twawrzyniak Opublikowano 5 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2010 Podobno nie ma ryzyka. Ja klarowałem tylko raz, refermentacja ruszyła bez problemów. Też raz z czystej ciekawości spróbowałem klarowania.Jak dla mnie różnica żadna. Piwa górnej ( gryczane, jasne pełne czy IPA) po 1,5 miesiąca też mają zbity osad na dnie( bez żelatyny) .Można jednym pociagnięciem zlac do kufla ładne klarowne piwo. Górnej zrobiłem dwa razy pilsa. Nim dojrzał i dobrze się nagazował też był klarowny.Dlatego pytanie : po co dodatkowa robota ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stan Opublikowano 6 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2010 chociaż po to żeby mieć czyste piwko w szybszym czasie i nie czekać 1.5 miecha i poza tym jaka to robota ? ile czasu ci zajmie wlanie żelatyny - 5 min ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 6 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2010 chociaż po to żeby mieć czyste piwko w szybszym czasie i nie czekać 1.5 miecha Pytanie tylko, czy piwo będzie dojrzałe po tym 1,5 miesiąca. Może grodziskie, pod warunkiem ekstraktu 6°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 6 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2010 Klarowanie właśnie przyspiesza dojrzewanie, sadzę, że po 1.5 miesiąca piwa na pewno będą dobre do picia. Dyskusja na podobny temat: http://www.homebrewtalk.com/f13/aging-beer-facts-myths-discussion-84005/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 6 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2010 A czy to nie jest trochę tak że to schłodzenie fermentatora powoduje klarowanie a żelatyna tylko wiąże osad? Czy jeśli tak, nie wystarczy tylko schłodzić piwo przed butelkowaniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 6 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2010 A czy to nie jest trochę tak że to schłodzenie fermentatora powoduje klarowanie a żelatyna tylko wiąże osad?Czy jeśli tak, nie wystarczy tylko schłodzić piwo przed butelkowaniem? Żelatyna skleja osady, niska temperatura powoduje, że gęstnieje i opada na dno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 8 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 Czy po zastosowaniu żelatyny dodaję się więcej surowca do refermentacji czy tyle samo? Mniej drożdży przekłada się na dłuższy czas refermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 8 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 Dodajesz tyle samo. Tylko potrzeba troszke wiecej czasu do nagazowania piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 8 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 (edytowane) Mógłby ktoś podać stosunek ilości żelatyny(roztworu żelatyny) do ilości piwa? Mniej więcej żeby mieć jakieś dobre odniesienie i przelicznik na ilość litrów. Dzięki i pozdrawiam. Edytowane 8 Marca 2010 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 8 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 Mógłby ktoś podać stosunek ilości żelatyny(roztworu żelatyny) do ilości piwa? Mniej więcej żeby mieć jakieś dobre odniesienie i przelicznik na ilość litrów. Wg BA jest to 50g żelatyny na 250l. Czyli 10g na 50l. Ja dałem 10g na 25l, ale przyznaję, że nie pamiętam już dlaczego. Chyba sprawdziłem na forach i wyszło mi, że raczej dawane jest więcej niż te 5g na warkę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 9 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2010 Z powyższego foto tutorialu łatwo idzie wywnioskować że to pomysł i opracowanie z zagranicznego forum. Dodałbym że wg. mnie lepsze byłoby zastosowanie produktu klarowin dostępnych np. na allegro. Ma zastosowanie typowo do klarowania a żelatyna do robienia galaretek. Zagranicą produkt jest niedostępny, więc myślę że jeśli by ktoś się decydował to proponowałbym klarowin niż żelatyna. Na aukcjach pisze wszystko. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 9 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2010 @fabians że się tak wyrażę, kolega nie opowiada bajek klarowin to bentonit, który nie nadaje się do piwa Piwo klaruje się zolem krzemionkowy który nie wpływa negatywnie na piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2010 Z powyższego foto tutorialu łatwo idzie wywnioskować że to pomysł i opracowanie z zagranicznego forum. Dodałbym że wg. mnie lepsze byłoby zastosowanie produktu klarowin dostępnych np. na allegro. Ma zastosowanie typowo do klarowania a żelatyna do robienia galaretek. Zagranicą produkt jest niedostępny, więc myślę że jeśli by ktoś się decydował to proponowałbym klarowin niż żelatyna. Na aukcjach pisze wszystko. Pozdrawiam @fabiansże się tak wyrażę, kolega nie opowiada bajek klarowin to bentonit, który nie nadaje się do piwa Piwo klaruje się zolem krzemionkowy który nie wpływa negatywnie na piwo. robi się ciekawie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 9 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2010 @anteks tzn ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 13 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2010 A jak to jest z pszenicznym? Powinno się klarować czy nie, bo gdzie śtam przeczytałem że pszeniczne ma być mętnawe ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 13 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2010 to zależy cy ktoś Ci każe czy nie Zgodnie ze stylem to tak, ale jak np robisz na WB-06 i się samoistnie wyklaruje to wtedy zapierasz się i twardo twierdzisz że to kristallweizen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Podbiję temat. A co z klarowaniem żelatyną gdy piwa nie da się schłodzić do 15°C ? Przelewałem w łikend szkockie na cichą i wygląda na wyjątkowo mętne. Czy jest szansa że sie sklaruje żelatyną jeśli będzie miało 17-18°C ? Ciepło się robi coraz trudniej o niższą temperaturę... może na balkon wystawię, przez noc się schłodzi a w dzień jest w cieniu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek63 Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Podbiję temat.A co z klarowaniem żelatyną gdy piwa nie da się schłodzić do 15°C ? Kiedyś testowo klarowałem 5l w temp. pokojowej. Piwo było dość mętne, po dobie ładnie się wyklarowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2010 z moich skromnych doświadczeń też wynika, że piwo lepiej klaruje się w wyższej temperaturze (ale bez przesady:D). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2010 No to ja właśnie dolałem żelatyny do miodu. Butelkowałem czwórniaka w grudniu 2006 roku, niestety o jedno zlanie z butli za wcześnie i w butelkach ok. 1/4 stanowi osad. Więc wszystko zlałem razem, dodałem żelatynę i zobaczymy za 2 dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma77 Opublikowano 2 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2010 Czy klarowanie żelatyną może zastąpić cichą fermentację? Kończę burzliwą i bez przelewania na cichą chcę dodać żelatynę. Czy ktoś już przeprowadzał takie eksperymenty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 2 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2010 No to ja właśnie dolałem żelatyny do miodu. Butelkowałem czwórniaka w grudniu 2006 roku, niestety o jedno zlanie z butli za wcześnie i w butelkach ok. 1/4 stanowi osad. Więc wszystko zlałem razem, dodałem żelatynę i zobaczymy za 2 dni Miodu nie wyklaruje się żelatyną. Osad był nieco bardziej zbity (zmniejszył się o 1/4), ale nie osiadł na dnie i łatwo dawał się zassać w trakcie dekantacji. No, ale że nie zamierzam więcej robić miodów jakoś się tym nie przejmuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 2 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2010 No to ja właśnie dolałem żelatyny do miodu. Butelkowałem czwórniaka w grudniu 2006 roku' date=' niestety o jedno zlanie z butli za wcześnie i w butelkach ok. 1/4 stanowi osad. Więc wszystko zlałem razem, dodałem żelatynę i zobaczymy za 2 dni [/quote']Miodu nie wyklaruje się żelatyną. Osad był nieco bardziej zbity (zmniejszył się o 1/4), ale nie osiadł na dnie i łatwo dawał się zassać w trakcie dekantacji. No, ale że nie zamierzam więcej robić miodów jakoś się tym nie przejmuję Bo miód podobnie jak wino powinno się chyba klarować bentonitem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 2 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2010 Ano też tak sobie pomyślałem, gdy zabierając się za dekantację piwa wynalazłem w kartonie bentonit... Jak to się mawia w ubojni drobiu. Już po ptakach. Pora myśleć nad butelkowaniem weizena. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 2 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2010 Cześć. Ja się zraziłem do betointu Używałem 2x i nie zadziałał. Zdecydowanie wolę zol. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się