Chmielowy warsztat Opublikowano 10 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2018 Warka 56, American Stout, warzenie dn. 12.05 2018, 16,8blg Zasyp: 4kg- Strzegom Pale Ale 0,6kg- Płatki owsiane 0,4kg-Caraaroma 0,4kg-Pszenica prażona 0,2kg-Czekoladowy ciemny Zacieranie: 52 ° - 10min 62 ° - 35 min72 ° - 30 min78 ° - wygrzew Gotowanie 60min: 20g Simcoe-od początku gotowania 30g Simcoe-na 45 minut gotowania 30g Simcoe-20minut przed wyłączeniem palnika 20g Simcoe-na wyłączenie palnika Po gotowaniu wyszło 27l brzeczki o ekstrakcie 16,8blg Fermentacja: Drożdże FM13 Irlandzkie Ciemności Burzliwa 14 dni w temperaturach 16-19°C Cicha 5 dni w temperaturze 19°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 10 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2018 Warka 57, Dorchester Ale, warzenie dn.13.05 2018, 17,5blg Zasyp: Pale Ale: 2,6kg Amber: 1,3kg Caraaroma: 0,2kg Zacieranie:64 ° - 30 min72 ° - 30 min78 ° - wygrzew Gotowanie 70min 19g Iunga- na 60 min 10g Magnum- na 60min 0,2kg świeżego imbiru+2 laski cynamonu+20g East Kent Goldings-5min przed wyłączeniem palnikaPo gotowaniu wyszło 15l brzeczki o ekstrakcie 17,5blg Fermentacja: Drożdże FM13 Irlandzkie Ciemności Burzliwa 14 dni w temperaturach 16-19°C Cicha 14dni w temperaturze 19°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 29 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2018 Warka 58. Smoked Fruit Ale, warzenie dn.18.09 2018 , 9,5blgZasyp: 1,6kg-Viking Malt wędzony wiśnią 1,6kg-Viking Malt wędzony czereśnią64°C-60 min78°C-10min, wygrzew Gotowanie 1h Chmielenie: 60min-15g Ariana 15min-15g ArianaStarter drożdżowy 1,5l Fermentum Mobile Habit OpataFermentacja:Burzliwa: drożdże zadane w 16°C, fermentacja 18-23°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 13 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2018 (edytowane) Warka 59, RIS podejście nr. 3, warzenie dn. 12.11 2018, 24blg,12l Zasyp: Pale Ale-3kg Monachijski II-1kg Karmelowy 300-0,5kg Czekoladowy ciemny-0,5kg Płatki owsiane-0,4kg Jęczmień prażony-0,25kg Zacieranie: 64°C-45min 72°C-20min 78°C-mash out Gotowanie 90min: Marynka-30g- od początku gotowania Styrian Golding-30g-na 25minut przed końcem gotowania Schłodzenie do ok. 17°C i zadanie drożdży FM12 W szkocką kratę 1,5l starter Fermentacja burzliwa 12.11 2018-10.01 2019 Cicha: 10.01 2019- Edytowane 11 Stycznia 2019 przez Pakakuna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 10 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2018 (edytowane) Warka 60 warzenie dnia 29.11 2018, 21,5blg Weizen Porter ze śliwkami i morelami Zasyp: 2,4kg-Pale Ale 1kg-Monachijski I 0,8g- płatki owsiane 0,5kg-Caraaroma Weyermann 0,4kg-Viking Malt Cara Aromatic Schemat zacierania: stosunek wody do słodu 3:1 64 ° - 40 min72 ° - 30 min78 ° - mash out Chmielenie: Gotowanie 60min Od początku gotowania 25g-Sybilla po 40 minutach 20g-Sybilla po 45 minutach po 400g suszonej śliwki i suszonej moreli Studzenie do 17° i zadany starter z drożdży FM41 Gwoździe i banany Fermentacja burzliwa: 29.11 2018-29.12 2018 Zabutelkowane z pominięciem fermentacji cichej Edytowane 11 Stycznia 2019 przez Pakakuna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 10 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2018 (edytowane) Warka 61 warzenie dnia 10.12 2018, 13blg Red IPA SH Galaxy Zasyp: 2,5kg-Red Active Viking Malt 1kg-Monachijski I 1kg- Caramel Pale Viking Malt Schemat zacierania: stosunek wody do słodu 3:1 66 ° - 60 min76 ° - 20 min Chmielenie: Gotowanie 60min Po 30 minutach 15g Galaxy Po 45minutach 20g Galaxy Hopstand 20 minut w 80° 20g Galaxy Studzenie do 17° i zadany starter z drożdży FM52 Amerykański sen Fermentacja