisać kiedy FFT może różnić się od blg piwa ale doczytałem do końca Jak pisał poprzednik dodatek cukru zmienia układ, FFT nie można wprost wtedy brać. Dzięki za pomoc, nie sadziłem że wpływ dodatkowego alko będzie tak duży. Mogłem sam to sobie policzyć zanim spytałem.,Popchnęliście mnie do tego, żeby to zrobić chociaż teraz Dla potomności, gdyby ktoś się natknął na podobny problem załączam plik w excelu do korekty wskazania balingomierza w dosłodzonym piwie. Może Daniel Kałuża chciałby dodać tabelkę do PPPP? korekcja_FFT.xlsx Edytowane 27 Marca 2017 przez paradox Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się