JanuszMyszyński Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2017 (edytowane) Witam. Nauczony doświadczeniem, szukałem informacji na forum, ale albo ich nie znalazłem, albo były niejednoznaczne, albo sprzeczne i wykluczające się. Postanowiłem więc sformułować nurtujące mnie kwestie w postaci precyzyjnych pytań. Zdaję sobie sprawę, że jakość goryczki w piwie zależy od gatunku chmielu, ale co z jego ilością i czasem zadawania? 1. Czy lepiej zadać więcej chmielu o niższym poziomie alfa-kwasów, czy mniej chmielu, ale o wyższym stężeniu a-k? 2. Czy lepiej dać więcej chmielu, ale na krócej [np. na 45 minut] czy też mniej chmielu ale na dłuższy czas? 3. Czy dostosowujecie gatunki chmielu goryczkowego do stylu piwa? Jeśli tak to czym "goryczkujecie" np. IPY, a czym RIS-y cz Pilsy? Pytam o Wasze doświadczenia i subiektywne odczucia, bo zdaję sobie sprawę, że może być wiele różnych opinii i jednej, objawionej prawdy nie będzie. Edytowane 4 Kwietnia 2017 przez JanuszMyszyński Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2017 1. Im więcej zieleniny wprowadzasz do piwa, tym większa szansa na ściąganie i trawiastość, więc lepiej mniej o wyższym poziomie alfa-kwasów. 2. Im dłużej gotujesz, tym większa szansa, że wygotujesz więcej garbników i niefajnych rzeczy. Tylko więcej na krócej znowu koliduje z punktem pierwszym, trzeba znaleźć złoty środek. 3. Różnie to bywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2017 2. Czy lepiej dać więcej chmielu, ale na krócej [np. na 45 minut] czy też mniej chmielu ale na dłuższy czas? Obejrzyj sobie ten filmik i fragment, gdzie mowa jest o wrzucaniu dużych ilości chmielu tylko na ostatni kwadrans gotowania. Technika ciekawa, może trochę kontrowersyjna, ale na pewno warta uwagi. https://www.youtube.com/watch?v=jONjPJVxrtM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrados78 Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Ja polecam ten film: Trwa ponad 2 godziny, ale Czesław konkretnie omawia sprawę m.in. chmielenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2017 3. Z reguły chmiel na goryczkę powyżej 30IBU wrzucam taki jaki mam (oczywiście chodzi o goryczkowe odmiany), na aromat raczej trzymam się stylu ale jak Oskaliber pisał róznie to bywa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się