Pindin Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Mogę do takiej 5 dniowej brzeczki dodać jeszcze drożdży? Możesz, ale po co? Zostaw to piwo w spokoju. Za tydzień czy dwa zabutelkuj, wypij ze smakiem. Kup następną puszkę i bierz się za kolejną próbę robienia piwa, tylko wg. w.w zasad. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trunks Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Ok dzięki i powodzenia wszystkim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czesio1609 Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 (edytowane) Ok dzięki i powodzenia wszystkim a wyslij fotke tej brzeczki. nie dzis, przy okazji jakbys zagladal Edytowane 20 Kwietnia 2017 przez czesio1609 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trunks Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 I tak zaglądałem dziś więc przesyłam.Pierwszy raz otworzyłem beczkę bo 4 dniach i dziś drugi na chwile Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 I tak zaglądałem dziś więc przesyłam.Pierwszy raz otworzyłem beczkę bo 4 dniach i dziś drugi na chwile Ewidentnie brak oznak fermentacji, albo jakiś dziwny szczep co fermentuje piwo bez piany. Dodawaj nowe drożdże bo stare prawdopodobnie padły, nie masz co się zastanawiać nawet. Ciekawi mnie natomiast jakim cudem zeszło to do 5. Na pewno dodałeś tą glukozę? Bo jeżeli byś nie dał jej to wychodzi 23 litry 5 blg z samej puchy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trunks Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Dodałem spoko 1 kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trunks Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Undeath to co teraz nowe drożdże rozpuścić i dodać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Powiem tak, nie zaszkodzi to, bo piwo wygląda nietypowo - brak oznak fermentacji, ale z drugiej strony odfermentowało do 5 blg. Nie zdarzyło mi się jeszcze tak by po fermentacji zastać widok bez resztek piany po bokach i na powierzchni piwa. Dodaj te drożdże i teraz czekaj bo żadnego innego wyjścia nie widzę. Za tydzień zrób pomiar i sprawdź co się z tym dzieje, jak nic się nie zmieni i będzie to smakowało i pachniało dobrze ( spróbuj próbkę do pomiaru) to butelkuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czesio1609 Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 No ja mam tak samo http://www.piwo.org/topic/23670-fermentacja-a-brak-piany/?do=findComment&comment=441468 Koledzy kazali czekac i nie dodawac drozdzy tyle, ze u mnie nie ma w ogole piany a widac unoszace sie pecherze. Blg schodzi w dol po 8 dniach fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trunks Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Ok będę dawał znać co i jak dzięki za info Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Zdezynfekuj jakiś sprzęt do pobrania z jednej szklanki i wypij. Powinieneś w tym momencie dowiedzieć się czy czujesz słodkość czy jakiś alkohol. Też jestem początkującym i robię wiele błędów. Jak będziesz robił następne to rozpisz sobie krok po kroku co będziesz robił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blamat Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Moim zdaniem należy dodać paczkę drożdży, tylko że nie takiej szamańskiej mieszanki jaką dodają do brewkitów tylko US-05 czy 04 (na FM jeszcze przyjdzie czas) . Z butelkowaniem bym nie ryzykował bo 5blg z 12 to dużo, a jak się okaże, że jednak jakieś drożdże są to glukozy i fruktozy sobie nie odmówią i powstaną granaty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trunks Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 No czasami za szybko człowiek się podjara i zapomni o podstawowych rzeczach, no ale damy radę ważne by błędów nie popełnić 2 raz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trunks Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 (edytowane) Edytowane 20 Kwietnia 2017 przez Trunks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trunks Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Hmmm...Może poczekam 3 dni i zobaczę co i jak, potem dodam drożdze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Ej to nie ja napisałem Zacytowałem wpis kolegi z Twojego posta i tak wyszło niefortunnie Sorki.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Jak widać kolejna kicha w ciągu ostatnich dni po "warzeniu" z brewkitu na słabych drożdżach. Czy napowietrzaleś brzeczkę ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trunks Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Tak napowietrzona była dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się