Chmielowy warsztat Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2020 (edytowane) Warka zakażona Warka 120. Weizenbock , warzenie dnia 27.08 2020, 16,2 blg Zasyp: Pszeniczny- 4kg Monachijski II-2kg Pilzneński-1kg Special W-0,4kg Special B-0,23kg Special X-0,2kg Stosunek wody do słodu 3:1 44°-20min 64°-45min 72°-20min Gotowanie 60minut: 19g Amora Preta-od początku gotowania 20g Lubelski- na 20min gotowania Fermentacja burzliwa Starter 1l FM41 Gwoździe i banany start w 17° podnoszone stopniowo do 23° 27.08 2020-14.09 2020 Edytowane 18 Października 2020 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2020 (edytowane) Warka 121. Flanders Red Ale , warzenie dnia 30.08 2020, 12,5 blg Zasyp: Pilzneński-3kg Monachijski II-2kg Caramunich I-0,5kg Special W-0,2kg Dodatki niesłodowane: Płatki kukurydziane-1kg (uprzednio kleikowane, po 30min dodane do zacierania) Stosunek wody do słodu 3:1 64°-60min 72°-20min Gotowanie 60minut: 30g Lubelski-od początku gotowania Fermentacja burzliwa Gęstwa 1 pokolenie FM21 Odkrycie sezonu start w 18° podnoszone stopniowo do 20° 30.08 2020-13.09 2020 Fermentacja cicha Wyeast 3763 Roeselare Ale Blend, płatki wiśniowe średnio opiekane macerowane w Porto 13.09 2020-10.05 2021 (ekstrakt końcowy 0,8blg) Edytowane 12 Maja 2021 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 6 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2020 (edytowane) Warka 122. Black IPA , warzenie dnia 06.09 2020, 17blg Zasyp: Pale Ale-2,5kg Karmelowy 30-0,3kg Owsiany-0,3kg Pszeniczny-0,3kg Żytni-0,28kg Carafa Special III-0,2kg Barwiący-0,07kg Stosunek wody do słodu 3:1 64°-60min 72°-20min Gotowanie 60minut: 5g HBC472-od początku gotowania 15g Sabro, 10g HBC472- na 30min gotowania 20g Sabro, 15g HBC472- na 15min gotowania 25g Amora Preta, 20g Sabro, 20g HBC472-na wyłączony palnik, chmiel trzymany przez całe chłodzenie Fermentacja burzliwa Gęstwa 1 pokolenie FM52 Amerykański Sen start w 16° podnoszone stopniowo do 20° 06.09 2020-18.09 2020 Fermentacja cicha 18.09 2020- 27.09 2020 (ekstrakt końcowy 3,6blg) Dodatek chmieli: po 15g Amora Preta, Centennial, Sabro i HBC472, po 2 dniach 30g Galaxy oraz po 20g Sabro i HBC472, 5 dni cold crash Edytowane 27 Września 2020 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Skwira Opublikowano 8 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2020 Jaki masz schemat podnoszenia temp? U mnie już 3dobe stoi w lodowce apa na FM 52 i zastanawiam się czy nie podnosić już. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 13 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2020 W dniu 8.09.2020 o 07:34, Marcin Skwira napisał: Jaki masz schemat podnoszenia temp? U mnie już 3dobe stoi w lodowce apa na FM 52 i zastanawiam się czy nie podnosić już. 2dni-16, 2dni-17,5, 2 dni 19 i dofermentowanie w 20, potem cicha z chmielem 4dni w temperaturze pokojowej i 2 dni coldcrash Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 13 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2020 (edytowane) Warka 123. Belgian Blond , warzenie dnia 12.09 2020, 16,2blg Zasyp: Pilzneński-2,5kg Cookie-0,2kg Abbey-0,2kg Dekstrynowy-0,2kg Stosunek wody do słodu 3:1 63°-60min 72°-20min Gotowanie 90minut: 15g Lubelski-od początku gotowania 10g Lubelski- na 20min gotowania Fermentacja burzliwa Gęstwa 2 pokolenie FM21 Odkrycie Sezonu start w 19° podnoszone stopniowo do 24° 12.09 2020-30.09 2020 (ekstrakt końcowy 2,3blg) Edytowane 30 