Skocz do zawartości

FM Bohemska Rapsodia nie rusza


Piter88

Rekomendowane odpowiedzi

No wlaśnie, dlaczego drożdże FM sa najdroższe ze wszystkich płynnych (ilość komórek do ceny) czy faktycznie są lepsze od Wyeast i White Labs?

Do Lagera Wiedenskiego 14blg musiałem dokupić drugą fiolke bo mają tylko 30mld komórek, starter 2l. w/g BS2 nadal mialem za mało komórek, ale jakos przefermentował.

Czyli zaplacilem drożej niż za Wyeast i nadal mialem mniej komórek (W mają 90mld jak sie nie myle).

 

Bo są najświeższe - mają datę ważności 1,5 miesiąca. W sklepach nie zdarzyło mi się kupić fiolki drożdży, która by nie miała zapasu miesiąca do daty ważności. Drugi raz poruszasz temat i drugi raz to piszę. Co ci z przeliczania komórek jak do nas trafiają drożdże z WLP i Wyeasta, które potrafią już mieć z lekka miesiąc, a każdy dzień idzie na niekorzyść tych drożdży i większa ilość martwych komórek. W sklepie zanim ktoś je kupi też potrafią z 2-3 miechy przeleżeć, a ludzie są jeszcze tak pazerni, że czekają specjalnie na końcówkę daty, żeby za bezcen kupić te drożdże, a potem zdziwienie i płacz, że nie ruszają. Sory akurat na Wyeast i WLP też zdążyłem się przejechać, z tą ilością ich drożdży w paczce - starter musi być zawsze dla każdych drożdży jak dla mnie. Więc po stokroć wolę dać "niby" więcej, ale za drożdże, które są świeże.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

No wlaśnie, dlaczego drożdże FM sa najdroższe ze wszystkich płynnych (ilość komórek do ceny) czy faktycznie są lepsze od Wyeast i White Labs?

Do Lagera Wiedenskiego 14blg musiałem dokupić drugą fiolke bo mają tylko 30mld komórek, starter 2l. w/g BS2 nadal mialem za mało komórek, ale jakos przefermentował.

Czyli zaplacilem drożej niż za Wyeast i nadal mialem mniej komórek (W mają 90mld jak sie nie myle).

 

Bo są najświeższe - mają datę ważności 1,5 miesiąca. W sklepach nie zdarzyło mi się kupić fiolki drożdży, która by nie miała zapasu miesiąca do daty ważności. Drugi raz poruszasz temat i drugi raz to piszę. Co ci z przeliczania komórek jak do nas trafiają drożdże z WLP i Wyeasta, które potrafią już mieć z lekka miesiąc, a każdy dzień idzie na niekorzyść tych drożdży i większa ilość martwych komórek. W sklepie zanim ktoś je kupi też potrafią z 2-3 miechy przeleżeć, a ludzie są jeszcze tak pazerni, że czekają specjalnie na końcówkę daty, żeby za bezcen kupić te drożdże, a potem zdziwienie i płacz, że nie ruszają. Sory akurat na Wyeast i WLP też zdążyłem się przejechać, z tą ilością ich drożdży w paczce - starter musi być zawsze dla każdych drożdży jak dla mnie. Więc po stokroć wolę dać "niby" więcej, ale za drożdże, które są świeże.

 

 

Przepraszam, ale nie odpowiadałeś na poprzedni mój post  w tym temacie  :) 

Zawsze można zadzwonić i zapytać jaki mają termin (jeżeli sklep nie podaje w opisie) i wybrać sklep ze świeżymi, jak kupujesz FM też nie wiesz z jaką datą dotrą do Ciebie, a 3 miesięczne FM i 3 miesięczne Wyeasty będą nie różniły kosmicznie jeżeli chodzi o ilość żywych komórek na korzyść Wyeastów oczywiście bo FM po dacie już mają same zdechlaki  biorąc pod uwagę ilość na starcie. To mało przekonywujący argument.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam, ale nie odpowiadałeś na poprzedni mój post  w tym temacie   :)

dży jak dla mnie. Więc po stokroć wolę dać "niby" więcej, ale za drożdże, które są świeże

Zawsze można zadzwonić i zapytać jaki mają termin (jeżeli sklep nie podaje w opisie) i wybrać sklep ze świeżymi, jak kupujesz FM też nie wiesz z jaką datą dotrą do Ciebie, a 3 miesięczne FM i 3 miesięczne Wyeasty będą nie różniły kosmicznie jeżeli chodzi o ilość żywych komórek na korzyść Wyeastów oczywiście bo FM po dacie już mają same zdechlaki  biorąc pod uwagę ilość na starcie. To mało przekonywujący argument.

