Skocz do zawartości

Browar Domowy Chmielowy Warsztat


Rekomendowane odpowiedzi

Warka 168. Herbal Ale ,warzenie dn. 03.08 2021, 14,5blg

Zasyp:
Mild-1,39kg
Biscuit-0,23kg

Melanoidynowy-0,12kg
Pale Ale-0,1kg


Dodatki niesłodowane:

Płatki orkiszowe-0,4kg
Płatki owsiane-0,4kg
Mięta-15g do zacieru

Stosunek wody do słodu 3:1

67°-60min

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 60minut:

5g Zula- od początku gotowania

10g Zula-na 20min gotowania

15g Zula-na 5min gotownia 
5g mięta-na 3min gotowania

15g Zula-wyłączony palnik

 

Fermentacja burzliwa 03.08 2021-23.08 2021

Uwodnione Safale US05 start w 15°-20°  (ekstrakt końcowy 3blg)

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zakażenie

Warka 169. Red IPA ,warzenie dn. 05.08 2021, 16,5blg

Zasyp:

Pale Ale-5.9kg
Red X-1kg
Barwiący-0,1kg (cold brew dodany do wysładzania)


Stosunek wody do słodu 3:1

67°-60min

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 60minut:

Po 25g Zombie i Zula- na 30min gotowania

Po 25g Vermelho i Zibi-na 10min gotowania

Po 30g Vermelho i Zombie-na 5min gotownia 

Po 45g Vermelho i Zombie, po 30g Zibi i Zula-wyłączony palnik

 

Fermentacja burzliwa 05.08 2021-

Gęstwa FM700 Koktajl Transatlantycki start w 15°-20° 

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 170. Polotmave ,warzenie dn. 16.08 2021, 12blg

Zasyp:

Pale Ale-1kg
Monachijski I-0,5kg
Wiedeński-0,5kg
Karmelowy 150-0,12kg

Melanoidynowy-0,12kg

Barwiący-0,05kg (cold brew dodany do wysładzania)


Stosunek wody do słodu 3:1

67°-60min

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 60minut:

6g Marynka-od początku gotowania

20g Żatecky-na 15min gotowania
15g Żatecky-na 3min gotowania

 

Fermentacja burzliwa 16.08 2021- 30.08 2021

Gęstwa Fermentis Saflager S-23 start w 8°-11° 
 

Lagerowanie 30.08 2021-24.09 2021 (ekstrakt końcowy 3,4blg)

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 171. Polish Rice IPA,warzenie dn. 21.08 2021, 12blg

Zasyp:

Pale Ale-1,6kg

 

Dodatki niesłodowane:
Płatki ryżowe-1kg


Stosunek wody do słodu 3:1

67°-60min

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 60minut:

25g Zula-na 30min gotowania

20g Zula-na 10min gotowania
30g Zula-na 5min gotowania

60g Zula- na wyłączony palnik

 

Fermentacja burzliwa 21.08 2021-02.09 2021

Gęstwa Fermentis Safale start w 15°-21° 

 

Fermentacja cicha 02.09 2021-09.09 2021
Dodano 100g Zuli, 80g Zibi, 60g Pł01, 20g Zombie (ekstrakt 2,1blg)

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 172. Polish Red IPA,warzenie dn. 24.08 2021, 14,5blg

Zasyp:

Pale Ale-2,7kg

Carafa III-0,07kg (dodana do wysładzania


Stosunek wody do słodu 3:1

67°-60min

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 60minut:

Po 15g Książęcy i Zula-na 30min gotowania

Po 15g 2/20 i Książęcy-na 10min gotowania
Po 20g Książęcy i Zula-na 5min gotowania

30g Książęcy, po 25g 2/20 i Zula- na wyłączony palnik

 

Fermentacja burzliwa 24.08 2021-09.09 2021

Gęstwa Fermentis Safale start w 15°-21° 

02.09 2021 dodano chmiele w ilości 180g 2/20 oraz 95g Książęcy (ekstrakt końcowy 3blg)

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 173 .American Stout ,warzenie dn. 13.09 2021, 15blg

Zasyp:

Pale Ale-2,05kg
Caraaroma-0,21kg
Pale chocolate-0,2kg
Carafa Special III-0,16kg
Pszeniczny czekoladowy-0,16kg
Barwiący-0,1kg


Stosunek wody do słodu 3:1

67°-60min

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 60minut:

10g Simcoe-na 45 min gotowania

20g Simcoe-na 15min gotownia

30g Simcoe-wyłączony palnik

 

