Skocz do zawartości

Browar Domowy Chmielowy Warsztat


Rekomendowane odpowiedzi

Warka 193 .Imperial West Coast IPA, warzenie dn. 19.12 2021, 19,5 blg

Zasyp:

Pilzneński-3kg

 

Dodatki niesłodowane:
Płatki ryżowe-0,67kg
Cukier-0,25kg


Stosunek wody do słodu 3:1

67°-60min

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 60minut:

15g HBC586 -30min
30g El Dorado, 20g HBC586 -20min
Po 35g El Dorado i HBC586 -5min
50g Nelson Sauvin, po 40g X09326 i X13459, 29g HBC586 - na wyłączenie palnika

 

Fermentacja burzliwa 19.12 2021

Gęstwa FM54 Gorączka Kalifornijska start w 15°-20°

 

Fermentacja cicha

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 194. Pils , warzenie dn. 20.12 2021, 12,1 blg

Zasyp:

Pilzneński-2,1kg
Carapils-0,2kg


Stosunek wody do słodu 3:1

64°-60min

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 60minut:

5g Tomyski-od początku gotowania
10g Tomyski- 40min
10g Tomyski-15min
35g Tomyski-0min

 

Fermentacja burzliwa 20.12 2021

Uwodnione Saflager W34/70 start w 8°-11°

 

Fermentacja cicha

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...

Warka 195. Polish Pale Ale , warzenie dn. 29.01 2022, 13,5 blg

Zasyp:

Pilzneński-5kg
Karmelowy jasny-0,5kg


Stosunek wody do słodu 3:1

67°-60min

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 60minut:

15g szyszki Zi02-od poćzątku gotowania

16g szyszki Zi02-na 45min 
20g Amora Preta-na 30min
20g szyszki Zi02-na 10min
50g szyszki Zi02, 45g Amora Preta- na wyłączony palnik

 

Fermentacja burzliwa 29.01 2022-13.02 2022 (po 2 dniu fermentacji wrzucone 50g Amora Preta)

Starter FM52 Amerykański Sen start w 15°-21°

 

Fermentacja cicha 13.02 2022
Dodano 60g Książęcego oraz 50g Zu12

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 196. Extra Special Bitter , warzenie dn. 06.02 2022, 12,5 blg

Zasyp:

Pale Ale-1,7kg
Crystal Malt 140-160EBC-0,27kg
Caramunich II-0,25kg
Pszeniczny-0,2kg


Stosunek wody do słodu 3:1

65°-60min

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 60minut:

10g Tomyski, 3g Pałacowy- od początku gotowania
12g Tomyski- na 20min
15g Tomyski- na 10min
18g Tomyski- na wyłączony palnik

 

Fermentacja burzliwa 06.02 2022-

Uwodnione Safale US-05 start w 14°-19°

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 197. Belgian Blond , warzenie dn. 10.02 2022, 15,5blg

Zasyp:

Pilzneński-1,99kg
Pszeniczny-0,41kg
Wiedeński-0,28kg
Biscuit-0,14kg


Surowce niesłodowane:
Cukier-0,22kg

Stosunek wody do słodu 3:1

65°-60min

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 60minut:

10g Tomyski, 3g Pałacowy- od początku gotowania
12g Tomyski- na 20min

 

Fermentacja burzliwa 10.02 2022-22.03 2022

1,5l starter FM28 Habit Opata start w 18°-24°

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka 198. Black IPA , warzenie dn. 20.02 2022, 15,5blg

Zasyp:

Pale Ale-3,7kg

Pilzneński-1,3kg

Wiedeński-0,9kg
Pszeniczny-0,6kg
Carafa III-0,5kg (dodano na wysładzanie)
Barwiący-0,2kg (dodane na wysładzanie)


Surowce niesłodowane:
Płatki owisane-0,5kg

Stosunek wody do słodu 3:1

64°-60min

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 60minut:

35g ZU12, 25g Książęcy-na 30min gotowania
40g Książecy, 30g ZU12-na 10min gotownia
80g Zibi, 50g ZU12, 40g Książecy-na wyłączony palnik
 

Fermentacja burzliwa 20.02 2022-18.03 2022

Gęstwa FM52 Amerykański Sen start w 15°-20° (po dwóch tygodniach fermentacji dodano chmiel po 135g Zibi oraz ZU12, 100g Książecy)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 199. Belgian Pale Ale , warzenie dn. 07.03 2022, 12,6blg

