Skocz do zawartości

Browar Domowy Chmielowy Warsztat


Rekomendowane odpowiedzi

Warka 237. Session IPA, warzenie dn. 29.09 2023, 12blg

Zasyp:

Pale Ale-1,19kg
Pszeniczny-0,25kg

 

Stosunek wody do słodu 3:1

67°-60mn

72°-20mn

 

Gotowanie 60minut:

7g 2/20-30min
15g Citra, 7g 2/20-20min
15g Sabro, 7g 2/20-5min
25g Nelson Sauvin, po 15g 2/20, Citra oraz Sabro-wyłączenie palnika+całe chłodzenie 20min

 

Fermentacja burzliwa 29.09 2023-

Paczka US05 , start w 16°- 21°

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 238. Multigrain Graff, warzenie dn. 30.09 2023, 15blg

Zasyp:

Pale Ale-1,75kg
Monachijski II-0,25kg

Żytni-0,2kg

 

Dodatki niesłodowane:
Płatki owsiane, płatki pszeniczne-po 0,2kg

 

Stosunek wody do słodu 3:1

67°-60mn

72°-20mn

 

Gotowanie 60minut:

7g Zula-60min
25g Zula-10min

 

Przed zadaniem gęstwy dodano 50% tj 6,5l soku jabłkowego 100% Antonówka

 

Fermentacja burzliwa 30.09 2023-

Gęstwa US05 po warce 236 Oatmeal Stout , start w 16°- 21°

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 239. Xmas Ale, warzenie dn. 05.11 2023, 13blg

Zasyp:

Pale Ale-1,75kg

Cafe light-0,21kg

Crystal 60-0,16kg
Cara Cafe-0,10kg
Pszeniczny czekoladowy-0,06kg dodane na ostatnie 5min zacierania
Carafa Special II-0,05kg dodane na ostatnie 5min zacierania

 

Stosunek wody do słodu 3:1

65°-60mn

72°-20mn

 

Gotowanie 60minut:

8g Marynki-60min
Sok i zest z 4 pomarańczy-5min

 

Fermentacja burzliwa 05.11 2023-25.11 2023

US05, start w 16°- 20°

 

Fermentacja cicha 25.11 2023
Dodano macerat wraz z alkoholami z 35g płatków dębowych, 10g cynamonu, 8g gałki muszkatołowej, 6 goździków 3 gwiazdek anyżu, 3 ziarenek kardamonu- macerowanie miesiąc w wódce imbirowej oraz mioduli Wiślańskiej

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 240. Braggot, warzenie dn. 25.11 2023, 32,8blg

Zasyp:

Monachijski-1,48kg
Żytni-1,07kg
Special B-0,48kg
Cara Honey-0,37kg

 

Dodatki niesłodowane:
Miks miodów:
Gryczany-2,35kg

Lipowy, wielokwiatowy-po 0,66kg
Spadźowy-0,23kg

 

Stosunek wody do słodu 3:1

65°-60mn

72°-20mn

 

Gotowanie 60minut:

15g Marynki-60min

 

Fermentacja burzliwa 25.11 2023-

Gęstwa US05 po warce 239, start w 16°- 20°

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 241. Rye IPA, warzenie dn. 20.12 2023 14,5blg

Zasyp:

Żytni-1,58kg

Pale Ale-1kg

Pszeniczny-0,21kg

Karmelowy czerwony-0,153kg

 

Stosunek wody do słodu 3:1

67°-60mn

72°-20mn

 

Gotowanie 60minut:

Po 5g Sorachi Ace oraz Talus-25min
15g Simcoe, 5g Talus-15min
15g Citra, 5g Talus-5min
20g Cascade, 15g Simcoe, 15g Sorachi Ace, 10g Citra-0min

 

Fermentacja burzliwa 20.12 2023-04.01 2024(bez zlewania znad drożdży 23.08 2023 dodano 17g Talus, 20g Simcoe, 43g Sorachi Ace, 50g Citra, 60g Azacca , temperatura 16°) cold crash 4 dni w 1,5°, ekstrakt końcowy 2blg

US-05, start w 16°- 20° 

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka 242 .American Stout ,warzenie dn. 20.01 2024, 15blg

Zasyp:

Pale Ale-2,05kg

Żytni-0,33kg
Cara Cafe-0,21kg
Pszeniczny czekoladowy-0,16kg
Pale chocolate-0,16kg
Wheat Cafe-0,16kg
Palony jęczmień-0,1kg


Stosunek wody do słodu 3:1

67°-60min

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 60minut:

10g Simcoe-na 45 min gotowania

20g Simcoe-na 15min gotownia

30g Talus-wyłączony palnik

 

 

Fermentacja burzliwa 20.01 2024-

Uwodnione Safale US05 start w 16°-20° 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.