 

Fermentacja burzliwa 13.09 2021-29.09 2021

Gęstwa 2 pokolenie Safale US05 start w 16°-20° 

 

Fermentacja cicha 29.09 2021-06.10 2021

30g Simcoe (ekstrakt końcowy 4,9blg)

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 174 .Wet Hop Puławski SH IPA ,warzenie dn. 14.09 2021, 12,5blg

Zasyp:

Pale Ale-2,5kg

Stosunek wody do słodu 3:1

67°-60min

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 60minut:

40g Puławski-brzeczka przednia

40g Puławski-na 30min gotownia

50g Puławski-na 15min gotowania
150g Puławski-na wyłączony palnik

 

 

Fermentacja burzliwa 14.09 2021-05.10 2021

Gęstwa 2 pokolenie Safale US05 start w 16°-20° 

 

Fermentacja cicha 05.10 2021-11.10 2021

360g Puławski (ekstrakt końcowy 2,2blg)

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 175 .Xmas Weizenbock ,warzenie dn. 20.09 2021, 15,5blg

Zasyp:

Pszeniczny-1,5kg

Pale Ale-0,5kg
Wiedeński-0,5kg

Melanoidynowy-0,3kg

Karmelowy pszeniczy-0,26kg
Special W-0,15kg


Stosunek wody do słodu 3:1

44°-20min

65°-60min

72°-20min

 

Gotowanie 60minut:

12g Pałacowy-od początku gotowania

10g Pałacowy-na 20min gotownia

Po 8g cynamon i imbir, 6szt ziela angielskiego,5szt goździków, 3 gwiazdki anyżu, 3g gałki muszkatołowej, 2szt kardamonu-na 2min gotowania
 

Fermentacja burzliwa 20.09 2021-16.10 2021

Gęstwa 2 pokolenie Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen start w 18°-22° 

 

Fermentacja cicha 16.10 2021-10.11 2021

1,5kg mixu suszonych owoców(jabłka, gruszki, rodzynki, śliwki), 350g suski sechlońskiej, sok i zest z 3 pomarańczy, 50g płatków dębowych średnio opiekanych macerowanych w Grantsie 

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 176. Old Ale,warzenie dn. 22.09 2021, 19,2blg

Zasyp:

Monachijski I-1,6kg
Caraamber-0,8kg
Wiedeński-0,8kg
Special B-0,28kg

 

Dodatki niesłodowane:
Muscovado-0,4kg


Stosunek wody do słodu 3:1

67°-60min

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 90minut:

15g Marynka-na 60min gotowania

15g Marynka-na 20min gotowania

 

Fermentacja burzliwa 22.09 2021-

2l starter FM12 W szkocką kratę start w 17°-21° 

 

Fermentacja cicha 

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 177. American Belgian Tripel ,warzenie dn. 24.09 2021, 19blg

Zasyp:

Pale Ale-2kg
Monachijski I-0,51kg
Cara-pils-0,13kg

 

Dodatki niesłodowane:
Cukier biały-0,55kg


Stosunek wody do słodu 3:1

64°-60min

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 90minut:

5g Motueka-na 60min gotowania

5g Simcoe-na 45min gotowania
20g Motueka-na 20min gotowania
20g Simcoe-na 5min gotowania

 

Fermentacja burzliwa 24.09 2021-

2l starter WLP550 Belgian Ale oraz FM27 Artefakty Trapistów start w 17°-23° 

 

Fermentacja cicha 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 178. Rauchbock,warzenie dn. 25.09 2021, 15.8blg

Zasyp:

Wędzony bukiem Weyermann-1,6kg

Monachijski II-1,18kg

Pilzneński-1,18kg

Melanoidynowy-0,3kg

Caramunich II-0,16kg

Caraaroma-0,11kg

 

Stosunek wody do słodu 3:1

64°-60min

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 90minut:

15g Marynka-na 60min gotowania

15 g Marynka-na 20min gotowania

 

Fermentacja burzliwa 25.09 2021-

Gęstwa W34/70 start w 8°-12° 

 

Fermentacja cicha 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 179. Doppelbock,warzenie dn. 26.09 2021, 21.8blg

Zasyp:

Pilzneński-2kg

Wiedeński-1,1kg

Monachijski II-0,8kg

Melanoidynowy-0,5kg

 

Stosunek wody do słodu 3:1

64°-60min

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 90minut:

15g Marynka-na 60min gotowania

15 g Marynka-na 20min gotowania

 

Fermentacja burzliwa 26.09 2021-26.10 2021

Gęstwa W34/70 start w 8°-12° 

 

