bz3k Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Witam.Trzy tygodnie temu wrzuciłem na fermentacje double ipa 19 blg, zacierane w 67C. Fermentacja początkowo 18C po kilku dniach podwyższyłem do 19-21. Drożdże M44 z gęstwy po ipa 11blg. To była moja pierwsza zabawa z gęstwą i chyba dałem jej za mało.Tydzień temu bujałem fermentorem w celu napowietrzenia. Od tamtej pory spadło z 9 do 8 blg.Jakie kroki mam podjąć aby było niższe odfermentowanie? Dodać saszetkę US-05, sypnąć glukozy?To miała być double ipa a póki co jest słodka pełna kupa.Pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Jeśli mierzyłeś refraktometrem to musisz przeliczyć to. Wydaje mi się że to już koniec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Tydzień temu bujałem fermentorem w celu napowietrzenia. Po co? Wytłumacz mi po co natleniać fermentujące piwo? Oprócz utlenienia to drożdżom już nie pomoże. Po primo to o co kolega wyżej pytał spławik czy refraktometr? To była moja pierwsza zabawa z gęstwą i chyba dałem jej za mało Druga rzecz nic nie ruszać tego piwa, dać mu czas jeszcze. Jest szereg czynników, które wpływają na odfermentowanie, nie tylko "ilość" gęstwy, zatarłeś na lenia 67, w tej temp. też powstają słodkawe piwa. No i sama receptura też ważna jak wrzucileś 1-2 kg karmelowych słodów albo dekstrynujących, to wytrawne to piwo nigdy nie będzie. Napisz dokładną recepturę. Tym bujaniem i natlenieniem mogłeś też przerwać fermentacje i dlatego tak wysoko Ci stanęło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bz3k Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 5,5 kg pale ale1,5 kg monachijski0,2 aroma0,3 crystal 300Sądziłem, że jeśli troche ruszę drożdże to wpłynie to na polepszenie fermentacji.Sprawdzam spławikiem, nie mam reflaktometru. Wątpię, żeby piwo pozostawione samo sobie zeszło z czasem niżej. Prosiłbym o podpowiedz, co zrobić aby blg spadło, ewentualnie zwiększyć moc tego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Wątpię, żeby piwo pozostawione samo sobie zeszło z czasem niżej. Prosiłbym o podpowiedz, co zrobić aby blg spadło, ewentualnie zwiększyć moc tego piwa. To mało wiesz o fermentacji. Tutaj tylko czas pomoże, a jak chcesz więcej mocy to dolej wódki do niego MJ44 to leniuszki - poczytaj tematy o tych drożdżach sporo osób pisało, że fermentacja na niektórych partiach potrafi się ciągnąć nawet 2 miesiące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bz3k Opublikowano 4 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 Dzień dobry, raz jeszcze.Jako, że moje doświadczenie nie jest zbyt bogate, a przede wszystkim wciąż je zbieram, dzisiaj zaskoczyła mnie poniższa sytuacja.Czekałem do dnia 01.05 i sprawdzając odfermentowanie - które wciąż było na poziomie 8 blg stwierdziłem, że nie ma co się patyczkować trzeba podjąć kroki ku zakończeniu fermentacji.Więc szczędząc sobie trudu i twierdząc, że blg definitywnie niżej nie zejdzie, bez przelewania na cichą dodałem chmiel na zimno(50g) do tego samego fermentora. W przeciągu 4 dni, rurka zaczęła bulgotać. Myślałem, że to powietrze z chmielu czy cokolwiek innego lecz na pewno nie fermentacja. Bulgotała ciągle, dość intensywnie. Dzisiaj chciałem rozlać, przed tym zmierzyłem blg i jak duże było moje zdziwienie gdy wynosiło ono 5 stopni.Fermentacja ruszyła, domyślam się, że piwo dużo nie zyska na aromacie z chmielu ale może dofermentuje.To dla mnie nowość, mieliście takie przypadki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 4 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 To dla mnie nowość, mieliście takie przypadki? Na drożdżach MJ miałem takie przypadki, tylko, że ruszyły w butelkach i było boom. Po chmieleniu na zimno też mi się zdarzało na początku, jak za szybko przelewałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się