Września 2020 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 13 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2020 (edytowane) Warka 124. Wędzony Porter Bałtycki, warzenie dnia 13.09 2020, 21,5blg Zasyp: Wiedeński-2,6kg Wędzony czereśnią Viking Malt-1kg Wędzony bukiem Weyermann-1kg Wędzony bukiem Steinbach-0,64kg Special W-0,38kg Żytni karmelowy-0,3kg Cookie-0,2kg Czekoladowy 900-0,19kg Barwiący-0,1kg Karmelowy 30-0,09kg Jęczmień prażony-0,08kg Abbey-0,05kg Stosunek wody do słodu 3:1 66°-60min 72°-20min 78°- wygrzew Gotowanie 120minut: 20g Książęcy-po 60min gotowania 20g Lubelski- na 15min gotowania Fermentacja burzliwa Gęstwa Saflager S23 oraz MJ84 Bavarian Lager start w 8° podnoszone stopniowo do 10° 13.09 2020-07.10 2020 Fermentacja cicha w 2° 07.10 2020-07.11 2020 dodano 45g suski sechlońskiej Edytowane 19 Stycznia 2021 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 13 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2020 (edytowane) Warka 125. Rauchbock, warzenie dnia 19.09 2020, 16,5blg Zasyp: Monachijski I-1,15kg Wędzony bukiem Weyermann-1kg Wiedeński-0,7kg Pilzeński-0,35kg Wędzony czereśnią Viking Malt-0,3kg Dekstrynowy-0,27kg Caramunich-0,1kg Caraaroma-0,1kg Stosunek wody do słodu 3:1 64°-60min 72°-20min 78°- wygrzew Gotowanie 90minut: 10g Książęcy-po 30min gotowania 10g Lubelski- na 20min gotowania Fermentacja burzliwa 2 paczki uwodnionych Saflager W34/70 start w 8° podnoszone stopniowo do 10° 19.09 2020-07.10 2020 Fermentacja cicha w 2° 07.10 2020 Edytowane 8 Października 2020 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 26 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2020 (edytowane) Warka 126. Chocolate Orange Salted Stout , warzenie dnia 26.09 2020, 17,5blg Zasyp: Wiedeński-1,4kg Brown-0,54kg Czekoladowy jasny-0,5kg Karmelowy 30-0,26kg Cookie-0,25kg Black-0,22kg Czekoladowy pszeniczny-0,2kg Caraaroma-0,15kg Dodatki niesłodowane: Płatki owsiane-0,6kg Stosunek wody do słodu 3:1 67°-60min 72°-20min 78°- wygrzew Gotowanie 90minut: 15g Książęcy-po 30min gotowania 15g Książęcy- na 20min gotowania Sok+zest z 5 pomarańczy, 13g soli morskiej-na 5 minut gotowania Fermentacja burzliwa Gęstwa 2 pokolenie FM52 Amerykański Sen start w 17° podnoszone stopniowo do 20° 26.09 2020-20.10 2020 Fermentacja cicha Dodatek 70g ziaren kakaowca 20.10 2020-05.11 2020 (ekstrakt końcowy 5blg) Edytowane 5 Listopada 2020 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 27 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2020 (edytowane) Warka 127. Weizenbock , warzenie dnia 27.09 2020, 17 blg Zasyp: Pszeniczny- 1,8kg Monachijski I-1kg Special B-0,3kg Melanoidynowy-0,3kg Stosunek wody do słodu 3:1 44°-20min 64°-45min 72°-20min Gotowanie 60minut: 7g Książęcy-od początku gotowania 10g Lubelski- na 20min gotowania Fermentacja burzliwa Starter 1l FM41 Gwoździe i banany start w 17° podnoszone stopniowo do 22° 27.09 2020-18.10 2020 (ekstrakt końcowy 3,7blg) Edytowane 18 Października 2020 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 8 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2020 (edytowane) Warka 128. Braggot , warzenie dnia 08.10 2020, 28,5 blg Zasyp: Monachijski I-1,2kg Owsiany-1kg Melanoidynowy-0,6kg Wiedeński-0,3kg Dodatki niesłodowane: Miód gryczany-3kg Płatki owsiane-0,3kg Stosunek wody do słodu 3:1 68°-45min 72°-20min 78°-Wygrzew Gotowanie 90minut: 14g Książęcy-Po 30min gotowania Fermentacja burzliwa Uwodnione