Chmielowy warsztat Opublikowano 19 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 (edytowane) Warka 143 .Gose/Catharina Sour/Juicy Sour , Zacieranie+zakwaszanie dn. 17.03 2021, warzenie dn. 19.03 2021 Gose 3,75pH 9.8blg, Catharina Sour 3,8pH 9,2blg Zasyp: Pilzneński Viking Malt- 2kg Płatki orkiszowe-1,6kg Stosunek wody do słodu 3:1 68°-60min 72°-20min 78°-5min Zakwaszanie 17.03-19.03 2021 25 kapsułek Sanprobi IBS Gotowanie 60minut: po 5g ZU 12 do obu piw-Na początek gotowania Do Gose: 12g Soli himalajskiej, 8g kolendry-na ostatnie 3min Fermentacja burzliwa Oba piwa gęstwa US-05 16-20° 19.03 2021-02.04 2021 Gose (ekstrakt końcowy 1.9blg) Fermentacja cicha 02.04 2021-24.04 2021 Dodatek owoców do Catharina Sour 1g puree mandarynkowego, 0,78kg ananas, 0,76kg kiwi, zest i sok z 6 pomarańczy (ekstrakt końcowy 1,2blg) Do części Catharina Sour dodano laktozy (podbito blg o 3,8) (ekstrakt końcowy 4,5blg) Edytowane 12 Maja 2021 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 12 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2021 (edytowane) Warka 144 .Czech Pale Lager ,warzenie dn. 03.04 2021, 8blg Zasyp: Pilzneński Viking Malt- 1,5kg Stosunek wody do słodu 3:1 64°-60min 72°-20min 78°-5min Gotowanie 60minut: 10g Żatecky-Na początek gotowania 15g Żatecky- Na ostatnie 20min Fermentacja burzliwa Uwodnione W34/70 8-10° 03.04 2021 Lagerowanie 02.05 2021-17.05 2021 (ekstrakt końcowy 2blg) Edytowane 17 Maja 2021 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 12 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2021 (edytowane) Warka 145 .West Coast IPA/White IPA ,warzenie dn. 05.04 2021, 14,2/12blg Zasyp: Pilzneński-2,7kg Pszeniczny-2,7kg Dodatki niesłodowane 0,4kg cukier do WCIPA celem zwiększenia odfermentowania Stosunek wody do słodu 3:1 65°-60min 72°-20min 78°-5min Gotowanie 60minut: 50g IU02-na 30min gotowania 50g Pł01- na 10min gotowania 45g IU02- na 5min gotowania 70g Pł01, 40g IU02- na wyłączenie palnika Fermentacja burzliwa 05.04 2021-19.04 2021 White IPA Starter 1,2l FM20 Białe Walonki, start w 17°-22° West Coast IPA Uwodnione Lallemand Lalbrew New England start w 16°-20° (po drugim dniu fermentacji dodano 45g Zombie) Fermentacja cicha West Coast IPA dodano po 70g IU02 oraz Pł01 19.04 2021-26.04 2021 (ekstrakt końcowy 2,5blg) White IPA dodano zest i sok z 3 pomarańczy oraz 12g kolendry, na 6 ostatnich dni dodano po 30g chmielu Citra , Kohatu oraz 45g Zombie 19.04 2021- 04.05 2021 (ekstrakt końcowy 2blg) Edytowane 12 Maja 2021 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 12 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2021 (edytowane) Warka 146. Orange Milk Stout ,warzenie dn. 06.04 2021, 16,8blg Zasyp: Mild-1,35 Wiedeński-0,5kg Czekoladowy pszeniczny-0,3kg Pale chocolate-0,3kg Carafa III-0,1kg Dodatki niesłodowane Mleko w proszku-1,6kg Płatki owsiane-0,6kg Stosunek wody do słodu 3:1 65°-60min 72°-20min 78°-5min Gotowanie 60minut: 8g Amora Preta-Od początku gotowania 15g Żatecky- na 25min gotowania Zest i sok z 2 pomarańczy, mleko w proszku- na 10min gotowania Fermentacja burzliwa 06.04 2021-25.04 2021 Gęstwa US-05, start w 16°-20° Fermentacja cicha 25.04 2021-09. 