Zasyp:

Pale Ale-1,45kg
Monachijski-0,6kg
Carapils-0,35kg


Stosunek wody do słodu 3:1

66°-60min

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 60minut:

20g Amora Preta-na 20min gotowania
 

Fermentacja burzliwa 07.03 2022-11.04 2022 (ekstrakt końcowy 2blg)

Gęstwa FM28 Habit Opata start w 16°-24° 

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 200. Polish Pale Ale , warzenie dn. 21.03 2022, 12,5blg

Zasyp:

Pilzneński-4kg
Pszeniczny-1kg
Monachijski I-0,3kg
Karmelowy 30-0,3kg


Stosunek wody do słodu 3:1

64°-40min

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 60minut:

15g Książecy-na 45min gotowania
30g Cascade Pl-na 10min gotownia 

40g Cascade Pl, 15g Książecy-na wyłączony palnik

 

Fermentacja burzliwa 21.03 2022-09.04 2022

Uwodnione Safale US05 start w 15°-20° (w drugim dniu fermentacji dodano chmiel na biotransformacje)
Wiadro A-30g Amora Preta
Wiadro B-30g Zula

 

Fermentacja cicha 09-04 2022-17.04 2022 (ekstrakt końcowy w obu wiadra 2,6blg)

Wiadro A-30g Amora Preta, 15g Cascade Pl
Wiadro B-30g Zula, 15 Cascade Pl

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 201. American IPA ,warzenie dn. 30.03 2022, 15,4blg

Zasyp:

Pale Ale-2kg
Pilzneński-0,95kg

Pszeniczny-0,6kg


Stosunek wody do słodu 3:1

65°-40min

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 60minut:

10g Idaho7 -na 30min gotowania

15g Sabro i 10g Idaho7-na 15min gotowania 

15g Simcoe i 10g Idaho7 - na 5min gotowania

20g Sabro, 20g Idaho7, 15g Simcoe-0min

 

Fermentacja burzliwa 30.03 2022-16.04 2022

Uwodnione US-05, start w 15°-20°

 

Fermentacja cicha 16.04 2022-
Dodano 50g Galaxy, 50g Michigan Copper, 30g Idaho 7, po 28g Ahtanum i Palisade, 

 

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 202. Polish NEIPA ,warzenie dn. 07.04 2022, 14,5blg

Zasyp:

Pale Ale-2,4kg

Pszeniczny-1,45kg

 

Dodatki niesłodowane:
Płatki owsiane-1kg
Płatki jęczmienne-0,75kg
Płatki orkiszowe-0,75kg


Stosunek wody do słodu 3:1

66°-60mn

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 60minut:

25g Zu12, 20g Książęcy-30min
40g Zu12, 35g Zombie-10min
35g Książecy, 20g Zombie-5min
70g Zu12, 50g Książecy, 45g Zombie-na wyłączony palnik przez całe chłodzenie

 

Fermentacja burzliwa 07.04 2022-26.04 2022

Gęstwa Lallemand Verdant IPA, start w 17°-22° (w drugim dniu dodano po 40g Zu12 oraz Książęcego na biotransformacje)

 

Fermentacja cicha 26.04 2022-
Dodano po 75g Zu12, Książęcy, Zombie

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 203. Rye Black IPA ,warzenie dn. 11.04 2022, 17,5blg

Zasyp:

Pale Ale-1kg

Pszeniczny-0,5kg

Karmelowy 30-0,3kg
Carafa Special III-0,35kg (dodano na wysładzanie)
Barwiący-0,15kg (dodano na wysładzanie)

 

Dodatki niesłodowane:
Płatki żytnie-2kg


Stosunek wody do słodu 3:1

66°-60mn

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 60minut:

20g Sabro, 10g Simcoe-30min
45g Zu12, 15g Sabro-15min
60g Zu12, po 20g Sabro i Simcoe-na wyłączony palnik przez całe chłodzenie

 

Fermentacja burzliwa 11.04 2022-28.04 2022

Uwodnione US-05, start w 15°-20° 

 

Fermentacja cicha 28.04 2022-09.05 2022
Dodano Po 70g Książęcy i Zu12, po 30g Mosaic Cryo, Sabro, Simcoe

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 204. Double IPA ,warzenie dn. 16.04 2022, 19blg

Zasyp:

Pale Ale-3,5kg

Pszeniczny-0,6kg

Karmelowy 30-0,3kg


Stosunek wody do słodu 3:1

66°-60mn

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 60minut:

15g HBC586 -30min
30g HBC586, 20g Moutere -20min
45g Moutere, 25g HBC586 -5min
70g Zu12, 50g Simcoe, 35g Moutere, 30g HBC586 - na wyłączenie palnika

 

Fermentacja burzliwa 16.04 2022-07.05 2022

Gęstwa US-05, start w 15°-20°

 

Fermentacja cicha 07. 05 2022- 
Dodano po 100g chmielu Citra , Mosaic, Zappa, 50g Simcoe, 28g Cryo Ekuanot

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 205. Fruit Wheat ,warzenie dn. 24.04 2022, 11blg

Zasyp:

Pszeniczny-1,8kg
Pale Ale-1kg


Stosunek wody do słodu 3:1

66°-60mn

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 60minut:

10g Amora Preta-od początku gotowania
 

Fermentacja burzliwa 24.04 2022-30.04 2022

Uwodnione US-05, start w 15°-20°

 

Fermentacja cicha 30.04 2022-09.05 2022 (ekstrakt końcowy 1,9blg)
Dodano 2kg puree z czarnej porzeczki oraz 1,5kg czerwonej porzeczki

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 206. Foreign Extra Stout ,warzenie dn. 28.04 2022, 17,8blg

Zasyp:

Pale Ale-1,35kg

Karmelowy 30-0,35kg

Caramunich II-0,25kg
Caffee-0,20kg

Czekoladowy pszeniczny-0,2kg
Carafa Special III-0,2kg
Jęczmień prażony-0,15kg

 

Dodatki niesłodowane:
Pałtki owsiane-1,35kg


Stosunek wody do słodu 3:1

66°-60mn

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 60minut:

15g Amora Preta-od początku gotowania
10g Amora Preta-na 10min

 

Fermentacja burzliwa 28.04 2022-

Gęstwa US-05, start w 15°-20°

 

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 207. Session New Engalnd IPA ,warzenie dn. 30.04 2022, 12blg

Zasyp:

Pilzneński-1kg

Pale Ale-0,8kg

Pszeniczny-0,8kg

 

Dodatki niesłodowane:
Płatki owsiane-1kg


Stosunek wody do słodu 3:1

66°-60mn

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 60minut:

10g Sabro -15min
25g Topaz -5min
Po 60g HBC586 i Sabro, Po 45g Enigma i Topaz - na wyłączenie palnika

 

Fermentacja burzliwa 16.04 2022-

Uwodnione Lallaemand New England, start w 17°-22° (w drugim dniu fermentacji dodane 60g Citry)

 

Fermentacja cicha 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 208. Grodziskie z burakami i chrzanem ,warzenie dn. 15.05 2022, 8blg

Zasyp:

Grodziski-4kg


Stosunek wody do słodu 3:1

66°-60mn

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 60minut:

20g Marynka -60min
25g Lubelski -15min

 

Fermentacja burzliwa 15.05 2022-29.05 2022

Uwodnione Safale US-05, start w 15°-20° 

Fermentacja cicha 29.05 2022-

Dodano 2l puree z buraków, na 3 ostatnie dni dodano chrzan

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 209. Skittles New Engalnd PA ,warzenie dn. 22.05 2022, 14,5blg

Zasyp:

Pilzneński-1,5kg

Pszeniczny-1,5kg

 

Dodatki niesłodowane:
Płatki pszenne-1kg

Płatki jęczmienne-0,8kg


Stosunek wody do słodu 3:1

66°-60mn

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 60minut:

15g Enigma -25min
 538g Skittles-5min
Po 50g El Dorado i Książęcy, 30g Enigma - na wyłączenie palnika

 

Fermentacja burzliwa 22.05 2022-

Uwodnione Lallaemand New England, start w 17°-22° (w drugim dniu fermentacji dodane 30g Książęcego)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 210. Coffee Imperial Stout ,warzenie dn. 29.05 2022, 24,8blg

Zasyp:

Pale Ale-2,72kg

Monachijski II-0,91kg

Barwiący-0,23kg

Czekoladowy żytni-0,23kg

Caramunich-0,2kg

Brown-0,18kg
Czekoladowy pszeniczny-0,14kg

 

Dodatki niesłodowane:
Płatki owsiane-0,4kg

Płatki jęczmienne-0,24kg


Stosunek wody do słodu 3:1

66°-60mn

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 120minut:

15g Marynka-60min
25g Marynka -10min

 