Fermentacja cicha 26.10 2021-29.11 2021 (ekstrakt końcowy 5blg)

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 180. Wheat Wine,warzenie dn. 03.10 2021, 26.8blg

Zasyp:

Pszeniczny-3.95kg

Pilzneński-1kg

Melanoidynowy-0,35kg

 

Stosunek wody do słodu 3:1

64°-60min

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 150minut:

15g Iunga-na 60min gotowania

10 g Iunga-na 20min gotowania

 

Fermentacja burzliwa 03.10 2021-

Gęstwa US05 start w 15°-20° 

 

Fermentacja cicha 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 181. Barley Wine,warzenie dn. 04.10 2021, 26.8blg

Zasyp:

Pale Ale-4,65kg

Karmelowy 30-0,35kg

Melanoidynowy-0,35kg

 

Stosunek wody do słodu 3:1

64°-60min

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 180minut:

15g Iunga-na 60min gotowania

10 g Iunga-na 20min gotowania

 

Fermentacja burzliwa 04.10 2021-

Gęstwa US05 start w 15°-20° 

 

Fermentacja cicha 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 182. Polish West Coast IPA, warzenie dn. 24.10 2021, 15blg

Zasyp:

Pilzneński-4,74kg
Pszeniczny-0,47kg

 

Surowce niesłodowane:
Cukier-0,48kg

 

Stosunek wody do słodu 3:1

64°-60min

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 60minut:

15g 2/20-40min

15g 3/20-30min

15g 3/20-20min

30g 2/20-15min

25g 3/20-5min

Po 45g 2/20 i 3/20-0min

 

Fermentacja burzliwa 24.10 2021-07.11 2021

A. Starter FM54 Gorączka Kalifornijska
B. Gęstwa OYL-501 Gulo Ale

 

Fermentacja cicha 

Do obu wiader po 60g Zibi, 50g Zombie, 45g Amora Preta

 

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka 183. Pils Niemiecki, warzenie dn. 31.10 2021, 12blg

Zasyp:

Pilzneński-2,24kg

 

Stosunek wody do słodu 3:1

67°-60min

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 60minut:

16g Spalt Select-60min

15g Lubelski-40min

15g Lubelski-20min

10g Lubelski-0min

 

Fermentacja burzliwa 31.10 2021-

Uwodnione W34/70 start w 8°-12°

 

Fermentacja cicha 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 184. Saison, warzenie dn. 02.11 2021, 13blg

Zasyp:

Pilzneński-1,35kg

Wiedeński-0,4kg

Pszeniczny-0,35kg

Carahell-0,15kg

 

Dodatki niesłodowane:
Cukier-0,15kg

 

Stosunek wody do słodu 3:1

64°-60min

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 60minut:

10g Amora Preta-60min

10g Amora Preta, zest z 3 pomarańczy+sok z 1-10min

 

Fermentacja burzliwa 02.11 2021-

Gęstwa OYL-500 Saisonstein's Monster start w 20°-25°

 

Fermentacja cicha 

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 185. Quadrupel/Dubbel/Flanders Red Ale, warzenie dn. 04.11 2021, 22.5/17blg

Zasyp:

Pilzneński-7,5kg

Monachijski II-1,07kg

Caraaroma-0,39kg
Special B-0,39kg
Biscuit-0,36kg

 

Dodatki niesłodowane:
Muscovado-1kg

 

Stosunek wody do słodu 3:1

66°-60min

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 150minut:

Marynka 27g-na 60min gotowania

 

Fermentacja burzliwa 04.11 2021-26.11 2021

Gęstwa FM23 Magiczny Ogród start w 20°-25°

 

Fermentacja cicha Dubbel 26.11 2021-21.12 2021 (ekstrakt końcowy 4,5blg)
Fermentacja cicha Quadrupel 26.11 2021
Fermentacja cicha Flanders Red Ale 26.11 2021 zaszepiono blendem zebranych z piw komercyjnych 

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 186. Polish Pale Ale, warzenie dn. 12.11 2021, 12,5blg

Zasyp:

Pale Ale-1,1kg

Pilzneński-1,1kg

Pszeniczny-0,2kg
Carahell-0,15kg

 

Stosunek wody do słodu 3:1

67°-60min

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 60minut:

20g Zibi-25min

85g Zibi-0 min

 

 

Fermentacja burzliwa 12.11 2021-04.12 2021

Gęstwa FM54 Gorączka Kalifornijska start w 15°-20°

 