05 2021 Dodane sok i zest z 4pomarańczy oraz 70g uprażonych ziaren kakaowca (ekstrakt końcowy 5,8blg) Edytowane 4 Lipca 2021 przez Chmielowy warsztat Wuuu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 13 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2021 (edytowane) Warka 147. Koelsch ,warzenie dn. 22.04 2021, 11,2blg Zasyp: Pilzneński-1,8kg Pszeniczny-0,3kg Stosunek wody do słodu 3:1 65°-60min 72°-20min 78°-5min Gotowanie 60minut: 6g Książęcy-od początku gotowania 15g Żatecky-ostatnie 15min Fermentacja burzliwa 22.04 2021-07.05 2021 Suchary Lallemand LalBrew Köln Koelsch, start w 13°-19° Fermentacja cicha 07.05 2021-17.05 2021 (ekstrakt końcowy 3blg) Edytowane 17 Maja 2021 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 13 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2021 (edytowane) Warka 148. Lichtenheiner ,zacieranie i zakwaszanie dn. 25.04 2021, warzenie dn. 27.04 2021, 10blg, pH 3,78 Zasyp: Steinbach wędzony bukiem-1kg Wędzony dębem-0,65kg Stosunek wody do słodu 3:1 65°-60min 72°-20min 78°-5min Zakwaszono przy użyciu 17kapsułek Sanprobi IBS Gotowanie 60minut: 4g Książęcy-od początku gotowania Fermentacja burzliwa 27.04 2021-21.05 2021Gęstwa Lallemand LalBrew Köln Koelsch, start w 13°-19° (ekstrakt końcowy 2blg) Edytowane 23 Maja 2021 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 13 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2021 (edytowane) Warka 149. Low-alc Dry Stout ,warzenie dn. 26.04 2021, 6,8blg Zasyp: Pale Ale-0,87 Monachijski I-0,11kg Wiedeński-0,11kg Czekoladowy pszeniczny-0,1kg Extra Black-0,07kg Czekoladowy żytni-0,02kg Barwiący-0,02kg Stosunek wody do słodu 3:1 72°-60min 78°-5min Gotowanie 60minut: 6g Książęcy-od początku gotowania 10g Żatecky-ostatnie 15min Fermentacja burzliwa 26.04 2021- Suchary Lallemand Danstar Windsor Ale, start w 15°-20° Fermentacja cicha Edytowane 13 Maja 2021 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 13 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2021 (edytowane) Warka 150. Cream Ale ,warzenie dn. 27.04 2021, 11blg Zasyp: Pilzneński-1,76kg Dodatki niesłodowane: Płatki kukurydziane-0,44kg Stosunek wody do słodu 3:1 65°-90min 72°-20min 78°-5min Gotowanie 60minut: 10g Żatecky-od początku gotowania 15g Żatecky-ostatnie 15min Fermentacja burzliwa 27.04 2021-18.05 2021 Suchary Lallemand LalBrew Köln Koelsch, start w 13°-19° (ekstrakt końcowy 2blg) Edytowane 18 Maja 2021 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 13 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2021 Warka 151. Gotlandsdricke ,warzenie dn. 28.04 2021, 19blg Zasyp: Wędzony brzozą-1,8kg Pale Ale-1,3kg Żytni-0,7kg Dodatki niesłodowane: Miód gryczany-0,4kg Miód wielokwiatowy-0,1kg Stosunek wody do słodu 3:1 woda do zacierania i wysładzania była najpierw gotowana przed 30min z gałązkami i jagodami jałowca 65°-60min 72°-20min 78°-5min Gotowanie 60minut: 10g Książęcy-od początku gotowania 15g Żatecky-ostatnie 15min Fermentacja burzliwa 28.04 2021-10.05 2021 (ekstrakt końcowy 4,3blg) Starter White Labs WLP518 Opshaug Kveik Ale, 34°-37° Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 13 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2021 (edytowane) Warka 152. Weizen ,warzenie dn. 29.04 2021, 12blg Zasyp: Pilzneński-1,5kg Pszeniczny-1,5kg Stosunek wody do słodu 3:1 66°-60min 72°-20min 78°-5min Gotowanie 60minut: 20g Żatecky-od początku gotowania 15g Żatecky-ostatnie 15min Fermentacja burzliwa 29.04 2021-17.05 2021 (ekstrakt końcowy 2blg) Starter FM41 Gwoździe i banany, start w 16°-22° Edytowane 17 Maja 2021 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 13 