burzliwa: 10.12 2018-26.12 2018 Dodatki na cichą: 25g Galaxy na 3 dni Cicha: 26.12 2018-29.12 2018 Edytowane 11 Stycznia 2019 przez Pakakuna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 6 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2019 (edytowane) Warka 62 warzenie dnia 6.01 2019, 26blg Barley Wine/ Brett Barley Wine Zasyp: 5kg-Pale Ale Viking Malt 2,7kg-Red Active Viking Malt 0,5g- Pale Cookie Viking Malt 0,5kg-Caramel Pale Viking Malt Schemat zacierania: stosunek wody do słodu 2:1 66 ° - 60 min72 ° - 15 min78 ° - mash out Chmielenie: Gotowanie 120min Od początku gotowania 40g Sybilla+ 20g Ariana po 45 minutach 20g Spalter Select Studzenie do 17° i zadany starter z drożdży FM13 Irlandzkie Ciemności Fermentacja burzliwa: 06.01 2019-26.03 2019 26.03 2019- do połowy warki zostały zaszczepione dzikie drożdże Imperial Yeast W15 Suburban Brett Piwo po fermentacji głównej, zostanie podzielone na dwie mniejsze części z czego do jednej zostaną zadane drożdże dzikie Edytowane 26 Marca 2019 przez Pakakuna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 3 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2019 (edytowane) Warka 63. warzenie dnia 02.03 2019, 15,5 blgMalt Øl Zasyp: 1kg-Pale Ale Viking Malt 1kg- Monachijski Ciemny Viking Malt 1kg- Honig Malt Colorado 1kg- słód wędzony brzozą Viking Malt 1kg-słód pszeniczny Viking Malt Schemat zacierania: stosunek wody do słodu 3:1 66 ° - 40 min72 ° - 20 min Do zacierania dodano 30g owoców jałowca Chmielenie: Gotowanie 60min 30 min od rozpoczęcia gotowania- 18g Spalter Select+12g Iunga 5min przed wyłączeniem palnika 30g owoców jałowca+25 świeżego zestu z pomarańczy Studzenie do 45°C i zadany starter z drożdży FM53 Voss Kveik Fermentacja burzliwa w temperaturach 40-30°C02.03 2019-12.03 2019 Edytowane 25 Marca 2019 przez Pakakuna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 25 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2019 Warka 64. warzenie dnia 25.03 2019, 14,2 blg, Saison Zasyp: 3,5 kg-Pilzneński Viking Malt 1kg- Pszeniczny Viking Malt 1kg- Wiedeński Viking Malt 0,4kg- karmelowy 30 Viking Malt 0,5kg-cukier kandyzowany jasny Schemat zacierania: stosunek wody do słodu 3:1 52 °-zasyp Podgrzewanie do 63 ° 63 ° - 60 min72 ° - 20 min 78 °-wygrzew Chmielenie: Gotowanie 60min Od początku gotowania-15g Iunga Po 45min-25g Iunga Po 50min-20g świeżego zestu z pomarańczy+15g świeżego zestu z mandarynek Schłodzenie do 16 ° i zadanie drożdży Fermentis BE-134 Fermentacja burzliwa w temperaturach 17-22°C25.03 2019- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 26 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2019 (edytowane) Warka 65. warzenie dnia 26.03 2019, 16,8 blg, Black IPA Zasyp: 3,5 kg-Pilzneński Viking Malt 2kg-Pale Ale 1kg- Pszeniczny Viking Malt 0,8kg- Karmelowy 30 Viking Malt 0,5kg- Carafa Special I Schemat zacierania: stosunek wody do słodu 3:1 68 ° - 60 min72 ° - 20 min 78 °-wygrzew (w 75° został wsypany słód Carafa Special I) Chmielenie: Gotowanie 60min Od początku gotowania-30g Cascade Po 30min-30g Citra, 15g Amarillo Po 45min-15g Amarillo Po 55min-25g Galaxy Hopstand 20min w 78° - po 20g-Galaxy, Cascade, 15g-Amarillo Schłodzenie do 16 ° i zadanie drożdży Fermentis US-05 Fermentacja burzliwa w temperaturach 17-19°C26.03 2019- Na cichą planowany chmiel w ilości: po 15g Galaxy, Amarillo oraz 10g- Cascade Edytowane 26 Marca 2019 przez Pakakuna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2019 (edytowane) Warka 66. Berliner Weisse z owocami, warzenie dnia 23.04 2019, 7 blg (bez owoców, po zakwaszaniu i gotowaniu) , Zasyp: 2,2 kg- Pszeniczny Viking Malt 1,2 kg-Pilzneński Viking Malt Schemat zacierania: stosunek wody do słodu 3:1 65 ° - 60 min72 ° - 20 min 78 °-wygrzew Gotowano przez 15min w celu sterylizacji brzeczki Zakwaszone w kotle 20 kapsułkami Sanprobi IBS temp 40-30° przez 48h PH po zakwaszaniu 3,5 Po zakwaszaniu gotowano przez 45min, przy 90° wrzucono 5g Jungi Schłodzenie do 16 ° i zadanie drożdży FM42 Stare Nadreńskie Fermentacja burzliwa w temperaturach 17-19°C, 23.04 2019-06.05 2019 Na cichą zostały dodane mrożone jagody w ilości 104g owoców/1l piwa Edytowane 8 Maja 2019 przez Pakakuna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2019 (edytowane) Warka 67. American Wheat, warzenie dnia 27.04 2019, 11 blg Zasyp: 2,2 kg- Pszeniczny Viking Malt 1 kg-Pilzneński Viking Malt 0,1kg-karmelowy jasny Viking Malt Schemat zacierania: stosunek wody do słodu 3:1 67 ° - 60 min72 ° - 20 min 78 °-wygrzew Gotowanie 60min: 20'-Citra 10g Na 20min hopstand w temp 78-76°- Sabro 15g, Citra 10g Schłodzenie do 16 ° i zadanie drożdży Fermentis US-05 Fermentacja burzliwa w temperaturach 17-19°C, 27.04 2019-06.05 2019 Dodano na cichą 30g chmielu Citra oraz 15g chmielu Sabro 06.05 2019-08.05 2019 15l zabutelkowano z dodatkiem 96g cukru do refermentacji (poziom nasycenia 2,4 v/v) Edytowane 8 Maja 2019 przez Pakakuna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 18 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2019 Warka 68. Grapefruit Grodziskie, warzenie dnia 18.05 2019, 12 blg Zasyp: 5 kg- Pszeniczny wędzony dębem Schemat zacierania: stosunek wody do słodu 3:1 38°-50min 51°- 20min 66 ° - 30 min72 ° - 20 min 78 °-wygrzew Gotowanie 60min: 60'-Junga 12g 20'-Junga 12g, mech irlandzki Schłodzenie do 17 ° i zadanie drożdży Fermentis S33 Fermentacja burzliwa w temperaturach 18-20°C, 18.05 2019- Dodatki na zimno-2l soku z grapefruitów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 20 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2019 (edytowane) Warka 69. White IPA z liśćmi limonki kaffir, warzenie dnia 20.05 2019, 14,8 blg Zasyp: 3 kg- Pszeniczny 2,3kg-Pilzneński 0,4kg- płatki owsiane błyskawiczne Schemat zacierania: stosunek wody do słodu 3:1 64°-50min72 ° - 20 min 78 °-wygrzew Gotowanie 60min: 60'-Chinook 30g 0'-kolendra 20g, skórki curacao 30g Hop stand w 75 ° 20min- 30g Citra,25g liści limonki kaffir Schłodzenie do 17 ° i zadanie gęstwy US-05 Fermentacja burzliwa w temperaturach 18-20°C, 20.05 2019- Dodatki na zimno-80g Sabro,20g Citra Edytowane 20 Maja 2019 przez Pakakuna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 3 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2019 (edytowane) Warka 70. Polish Wheat, warzenie dnia 27.06 2019, 12,5 blg Zasyp na 10l 1 kg- Pszeniczny Viking Malt 1 kg-Pilzneński Viking Malt 0,4kg-płatki orkiszowe Schemat zacierania: stosunek wody do słodu 3:1 67 ° - 60 min72 ° - 20 min 78 °-wygrzew Gotowanie 60min: 20'-Oktawia 10g Na 20min hopstand w temp 78-76°- Oktawia 8g, Izabella 8g Schłodzenie do 16 ° i zadanie drożdży Fermentis US-05 Fermentacja burzliwa w temperaturach 16-19°C, 27.06 2019-15.07 2019 Edytowane 2 Sierpnia 2019 przez Pakakuna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Warka 71. Wheat IPA z liśćmi limonki kaffir, warzenie dnia 24.07 2019, 12,5 blg Zasyp na 30l 4,3 kg- Pszeniczny Viking Malt 3,1 kg-Pilzneński Viking Malt 0,6 kg-płatki orkiszowe Schemat zacierania: stosunek wody do słodu 3:1 67 ° - 50 min72 ° -20 min 78 °-wygrzew Gotowanie 60min: 15'-Falconer's Flight 50g 5'-Sabro 30g Na 20min hopstand w temp 78-76°- Falconer's Flight 50g, Liście limonki kaffir 38g oraz kolendra 23g Schłodzenie do 16 ° i zadanie drożdży Fermentis US-05 Fermentacja burzliwa w temperaturach 16-19°C, 24.07 2019- Planowane dodatki na cichą: chmiel Falconer's Flight Ryland 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryland Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Czekam na wyniki warzenia z kaffirem, masz już jakieś doświadczenia?Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2019 7 godzin temu, Ryland napisał: Czekam na wyniki warzenia z kaffirem, masz już jakieś doświadczenia? Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka Tak. Poprzednią warke miałem ze sobą na FPD 2019. Generalnie wprowadza mega cytrusa, jak przegniesz to wręcz perfumowego. Uważaj też przy mieszaniu z kolendrą, bo mogą wyjść aromaty mydlin przy złych proporcjach obu dodatków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2019 (edytowane) Warka 72. Orange Milk Imperial Stout, warzenie dnia 09.08 2019, 23,8blg Zasyp: Pale Ale Viking Malt- 8kg Płatki owsiane - 1,5kg Pale Chocolate -1kg Biscuit- 0,5kg Special W- 0,5kg Carafa Special II- 0,5kg Jęczmień palony- 0,35kg Dodatki: Odtłuszczone mleko w proszku- 1kg (do zacieru) Stosunek wody do słodu 2:1 64°-60min 72°-20min 78°-5min Gotowanie 120minut 60min gotowania-Marynka 55g, Lubelski 45g 30min gotowania- Marynka 45g Na flameout zest i sok z 5 dużych pomarańczy Fermentacja burzliwa (gęstwa 4pokolenie US-05) 09.08 2019-01.09 2019 Fermentacja cicha 01.09 2019- Planowane dodatki na cichą: Cynamon-40g, tonka-15g, ziarna kakaowca-100g, wszystkie dodatki zamacerowane w Jack Daniel's na dwie doby. Edytowane 22 Września 2019 przez Pakakuna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2019 (edytowane) Warka 73. Session IPA, warzenie dnia 28.08 2019, blg 10,5 Zasyp: Pilzneński Viking Malt- 1,5kg Pszeniczny Viking Malt - 0,5kg Stosunek wody do słodu 3:1 68°-60min 72°-20min 78°-5min Gotowanie 60minut Po 35min gotowania-25g Izabella Na hopstand po 10g Amarillo, Cascade, Chinook Fermentacja burzliwa (gęstwa 4pokolenie US-05) 28.08 2019-07.09 2019 Fermentacja cicha 07.09 2019-09.09 2019 Dodatki na cichą: Po 20g Amarillo, Cascade, Chinook Edytowane 22 Września 2019 przez Pakakuna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2019 (edytowane) Warka 74. Fruit Gose, warzenie dnia 30.08 2019, 11blg Zasyp: Pilzneński Viking Malt- 1,5kg Pszeniczny Viking Malt - 0,5kg Stosunek wody do słodu 3:1 68°-60min 72°-20min 78°-5min Gotowanie 45minut: 5minut przed końcem gotowania 5g chmielu Okatwia 3minuty przed końcem gotowania 13g kolendry, 10g soli himalajskiej Zakwaszanie 28.08 2019-30.08 2019 Fermentacja burzliwa (gęstwa 4pokolenie US-05) 30.08 2019-11.09 2019 Fermentacja cicha z dodatkiem 0,6kg ananasa, 0,5kg kiwi oraz 370g pulpy z marakui 11.09 2019-28.09 2019 Edytowane 25 Października 2019 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Trochę nie rozumiem. Warzysz 30 a planujesz zakwasić dwa dni przed? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 10 minut temu, Juniorek napisał: Trochę nie rozumiem. Warzysz 30 a planujesz zakwasić dwa dni przed? Tu dobrze jest to opisane Chmielowy warsztat 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 1 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2019 W dniu 29.08.2019 o 11:44, Juniorek napisał: Trochę nie rozumiem. Warzysz 30 a planujesz zakwasić dwa dni przed? Metoda Sour kettle, zacierałem i leciutko przegotowałem brzeczkę w celu sterylizacji. Schłodziłem do 45stopni i dwa dni zakwaszania. Po tych dwóch dniach dopiero właściwe warzenie (gotowanie) pavulon86 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 1 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2019 Pomyliłem się trochę. Czyli 28 miałeś zacieranie a 30 warzenie, s między czasie zakwaszanie, dobrze rozumiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się