Chmielowy warsztat Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 (edytowane) Myśl o browarze domowym pojawiła się we mnie na początku 2015 roku. Długo się nosiłem z myślą o pierwszej warce, aż do momentu kiedy zobaczyłem info o pierwszej(i jak na razie ostatniej) edycji Dzikich Bitew w Lublinie. Długo nie myśląc zgłosiłem się, nie posiadając zbyt wiedzy na ten temat ani sprzętu do tego. Przyszło mi uwarzyć American Stouta, setki przewertowanych porad i receptur i w końcu coś się urodziło. "Dziecko" okazało się na tyle dobre, ze pozwoliło mi przejść do ćwierćfinału. Od tamtego czasu powstała duża ilość warek, niektóre bardzo udane, niektóre trochę gorsze 🏅 Nagrody i osiągnięcia: 2016 6 miejsce w kategorii Sahti - Warszawski KPD Wiosna 6 miejsce w kategorii Wee Heavy- Mikołajkowy KPD 🥈 2 miejsce w kategorii Świąteczne- Mikołajkowy KPD 2017 10 miejsce w kategorii American Stout - XV Konkurs Piw Domowych PSPD w Cieszynie 2018 🥈 2 miejsce w Gdyńskich Bitwach Piwowarów: Awans do ćwierćfinałów Gdyński Bitew Piwowarów (33/46 glosów) Belgian IPA Awans do półfinałów Gdyńskich Bitew Piwowarów (14/18 głosów) Extra Special Bitter Awans do finału Gdyńskich Bitew Piwowarów (30/43 głosów) Belgian Tripel 🥉 3 miejsce lubelskie bitwy piwowarów Złote Kalesony: Awans warką 49.Grisette do ćwierćfinału lubelskich bitew piwowarów Złote Kalesony Awans warką 57. Dorchester Ale do półfinału lubelskich bitew piwowarów Złote Kalesony Awans warką 58. Smoked Fruit Ale do finału lubelskich bitew piwowarów Złote Kalesony 4 miejsce w kategorii Brett RIS- Podlaski Konkurs Piw Domowych 4 miejsce w kategorii Piwa Ciemne, 2 miejsce w kategorii Irish Stout na I MPPD 2018 2019 6 miejsce w kategorii American Wheat na II MPPD 🥈 2 miejsce w kategorii Fruit Gose na IX Warszawskim Konkursie Piwowarów Domowych 🥉 3 miejsce w kategorii Christmas Ale na IX Mikołajkowym KPD 2019 oraz 4 miejsce w kategorii Christmas Ale na III Gwiazdkowym KPD 2019 Orange Milk Imperial Stout 2020 4 miejsce w kategorii Fruit Gose Kuźni Piwowarów Finał konkursu Brokreacji Uwarz sobie "The Waiter" Milk Stout (klon The Waiter Brokreacji) 🥈 2 miejsce w kategorii Brett Grodziskie na III MPPD 🥈 2 miejsce w kategorii Polotmave na III MPPD 🥉 3 miejsce w kategorii Irish Stout na VIII Warmińskim KPD 🥇 1 miejsce w kategorii 1 miejsce lubelskie bitwy piwowarów Złote Kalesony: Awans warką 116. Oatmeal Stout do półfinału lubelskich bitew piwowarów Złote Kalesony Awans warką 126. Chocolate Orange Salted Stout do finału lubelskich bitew piwowarów Złote Kalesony Wygrana warką 124. Wędzony Porter Bałtycki 2021 🥈 2 miejsce w kategorii Black IPA na VIII Łódzkim KPD 5 miejsce w kategorii Braggot na MPPD 🥇 1 miejsce w kategorii Fruit Milk Stout na MPPD 7 miejsce w generalnej klasyfikacji Pucharu PSPD 2020/21 🥇 1 miejsce w kategorii American Stout na VI MKPD Chorzów 🥇 1 miejsce w kategorii American IPA na konkursie Brokreacji Uwarz sobie z Kauflandem 🥉 3 miejsce w kategorii Forest Stout na Warszawskim KPD 🥇 1 miejsce w kategorii Christmas Wheat na V Gwiazdkowym KPD 2022 🥈 2 miejsce w kategorii Belgian Blond na IX Łódzkim KPD 7 miejsce w generalnej klasyfikacji Pucharu PSPD 2021/22 Lubelskie bitwy piwowarów Złote Kalesony Pierwsze miejsce w grupie warką 203. Black Rye IPA Awans do finału warką 222. Kalesonowe (półfinał)-Prugna Ale 4 miejsce w finale 5 miejsce w kategorii Peated FES na XII Warszawskim KPD 🥈 2 miejsce w