Undeath Opublikowano 24 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2017 Delikatnie tak, tam pod liśćmi jest pełno trupów mszyc, a jak pożerały je to trochę się jakby zwijały liście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 24 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2017 Krzysiu na twoich zdjęciach nie wygląda to na wertycyliozę , u mnie od początku słabo rozwijali się , liście miały jasny seledynowy kolorek i takie mocno opóźnione w rozwoju , na stan obecny może do 1,5m dobili . Mam na to jakieś tam herbicydy , będę walczyć , ale wiem że to trudna sprawa . Na drugi rok i tak do wymiany . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln0101 Opublikowano 24 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2017 A probowal ktos nawozic chmiel domowymi sposobami? Jakies bio resztki, magiczne mikstury itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymek19 Opublikowano 24 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2017 Skoszona trawa może, albo kompost dobrze zrobi. Ja używam bioalgenu Wysłane z mojego F5121 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexy Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Aktualizacja. Wszystkie chmiele już wykształciły ramiona boczne oraz dużą liczbę kwiatów i już też szyszek. Jestem pozytywnie zaskoczony ich ilością jak na pierwszy rok! Największe szychy ma Saaz widoczny na zbliżeniu poniżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bellon Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2017 To ciekawostka z tym Sazzem, że najwcześniej zakwitł. U mnie jeszcze nic, chmiele tylko boczne pędy puściły, jedynie Comet kwitnie. Jednak u mnie w pomorskim to nie bez powodu nie ma tradycji uprawy chmielu: krótki sezon, wietrzna wiosna i zimna jesień, do tego w tym roku duże opady (rozwój chorób grzybowych), jeszcze gleba u mnie jest ciężka, gliniasta, nie przepuszczająca wilgoci. Ogólnie w tym sezonie, pomimo że to drugi rok, rośliny wydają mi się bardziej zmęczone trudnym sezonem i podatne na choroby niż pierwszoroczniaki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexy Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2017 To fakt, na mazowszu trochę wcześniej wegetacja rusza. Twoje chmiele bellon mają jednak dużo ładniejsze liście niż te moje. U mnie od dołu trochę pożółkły, częściowo połamały i pogieły je wiosenne burze a częściowo jakieś niedobory lub choroba grzybowa. Niemniej góra jeszcze ładna, szyszek będzie sporo więc nie panikuje. A w przyszłym roku jednak zrobię oprysk na grzyba, bo na drzewkach ozdobnych oraz na jednym krzaku winogrona już mi wylazł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bellon Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Też w tym roku chciałem ekologicznie i...musiałem ratować plantację, sporo żółtych liści już oberwałem i opryskałem dwa razy Ridomil'em. Wiosenne burze, też mi pomaltretowały sporo pędów (post wyżej). Jednak co z tego, że całkiem ładnie wyglądają jak nie widzę żeby się szyszki wiązały. Ciekawe jak u kolegów z rejonów jeszcze bardziej na południe, ale jak u Ciebie są już szyszki to jesteś pewnie ze 2-3 tygodnie do przodu. Jednak jest to ładna roślina i najwyżej w przeszłości będę uprawiał ją w celach dekoracyjnych (wtedy dam gęściej sznurków i pędów) a szyszki będę zbierał w przypadku naprawdę korzystnego roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Mój cascsde w tym roku zaszalał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexy Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Anteks, to potwór jakiś! Ile to ma wysokości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Około 5m Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexy Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2017 To jeszcze prośba o poradę do forumowych rolników. Jak wspomniałem wcześniej góra roślin jest ładna, ciemnozielona i bujna. Na dole zaś cześć liści zaczyna być jasnozielona, starsze liście zaczynaja łapać żółte plamy wzdłuż nerwów. Poniżej dwa stadia - początek objawów, a potem koniec - środki blaszek zasychają i liść odpada. Niedobory potasu? Złe pH gleby? Będę wdzięczny za jakiś trop. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2017 To najprawdopodobniej niedobór magnezu kup sobie w aptece sól gorzką, 25 g na 5 l wody i opryskaj, jak trzeba Ci tego więcej to siarczan magnezu w ogrodniczym (to to samo). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexy Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Dawałem siarczan magnezu w oprysku już dwa razy (na początku lipca i w połowie) ale pogoda była deszczowa i nie wiem ile go zostało na liściach. Prysnę jeszcze raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Liście na których widać niedobór magnezu już takie zostaną (nie polepszy im się), przynajmniej tak jest na pomidorach, obserwuj czy to się pojawia na kolejnych, jak tak, to opryskaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexy Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Okej, dzięki za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexy Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Poszedł jakiś czas temu ponowiony oprysk siarczanem magnezu. Dorzuciłem tez trochę nawozu bogatego w potas. Chmiel wyglada tetaz dużo lepiej, owocuje jak oszalały. Nie wiem czy dam radę to wszystko przekuć w piwo w ciągu sezonu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meta Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Czy jest ktoś wstanie pomóc mi ustalić co to za odmiana chmielu? Sadzonkę dostałem w tym roku od znajomego rolnika z Niemiec (zapomniałem jaka to dokładnie odmiana). Chmiel pochodzi z miejscowości Wolnzach w Bawarii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexy Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Czekając na odpowiedni moment do zbioru doszkalam się w rozpoznaniu właściwego stopnia dojrzałości szyszek. Polecam ten film: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar Domowy Słowiański Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Witam wszystkich, ponieważ pierwszy raz zamiast czytać forum, sam coś do niego dokładam. Tym razem pytam, jak to jest z waszymi chmielami, tj. teoretycznie Lubelskiego termin zbioru nadszedł, ale że w tym roku wszystko jest opóźnione, pewnie dotyczy to też zbioru szyszek. Patrzyłem na swój lubelski i wydaje mi się, że potrzebuje jeszcze trochę czasu, bo łuski nie są do końca zamknięte. Jak to jest u was? Kiedy planujecie szyszkorwanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexy Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Lubelskiego nie mam, ale mam Saaz. Nieliczne szyszki zaczynają mieć już brązowe czubki i przysychają, większość jednak jeszcze zielona. Ja tak myśle, ze za tydzień może już być ten czas. A najlepiej to macać szyszki jak na filmiku wyżej niż trzymać się kalendarza. U mnie na Mazowszu może być prawie już, a na północy kraju jeszcze nie. Dodatkowo ważne jest na jakiej ekspozycji słonecznej rósł chmiel, etc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darekvideo Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2017 (edytowane) Witajcie. Moje chmiele tak wyglądają, w kolejności od lewej Magnum, Marynka, Sybilla, Lubelski i Hallertauer. Niestety nic nie kumam z tego filmu po angielsku, jak to jest na nasze ? Z otrzymanej instrukcji wiem że zbiory w pierwszej połowie września i szyszki mają być żółto-zielone o wyraźnym zapachu. Pozdrawiam. Edytowane 27 Sierpnia 2017 przez darekvideo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar Domowy Słowiański Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Tak poza tym powinny tłusty ślad na ręce pozostawiać, sprężynować przy zgniataniu i końce powinny być jaśniejsze. Tyle teorii, a praktyka okazuje się trudniejsza, a to dopiero mój drugi rok. W zeszłym roku pospieszyłem się i narwałem "trawy", więc teraz się pilnuje. Mam lubelski, marynkę, magnata, puławski i sybillę, dlatego z tego zestawu najwcześniejszy nasz lubelak będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexy Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Niestety nic nie kumam z tego filmu po angielsku, jak to jest na nasze ? W skórcie facet najpierw pokazuje szyszkę już uschniętą (cała brązowa). Potem pokazuje szyszkę zieloną, jeszcze nie gotową - jest mokra w dotyku od soków w tkankach, ma jasnożółtą lupulinę i jest jednolicie zielona. Na końcu filmu dojrzała szyszka. Jest jasnozielona, często podsychają końcówki łusek, szeleści jak ją zrolować. Lupulina jest w kolorze złotym. Rolowanie szyszki pozostawia na palcach olejek o wyraźnym aromacie chmielu. Łatwo odrywa się od rośliny. darekvideo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darekvideo Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Niestety nic nie kumam z tego filmu po angielsku, jak to jest na nasze ? W skórcie facet najpierw pokazuje szyszkę już uschniętą (cała brązowa). Potem pokazuje szyszkę zieloną, jeszcze nie gotową - jest mokra w dotyku od soków w tkankach, ma jasnożółtą lupulinę i jest jednolicie zielona. Na końcu filmu dojrzała szyszka. Jest jasnozielona, często podsychają końcówki łusek, szeleści jak ją zrolować. Lupulina jest w kolorze złotym. Rolowanie szyszki pozostawia na palcach olejek o wyraźnym aromacie chmielu. Łatwo odrywa się od rośliny. Dzięki za konkretną odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się