huhur Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Witam, jak w temacie. Kuzyn postanowił uwarzyć drugą warkę, też z brewkita. Kupił więc UkBrew 1,6kg Dark Ale - dodał do tego ektrakt słodowy 1,7kg płynny i wyszło mu ok. 23 litrów. Tyle że po zmierzeniu blg - ballingomierz wskazywał 6-7*. Co zrobić? Drożdże już zadał (us-05). 1) Da się to jakoś podbić za pomocą cukru? 2) Co mogło pójść nie tak? z góry dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Kup nowy przyrząd pomiarowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Tyle że po zmierzeniu blg - ballingomierz wskazywał 6-7* W jakiej temperaturze mierzył? Da się to jakoś podbić za pomocą cukru? Na pewno - np.w drugiej dobie dodając przegotowany i wystudzony syrop cukrowy. Co mogło pójść nie tak? Kupił zestaw na dark milda który z definicji ma mały ekstrakt początkowy i mało alkoholu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huhur Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Mierzył w ok. 25*. Syrop w takim razie mu powiem żeby dodał jutro. Dzięki wielkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Albo gdzieś uciekło prawie kilogram ekstraktu, albo anteks ma rację. Ewentualnie balingometr przykleił się do ścianki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huhur Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Ballingometr mierzy dobrze z tego co sprawdzaliśmy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się