kategorii Dry Stout na VIII Flisackim KPD 2023 5 miejsce w kategorii Coffee Imperial Stout na Krakowskim KPD 5 miejsce w kategorii Catharina Sour na XI Warmińskim KPD 🥈 2 miejsce w kategorii English IPA na XI Warmińskim KPD 🥇 1 miejsce w kategorii Polish Wheat na IX Śląskim KPD 🥇 1 miejsce oraz Grand Prix w kategorii Rauchmarzen na IX Śląskim KPD 🥉 3 miejsce w kategorii Rye IPA na X Warszawski KPD 4 miejsce w kategorii Rauchmarzen na Flisacki KPD 🥉 3 miejsce w kategorii Session IPA na konkursie Uwarz Sobie Brokreacja 2023 1.American Stout 2.APA 3.Milk Stout v.1.0 4.Milk Stout v.2.0 5.Wild Grodzisz Witbier v.1.0 6.Porter Bałtycki 7.Smoked Coffee Stout 8.Rye Stout 9.Cream Ale 10.Lager Wiedeński 11.Enigma Pale Ale 12.American Wheat 13.FES 14.Summer Ale 15.Session IPA 16.Grodziskie v.1.0 17.Imperialny Porter Bałtycki (wersja podstawowa, wersja z płatkami dębowymi macerowanymi w miodzie pitnym) 18.Gose 19.Wee Heavy 20.Tea APA 21.Wild Grodzisz Witbier v.2.0 22.Belgian Dubbel 23.Sahti 24.Christmas Ale 25.Porter Bałtycki 26.RIS 27..Milk Stout v.3.0 28.Wheat IPA 29.Oatmeal Stout 30. Australian Sparkling Ale 31.Grodziskie v.2.0 32.AIPA 33. Wild Grodzisz Witbier v.3.0 34.American Stout 35.Grodziskie 36.Milkshake IPA z malinami 37.Rosanke 38.Fruit Milkshake Grodziskie 39.Brett RIS 40.Weizen 41. Christmas Ale 42.Weizen 43.Belgian IPA 44. Milkshake Fruit Grodziskie 45.American Barley Wine 46. Wheat Wine 47.Extra Special Bitter 48.Belgian Tripel 49.Grisette 50.American Wheat 51.Old Ale 52.Irish Stout (wersja czysta oraz z owocami) 53.Norwegian Farmhouse Ale (Kveik) 54.West Coast IPA 55. Milkshake Fruit Grodzisz (ananas+mango) 56.American Stout 57. Dorchester Ale 58. Smoked Fruit Ale 59. RIS v. 3.0 60. Weizen Porter ze śliwkami i morelami 61. Red IPA SH Galaxy 62. Barley Wine 63. Malt Øl 64. Saison 65. Black IPA 66. Berliner Weisse z owocami 67. American Wheat 68. Grapefruit Grodziskie 69. White IPA z liśćmi limonki kaffir 70. Polish Wheat 71. White IPA z liśćmi limonki kaffir 72. Orange Milk Imperial Stout 73. Session IPA 74. Fruit Gose 75. Fruit Weizen 76. White IPA 77. Experimental SMaSH Polish Ale 78. Fruit Gose 79. Polish Lager 80. Sencha PPA 81. Rye IPA SH Nelson Sauvin 82. Brown Ale SH Galaxy 83. Hoppy Pils 84. Pastry Imperial Stout 85. Milk Stout (klon The Waiter Brokreacji) 86. English Barleywine 87. Brett Imperial Stout 88. Koźlak 89. Belgian IPA 90. Imperial Polish IPA 91. Fruit Berliner Weisse 92. Porter Bałtycki 93. Tripel 94. Porter Angielski 95. Fruit Berliner Weisse 96. Experimental Polish Hoppy Pils 97. Oatmeal Stout 98. Witbier 99. Session IPA 100. Brett Grodziskie 101. Polotmave 102. Doppelbock 103. Witbier 104. Belgian Dubbel 105. Polish Hazy IPA 106. Lambic 107. Gose/Juicy Sour 108. Pu Erh APA/Session IPA 109. American Stout 110. Rosanke 111. Irish Stout 112. Lager Wiedeński 113. Wee Heavy 114. Pils bohemski 115. Cherry Saison 116. Oatmeal Stout 117. Schwarzbier 118. Pszenica PolishHops Amora Preta 119. Imperial NEIPA 120. Weizenbock warka zakażona 121. Flanders Red Ale 122. Black IPA 123. Belgian Blond 124. Wędzony Porter Bałtycki 125. Rauchbock 126. Chocolate Orange Salted Stout 127. Weizenbock 128. Braggot 129. SMASH Vermhelo Polish Red Lager 130. Single Hop IU02 Polish West Coast IPA 131. Porter Bałtycki 132. Sour DIPA (A-chmiele USA, B-chmiele PolishHops) 133. SH Zi2 Pils 134. Rauchbock 135. Saison 136. Milk Stout 137. Polish