suchary US-05 oraz Mangrove Jack's M05 start w 16° podnoszone stopniowo do 20° 08.10 2020-02.11 2020 Fermentacja cicha W balonie z płatkami wiśniowymi (10g)-02.11 2020-14.05 2021 (ekstrakt końcowy 6,5blg) Edytowane 17 Maja 2021 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 27 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2020 (edytowane) Warka 129. SMASH Vermhelo Polish Red Lager , warzenie dnia 15.11 2020, 12 blg Zasyp: Red X-2kg Stosunek wody do słodu 3:1 64°-45min 72°-20min 78°-Wygrzew Gotowanie 90minut: 5g Vermhelo-Na 60min gotowania 10g Vermhelo-Po 30min gotowania 10g Vermhelo-Po 50min gotowania 15g Vermhelo-0min Fermentacja burzliwa Uwodnione suchary W34/70 start w 8° podnoszone stopniowo do 11° 15.11 2020-28.11 2020 Fermentacja cicha 90g Vermhelo 28.11 2020-27.12 2020 (20.12 2020 leżakowanie z chmielem, ekstrakt końcowy 3,7blg) Edytowane 27 Grudnia 2020 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 29 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2020 (edytowane) Warka 130. Single Hop IU02 Polish West Coast IPA , warzenie dnia 28.11 2020, 15,5 blg Zasyp: Pilzneński-2kg Pszeniczny-0,2kg Dodatki niesłodowane: Płatki ryżowe-0,8kg Stosunek wody do słodu 3:1 68°-60min 72°-20min 78°-Wygrzew Gotowanie 90minut: 5g szyszki IU02 -Brzeczka przednia 30g szyszki IU02-Po 30min gotowania 25g szyszki IU02-Po 45min gotowania 120g szyszki IU02-hopstand w 78° przez 20min Fermentacja burzliwa Starter 1,2l FM54 Gorączka Kalifornijska start w 15° podnoszone stopniowo do 19° 28.11 2020-13.12 2020 Fermentacja cicha Z dodatkiem 180g szyszki IU02 13.12 2020-19.12 2020 (w tym 3 dni na cold crash) (ekstrakt końcowy 3,0blg) Edytowane 19 Grudnia 2020 przez Chmielowy warsztat macq21 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 29 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2020 (edytowane) Warka 131. Porter Bałtycki , warzenie dnia 29.11 2020, 22 blg Zasyp: Wiedeński-4kg Monachijski II-3kg Owsiany-0,78kg Caraaroma-0,63kg Caramunich I-0,62kg Biscuit-0,4kg Jęczmień prażony-0,35kg Stosunek wody do słodu 3:1 66°-60min 72°-20min 78°-Wygrzew Gotowanie 90minut: 23g Vermhelo- Po 60min gotowania 25g Vermhelo-Na ostatnie 20min gotowania Fermentacja burzliwa: Gęstwa W34/70 start w 8° podnoszone stopniowo do 11° 29.11 2020-25.12 2020 Fermentacja cicha 25.12 2020- : Podzielone na dwa wiadra: 131A-płatki wiśniowe macerowane w Jack Daniel's 131B-wymrażanie (12.01-15.01 wymrażanie, ekstrakt z 6,8blg zwiększył się do 10,5blg, od 15.01 leżakowanie w okolicy 0-1°) Edytowane 15 Stycznia 2021 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 22 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2020 (edytowane) Warka 132.Sour DIPA, Zacieranie+zakwaszanie dn. 20.12 2020, warzenie dn. 22.12 2020, A. 22blg 3,94pH po gotowaniu; B. 23blg, 3,94pH Zasyp: Pilzneński Viking Malt- 7kg Pale Ale Viking Malt-1,3kg Pszeniczny Viking Malt - 0,8kg Słód owsiany-0,7kg Stosunek wody do słodu 3:1 68°-60min 72°-20min 78°-5min Gotowanie 60minut: A. Chmiele USA10g Azacca- Po 30min gotowania10g Mosaic -Po 45min gotowania Po 10g Galaxy i Mosaic-Po 55min gotowania 30g Amarillo, 20g Galaxy, 10g Mosaic- 25min hopstand w temp 76° B. Chmiele PolishHops 5g IU02-Na początek gotowania 10g Zombie-Po 35min gotowania 25g IU02- Po 50min gotowania Po 20g Amora Preta, IU02, Zombie-Po 55min gotowania Po 40g Amora Preta, IU02, Zombie- 25min hopstand w temp 76° Fermentacja burzliwa Gęstwa FM54 