Fermentacja cicha 04.12 2021-14.12 2021

Dodane 120g chmielu Zibi (ekstrakt końcowy 2,6blg)

 

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 187. Experimental Polish Pale Ale, warzenie dn. 14.11 2021, 12blg

Zasyp:

Pilzneński-2,1kg

Pszeniczny-0,2kg

 

Stosunek wody do słodu 3:1

67°-60min

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 60minut:

45g szyszki Pł167-25min

55g szyszki Pł167-0 min

 

Fermentacja burzliwa 14.11 2021-05.12 2021

Gęstwa OYL-501 Gulo Ale start w 15°-20°

 

Fermentacja cicha 05.12 2021-15.12 2021

Dodano 100g szyszki Pł167 (ekstrakt końcowy 1,5blg)

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 188.Chocolate Brown Porter, warzenie dn. 15.11 2021, 12blg

Zasyp:

Pale Ale-2,39kg

Brown-0,41kg

Dark Crystal-0,25kg
Caraaroma-0,25kg

Czekoladowy żytni-0,2kg (na filtracje)
Carafa Special III-0,16kg (na filtracje)

 

Dodatki niesłodowane:
Płatki owsiane-0,36kg

 

Stosunek wody do słodu 3:1

64°-60min

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 60minut:

17g Marynka-25min

 

Fermentacja burzliwa 15.11 2021-03.12 2021

Uwodnione Lallemand Danstar Windsor Ale start w 16°-21°

 

Fermentacja cicha 03.12 2021
A- dodano 75g opiekanych ziaren kakaowca
B- dodane 60g ziaren opiekanych ziaren kakaowca, 50g płatków dębowych macerowanych w Capitan Jack Dark, 5g cynamony, 2 laski wanilii, zest i sok z 2 pomarańczy, 5szt goździków, 2 gwiazdki anyżu

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 189 .Fruit Berliner Weisse, zacieranie+zakwaszanie dn. 17.11 2021, warzenie dn. 19.11 2021, 8,2 blg, 3,74pH

Zasyp:

Pilzneński-1,2kg

Pszeniczny-0,8kg

 

Dodatki niesłodowane:
Płatki owsiane-0,2kg


Stosunek wody do słodu 3:1

64°-60min

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 15minut:

Zakwaszanie przez dodatek 20kapsułek Sanprobi, 6,5blg przed zakwaszaniem  (17.11-19.11.2021)

Gotowanie po zakwaszaniu 45min

 

Fermentacja burzliwa 19.11 2021-03.12 2021

Uwodnione US-05 start w 15°-20°

 

Fermentacja cicha 03.12 2021

Dodano 3kg śliwek oraz 1,5kg czerwonej porzeczki 

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 190 .Porter Bałtycki, warzenie dn. 21.11 2021, 22 blg

Zasyp:

Wiedeński-2,33kg

Monachijski II-1,75kg
Caramunich-0,45kg
Caraaroma-0,35kg

Brown-0,15kg
Biscuit-0,12kg

Jęczmień prażony-0,07kg (dodany na koniec wygrzewu)


Stosunek wody do słodu 3:1

64°-30min

72°-50min

78°-5min

 

Gotowanie 120minut:

12g Pałacowy-60min
12g Pałacowy-30min

 

Fermentacja burzliwa 21.11 2021

Gęstwa W34/70 start w 8°-12° 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 191 .Hoppy Weizen, warzenie dn. 05.12 2021, 12,5 blg

Zasyp:

Pszeniczny-1,2kg
Pilzneński-1kg


Stosunek wody do słodu 3:1

66°-30min

72°-50min

78°-5min

 

Gotowanie 120minut:

5g Książęcy-60min
15g  Książęcy-30min

35g Książęcy

 

Fermentacja burzliwa 05.12 2021

1,2l starter FM41 start w 18°-22°

 

Fermentacja cicha

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 192 .Wee Heavy, warzenie dn. 06.12 2021, 28 blg

Zasyp:

Pale Ale Halcyon-4kg
Golden Ale-1kg

Caramunich II-0,34kg

Crystal Dark-0,12kg


Stosunek wody do słodu 3:1

66°-30min

72°-50min

78°-5min

 

Gotowanie 240minut:

20g Książęcy-60min

 

Fermentacja burzliwa 06.12 2021-02.01 2022

Gęstwa Lallemand Danstar Windsor Ale start w 15°-20°

 

Fermentacja cicha 02.01 2022-14.05 2022 w 12° (ekstrakt końcowy 8,5blg)

 

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.