Session West Coast IPA 138. Weizen 139. Wee Heavy 140. SH Abis Pils 141. Black IPA 142. Doppelbock 143. Catharina Sour/Juicy Sour/Gose 144. Czech Pale Lager 145. PolishHops West Coast IPA/White IPA 146. Orange Milk Stout 147. Koelsch 148. Lichtenheiner 149. Low-alc Dry Stout 150. Cream Ale 151. Gotlandsdricke 152. Weizen 153. Best Bitter 154. Polish IPA 155. Grodziskie/Hoppy Grodziskie 156. German Pils 157. American Stout 158. Polish Kveik IPA 159. Berliner Weisse 160. Weizen 161. Czeski Pils 162. Italian Pils 163. American IPA/Tea IPA 164. Fruit Weizen 165. Forest Stout 166. Witbier 167. Wędzone Marcowe 168. Herbal Ale 169. Red IPA warka zakażona 170. Polotmave 171. Polish Rice IPA 172. Polish Red IPA 173. American Stout 174. Wet Hop Puławski SH IPA 175. Xmas Weizenbock 176. Old Ale 177. American Belgian Tripel 178. Rauchbock 179. Doppelbock 180. Wheat Wine 181. Barley Wine 182. Polish West Coast IPA 183. Pils Niemiecki 184. Saison 185. Quadrupel/Dubbel 186. Polish Pale Ale SH Zibi 187. Experimental Polish Pale Ale 188. Chocolate Brown Porter 189. Fruit Berliner Weisse 190. Porter Bałtycki 191. Hoppy Weizen 192. Wee Heavy 193. Imperial West Coast IPA 194. Pils 195. Polish Pale Ale 196. Extra Special Bitter 197. Belgian Blond 198. Polish Black IPA 199. Belgian Pale Ale 200. Polish Pale Ale 201. American IPA 202. Polish NEIPA 203. Black Rye IPA 204. Double IPA 205. Fruit Wheat 206. Foreign Extra Stout 207. Session New England IPA 208. Grodziskie z burakami i chrzanem 209. Skittles New England Pale Ale 210. Coffee Imperial Stout 211. PolishHops Session IPA 212. Witbier 213. Coffee Dry Stout 214. Peated FES 215. Midwest Polish IPA 216. American Wheat 217. Polish Wheat 218. Juicy Sour 219. Midwest IPA 220. Dry Stout 221. Polish Session IPA 222. Kalesonowe (półfinał)-Prugna Ale 223. Christmas Milk Stout 224. Polish West Coast IPA (Pł167) 225. Double West Coast IPA Zu12 Single Hop 226. Fruit Gose 227. Rauchmarzen 228. Polish English IPA 229. Rosanke 230. Polish Wheat (Xionc OZ, Pł167) 231. Micro IPA 232. Rye IPA 233. Witbier/Fruit Berliner Weisse 234. Polish West Coast IPA 235. English Porter 236. Oatmeal Stout 237. Session IPA 238. Graff 239. Xmas Ale 240. Braggot W planach 241. Brown Ale 242. Rye IPA 243. Schweidnitzer Bier 244, Belgian Golden Strong Ale 245. Oat Wine 246. Pils 247. Rauchbock 248. American Wheat 249. Session Black IPA 250. Islay Red Ale 251. Imperialny Porter Bałtycki Edytowane 25 Listopada 2023 przez Chmielowy warsztat Krzysiekzd 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 (edytowane) Warka 34 warzenie dnia 15/04 2017 American Stout Zasyp: 5kg-Pale Ale Castle Malting 0,8kg-płatki owsiane 0,5kg-Caraaroma Weyermann 0,2kg-Pszenica prażona Viking Malt 0,1kg-Pszeniczny czekoladowy Weyermann Schemat zacierania: stosunek wody do słodu 3:152 ° - 10min 62 ° - 35 min72 ° - 30 min78 ° - mash out Chmielenie: Gotowanie 60min Od początku gotowania 30g-Simcoe po 15 minutach 25g-Simcoe po 40 minutach 25g-Simcoe po wyłączeniu palnika 20g-Simcoe Studzenie do 17° i zadane uwodnione drożdże US-05, do fermentacji poszło 26l brzeczki o ekstrakcie początkowym 16blg Fermentacja burzliwa: 15.04 2017-24.04 2017 w temperaturze 17-19° Fermentacja cicha: 24.04 2017-03.05 2017 temperatura 16° 03.05 2017-butelkowanie Edytowane 26 Września 2020 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 6 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2017 (edytowane) Warka 35 warzenie dnia 06.05 2017 Grodziskie Zasyp: 2,1kg-Weyermann wędzony dębem Schemat zacierania: Stosunek wody do słodu 4,8:1 64°-30min72°-30min 78°-mash out Chmielenie:Gotowanie 60min Od początku gotowania 21g-Lomik Po 50min 9g-Lomik Studzenie do 17° i zadanie drożdży FM51 Grodzie dębowe Do fermentacji poszło 18l brzeczki o ekstrakcie 7,8blg Fermentacja burzliwa:06.05 2017-17.05 2017 w temp 18-20°Odfermentowało do 2,6blg 17.05 2017 bez fermentacji cichej, od razu rozlew Edytowane 24 Maja 2017 przez Pakakuna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 24 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2017 (edytowane) Warka 36 warzenie dn. 10.05 2017 Milkshake IPA z malinami Zasyp:Pilzneński Weyermann - 2,6kg Pszeniczny Weyermann- 0,8kg Płatki owsiane-0,4kg Laktoza 0,6kg Stosunek wody do słodu 3:164°-40min 72°-20min 78°-mash out Chmielenie;Galena-20g od początku gotowaniaGalena-10g na ostatnie 10min Cascade-30g na ostatnie 10 min Po wyłączeniu palnika Palisade-40g i Amarillo-50gStudzenie do 16° i zadanie uwodnionych US-05Do fermentacji poszło 16 brzeczki o ekstrakcie 17,2Fermentacja burzliwa 10.05-23.05 17°-19°Fermentacja cicha 23.05-? 18°Z dniem 23.05 dodałem ok.1,3kg malin mrożonych, 25.05 do fermentora polecą 2 laski wanilii, natomiast 3dni przed rozlewem chmielenie na cicho tj. Cascade-30g, Palisade-60g, Amarillo-50gPiwo już od ponad tygodnia w butelkach, już w tej chwili mogę powiedzieć, ze wyszło extra. Niestety z powodu dość sporego chmielenia oraz malin straty były spore, ale było warto. Edytowane 14 Czerwca 2017 przez Pakakuna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 14 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2017 (edytowane) Warka 37 warzenie dn. 10.06 2017 Rosanke Zasyp:Pale Ale Weyermann-2,3kgPłatki pszenne-0,5kgCaramunich Weyermann typ1-0,4kg Carared Weyermann-0,3kg Wędzony czereśnią od Vikinga-0,2kg Monachijski Weyermann typ1-0,1kg Stosunek wody do słodu 3:167°-40min72°-35min78°-mash out Chmielenie oraz przyprawy:Iunga-12g od początku gotowania Lubelski-20g 15min przed końcem gotowania 45g kwiatu lipy, 20g skórki curacao, 7g kolendra, 150gmiodu wielokwiatowego, 250g miodu spadziowego-5min przed końcem gotowaniaSimcoe-10g po wyłączeniu palnikaStudzenie do 18° i zadanie uwodnionych S-33Do fermentacji poszło 20l brzeczki o ekstrakcie 11blgFermentacja burzliwa 10.06.2017-24.06 2017 w temperaturze 19°Fermentacja cicha 24.06 2017- 08.07 2017Rozlew 08.07 2017 Edytowane 16 Sierpnia 2017 przez Pakakuna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 10 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2017 (edytowane) Warka 38, warzenie dn. 09.09 2017 100% słód wędzony dębem z Castle Malting Chmiele: Iunga Amarillo Palisade Dodatki: Laktoza Maliny Czerwone porzeczki Truskawki Drożdże US-05 Zacieranie: Do 12,5l wody o temperaturze 67°C 65°C-35min 72°C-40min 78°C-wygrzew Wysładzanie do uzyskania 12blg Gotowanie 60min: Iunga-20g od początku gotowania Amarillo-10g 10min przed końcem gotowania Palisade-10g 10min przed końcem gotowania Laktoza-140g 5min przed końcem gotowania Fermentacja: Burzliwa: start w temperaturze 16°C stopniowe podnoszenie do 19°C Cicha: od 23.09 2017 7lpiwa dostało 0,7kg malin i 0,5kg truskawek, drugie 7l dostało 0,7kg malin i 0,6kg czerwonych porzeczek Edytowane 23 Września 2017 przez Pakakuna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 