 

 

Przeczytałeś ze zrozumieniem to co napisałem? FM wychodząc z laboratorium mają datę 3 miesiące ważności (widzę, że wydłużyli datę) i spływają świeże do sklepów. Różnica między 3 miesięcznymi FM, a 6 miesięcznymi Wyeastami jest jednak duża. Dodatkowo te drugie z tego co miałem okazję widzieć w jednym sklepie nie są jakoś super zabezpieczane na czas transportu do sklepu - nie są trzymane w chłodnych warunkach, natomiast FM jedzie w lodówkach styropianowych z wkładami. Uważam jednak, że trzeba robić starter dla każdych drożdży, FM w FAQ podaje też, że ilość drożdży jest niewystarczająca. (https://www.fermentum-mobile.pl/baza-wiedzy/faq/#toggle-id-5) FM też nie zakrywa żadnych informacji o drożdżach. Powiem tak - nie od razu Rzym zbudowano  i może z czasem FM zmieni opakowania i ilość drożdży - wyeast i WLP też zaczynali od małych pojemności i innych saszetek. WLP do niedawna też ładował do nienadmuchanych petów - teraz tylko dla TYB to robi. Polecam się przejść na spotkanie z Filipem, co jakiś czas jest organizowane w różnych miastach i chętnie odpowiada na pytania dotyczące ich produktów oraz mówi o planach. Żeby nie było, zgadzam się z Tobą co do ceny, że wychodzi to więcej niż Wyeast i WLP, ale odpowiadam bezpośrednio na pytanie: 

 

 

Dziwi mnie tylko, że drugi raz poruszyłem ten temat, a "doświadczeni" piwowarzy milczą.... a jeszcze bardziej mnie dziwi, że nadal używają FM...????
Dalej jednak uważam, że FM są dobrymi drożdżami, a starter trzeba robić dla wszystkich drożdży.

 

 Co do drożdży zdarzyło mi się kilka wpadek i na Wyeastach i na WLP (na tych pierwszych 3 na drugich 2), natomiast na FM do tej pory jedna fiolka drożdży nie ruszyła, którą wygrałem w bitwie PWZ była 2 tygodnie po dacie. Nie zrobiłem startera i wlałem ją do 11 litrów 14 blg dla eksperymentu więc też miało prawo nie ruszyć. Pozostałe razy z FM zawsze pięknie startowały np. FM40 wlane prosto do wiaderka po 2h potrafiły już fermentować. Natomiast Wyeasty z paczek po aktywacji nawet 48h startowały.

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z własnego doświadczenia dodam jeszcze, że jeżeli masz świeże FMki i niskie blg to fiolka drożdży zadana bezpośrednio do brzeczki spokojnie daje sobie radę. Oczywiście mówię o piwach górnej fermentacji.

Edytowane przez Ramnic
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Data ważności dla drożdży FM wynosi 15 tygodni: https://www.fermentum-mobile.pl/daty-na-fiolkach-fermentum-mobile/

Doświadczenia dużego nie mam z płynnymi drożdżami, używałem tylko parę razy FM, dwa razy Wyeasta (do kwachów, więc tutaj starter jest nawet zabroniony). Co do FM to czy termin był długi czy już się kończył zawsze robiłem starter i nigdy nie miałem problemów. Gdybym używał Wyeasta to pewnie też bym robił starter, bo jak nie zobaczę jak te drożdże są przechowywane to na słowo nie uwierzę, że wszystko zawsze jest ok. Problem z małą ilością komórek w zasadzie może być tylko przy dużych starterach, wtedy może wyjść, że potrzebny jest starter wielostopniowy. Zawsze jednak można zrobić najpierw lżejsze piwo.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Data ważności dla drożdży FM wynosi 15 tygodni: https://www.fermentum-mobile.pl/daty-na-fiolkach-fermentum-mobile/

Doświadczenia dużego nie mam z płynnymi drożdżami, używałem tylko parę razy FM, dwa razy Wyeasta (do kwachów, więc tutaj starter jest nawet zabroniony). Co do FM to czy termin był długi czy już się kończył zawsze robiłem starter i nigdy nie miałem problemów. Gdybym używał Wyeasta to pewnie też bym robił starter, bo jak nie zobaczę jak te drożdże są przechowywane to na słowo nie uwierzę, że wszystko zawsze jest ok. Problem z małą ilością komórek w zasadzie może być tylko przy dużych starterach, wtedy może wyjść, że potrzebny jest starter wielostopniowy. Zawsze jednak można zrobić najpierw lżejsze piwo.