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2021 (edytowane) Warka 153. Best Bitter ,warzenie dn. 30.04 2021, 12,2blg Zasyp: Mild-1,5kg z czego 0,5kg opiekane przed 30min w 150° Pale Ale-1kg z czego 0,25kg opiekane przed 30min w 150° Karmelowy pszeniczny-0,15kg Caraaroma-0,1kg Dodatki niesłodowane: Płatki owsiane-0,1kg opiekane przed 30min w 150° Stosunek wody do słodu 3:1 66°-60min 72°-20min 78°-5min Gotowanie 60minut: 5g Fuggle-od początku gotowania 10g EKG-ostatnie 15min 15g Fuggle-ostatnie 5min 15g EKG- 0min Fermentacja burzliwa 30.04 2021-21.05 2021 Suchary Lallemand Danstar Nottingham Ale, start w 14°-20° (ekstrakt końcowy 3blg) Edytowane 23 Maja 2021 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 21 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2021 (edytowane) Warka 154 .Polish IPA ,warzenie dn. 21.05 2021, 12blg Zasyp: Pilzneński-3kg Pszeniczny-1,4kg Dodatki niesłodowane Płatki owsiane-1kg Stosunek wody do słodu 3:1 65°-60min 72°-20min 78°-5min Gotowanie 60minut: Po 45g Zi02, Zu12-na 30min gotowania Po 50g Zi02, Zu12- na 10min gotowania 80g Zi02- na 5min gotowania 100g Zu12, 60g Zi02- na wyłączenie palnika Fermentacja burzliwa 21.05 2021-05.06 2021 Uwodnione Lallemand Lalbrew Verdant start w 16°-20° (po drugim dniu fermentacji dodano 20g Zu12 oraz 20g Pł01) Fermentacja cicha 05.06 2021-08.06 2021 Dodano po 70g Pł01 oraz Zu12 Edytowane 11 Czerwca 2021 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 11 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2021 Warka 155 .Grodziskie/Hoppy Grodziskie ,warzenie dn. 29.05 2021, 8,1/9blg Zasyp: Wędzony dębem-3kg Stosunek wody do słodu 3:1 65°-60min 72°-20min 78°-5min Gotowanie 60minut:: Grodziskie 10g Marynka-od początku gotowania 10g Marynka-na 15min do końca gotowania Hoppy Grodziskie 5g Książęcy- od początku gotowania 10g Książęcy-na 20min do końca gotowania 15g 2/20-na 5min do końca gotowania Po 20g 2/20 i Książęcy-wyłączony palnik Fermentacja burzliwa 29.05 2021-09.06 2021 Gęstwa Lallemand Danstar Nottingham Alestart w 16°-20° Do Hoppy Grodziskiego na 3 dni dodany chmiel po 25g 2/20 oraz Książęcy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 11 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2021 (edytowane) Warka 156 .German Pils ,warzenie dn. 08.06 2021, 12blg Zasyp: Pilzneński-2,24kg Stosunek wody do słodu 3:1 63°-60min 72°-20min 78°-5min Gotowanie 60minut: 10g Marynka- od początku gotowania 12g Spalt Select-na 40min gotowania 12g Spalt Select-na 20min gotowania 10g Spalt Select-na 5min gotowania Fermentacja burzliwa 08.06 2021-28.06 2021 Uwodnione Saflager S23 start w 8°-13° Fermentacja cicha 28.06 2021-03.07 2021 w 2° (ekstrakt końcowy 2,5blg) Edytowane 4 Lipca 2021 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 11 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2021 (edytowane) Warka 157 .American Stout ,warzenie dn. 11.06 2021, 15blg Zasyp: Pale Ale-2,05kg Żytni-0,33kg Caraaroma-0,21kg Pszeniczny czekoladowy-0,16kg Carafa Special III-0,16kg Extra Black-0,16kg Palony jęczmień-0,1kg Stosunek wody do słodu 3:1 67°-60min 72°-20min 78°-5min Gotowanie 60minut: 10g Simcoe-na 45 min gotowania 20g Simcoe-na 15min gotownia 30g Simcoe-wyłączony palnik Fermentacja burzliwa 11.06 2021-27.06 2021 Uwodnione Safale US05 start w 16°-20° Fermentacja cicha 27.06 2021-04.07 2021 (ekstrakt końcowy 4,9blg) Dodano 30g Simcoe Edytowane 4 Lipca 2021 