23 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2017 (edytowane) Warka 39 warzenie dn. 16.09 2017 Brett RIS Słód pale ale – 3,0 kg, Słód monachijski II – 1 kg Słód czekoladowy ciemny 1200 – 0,25 kg, Słód czekoladowy jasny 400 – 0,15 kg, Słód jęczmień prażony 0,25 kg Słód karmelowy 300 – 0,2 kg Słód żytni – 0,25 kg Castle Malting słód Caffe Light – 0,2 kg płatki owsiane – 0,2 kg Chmiel Wolf- 50 g Chmiel Styrian Gold – 30g Drożdże US-05 72oC-wsyp 66oC-60min 72oC-30min 78oC-wygrzew Chmielenie: 50g chmielu Wolf-od początku gotowania 15g chmielu Styrian Gold-po godzinie gotowania 15g chmielu Styrian Gold po 10g Amarillo i Palisade-po 90min gotowania Fermentacja burzliwa w temp 16-18°C pewnie około dwóch tygodni, po tym czasie zdekantuje piwo do innego fermentora i zadam drożdże Brettanomyes Lochristi Edytowane 23 Września 2017 przez Pakakuna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 4 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2017 Warka 40, warzenie dn. 01.10 2017 Weizen 2kg słód pszeniczny 1kg słód pilzneński 2RW 0,1kg słód pszeniczny karmelowy Chmiele: Tradition (DE) Lubelski Drożdże: Fermentum Mobile FM41 Gwoździe i Banany (starter 0,8l) Zacieranie: stosunek wody do słodu 3:1 Na początek przerwa ferulikowa z samym słodem pszenicznym a więc 44°C przez 2h Po 2 godzinach do zacieru dodany słód pilzneński i pszeniczny karmelowy, przerwa w temp 63°C przez 45min 72°C-20min 78°C-wygrzew Wysładzanie do uzyskania 9blg Gotowanie 60min: Tradition-8g od początku gotowania Lubelski-8g od początku gotowania Tradition-10g 20min przed końcem gotowania Wyszło 15l brzeczki nastawnej Fermentacja: Burzliwa:start fermentacji w temp 14°C a zakończenie w okolicy 19°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 27 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2017 (edytowane) Warka 41 Christmas Ale Data warzenia: 15.10 2017 Zasyp: Pale ale-2,5kgChâteau Munich-0,9kgHonig Viking Malt-0,7kg Żytni czekoladowy Weyermann-0,3kg zacieranie: 68°C-50min 72°C-20min 78°C-wygrzew Chmielenie (gotowanie 60min) Saaz-od początku gotowanie-20g Simcoe-po 20 min gotowania-12g Saaz-po 50min gotowania-10g Dodatki: Od początku gotowania 22g świeżego imbiru Po 50min gotowania 25g cynamony, 20g skórki słodkiej pomarańczy, 8szt goździków, 4szt kardamonu, 2szt anyżu, 1 gałka muszkatołowa Wyszło 14l brzeczki o ekstrakcie 19,5blg Fermentacja: US-05 Burzliwa 15.10-? Cicha ? być może zostaną dodane płatki dębowe macerowane w Porto Edytowane 27 Października 2017 przez Pakakuna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 27 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2017 Warka 42 Hefeweizen Data warzenia 27.10 2017 Zasyp: 2,1kg-słód pszeniczny 1,1kg-słód pilzneński 2RW 0,1kg-karmelowy pszeniczny Zacieranie: 44°C-20min 63°C-45 72°C-20min 78°C-wygrzew Chmielenie(gotowanie 60min) 8g Tradition-od początku gotowania 8g Tradition-po 40min gotowania Fermentacja Gwoździe i banany (starter 1l) Burzliwa:27.10 2017-? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 13 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 (edytowane) Warka 43,Belgian IPA Data warzenia 12.11 2017 Zasyp: 3kg-słód Pale Ale Viking Malt 1,5kg-słód żytni Weyermann 1kg-słód czerwony Viking Malt 0,6kg-płatki owsiane 0,2kg-słód Abbey Weyermann Zacieranie: 66°C-60min 72°C-20min 78°C-wygrzew Wysładzanie wodą o temperaturze 90°C Chmielenie(gotowanie 60min) 18g Magnum-na 45min gotowania 15g Columbus, 15g Centennial-25min gotowania 15g Amarillo, 15g Chinook- 10min gotowania po 5g Columbusa, Centenniala, Amarillo, Chinooka-5min gotowania po 15 g Centenniala i Columbusa+po 10g Amarillo i Chinooka- na wyłączenie palnika Na cichą poleci po 15g Centenniala i Columbusa oraz po 20g Amarillo i Chinooka na 3 ostatnie dni cichej Wyszło 20l piwa o ekstrakcie 18blg Fermentacja burzliwa drożdżami FM27 Artefakty Trapistów (rozbujanych w starterze 1,2l) w temp 16-18°C- 12.11 2017-? Edytowane 13 Listopada 2017 przez Pakakuna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 20 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2018 (edytowane) Warka 44. Milkshake Fruit Grodziskie Data warzenia 02.12 2017 Zasyp: 5kg-słód wędzony dębem CastleMalting Zacieranie: Do 12,5l wody o temperaturze 67°C 65°C-35min 72°C-40min 78°C-wygrzew Wysładzanie do uzyskania 12blg Gotowanie 60min: Iunga-20g od początku gotowania Amarillo-10g 10min przed końcem gotowania Palisade-10g 10min przed końcem gotowania Laktoza-140g 5min przed końcem gotowania Wyszło 20l o ekstrakcie 9blg włączając laktozę Drożdże FM51- Grodzie dębowe Fermentacja burzliwa 02.12.2017-12.12 2017 Fermentacja cicha 12.12.2017-27.12 2017 (0,7kg malin+0,7kg czerwonej porzeczki przez całą cichą) Edytowane 20 Stycznia 2018 przez Pakakuna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 3 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 (edytowane) 45.American Barley Wine, warzenie 16.12 2017, 27,5blg Zasyp: Pale Base Viking Malt 4,2kg Wiedeński Viking Malt 0,5kgRed Ale (melanoidynowy) Viking Malt 0,2kgCookie - (bursztynowy) Viking Malt 0,2kg Zacieranie: Stosunek wody do słodu 2,5:166-68oC-60min 78oC-wygrzewChmielenie (gotowanie 3 godziny): 90min przed wyłączeniem palnika - 20g chmielu Chinook i 10g chmielu Centennial, godzinę przed wyłączeniem palnika 20g chmielu Amarillo i 15g chmielu Mosaic, 20min przed wyłączeniem palnika 15g chmielu Cascade, 5min przed końcem gotowania minucie 30g chmielu Cascade. Na cichą: Po 15 g Chinook, Mosaic, Amarillo i Cascade Fermentacja: Drożdże Fermentum Mobile - FM50 Kłosy Kansas Burzliwa-30dni 15-19oC 03.02 2018-przelane na cichą z dodatkiem płatków dębowych macerowanych w Porto Edytowane 3 Lutego 2018 przez Pakakuna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 3 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 Warka 46, Wheat Wine, warzone dn. 03.01 2018, 22blg Zasyp: Słód pszeniczny Weyermann-8,4kg Płatki jęczmienne-0,9kg Crystal 10°L Viking Malt-0,6kg Płatki pszenne-0,4kg Zacieranie: Stosunek wody do słodu 2,5:166-68oC-60min 78oC-wygrzew Chmielenie (gotowanie 90min) Po 30minutach - 20g Galena 15min przed końcem gotowania- 25g Cascade 5min przed końcem gotowania-25g Cascade Chmiel na cichą (jeszcze nie wiem ) Fermentacja: Drożdże Fermentum Mobile - FM13 Irlandzkie ciemności Burzliwa 30dni 15-19oC 03.02 2018 przelane na cichą z dodatkiem płatków dębowych macerowanych w białym winie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 3 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 Warka 47, Extra Special Bitter, warzenie dn 03.02 2018, 13blg Zasyp: Maris Otter Thomas Fawcett-2kg Crystal 140 Thomas Fawcett-1kg Płatki jęczmienne-0,8kg z czego 0,5kg prażone w piekarniku przed 30min w temp 180oC Honig Viking Malt-0,3kg Zacieranie: Stosunek wody do słodu 3:1 67oC-60min 78oC-wygrzew