Gorączka Kalifornijska oba wiadra 16-20° 22.12 2020-17.01 2021 Fermentacja cicha 17.01 2021- A. Chmiele USA 94g Mosaic, 70g Citra B. Chmiele PolishHops 50g IU02 Po 80g Zombie i Amora Preta Edytowane 17 Stycznia 2021 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 4 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2021 (edytowane) Warka 133. SH Zi2 Pils , warzenie dnia 04.01 2021, 12 blg Zasyp: Pilzneński-2kg Carapils-0,2kg Stosunek wody do słodu 3:1 64°-45min 72°-20min 78°-Wygrzew Gotowanie 60minut: 5g Zi2-Brzeczka przednia 18g Zi2-Po 30min gotowania 15g Zi2-Po 50min gotowania 22g Zi2-0min Fermentacja burzliwa Uwodnione suchary W34/70 start w 8° podnoszone stopniowo do 11° 04.01 2021-15.01 2021 Fermentacja cicha (08.02 dodano chmiel Zi2 80g) 15.01 2021-15.02 2021 (ekstrakt końcowy 3blg) Edytowane 15 Lutego 2021 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 17 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2021 (edytowane) Warka 134. Rauchbock , warzenie dnia 17.01 2021, 18blg Zasyp: Wędzony bukiem Steinbach-1,5kg Monachijski II-1,18kg Pilzneński-1,18kg Biscuit-0,22kg Caramunich II-0,16kg Melanoidynowy-0,16kg Caraaroma-0,11kg Stosunek wody do słodu 3:1 64°-45min 72°-20min 78°-Wygrzew Gotowanie 90minut: 8g Zythos-60min 10g Amora Preta-Po 40min gotowania Fermentacja burzliwa Gęstwa W34/70 po warce 133, start w 8° podnoszone stopniowo do 11° 17.01 2021-13.02 2021 Fermentacja cicha 13.02 2021-03.02 2021 (ekstrakt końcowy 4blg) Edytowane 6 Marca 2021 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 18 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2021 (edytowane) Warka 135. Saison , warzenie dnia 18.01 2021, 12,8blg Zasyp: Pilzneński-1,35kg Wiedeński-0,40kg Pszeniczny-0,35kg Caraaroma-0,1kg Cara-pils- 0,1kg Dodatki niesłodowane: Cukier-0,15kg Stosunek wody do słodu 3:1 64°-45min 72°-20min 78°-Wygrzew Gotowanie 90minut: 12g Książęcy-60min 18g Książęcy-Po 50min gotowania 20g zest z pomarańczy, cukier-3min przed końcem gotowania Fermentacja burzliwa Uwodnione Suchary BE134 , start w 16° po 2 dobach fermentacji przeniesiono do temperatury pokojowej 18.01 2021-13.02 2021 (ekstrakt końcowy 0blg) Edytowane 13 Lutego 2021 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 25 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2021 (edytowane) Warka 136. Milk Stout , warzenie dnia 19.01 2021, 13,2blg Zasyp: Pale Ale-1,1kg Special B-0,24kg Owsiany-0,19kg Brown-0,19kg Czekoladowy żytni-0,14kg Czekoladowy pszeniczny-0,14kg Czekoladowy jasny-0,14kg Dodatki niesłodowane: Laktoza-0,4kg Płatki owsiane-0,19kg Stosunek wody do słodu 3:1 64°-45min 72°-20min 78°-Wygrzew Gotowanie 60minut: 25g Vermhelo-40min Fermentacja burzliwa Uwodnione Suchary US05 , start w 16° podnoszone do 21° 19.01 2021-13.02 2021 Fermentacja cicha 13.02 2021-20.02 2021-dodano 70g ziaren kakaowca Edytowane 13 Lutego 2021 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 25 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2021 (edytowane) Warka 137. Polish Session West Coast IPA , warzenie dnia 25.01 2021, 11,8 blg Zasyp: Pilzneński-2,15kg Pszeniczny-0,2kg Dodatki niesłodowane: Cukier-0,2kg Stosunek wody do słodu 3:1 64°-45min 72°-20min 78°-Wygrzew Gotowanie 60minut: Po 10g ZU12, PHPŁ01- 15min przed wyłączeniem palnika Po 60g ZU12, PHPŁ01 - Hopstand w 78° 20min Fermentacja burzliwa Uwodnione Suchary US05 , start w 16° podnoszone do 20° 25.01 2021-08.02 2021 Fermentacja