Skocz do zawartości

Browar Domowy Chmielowy Warsztat


Rekomendowane odpowiedzi

Warka 143 .Gose/Catharina Sour/Juicy Sour , Zacieranie+zakwaszanie dn. 17.03 2021, warzenie dn. 19.03 2021 Gose 3,75pH 9.8blg,  Catharina Sour 3,8pH 9,2blg

Zasyp:
Pilzneński Viking Malt- 2kg

Płatki orkiszowe-1,6kg


Stosunek wody do słodu 3:1

68°-60min

72°-20min

78°-5min

 

Zakwaszanie 17.03-19.03 2021 25 kapsułek Sanprobi IBS

 

Gotowanie 60minut:

po 5g ZU 12 do obu piw-Na początek gotowania
Do Gose:
12g Soli himalajskiej, 8g kolendry-na ostatnie 3min

 

Fermentacja burzliwa
Oba piwa gęstwa US-05 16-20° 19.03 2021-02.04 2021

Gose (ekstrakt końcowy 1.9blg)


Fermentacja cicha 02.04 2021-24.04 2021
Dodatek owoców do Catharina Sour 1g puree mandarynkowego, 0,78kg ananas, 0,76kg kiwi, zest i sok z 6 pomarańczy (ekstrakt końcowy 1,2blg)

Do części Catharina Sour dodano laktozy (podbito blg o 3,8) (ekstrakt końcowy 4,5blg)

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka 144 .Czech Pale Lager ,warzenie dn. 03.04 2021, 8blg

Zasyp:
Pilzneński Viking Malt- 1,5kg


Stosunek wody do słodu 3:1

64°-60min

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 60minut:

10g Żatecky-Na początek gotowania

15g Żatecky- Na ostatnie 20min
 

Fermentacja burzliwa
Uwodnione W34/70 8-10° 03.04 2021


Lagerowanie 02.05 2021-17.05 2021 (ekstrakt końcowy 2blg)

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 145 .West Coast IPA/White IPA ,warzenie dn. 05.04 2021, 14,2/12blg

Zasyp:
Pilzneński-2,7kg

Pszeniczny-2,7kg
 

Dodatki niesłodowane

0,4kg cukier do WCIPA celem zwiększenia odfermentowania 


Stosunek wody do słodu 3:1

65°-60min

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 60minut:

50g IU02-na 30min gotowania

50g Pł01- na 10min gotowania

45g IU02- na 5min gotowania

70g Pł01, 40g IU02- na wyłączenie palnika

 

Fermentacja burzliwa 05.04 2021-19.04 2021
White IPA Starter 1,2l FM20 Białe Walonki, start w 17°-22° 

West Coast IPA Uwodnione Lallemand Lalbrew New England start w 16°-20° (po drugim dniu fermentacji dodano 45g Zombie)


Fermentacja cicha 

West Coast IPA dodano po 70g IU02 oraz Pł01 19.04 2021-26.04 2021 (ekstrakt końcowy 2,5blg)

White IPA dodano zest i sok z 3 pomarańczy oraz 12g kolendry, na 6 ostatnich dni dodano po 30g chmielu Citra , Kohatu oraz 45g Zombie 19.04 2021- 04.05 2021 (ekstrakt końcowy 2blg)

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 146. Orange Milk Stout ,warzenie dn. 06.04 2021, 16,8blg

Zasyp:

Mild-1,35

Wiedeński-0,5kg
Czekoladowy pszeniczny-0,3kg

Pale chocolate-0,3kg

Carafa III-0,1kg

 

Dodatki niesłodowane

Mleko w proszku-1,6kg

Płatki owsiane-0,6kg


Stosunek wody do słodu 3:1

65°-60min

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 60minut:

8g Amora Preta-Od początku gotowania

15g Żatecky- na 25min gotowania
Zest i sok z 2 pomarańczy, mleko w proszku- na 10min gotowania 

 