Chmielenie(gotowanie 60min): Od początku gotowania-17g Challenger Po 30min- 17g EKG 10min przed końcem gotowania-mech irlandzki 5min przed końcem gotowania-17g Epic Fermentacja: Drożdże Safale S-04 Burzliwa przez ok tydzień Dodatki na cichą ybć może po 10-15g Challenger'a i Epic'a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 26 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2018 (edytowane) Warka 48, Belgian Tripel, warzenie dn 11.02 2018, 18,6blg Zasyp: Pilzneński Viking Malt-5kgChâteau Biscuit-0,3kg Carapils Weyermann-0,2kg Zacieranie: Stosunek wody do słodu 3:1 65oC-60min 72oC-15min 78oC-wygrzew Chmielenie(gotowanie 60min): Od początku gotowania-30g Tradition Po 15min- 10g Styrian Goldings Po 45min-20g Styrian Goldings, 10g skórki Curacao 10min przed końcem gotowania-mech irlandzki 1min przed końcem gotowania 0,75kg cukru jasnego kandyzowanego Fermentacja: Drożdże starter FM26 Belgijskie Pagórki Burzliwa przez 2 tygodnie od 11.02 2018 w temp 21-23oC Cicha planowana przez 2 tygodnie od 26.02 2018 w temp 22oC Edytowane 26 Lutego 2018 przez Pakakuna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 23 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2018 (edytowane) Warka 49, Grisette, warzenie dn. 10.03 2018, 10,2blg Zasyp: Pilzneński Viking Malt-2kgSłód Pszeniczny Viking Malt- 1kg Crystal 140 Thomas Fawcett-0,4kg Płatki owsiane-0,4kg Zacieranie: Stosunek wody do słodu 3:1 66oC-60min 72oC-15min 78oC-wygrzew Chmielenie(gotowanie 60min): Od początku gotowania-12g Perle Po 45min-12g Styrian Goldings, 8g skórki Curacao Fermentacja: DrożdżeFermentis Safale BE-134 Burzliwa przez 2 tygodnie od 10.03 2018 do w temp 18-23oC Cicha planowana przez tydzień od 23.03 2018 w temp 21oC Edytowane 23 Marca 2018 przez Pakakuna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2018 (edytowane) Warka 50.American Wheat, warzenie dn. 31.03 2018, 11,8blg Zasyp: 1,6kg-Pilzneński 1,6kg-Pszeniczny50°C-30min64°C-40min 72°C-10min78°C-wygrzew Gotowanie 1h Citra-5g-60min Mosaic-10g-15min Citra-15g-3min Na cichą (4dni): 20g-Mosaic 10g-Citra Starter drożdżowy 1,2l Fermentum Mobile Kłosy Kansas Fermentacja: Burzliwa 9dni w temp. 15-19°C Cicha 4ni w temp. 18°C Edytowane 14 Kwietnia 2018 przez Pakakuna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Warka 51.Old Ale, warzenie dn. 09.04 2018, 19,8blg Zasyp: 2,6kg-Pale Ale 1,4kg-Żytni 1,4kg-Wiedeński 0,9kg-Biscuit 0,3kg-Caraaroma66°C-60min 72°C-10min78°C-wygrzew Gotowanie 1h Citra-5g-60min East Kent Goldings-40g-60min East Kent Goldings-50g-30min East Kent Goldings-40g-5min Na cichą (4dni): ok.50g Płatków dębowych macerowanych w rumie Starter drożdżowy 1,4l Fermentum Mobile Irlandzkie Ciemności Fermentacja: Burzliwa w temp. 15-20°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Warka 52.Irish Stout, warzenie dn. 14.04 2018, 10,8blg Zasyp: 4,2kg-Pale Ale 1,2kg-płatki jęczmienne 0,5kg-jęczmień prażony 0,3kg- czekoladowy ciemny strzegom67°C-60min 72°C-10min78°C-wygrzew Gotowanie 1h 60g-East Kent Goldings-60min 40g-East Kent Goldings-20min Starter drożdżowy 1,4l Fermentum Mobile Irlandzkie Ciemności Fermentacja: Burzliwa w temp. 16-20°C Warkę podzielę na pół, jedna część będzie "czysta" do drugiej dodam maliny na cichą (ok 2 tygodnie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Warka 53.Norwegian Farmhouse Ale (Kveik), warzenie dn. 28.04 2018, 15,8blg Zasyp: 4,8kg-Pilzneński Do zacieru po 25g