Fermentacja burzliwa 29.05 2022-26.06 2022

Gęstwa po warce 208 US-05, start w 14°-20° 

Fermentacja cicha 26.06 2022-04.07 2022 (dodano kawę cold brew 1,4l 270g Gwatemala Chepito)

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 211. PolishHops Session IPA ,warzenie dn. 04.06 2022, 12,5blg

Zasyp:

Pale Ale-2,2kg

Pszeniczny-0,22kg


Stosunek wody do słodu 3:1

64°-60mn

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 60minut:

12g Książęcy-30min

15g Książecy-10min

20g Zu12-5min
60g Zu12, 40g Książęcy- Hopstand w 78° 25min

 

Fermentacja burzliwa 04.06 2022-19.06 2022

Gęstwa Safale US-05, start w 16°-21° 


Fermentacja cicha 19.06 2022-26.06 2022

Dodano 85g Zu12 oraz 70g Książęcego

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 212. Witbier ,warzenie dn. 05.06 2022, 12,5blg

Zasyp:

Pale Ale-1,2kg

Pszeniczny-1,2kg


Stosunek wody do słodu 3:1

64°-60mn

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 60minut:

10g Amora Preta- od początku gotowania
10g Amora Preta, 20g zestu z cystrusów, 13g kolendry-5min 

 

Fermentacja burzliwa 05.06 2022-

Starter 1,1l Fermentum Mobile FM23 Magiczny Ogród , start w 17°-23° 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka 213. Coffee Dry Stout,warzenie dn. 01.07 2022, 11blg

Zasyp:

Pale Ale-1,36kg

Monachijski II-0,17kg

Wiedeński-0,17kg

Barwiący-0,14kg

Czekoladowy pszeniczny-0,14kg

Extra black-0,07kg

Carafa Special III-0,05kg


Stosunek wody do słodu 3:1

66°-60mn

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 60minut:

5g  Marynka- od początku gotowania
15g Marynka-20min 

 

Fermentacja burzliwa 01.70 2022- 16.07 2022

Starter 1,1l Fermentum Mobile FM54 Gorączka Kalifornijska , start w 15°-20° 

 

Fermentacja cicha 16.07 2022-24.07 2022 (na fermentacj cichą dodano kawę- cold brew 1,2l z 250g kawy Brazylia Yellow Bourbon)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 214. Peated FES ,warzenie dn. 17.07 2022, 16,5blg

Zasyp:

Wędzony torfem Castle Malting-1kg

Pale Ale-0,7kg

Brown-0,38kg

Czekoladowy-0,35kg

Wiedeński-0,28kg

Karmelowy 150-0,18kg

Czekoladowy pszeniczny-0,14kg

Caraaroma-0,11kg


Stosunek wody do słodu 3:1

64°-60mn

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 60minut:

10g Marynka- od początku gotowania
15g Marynka-10min 

 

Fermentacja burzliwa 17.07 2022-08.08 2022 (ekstrakt końcowy 4blg)

Gęstwa FM54 Gorączka Kalifornijska, start w 15°-20° 

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 215. Polish Midwest IPA ,warzenie dn. 09.08 2022, 14,5blg

Zasyp:

Pale Ale-4,37kg

Pszeniczny-0,7kg

Wiedeński-0,5kg

Dodatki niesłodowane:
Płatki owsiane-0,7kg


Stosunek wody do słodu 3:1

67°-60mn

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 60minut:

20g Zibi-30min

35g Książecy, 15g Zibi-20min

35g Zu12, 15g Zibi-5min
65g Zu12, po 60g Książęcy i Zibi-0min

 

Fermentacja burzliwa 09.08 2022-23.08 2022

Starter WLP067 Coastal Haze Ale, start w 18°-23° 


Fermentacja cicha 23.08 2022-28.08 2022
Dodano 85g Zibi, 65g Zu12 oraz 60g Książęcego 

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 216. American Wheat ,warzenie dn. 12.08 2022, 11,7blg

Zasyp:

Pszeniczny-1,76kg

Pale Ale-0,8kg


Stosunek wody do słodu 3:1

67°-60mn

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 60minut:

10g Sabro-20min

20g Sabro-0min

 

Fermentacja burzliwa 12.08 2022-24.08 2022

Uwodnione US-05, start w 16°-21° 

 

Fermentacja cicha 24.08-

Dodano po 20g Eclipse oraz Galaxy, 15g Sabro

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.