Fermentacja burzliwa 06.04 2021-25.04 2021
Gęstwa US-05, start w 16°-20° 


Fermentacja cicha 25.04 2021-09. 05 2021

Dodane sok i zest z 4pomarańczy oraz 70g uprażonych ziaren kakaowca (ekstrakt końcowy 5,8blg)

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 147. Koelsch ,warzenie dn. 22.04 2021, 11,2blg

Zasyp:

Pilzneński-1,8kg

Pszeniczny-0,3kg


Stosunek wody do słodu 3:1

65°-60min

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 60minut:

6g Książęcy-od początku gotowania 

15g Żatecky-ostatnie 15min

 

Fermentacja burzliwa 22.04 2021-07.05 2021
Suchary  Lallemand LalBrew Köln Koelsch, start w 13°-19° 


Fermentacja cicha 07.05 2021-17.05 2021 (ekstrakt końcowy 3blg)

 

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 148. Lichtenheiner ,zacieranie i zakwaszanie dn. 25.04 2021, warzenie dn. 27.04 2021, 10blg, pH 3,78

Zasyp:

Steinbach wędzony bukiem-1kg

Wędzony dębem-0,65kg


Stosunek wody do słodu 3:1

65°-60min

72°-20min

78°-5min

 

Zakwaszono przy użyciu 17kapsułek Sanprobi IBS

 

Gotowanie 60minut:

4g Książęcy-od początku gotowania 

 

Fermentacja burzliwa 27.04 2021-21.05 2021
Gęstwa Lallemand LalBrew Köln Koelsch, start w 13°-19° (ekstrakt końcowy 2blg)

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 149. Low-alc Dry Stout ,warzenie dn. 26.04 2021, 6,8blg

Zasyp:

Pale Ale-0,87

Monachijski I-0,11kg

Wiedeński-0,11kg

Czekoladowy pszeniczny-0,1kg

Extra Black-0,07kg

Czekoladowy żytni-0,02kg

Barwiący-0,02kg


Stosunek wody do słodu 3:1

72°-60min

78°-5min

 

Gotowanie 60minut:

6g Książęcy-od początku gotowania 

10g Żatecky-ostatnie 15min

 

Fermentacja burzliwa 26.04 2021-
Suchary  Lallemand Danstar Windsor Ale, start w 15°-20° 


Fermentacja cicha 

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 150. Cream Ale ,warzenie dn. 27.04 2021, 11blg

Zasyp:

Pilzneński-1,76kg

 

Dodatki niesłodowane:
Płatki kukurydziane-0,44kg


Stosunek wody do słodu 3:1

65°-90min

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 60minut:

10g Żatecky-od początku gotowania 

15g Żatecky-ostatnie 15min

 

Fermentacja burzliwa 27.04 2021-18.05 2021
Suchary  Lallemand LalBrew Köln Koelsch, start w 13°-19°  (ekstrakt końcowy 2blg)

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 151. Gotlandsdricke ,warzenie dn. 28.04 2021, 19blg

Zasyp:

Wędzony brzozą-1,8kg
Pale Ale-1,3kg

Żytni-0,7kg

 

Dodatki niesłodowane:
Miód gryczany-0,4kg
Miód wielokwiatowy-0,1kg


Stosunek wody do słodu 3:1 woda do zacierania i wysładzania była najpierw gotowana przed 30min z gałązkami i jagodami jałowca

65°-60min

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 60minut:

10g Książęcy-od początku gotowania 

15g Żatecky-ostatnie 15min

 

Fermentacja burzliwa 28.04 2021-10.05 2021 (ekstrakt końcowy 4,3blg)

Starter White Labs WLP518 Opshaug Kveik Ale, 34°-37°


 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 152. Weizen ,warzenie dn. 29.04 2021, 12blg

Zasyp:

Pilzneński-1,5kg

Pszeniczny-1,5kg


Stosunek wody do słodu 3:1

66°-60min

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 60minut:

