Jump to content

Niskie odfermentowanie, za mało drożdzy, refermentacja?


Recommended Posts

Cześć!

 

Dwa tygodnie temu uważyłem lekkiego stouta 10BLG, warka 10l. Zadawałem drożdze S04, gęstwę po jednym piwie. Raczej na pewno zadałem ich za mało ("browar to nie apteka", "sześć łyżek stołowych" etc;p). Drożdze były i są w dobrym stanie bo ta sama gęstwa teraz świetnie sobie radzi z lekkim IPA - 2BLG było po 4 dniach fermentacji.

 

Fermetacja przebiegała następująco:

31 marca 2017 - 5BLG

3 kwietnia 2017 - 3BLG

5 kwietnia 2017 - 3BLG

 

5. zlane na cichą (można było poczekać). Od tego czasu BLG stoi.

 

Miałem w planie butelkować je w piątek i refermentować w butelce. Mam jednak spore wątpliwości czy po dodaniu cukru do butelek drożdze nie zaczną fermentować cukru, który pozostał w piwie. Jednocześnie zależy mi dość mocno na nagazowaniu.

 

Co robić?

Edited by pitoz
Link to comment
Share on other sites

S-04 nie schodzą jakoś super głęboko. To ciemne piwo, więc pewnie trochę karmelu i ciemnych słodów, które są gorzej fermentowalne poleciało do gara. 6 łyżek świeżej gęstwy(tygodniowej) do 10 litrów lekkiego piwa to dobra ilość, o ile nawet nie za duża. Jak wyżej, poczekaj 2-3 dni, jak niżej nie zjedzie to butelkuj bez obaw. 

Link to comment
Share on other sites

Jak zacierałeś i w jakich temperaturach prowadziłeś fermentację?

Ja bym sprawdzić dziś/jutro i jeśli nadal byłoby 3, dawałbym do butelek bez strachu.

Kontrola temperatury podczas zacierania to nie jest na razie moja silna strona, ale starałem się utrzymać w granicach 66-68. Fermentacja około 22 stopnie..

 

Dzięki za pomoc! Będę spokojnie butelkował zgodnie z planem.

Edited by pitoz
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.