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 29 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2021 (edytowane) Warka 158 .Polish Kveik IPA, warzenie dn. 29.06 2021, 14,5blg Zasyp: Pilzneński-1,9kg Dodatki niesłodowane: Płatki owsiane-0,65kg Płatki orkiszowe-0,65kg Stosunek wody do słodu 3:1 67°-60min 72°-20min 78°-5min Gotowanie 60minut: 5g Zula-brzeczka przednia 20g Zu12-na 40min gotowania 25g Pł01-na 20min gotowania Po 45g Zula oraz Zu12- wyłączony palnik Fermentacja burzliwa 29.06 2021-21.07 2021 OYL-090 Espe Kveik start w 32°-37° Fermentacja cicha Dodano chmiel w ilości 90g Pł01, 70h Zu12, 50g Zombi oraz 40g Zula (ekstrakt końcowy 2blg) Edytowane 29 Lipca 2021 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 30 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2021 (edytowane) Warka 159 .Berliner Weisse, zacieranie+zakwaszanie dn. 30.06 2021, warzenie dn. 02.07 2021, 7blg, 3,76pH Zasyp: Pale Ale-0,75kg Pilzneński-0,75 Stosunek wody do słodu 3:1 64°-60min 72°-20min 78°-5min Gotowanie 15minut: Zakwaszanie przez dodatek 14kapsułek Sanprobi, 7,2blg przed zakwaszaniem (30.06-02.07.2021) Gotowanie po zakwaszaniu 45min Zula 5g-od początku gotowania Po gotowaniu wyszło zbyt wysokie blg, zbito do 7blg Fermentacja burzliwa 02.07 2021-21.07 2021 (ekstrakt końcowy 1,5blg) US05 start w 16° podnoszone do 20° Edytowane 29 Lipca 2021 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 30 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2021 (edytowane) Warka 160 .Weizen, warzenie dn. 30.06 2021, 10,5 blg Zasyp: Pale Ale-2kg Pszeniczny-2kg Stosunek wody do słodu 3:1 63°-60min 72°-20min 78°-5min Gotowanie 60minut: 5g Lubelski-od początku gotowania 10g Lubelski-na 20min gotowania Fermentacja burzliwa 29.06 2021-12.07 2021 Starter Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen start w 18°-22° (ekstrakt końcowy 1,5blg) Edytowane 29 Lipca 2021 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 4 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2021 (edytowane) Warka 161. Czeski Pils ,warzenie dn. 04.07 2021, 12,5blg Zasyp: Pilzneński-2,3kg Stosunek wody do słodu 3:1 63°-60min 72°-20min 78°-5min Gotowanie 60minut: 15g Żatecky- od początku gotowania 20g Żatecky-na 30min gotowania 15g Żatecky-na wyłączony palnik Fermentacja burzliwa 04.07 2021-26.07 2021 Gęstwa Saflager S23 start w 8°-13° Fermentacja cicha 26.07 2021-26.08 2021 w 2° (ekstrakt końcowy 2,6blg) Edytowane 26 Sierpnia 2021 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 4 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2021 (edytowane) Warka 162. Włoski Pils ,warzenie dn. 04.07 2021, 12blg Zasyp: Pilzneński-2,3kg Stosunek wody do słodu 3:1 63°-60min 72°-20min 78°-5min Gotowanie 60minut: 10g Marynka- od początku gotowania 10g Spalt Select-na 40min gotowania 15g Spalt Select-na 20min gotowania 20g Spalt Select- na 3min gotowania Fermentacja burzliwa 04.07 2021-26.07 2021 Gęstwa Saflager S23 start w 8°-13° Fermentacja cicha 26.07 2021-24.08 2021 z dodatkiem 30g chmielu Lubelski w 2° (ekstrakt końcowy 3blg) Edytowane 26 Sierpnia 2021 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 11 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2021 (edytowane) Warka 163. American IPA/Tea IPA ,warzenie dn. 11.07 2021, 14,8blg Zasyp: Pale Ale-3,4kg Pilzneński-1,6kg Pszeniczny-0,6kg Dodatki niesłodowane: Płatki owsiane-0,2kg Płatki orkiszowe-0,18kg Stosunek wody