20g Żatecky-od początku gotowania 

15g Żatecky-ostatnie 15min

 

Fermentacja burzliwa 29.04 2021-17.05 2021 (ekstrakt końcowy 2blg)
Starter FM41 Gwoździe i banany, start w 16°-22° 

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 153. Best Bitter ,warzenie dn. 30.04 2021, 12,2blg

Zasyp:

Mild-1,5kg z czego 0,5kg opiekane przed 30min w 150°

Pale Ale-1kg z czego 0,25kg opiekane przed 30min w 150°

Karmelowy pszeniczny-0,15kg

Caraaroma-0,1kg

 

Dodatki niesłodowane:
Płatki owsiane-0,1kg opiekane przed 30min w 150°


Stosunek wody do słodu 3:1

66°-60min

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 60minut:

5g Fuggle-od początku gotowania 

10g  EKG-ostatnie 15min

15g Fuggle-ostatnie 5min
15g EKG- 0min

 

Fermentacja burzliwa 30.04 2021-21.05 2021
Suchary Lallemand Danstar Nottingham Ale, start w 14°-20°  (ekstrakt końcowy 3blg)

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 154 .Polish IPA ,warzenie dn. 21.05 2021, 12blg

Zasyp:
Pilzneński-3kg

Pszeniczny-1,4kg
 

Dodatki niesłodowane

Płatki owsiane-1kg


Stosunek wody do słodu 3:1

65°-60min

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 60minut:

Po 45g Zi02, Zu12-na 30min gotowania

Po 50g Zi02, Zu12- na 10min gotowania

80g Zi02- na 5min gotowania

100g Zu12, 60g Zi02- na wyłączenie palnika

 

Fermentacja burzliwa 21.05 2021-05.06 2021

Uwodnione Lallemand Lalbrew Verdant start w 16°-20° (po drugim dniu fermentacji dodano 20g Zu12 oraz 20g Pł01)


Fermentacja cicha 05.06 2021-08.06 2021

Dodano po 70g Pł01 oraz Zu12

 

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 155 .Grodziskie/Hoppy Grodziskie ,warzenie dn. 29.05 2021, 8,1/9blg

Zasyp:
Wędzony dębem-3kg


Stosunek wody do słodu 3:1

65°-60min

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 60minut::

Grodziskie
10g Marynka-od początku gotowania
10g Marynka-na 15min do końca gotowania

Hoppy Grodziskie
5g Książęcy- od początku gotowania

10g Książęcy-na 20min do końca gotowania

15g 2/20-na 5min do końca gotowania
Po 20g 2/20 i Książęcy-wyłączony palnik
 

Fermentacja burzliwa 29.05 2021-09.06 2021

Gęstwa Lallemand Danstar Nottingham Alestart w 16°-20°

Do Hoppy Grodziskiego na 3 dni dodany chmiel po 25g 2/20 oraz Książęcy

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 156 .German Pils ,warzenie dn. 08.06 2021, 12blg

Zasyp:
Pilzneński-2,24kg


Stosunek wody do słodu 3:1

63°-60min

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 60minut:

10g Marynka- od początku gotowania

12g Spalt Select-na 40min gotowania
12g Spalt Select-na 20min gotowania

10g Spalt Select-na 5min gotowania

 

Fermentacja burzliwa 08.06 2021-28.06 2021

Uwodnione Saflager S23 start w 8°-13° 

 

Fermentacja cicha 28.06 2021-03.07 2021 w 2°  (ekstrakt końcowy 2,5blg)

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 157 .American Stout ,warzenie dn. 11.06 2021, 15blg

Zasyp:

Pale Ale-2,05kg

Żytni-0,33kg
Caraaroma-0,21kg
Pszeniczny czekoladowy-0,16kg
Carafa Special III-0,16kg
Extra Black-0,16kg
Palony jęczmień-0,1kg


Stosunek wody do słodu 3:1

67°-60min

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 60minut:

