qni Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Moja pierwsza Warka wyszła bardzo mętna dlatego podjąłem decyzje o klarowaniu kolejnych. Mam kilka pytani co do tego sposobu. Czy żelatyna do klarownia, to jest żelatyna spożywcza dostępna w zwykłych sklepach ? Ile żelatyny na litr? Moja warka to ok 10l piwa, każda starta jest bardzo odczuwalna. Ciekaw jestem czy duże są straty w piwie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Straty są na białku - efektem jest brak piany Na piwie sporadyczna ilość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 (edytowane) W piwie nie występuje białko tylko produkty jego rozpadu (proteozy, peptydy, aminokwasy), są one w wodzie rozpuszczalne i jako związki powierzchniowo czynne budują pianę (frakcje wielkocząsteczkowe). Żelatyna nie wpływa na frakcje rozpuszczone. Kompleksy proteoz z garbnikami tworzą koloidy i zawiesiny a te już nie budują piany zatem ich agregacja z wykorzystaniem białka żelatyny i sedymentacja nie wpływa na pienistość. Zwycięski lager wiedeński z II konkursu piwo.org był klarowany żelatyną. Miał wzorcowa pianę. Edytowane 3 Kwietnia 2013 przez JacekKocurek mamdobreklapki, arek-lin, vojtol i 1 inny 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Więc przepraszam, że wprowadzam w błąd. Piany nie mam widocznie z innego powodu.. Zgubił mnie błędny tok rozumowania, gdyż dzisiaj w "Domowe warzenie piwa" wyczytałem, że pienistość może być osłabiona przez nie odpowiedni czas gotowania (rozpad białek) oraz źle przeprowadzoną przerwę białkową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qni Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Chodziło mi o straty w płynie. Jeżeli żelatyna zetnie mi np 1l piwa to przy warce 10 l to 10% - dużo. Czy żelatyna ścina piwo czy sam osad? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Jak chcesz zrobić deser czy galaretkę z piwa do scina wszystko. Jednak przy użyciu prawidłowych proporcji zwiąże tylko komórki drożdży i osady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qni Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Jak chcesz zrobić deser czy galaretkę z piwa do scina wszystko. Jednak przy użyciu prawidłowych proporcji zwiąże tylko komórki drożdży i osady. A jaka to proporcja?? W tym wątku można znależć: Jacki Zrobiłem jak w instrukcji browamatora: 2g rozpuściłem w 100ml ciepłej wody (po gotowaniu). Potem dodałem kolejne 100ml. (też ostudzona po gotowaniu). Zalecają 6-20ml. otrzymanego roztworu na 1 litr bartoszMC Dałem 9 g żelatyny na 20L pilsnera 5 dni przed butelkowaniem. Po butelkowaniu piwo było krystalicznie przejrzyste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Trzymałbym się tej wersji z BA 2-3g na 20l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macior Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 No to ja mam pytanie o klarowne żelazną w przypadku przeprowadzania tylko burzliwej + tydzień chmielnia na zimno. W tym samym fermentorze. Czy taki plan ma sens? : 1.burzliwa fermentacja 2. Tydzień z chmielami w ponczoszce. 3. Wyciągam ponczoszkę, przenoszę warke do chłodnego, zadaje żelatynę, czekam trzy dni. 4. Rozlewam do butelek przez kranik. Czy to wszystko w jednym pojemniku bez przelewania ma szansę się udać? Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ściana Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Ja bym dekantował po każdym etapie...jakoś zawsze ta dekantacja mimo że wymaga trochę roboty oczyszcza też piwo. Ważne jest żeby zadawać żelatynę tak jak podaje Scooby w temp 5-15C bo jak zadasz do piwa w okolicach 0 C z doświadczenia wiem że lubią się poźniej robić fuzle bo żelatyna się nie rozpuszcza (zaznaczam tu że daję ok 10g/20-25l) 4. Rozlewam do butelek przez kranik. rozlew z kranika z grubą warstwą gęstwy na dnie, chmielinami, galaretką? wydaje mi się że to może nie pójść po myśli...myślę że jeśli już to odpuścić dekantację na wcześniejszych etapach ale przed rozlewem zdecydowanie przelać piwo do innego naczynia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macior Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 No właśnie mam podobne odczucia, za dużo tego syfu pewnie będzie. Chyba jednak będę musiał zakupić ten drugi fermentor. Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 ...doświadczenia wiem że lubią się poźniej robić fuzle bo żelatyna się nie rozpuszcza (zaznaczam tu że daję ok 10g/20-25l) A co ma żelatyna do fuzli? Chyba chodziło Ci o farfocle lub coś podobnego na f. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 czyli refermentacja przechodzi poprawnie po użyciu żelatyny? nie ma problemów z nagazowaniem ?czy trzeba dodać jednak więcej cukru do tego procesu? Ponawiam również pytanie odnośnie wpływu użycia żelatyny na chmielenie na zimno podczas cichej...nie moglem znaleźć odpowiedzi na to pytanie (chociaż czytałem cały watek ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pszemas Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 czyli refermentacja przechodzi poprawnie po użyciu żelatyny? nie ma problemów z nagazowaniem ? żelatyna nijak nie wpływa na refermentacje, klaruje wszystkie warki, problemów nie stwierdzono Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ściana Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 ...doświadczenia wiem że lubią się poźniej robić fuzle bo żelatyna się nie rozpuszcza (zaznaczam tu że daję ok 10g/20-25l) A co ma żelatyna do fuzli? Chyba chodziło Ci o farfocle lub coś podobnego na f. Zgadza się, miałem na myśli farfocle które tworzą się z żelatyny, pływają w piwie i dają jedynie niekorzystny efekt wizualny. Nie miałem na myśli fuzli (niedogon) które są substancją szkodliwą, uboczną otrzymywania alkoholu etylowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 czyli refermentacja przechodzi poprawnie po użyciu żelatyny? nie ma problemów z nagazowaniem ? żelatyna nijak nie wpływa na refermentacje, klaruje wszystkie warki, problemów nie stwierdzono muszę wiec spróbować aczkolwiek nie daje mi spokoju problem chmielenia na zimno;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pszemas Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 czyli refermentacja przechodzi poprawnie po użyciu żelatyny? nie ma problemów z nagazowaniem ? żelatyna nijak nie wpływa na refermentacje, klaruje wszystkie warki, problemów nie stwierdzono muszę wiec spróbować aczkolwiek nie daje mi spokoju problem chmielenia na zimno;) u mnie proces wygląda tak... fermentaca - dekantacja - cicha z chmielem na zimno (luzem a nie w żadnych pończochach) - dekantacja - klar 2-3 dni - dekantacja i do butelek, sprawdza się bo klarowne piwo bez fuzli trafia do butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 piwo bez fuzli trafia do butelek do tego nic nie potrzeba bo piwie to fuzli raczej niewiele Pewnie chodziło Ci o "farfocle" lub coś o podobnej nazwie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Mnie moja pierwsza warka BPA z zestawu z BA również nie chciała się sklarować na cichej. Dodałem żelatyny według instrukcji scooby'ego i wyniosłem do pomieszczenia o temperaturze ok 16°C. Po czterech dniach na dnie dymiona pływały duże galaretowate skrzepy a piwko było extra klarowne. Wystarczyło zdekantować i do butelek. Po pięciu dniach było wystarczająco nagazowane. Zmętnienie tego piwa powstało najprawdopodobniej przez złe zdekantowanie zaraz po chłodzeniu. Teraz robie whirlpool i dekantuję przy pomocy filtra ze zmywaka, który świetnie sobie radzi z wszelkimi chmielinami i osadami z przełomu brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Ja dzisiaj wlałem żelatynę w proporcjach podanych przez scoobiego ale klaruje się na balkonie ponieważ nie mam innego pomieszczenia w którym byłaby temp. ok 15st i mam pytanie czy temp ok 0 st.C ma jakiś negatywny wpływ na wyklarowanie ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 a jak by użyć żelatyny bezpośrednio w fermentorze gdzie chmiel jeszcze pozostał ,bez wcześniejszego przelewania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 (edytowane) a jak by użyć żelatyny bezpośrednio w fermentorze gdzie chmiel jeszcze pozostał ,bez wcześniejszego przelewania? Piwo się sklaruje, ale chmieliny dalej będą sobie pływać na wierzchu. Przetestowałem to. Edytowane 13 Kwietnia 2013 przez vojtol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronek Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Witam, ostatnio zauważyłem, że po sklarowaniu żelatyną na ściankach fermentatora osadza się cieniutka warstwa drożdży. Wcześniej tego nie zauważałem dopiero gdy użyłem przeźroczystego fermentatora. Wystarczy zrobić delikatny wir w ferm i po kolejnych kilku dniach piwko jest ładnie sklarowane a osad drożdżowy w butelce znacznie zredukowany. Odnośnie chmielin niestety potwierdzam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PAWEL1606 Opublikowano 17 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 Takie klarowanie żelatyną nie skraca terminu przydatności do spozycia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 17 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 ostatnio zauważyłem, że po sklarowaniu żelatyną na ściankach fermentatora osadza się cieniutka warstwa drożdży. Wcześniej tego nie zauważałem dopiero gdy użyłem przeźroczystego fermentatora. Nawet bez żelatyny się osadzają, przeźroczyste fermentory pchnęły piwowarstwo domowe do przodu:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się