chmielu Saaz w szyszce i jagód jałowca oraz 5g skórek curacao69°C-90 min78°C-10min, wygrzew Gotowanie 1h Na ostatnie 15min gotowania po 25g chmielu Saaz w granulacie i jagód jałowca, 5g skórek curacao, 10g Cascade granulat Starter drożdżowy 1,2l Fermentum Mobile Voss Kveik Fermentacja: Burzliwa: drożdże zadane w 40°C, fermentor postawiony przy gorącym grzejniku owinięty w śpiwór, powolny spadem temperatury do 34°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 8 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2018 Dnia 29.04.2018 o 12:45, Pakakuna napisał: Norwegian Farmhouse Ale Wszystko pięknie ale z tego co wiem to klasycznego piwa w norweskim stylu domowym się nie gotuje. Po zacieraniu i filtracji z wysładzaniem jest od razu fermentacja. Do tego dochodzi używanie tylko i wyłącznie wywaru z gałęzi jałowca (+ dodatki np gałęzie świerku czy np ziele krwawnika) zarówno do zacierania jak i wysładzania (nie stosuje się czystej wody). Nie chmieli się też a jeśli już to podczas wysładzania. Ale co ja tam wiem... https://www.kierunekspozywczy.pl/artykul,53252,ostatnie-takie-kultury-kveik-domowe-drozdze-piwowarskie.htmlhttp://www.garshol.priv.no/blog/291.htmlhttp://www.garshol.priv.no/blog/329.html etc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 11 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 Dnia 8.05.2018 o 20:44, Igorrodz napisał: Wszystko pięknie ale z tego co wiem to klasycznego piwa w norweskim stylu domowym się nie gotuje. Po zacieraniu i filtracji z wysładzaniem jest od razu fermentacja. Do tego dochodzi używanie tylko i wyłącznie wywaru z gałęzi jałowca (+ dodatki np gałęzie świerku czy np ziele krwawnika) zarówno do zacierania jak i wysładzania (nie stosuje się czystej wody). Nie chmieli się też a jeśli już to podczas wysładzania. Ale co ja tam wiem... https://www.kierunekspozywczy.pl/artykul,53252,ostatnie-takie-kultury-kveik-domowe-drozdze-piwowarskie.htmlhttp://www.garshol.priv.no/blog/291.htmlhttp://www.garshol.priv.no/blog/329.html etc W celach bezpieczeństwa, przed infekcją, wolałem jednak gotować Grunt, że piwo wyszło b.dobre Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 11 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 Warka 54.West Coast IPA, warzenie dn.01.05 2018 , 13,8blgZasyp:2,6kg-Pilzneński 1,8kg- Pale Ale 1,2kg-Płatki ryżowe 0,4kg-Pszeniczny 66°C-90 min78°C-10min, wygrzew Gotowanie 1hCascade-25min do końca gotowania-30g Citra,Mosaic,Simcoe-20min do końca gotowania-po 15g Citra, Mosaic, Cascade-5min do końca gotowania-po 15g Citra, Equinox, Cascade--0min-po 30gStarter drożdżowy 1,2l Fermentum Mobile Gorączka Kalifornijska Fermentacja:Burzliwa: drożdże zadane w 16°C, fermentacja 18-20°C Na 4 ostatnie dni chmielenie na zimno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 10 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2018 Warka 55, Milkshake Grodziskie z ananasem i mango, warzenie dn. 11.05 2018, 14blg Zasyp: 5,8kg- Słód pszeniczny wędzony dębemZacieranie:65°C-35min 72°C-40min 78°C-wygrzew Gotowanie 60min:30g Magnum-od początku gotowania Po 15g Amarillo i Palisade-10min przed końcem gotowania 1kg laktozy- 3minuty przed wyłączeniem palnika Po gotowaniu wyszło 27l brzeczki o ekstrakcie 14blg Fermentacja: Drożdże FM51 Grodzie dębowe Burzliwa 14 dni w temperaturach 16-19°CNa cichą na 14dni dodałem ananasa i mango Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się