do słodu 3:1 65°-60min 72°-20min 78°-5min Gotowanie 60minut: Po 10g Idaho7 i Zythos-na 30min gotowania 30g Sabro i 15g Idaho7-na 20min gotowania 30g Simcoe i 15g Idaho7 - na 5min gotowania 35g Sabro, 30g Simcoe, 25g Idaho7, 20g Zythos-0min Fermentacja burzliwa 11.07 2021-28.07 2021 Starter FM700 Koktajl Transatlantycki, start w 16°-22° Fermentacja cicha 28.07 2021 American IPA dodano chmiel 90g Idaho 7, 80g Simcoe, po 30g Cashmere oraz Zythos (ekstrakt końcowy 3,5blg, 03.08 2021) Tea IPA dodano chmiel 100g Amora Preta, 54g Zombie, 46g Zula oraz herbatę Earl Grey 70g (ekstrakt końcowy 2blg 04.08 2021) Edytowane 4 Sierpnia 2021 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 29 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2021 (edytowane) Warka 164 .Fruit Weizen, warzenie dn. 12.07 2021, 12 blg Zasyp: Pale Ale-2kg Pszeniczny-2kg Stosunek wody do słodu 3:1 63°-60min 72°-20min 78°-5min Gotowanie 60minut: 5g Lubelski-od początku gotowania 10g Lubelski-na 20min gotowania Fermentacja burzliwa 12.07 2021-21.07 2021 Gęstwa Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen start w 18°-22° Fermentacja cicha 21.07 2021-06.08 2021 (ekstrakt końcowy 3blg) Dodano 1,188kg moreli, 0,944kg nektarynek, 0,544kg pomarańczy Edytowane 6 Sierpnia 2021 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 29 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2021 (edytowane) Warka 165 .Forest Stout, warzenie dn. 25.07 2021, 15 blg Zasyp: Pale Ale-2.05kg Caraaroma-0,21kg Czekoladowy żytni-0,32kg Extra Black-0,16kg Czekoladowy pszeniczny-0,16kg Dodatki niesłodowane Płatki owsiane-0,50kg Stosunek wody do słodu 3:1 63°-60min 72°-20min 78°-5min Do wody w której przeprowadzano zacieranie, całą noc moczyły się pędy świerku (150g) oraz sosny (80g) Gotowanie 60minut: 5g Simcoe- od początku gotowania 15g Simcoe- po 15min gotownia 20g Simcoe- po 40min gotownia 110g pędów sosny-po 55min gotownia Fermentacja burzliwa 25.07 2021-26.08 2021 Uwodnione US05 start w 15°-20° Fermentacj cicha 26.08 2021-08.09 2021 Dodano 100g pędów jodły (ekstrakt końcowy 3,4blg) Edytowane 8 Września 2021 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 29 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2021 (edytowane) Warka 166 .Witbier, warzenie dn. 29.07 2021, 12blg Zasyp: Pale Ale-1,7kg Pszeniczny-0,8kg Dodatki niesłodowane: Płatki orkiszowe-0,8kg Stosunek wody do słodu 3:1 65°-60min 72°-20min 78°-5min Gotowanie 60minut: 5g Marynka-od początku gotowania 5g Marynka- po 45min gotowania 12g kolendra, 2 g rumianek, sok i zest z 3 pomarańczy oraz 3 cytryn-ostatnie 3 minuty gotowania Fermentacja burzliwa 29.07 2021-29.08 2021 Starter Wyeast 3944 Belgian Witbier start w 18°-22° (ekstrakt końcowy 3blg) Edytowane 29 Sierpnia 2021 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 30 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2021 (edytowane) Warka 167. Wędzone Marcowe ,warzenie dn. 30.07 2021, 14,5blg Zasyp: Wędzony bukiem-1,69kg Monachijski II-0,69kg Wiedeński-0,49kg Wędzony dębem-0,40kg Crystal Wheat-0,14kg Stosunek wody do słodu 3:1 68°-60min 72°-20min 78°-5min Gotowanie 60minut: 9g Marynka- od początku gotowania 10g Żatecky-na 10min gotowania 10g Żatecky-na wyłączony palnik Fermentacja burzliwa 30.07 2021-09.09 2021 Gęstwa Saflager S23 start w 8°-13° (ekstrakt końcowy 3blg) Edytowane 8 Września 2021 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się