10g Simcoe-na 45 min gotowania

20g Simcoe-na 15min gotownia

30g Simcoe-wyłączony palnik

 

 

Fermentacja burzliwa 11.06 2021-27.06 2021

Uwodnione Safale US05 start w 16°-20° 

 

Fermentacja cicha 27.06 2021-04.07 2021 (ekstrakt końcowy 4,9blg)

Dodano 30g Simcoe 
 

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 158 .Polish Kveik IPA, warzenie dn. 29.06 2021, 14,5blg

Zasyp:

Pilzneński-1,9kg

 

Dodatki niesłodowane:
Płatki owsiane-0,65kg
Płatki orkiszowe-0,65kg


Stosunek wody do słodu 3:1

67°-60min

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 60minut:

5g Zula-brzeczka przednia
20g Zu12-na 40min gotowania
25g Pł01-na 20min gotowania
Po 45g Zula oraz Zu12- wyłączony palnik

 

Fermentacja burzliwa 29.06 2021-21.07 2021

OYL-090 Espe Kveik start w 32°-37° 

 

Fermentacja cicha 

Dodano chmiel w ilości 90g Pł01, 70h Zu12, 50g Zombi oraz 40g Zula (ekstrakt końcowy 2blg)
 

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 159 .Berliner Weisse, zacieranie+zakwaszanie dn. 30.06 2021, warzenie dn. 02.07 2021, 7blg, 3,76pH

Zasyp:

Pale Ale-0,75kg

Pilzneński-0,75


Stosunek wody do słodu 3:1

64°-60min

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 15minut:

Zakwaszanie przez dodatek 14kapsułek Sanprobi, 7,2blg przed zakwaszaniem  (30.06-02.07.2021)

Gotowanie po zakwaszaniu 45min
Zula 5g-od początku gotowania

 

Po gotowaniu wyszło zbyt wysokie blg, zbito do 7blg

 

Fermentacja burzliwa 02.07 2021-21.07 2021 (ekstrakt końcowy 1,5blg)

US05 start w 16° podnoszone do 20°

 

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 160 .Weizen, warzenie dn. 30.06 2021, 10,5 blg

Zasyp:

Pale Ale-2kg
Pszeniczny-2kg


Stosunek wody do słodu 3:1

63°-60min

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 60minut:

5g Lubelski-od początku gotowania
10g Lubelski-na 20min gotowania

 

Fermentacja burzliwa 29.06 2021-12.07 2021

Starter Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen start w 18°-22° (ekstrakt końcowy 1,5blg)

 

 

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 161. Czeski Pils ,warzenie dn. 04.07 2021, 12,5blg

Zasyp:
Pilzneński-2,3kg


Stosunek wody do słodu 3:1

63°-60min

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 60minut:

15g Żatecky- od początku gotowania

20g Żatecky-na 30min gotowania

15g Żatecky-na wyłączony palnik

 

Fermentacja burzliwa 04.07 2021-26.07 2021

Gęstwa Saflager S23 start w 8°-13° 

 

Fermentacja cicha 26.07 2021-26.08 2021  w 2° (ekstrakt końcowy 2,6blg)

 

 

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 162. Włoski Pils ,warzenie dn. 04.07 2021, 12blg

Zasyp:
Pilzneński-2,3kg


Stosunek wody do słodu 3:1

63°-60min

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 60minut:

10g Marynka- od początku gotowania

10g Spalt Select-na 40min gotowania

15g Spalt Select-na 20min gotowania 

20g Spalt Select- na 3min gotowania

 

Fermentacja burzliwa 04.07 2021-26.07 2021

Gęstwa Saflager S23 start w 8°-13° 

 

Fermentacja cicha 26.07 2021-24.08 2021 z dodatkiem 30g chmielu Lubelski w 2° (ekstrakt końcowy 3blg)

 

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 163. American IPA/Tea IPA ,warzenie dn. 11.07 2021, 14,8blg

Zasyp:

Pale Ale-3,4kg
Pilzneński-1,6kg

Pszeniczny-0,6kg

 

