Jump to content

chłodzenie brzeczki


Recommended Posts

Witam

Mam do was pytanie. Mianowicie robiłem 3 warki z zacieraniem i długo trwało chłodzenie 3-5 godzin.

Chciałem się dowiedzieć czy nic sie z warką nie dzieje nawet gdyby całą noc stygło czy jest jakiś określony czas schłodzenia??

 

Zastanawiałem się nad chłodnicą jednak pobieranie wody i jej wylewanie to trochę średnie wolał bym zrobić obieg zamknięty z ewentualną wymianą wody co jakiś czas.

Do rurki miedzianej podłączyć pompkę od akwarium z jednej strony a z drugiej do wiadra.

Co o tym sądzicie ??

Schemat poniżej

 

 

post-16103-0-52268800-1491032079_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Jak chcesz obieg zamknięty to tylko z agregatem wody lodowej, albo byś musiał naprawdę dużo sypać lodu. Podczas schładzania za pomocą chłodnicy zanurzeniowa za pierwszym razem się poparzyłem, więc musiałbyś ja schładzać na bieżąco.

 

Wysłane z mojego Lenovo K53a48 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Do chodzenia zuzywam 50-70l wiec pilicz sobie koszt ( u mnie bedzie to ok 1zl na warke) To Twoje wiadro to slabo spelni funkcje bufora zimnej wody... Moim zdaniem gra nie jest warta świeczki

 

Wysłane z mojego Lenovo K50-t5 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Witam

Mam do was pytanie. Mianowicie robiłem 3 warki z zacieraniem i długo trwało chłodzenie 3-5 godzin.

Chciałem się dowiedzieć czy nic sie z warką nie dzieje nawet gdyby całą noc stygło czy jest jakiś określony czas schłodzenia??

 

Zastanawiałem się nad chłodnicą jednak pobieranie wody i jej wylewanie to trochę średnie wolał bym zrobić obieg zamknięty z ewentualną wymianą wody co jakiś czas.

Do rurki miedzianej podłączyć pompkę od akwarium z jednej strony a z drugiej do wiadra.

Co o tym sądzicie ??

Schemat poniżej

 

 

attachicon.gifchłodzenie.jpg

A jak chłodziłeś, że trwało to tak długo? Ja nie mam chłodnicy i wrzucam gar do wanny z zimną wodą. Jak zejdzie do 40 st. C to dorzucam zamrożone PET-y. I tą metodą zajmuje mi to około półtorej godziny. 

Link to comment
Share on other sites

 

Witam

Mam do was pytanie. Mianowicie robiłem 3 warki z zacieraniem i długo trwało chłodzenie 3-5 godzin.

Chciałem się dowiedzieć czy nic sie z warką nie dzieje nawet gdyby całą noc stygło czy jest jakiś określony czas schłodzenia??

 

Zastanawiałem się nad chłodnicą jednak pobieranie wody i jej wylewanie to trochę średnie wolał bym zrobić obieg zamknięty z ewentualną wymianą wody co jakiś czas.

Do rurki miedzianej podłączyć pompkę od akwarium z jednej strony a z drugiej do wiadra.

Co o tym sądzicie ??

Schemat poniżej

 

 

attachicon.gifchłodzenie.jpg

A jak chłodziłeś, że trwało to tak długo? Ja nie mam chłodnicy i wrzucam gar do wanny z zimną wodą. Jak zejdzie do 40 st. C to dorzucam zamrożone PET-y. I tą metodą zajmuje mi to około półtorej godziny. 

 

 

Tak samo chłodziłem zanim kupiłem chłodnicę, u mnie zajmowało ~2h. Wymieniałem wodę 3-4 razy. Teraz z chłodnicą zbicie do 20C zajmuje około 20 minut i +-60l wody.

Link to comment
Share on other sites

Mnie ta oszczędność (wody) na chłodzeniu zawsze śmieszyła. A nawet gdyby zużyć te 200l na warkę to co? Tyle ma pojemności przeciętna wanna, kąpiesz się chyba częściej niż warzysz i to nie w zimnej wodzie :P 

Link to comment
Share on other sites

Niektórych oszczędność wody bawi a innych nie. O CO2 nie musisz się martwić, im go więcej w atmosferze tym szybciej rosną​ roślinki, ale mógłbyś je zbierać, tłoczyć do butli i wykorzystywać do kegów.