 

Dobra mój błąd pamiętałem na początku było 2 miesiące teraz widzę wydłużyli to całkiem do 15 tygodni. Pomimo tego nie miałem problemów z odpaleniem ich drożdży do deklarowanej daty.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Przepraszam, ale nie odpowiadałeś na poprzedni mój post  w tym temacie   :)

dży jak dla mnie. Więc po stokroć wolę dać "niby" więcej, ale za drożdże, które są świeże

Zawsze można zadzwonić i zapytać jaki mają termin (jeżeli sklep nie podaje w opisie) i wybrać sklep ze świeżymi, jak kupujesz FM też nie wiesz z jaką datą dotrą do Ciebie, a 3 miesięczne FM i 3 miesięczne Wyeasty będą nie różniły kosmicznie jeżeli chodzi o ilość żywych komórek na korzyść Wyeastów oczywiście bo FM po dacie już mają same zdechlaki  biorąc pod uwagę ilość na starcie. To mało przekonywujący argument.

 

 

Przeczytałeś ze zrozumieniem to co napisałem? FM wychodząc z laboratorium mają datę 3 miesiące ważności (widzę, że wydłużyli datę) i spływają świeże do sklepów. Różnica między 3 miesięcznymi FM, a 6 miesięcznymi Wyeastami jest jednak duża. Dodatkowo te drugie z tego co miałem okazję widzieć w jednym sklepie nie są jakoś super zabezpieczane na czas transportu do sklepu - nie są trzymane w chłodnych warunkach, natomiast FM jedzie w lodówkach styropianowych z wkładami. Uważam jednak, że trzeba robić starter dla każdych drożdży, FM w FAQ podaje też, że ilość drożdży jest niewystarczająca. (https://www.fermentum-mobile.pl/baza-wiedzy/faq/#toggle-id-5) FM też nie zakrywa żadnych informacji o drożdżach. Powiem tak - nie od razu Rzym zbudowano  i może z czasem FM zmieni opakowania i ilość drożdży - wyeast i WLP też zaczynali od małych pojemności i innych saszetek. WLP do niedawna też ładował do nienadmuchanych petów - teraz tylko dla TYB to robi. Polecam się przejść na spotkanie z Filipem, co jakiś czas jest organizowane w różnych miastach i chętnie odpowiada na pytania dotyczące ich produktów oraz mówi o planach. Żeby nie było, zgadzam się z Tobą co do ceny, że wychodzi to więcej niż Wyeast i WLP, ale odpowiadam bezpośrednio na pytanie: 

 

 

Dziwi mnie tylko, że drugi raz poruszyłem ten temat, a "doświadczeni" piwowarzy milczą.... a jeszcze bardziej mnie dziwi, że nadal używają FM...????
Dalej jednak uważam, że FM są dobrymi drożdżami, a starter trzeba robić dla wszystkich drożdży.

 

 Co do drożdży zdarzyło mi się kilka wpadek i na Wyeastach i na WLP (na tych pierwszych 3 na drugich 2), natomiast na FM do tej pory jedna fiolka drożdży nie ruszyła, którą wygrałem w bitwie PWZ była 2 tygodnie po dacie. Nie zrobiłem startera i wlałem ją do 11 litrów 14 blg dla eksperymentu więc też miało prawo nie ruszyć. Pozostałe razy z FM zawsze pięknie startowały np. FM40 wlane prosto do wiaderka po 2h potrafiły już fermentować. Natomiast Wyeasty z paczek po aktywacji nawet 48h startowały.

 

 

 

Zgadzam się co do startera dla każdych płynnych i dla każdej warki, nawet 12Blg. Jeżeli wszystkie sklepy biorą bezpośrednio z Fermentum i docierają do sklepów w styropianie z wkładami to chwała FM za to   :good:   oczywistym jest, że WLP czy Wyeast mają dłuższą drogę do przebycia, ale nie o transport mi chodziło, ponieważ nawet świeże FM w drodze ze sklepu do klienta mogą trafić do kuriera na pakę w blaszaku, gdzie w słoneczny dzień może być 60C i pojeżdżą w takiej temp cały dzień i też je szlag trafi.... Ale nie o to mi chodziło.

 

Chodzi mi konkretnie o dolniaki z tego tematu i ich ilość do brzeczki 14Blg 26l. ????

Jaki starter? 6l. z jednej fiolki FM ? Uwarzyć piwo 9 Blg? - strata czasu i dodatkowe koszty.

Do takiego lagera potrzeba ponad 547 mld komórek i teraz wyliczenia z BS2 przy dacie 1 miesiąc dla każdych:

1. Bohemska Rapsodia FM30 - 4szt. - starter 3,09l.

2. Wyeast Bohemian Lager 2124 - 1szt. - starter 3,85l

 

Dla mnie wybór jest oczywisty do Lagera, bo o to tylko chodzi w tym temacie, oczywiście do pszenicy 12blg wybrałbym FM....

Edytowane przez WithoutStress
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.