seniorroberto Opublikowano 15 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2010 Wałki muszą być obowiązkowo poryflowane. ..nie muszą zmontowałem z gładkimi wałkami średnicy 115 mm i ciągną, aż miło. Testowe śrutowanie 1 kg. zajęło niecałą minutę. Dużo ważniejszy okazał się napęd drugiego wałka: bez tego rzeczywiście nie chciały wciągać ziarna! Uszczelka od rur odpływowych założona na końce wałków w 8 załatwiła sprawę. Fotki dałem w innym wątku... http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?pid=50231#p50231... napęd przedpotopową zieloną Celmą, na pierwszym biegu 550 obr/min. No i w stosunku do fotek zlikwidowałem otwory w leju zasypowym bo przy większej ilości ziarna wsypanej na raz ziarno się klinowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 15 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2010 Cześć Dużo ważniejszy okazał się napęd drugiego wałka: bez tego rzeczywiście nie chciały wciągać ziarna! Uszczelka od rur odpływowych założona na końce wałków w 8 załatwiła sprawę. Fotki dałem w innym wątku... Możesz dać fotki jak realizowany jest napęd drugiego wałka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 15 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2010 Napędu drugiego wałka wcale nie trzeba robić! Wystarczy odpowiednio ponacinać wałki 2-3mm. i wtedy ładnie się kręcą. Jeśli czas pozwoli dzisiaj jeszcze umieszczę fotki niedokończonego prototypu i wrażenia z pierwszego śrutowania na całą warkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 15 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2010 Cześć Dużo ważniejszy okazał się napęd drugiego wałka: bez tego rzeczywiście nie chciały wciągać ziarna! Uszczelka od rur odpływowych założona na końce wałków w 8 załatwiła sprawę. Fotki dałem w innym wątku... Możesz dać fotki jak realizowany jest napęd drugiego wałka? Cześć ....musiałeś mi to zrobić... ... trwałość paska to oczywiście niewiadoma, ten chodził w sumie ok. 10 min. z tego ok. 1,5 min. łącznie "pod obciążeniem" słodem. ...no i Celma na pokładzie... Śrutowałem na sucho, na wilgotno spróbuję już przy warce, pewnie w następny weekend. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 15 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2010 Napędu drugiego wałka wcale nie trzeba robić! Wystarczy odpowiednio ponacinać wałki 2-3mm. i wtedy ładnie się kręcą. Jeśli czas pozwoli dzisiaj jeszcze umieszczę fotki niedokończonego prototypu i wrażenia z pierwszego śrutowania na całą warkę. Tak trochę podejrzewałem ale, klasycznie dla mnie, wybrałem prostsze.... ...rozumiem, że CO 2 - 3 mm...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 15 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2010 Chodziło mi o głębokość nacięć, a im gęściej tym lepiej. Coś jakby moletowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 15 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2010 nacięcia nie powinny być za głębokie bo to się będzie zapychać. Jeśli już, powinna być gęsta siatka drobnych nacięć, powodująca szorstkość wałka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 15 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2010 nacięcia nie powinny być za głębokie bo to się będzie zapychać. Jeśli już, powinna być gęsta siatka drobnych nacięć, powodująca szorstkość wałka. ...i mnie się tak wydaje... przy nacięciach obu wałków na 2-3 mm jest szansa na przelatywanie całych ziaren bądź zapychania nacięć, zwłaszcza nawilżanym słodem. Wszak nacięcia (moletowanie) w wałkach np Maltmilla jest płyciutkie i gęste... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 16 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2010 CZeść ... trwałość paska to oczywiście niewiadoma, ten chodził w sumie ok. 10 min. z tego ok. 1,5 min. łącznie "pod obciążeniem" słodem. Proste, skuteczne i tanie Bardzo mi się podoba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 16 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2010 kombinuję od jakiegoś czasu śrutownik wałki mam już zrobione , obudowa w trakcie budowy a wyglądają tak : marbelka 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 16 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2010 Ukłony dla profesjonalistów. Istotą mojej produkcji było zrobienie śrutownika bez dostępu do tokarki. Wiadomo że moletowane wałki to jest to, ale chciałem się przekonać czy inaczej też się da i muszę stwierdzić że TAK. Wczoraj ześrutowałem 4,7kg słodu w ciągu 20min. z dwoma przerwami na odpoczynek bo śrutowanie było bez napędu silnikiem z wycieraczek (za słaby). Na razie mój prototyp pobił dotychczasowe zabytkowe urządzenie którym się posługiwałem, miało tępe żarna. Niestety jeszcze nie zrobiłem fotek, ale oczywiście jeszcze zamieszczę małe co nieco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 16 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2010 kombinuję od jakiegoś czasu śrutownik wałki mam już zrobione , obudowa w trakcie budowy a wyglądają tak : No, panie!... to sprzętowa elita... super! zagrożenie plusem ode mnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 16 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2010 Uups ta maszyna to będzie jakiś potwór. 20 cm wałki ... Ty będziesz chyba mielił od razu worki 50 kg. To może ja Ci będę podrzucał też swój słód, bo na jedną warkę to nie będzie się opłacało tego uruchamiać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 16 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2010 wałki są podobne do maltmila z tą różnicą że jeden wałek jest regulowany mimośrodem jeśli bedzie działać tak jak nalezy zrobię tego wiecej .pozdr i na zdrówko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 16 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2010 Uups rób dokumentację fotograficzną z postępów budowy. Wałki prezentują się pięknie, a rozmiary sugerują duże przeroby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 16 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2010 (edytowane) http://www.youtube.com/watch?v=Fe47PWpQoks&feature=related ciekawy filmik Edytowane 16 Maja 2010 przez uups Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 16 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2010 To już było na forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 16 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2010 link do usunięcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarzyciel Opublikowano 17 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2010 (edytowane) Witam, Ja zastosowałem trzy wałki (tylko jeden ma napęd) no i musiałem dobudować całą resztę. Wydajność 5 kg w niespełna 2 min. Ma trzy położenia regulacji i zachowuje dobrze łuskę. Pozdrawiam Raf. Edytowane 17 Maja 2010 przez Browarzyciel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 17 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2010 toż to fabrykacja przecież jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cipro Opublikowano 24 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2010 Moje młynki mielą tak co myślicie łuska prawie ze cała jęczmień rozdrobniony na kaszkę po wielu próbach moje młynki mielą tak co myślicie łuska prawie ze cała jęczmień rozdrobniony na kaszkę dochodząc do takich efektów co myślicie o ziarnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JNT Opublikowano 24 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2010 Moje młynki mielą tak co myślicie łuska prawie ze cała jęczmień rozdrobniony na kaszkę po wielu próbach moje młynki mielą tak co myślicie łuska prawie ze cała jęczmień rozdrobniony na kaszkę dochodząc do takich efektów co myślicie o ziarnie W porównaniu z porkertem wygląda świetnie, możesz napisać coś więcej o tych młynkach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 25 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2010 Moje młynki mielą tak co myślicie łuska prawie ze cała jęczmień rozdrobniony na kaszkę po wielu próbach moje młynki mielą tak co myślicie łuska prawie ze cała jęczmień rozdrobniony na kaszkę dochodząc do takich efektów co myślicie o ziarnie A ja trochę nie rozumiem :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 25 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2010 Na zdjęciach niewiele widać, ale wygląda nieźle. Trochę za grubo zmielone, za mało mąki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 25 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2010 Super to wygląda. Nie przepuszcza żadnych całych ziaren? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się