Link to comment
Share on other sites

Beczka 200L na złomie: 20 pln

Pompa zanurzeniowa do oczka wodnego, używana na Alledrogo: 50 pln

Wężyki, końcówki 10 pln

 

Obieg zamknięty, po problemie....

Edited by BEZ ZASAD
Link to comment
Share on other sites

Ano, koszt zwróci sie po prawie 100 warkach czyli pewnie za 2-3 lata. Dajesz gwarancje ze pompa zaprojektowana do zimnej wody wytrzyma tyle ? :-)

 

Wysłane z mojego Lenovo K50-t5 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

No to albo sie zajmujemy ekologia, albo ekonomia. Wczesniej byla mowa jedynie o marnotrastwie wody :-)

 

Ale tak jak koledzy wczesniej wspomnieli - wode mozna koncertowo wykorzystac. Ja goraca odbieram do wiadra, w ktorym bede fermentowal - dolewam 300 ml ace, zamykam i zostawiam na 40 minut. Wyzera wszystko "do golej dupy". Potem plukanie kranowka, odrobina roztworu nadweglanu (dla pewnosci po tej kranowce) i mam sterylne wiadro. Zimniejsza wode z dalszej czesci chlodzenia tez odbieram do wiadra, odmaczam i myje w niej pozniej chlodnice - bo zawsze jest oblepiona milionami farfocli.

 

Dla chcacego nic trudnego :-) 

Edited by sredstvom
Link to comment
Share on other sites

Ekologia powiadasz...

To jeszcze mozna pomyslec o wężownicy do garnka i podłączyć na zime do pieca CO. Moze uda sie zatrzeć bez zużycia prądu lub gazu ;-)

Zeby nie bylo - sam zużywam czesc wody z chłodzenia brzeczki do mycia pojemników...

 

Wysłane z mojego Lenovo K50-t5 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

A do jakiej niby temp. grzeje się woda w beczce?

Autor postu pytał czy da się chłodzić w obiegu zamkniętym a Ty na siłę próbujesz forsować swój sposób....

Edited by BEZ ZASAD
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

 

 

Chciałem się dowiedzieć czy nic sie z warką nie dzieje nawet gdyby całą noc stygło czy jest jakiś określony czas schłodzenia??
A właśnie, tak trochę odgrzebię temat, bo na to pytanie zdaje się nikt nie odpowiedział. Wielokrotnie czytałem, żeby brzeczkę schłodzić jak najszybciej, ale nikt nie dodawał dlaczego :) 
Link to comment
Share on other sites

 

 

A właśnie, tak trochę odgrzebię temat, bo na to pytanie zdaje się nikt nie odpowiedział. Wielokrotnie czytałem, żeby brzeczkę schłodzić jak najszybciej, ale nikt nie dodawał dlaczego :)

Za Wiki:

"Po zakończeniu chmielenia należy brzeczkę schłodzić do temperatury zadania drożdży. Z różnych względów dobrze jest to zrobić jak najszybciej (szczególnie szybko staramy się przejść przez temperatury od 100 do 80°C - w tym zakresie wytwarzane jest dużo DMS i 35-25°C - ulubiona temperatura bakterii),"

 

http://www.wiki.piwo.org/Ch%C5%82odzenie_i_transfer_brzeczki

Link to comment
Share on other sites

 

Chciałem się dowiedzieć czy nic sie z warką nie dzieje nawet gdyby całą noc stygło czy jest jakiś określony czas schłodzenia??
A właśnie, tak trochę odgrzebię temat, bo na to pytanie zdaje się nikt nie odpowiedział. Wielokrotnie czytałem, żeby brzeczkę schłodzić jak najszybciej, ale nikt nie dodawał dlaczego :) 

 

 

Jak wolno będziesz chłodził to w dalszym ciągu (tak do temp. 80C) będzie Ci się goryczka "produkowała"... Jeżeli to uwzględnisz przy chmieleniu to spieszyć się aż tak bardzo nie musisz...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.