cicha z chmielem 100g PHPŁ01, 80g ZU12 08.02 2021-15.02 2021 (ekstrakt kocowy 2blg) Edytowane 15 Lutego 2021 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 8 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2021 (edytowane) Warka 138. Weizen , warzenie dnia 08.02 2021, 13 blg Zasyp: Pszeniczny-3,4kg Pilzneński-2,4kg Stosunek wody do słodu 3:1 64°-45min 72°-20min 78°-Wygrzew Gotowanie 60minut: 10g ZU12, 5g Cascade- 60min Fermentacja burzliwa Uwodnione Suchary WB06 , start w 17° podnoszone do 22° 08.02 2021-10.03 2021 Fermentacja cicha 10.03-19.03 2021 Do 10l dodatek płatków kokosowych, pistacji oraz ziaren kakaowca (ekstrakt końcowy 1,5blg) Edytowane 19 Marca 2021 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 25 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2021 (edytowane) Warka 139. Wee Heavy , warzenie dnia 13.02 2021, 19 blg Zasyp: Pale Ale-3kg Owsiany-0,5kg Dekstrynowy-0,25kg Crystal Red-0,2kg Crystal Wheat-0,2kg Crystal Dark-0,15kg Stosunek wody do słodu 3:1 67°-45min 72°-20min 78°-Wygrzew Gotowanie 120minut: 20g Vermhelo-Po 60min gotowania Fermentacja burzliwa Uwodnione Suchary 2 paczki Lallemand Nottingham , start w 15° podnoszone do 20° 13.02 2021-10.03 2021 Fermentacja cicha (z dodatkiem 60g płatków wiśniowych macerowanych w Grant's) 10.03 2021- Edytowane 10 Marca 2021 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 25 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2021 (edytowane) Warka 140. Pils SH Abis , warzenie dnia 15.02 2021, 12 blg Zasyp: Pilzneński-2,1kg Carapils-0,2kg Stosunek wody do słodu 3:1 64°-45min 72°-20min 78°-Wygrzew Gotowanie 60minut: 5g Abis-Brzeczka przednia 18g Abis-Po 30min gotowania 15g Abis-Po 50min gotowania 22g Abis-0min Fermentacja burzliwa Uwodnione Suchary W34/70 , start w 8° podnoszone do 10° 15.02 2021-07.03 2021 Fermentacja cicha 07.03 2021 Dodatek chmielu Abis Edytowane 19 Marca 2021 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 25 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2021 (edytowane) Warka 141. Black IPA , warzenie dnia 25.02 2021, 14,2 blg Zasyp: Pilzneński-1,5kg Pale Ale-1kgKarmelowy 30-0,3kgOwsiany-0,45kgPszeniczny-0,45kgCzekoladowy pszeniczny-0,25kgBarwiący-0,1kg Stosunek wody do słodu 3:1 64°-45min 72°-20min 78°-Wygrzew Gotowanie 60minut: 5g HBC472-od początku gotowania20g Sabro, 10g HBC472- na 30min gotowania25g Sabro, 25g Cashmere- na 15min gotowania25g Cashmere, 25g Sabro, 20g HBC472-na wyłączony palnik, chmiel trzymany przez całe chłodzenie Fermentacja burzliwa Uwodnione Suchary US05 , start w 15° podnoszone do 20° 25.02 2021- 12. 03 2021 Fermentacja cicha 12.03-19.03 2021 Dodatek chmielu 60g Sabro, po 30g HBC472, Cashmere, Pink Boots, Citra, Amora Preta (ekstrakt końcowy 3blg) Edytowane 22 Maja 2021 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 10 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2021 (edytowane) Warka 142. Doppelbock , warzenie dnia 08.03 2021, 19 blg Zasyp: Pszeniczny-3kg Wiedeński-1,1kg Monachijski-0,8kg Pszeniczny Karmelowy 30-0,6kg Melanoidynowy-0,6kg Special B-0,48kg Stosunek wody do słodu 3:1 64°-45min 72°-20min 78°-Wygrzew Gotowanie 90/120minut: 18g Centennial-60min 15g ZU12 - 30min Fermentacja burzliwa Doppelbock gęstwa W34/70 start w 8° podnoszone do 11° 08.03 2021-29.03 2021 Lagerowanie 29.03 2021-05.05 2021 (ekstrakt końcowy 4blg) Edytowane 12 Maja 2021 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się