Dodatki niesłodowane:
Płatki owsiane-0,2kg
Płatki orkiszowe-0,18kg


Stosunek wody do słodu 3:1

65°-60min

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 60minut:

Po 10g Idaho7 i Zythos-na 30min gotowania

30g Sabro i 15g Idaho7-na 20min gotowania 

30g Simcoe i 15g Idaho7 - na 5min gotowania

35g Sabro, 30g Simcoe, 25g Idaho7, 20g Zythos-0min

 

Fermentacja burzliwa 11.07 2021-28.07 2021

Starter FM700 Koktajl Transatlantycki, start w 16°-22°

 

Fermentacja cicha 28.07 2021
American IPA dodano chmiel 90g Idaho 7, 80g Simcoe, po 30g Cashmere oraz Zythos (ekstrakt końcowy 3,5blg, 03.08 2021)

Tea IPA dodano chmiel 100g Amora Preta, 54g Zombie, 46g Zula oraz herbatę Earl Grey 70g (ekstrakt końcowy 2blg 04.08 2021)

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 164 .Fruit Weizen, warzenie dn. 12.07 2021, 12 blg

Zasyp:

Pale Ale-2kg
Pszeniczny-2kg


Stosunek wody do słodu 3:1

63°-60min

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 60minut:

5g Lubelski-od początku gotowania
10g Lubelski-na 20min gotowania

 

Fermentacja burzliwa 12.07 2021-21.07 2021

Gęstwa Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen start w 18°-22° 

 

Fermentacja cicha 21.07 2021-06.08 2021 (ekstrakt końcowy 3blg)

Dodano 1,188kg moreli, 0,944kg nektarynek, 0,544kg pomarańczy

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 165 .Forest Stout, warzenie dn. 25.07 2021, 15 blg

Zasyp:

Pale Ale-2.05kg
Caraaroma-0,21kg

Czekoladowy żytni-0,32kg

Extra Black-0,16kg

Czekoladowy pszeniczny-0,16kg

 

Dodatki niesłodowane
Płatki owsiane-0,50kg

Stosunek wody do słodu 3:1

63°-60min

72°-20min

78°-5min

Do wody w której przeprowadzano zacieranie, całą noc moczyły się pędy świerku (150g) oraz sosny (80g) 

 

Gotowanie 60minut:

5g Simcoe- od początku gotowania

15g Simcoe- po 15min gotownia

20g Simcoe- po 40min gotownia

110g pędów sosny-po 55min gotownia

 

Fermentacja burzliwa 25.07 2021-26.08 2021

Uwodnione US05 start w 15°-20° 

Fermentacj cicha 26.08 2021-08.09 2021
Dodano 100g pędów jodły (ekstrakt końcowy 3,4blg)

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 166 .Witbier, warzenie dn. 29.07 2021,  12blg

Zasyp:

Pale Ale-1,7kg
Pszeniczny-0,8kg

 

Dodatki niesłodowane:
Płatki orkiszowe-0,8kg


Stosunek wody do słodu 3:1

65°-60min

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 60minut:

5g Marynka-od początku gotowania
5g Marynka- po 45min gotowania
12g kolendra, 2 g rumianek, sok i zest z 3 pomarańczy oraz 3 cytryn-ostatnie 3 minuty gotowania

 

Fermentacja burzliwa 29.07 2021-29.08 2021

Starter Wyeast 3944 Belgian Witbier start w 18°-22° (ekstrakt końcowy 3blg)

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 167. Wędzone Marcowe ,warzenie dn. 30.07 2021, 14,5blg

Zasyp:
Wędzony bukiem-1,69kg
Monachijski II-0,69kg
Wiedeński-0,49kg

Wędzony dębem-0,40kg
Crystal Wheat-0,14kg


Stosunek wody do słodu 3:1

68°-60min

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 60minut:

9g Marynka- od początku gotowania

10g Żatecky-na 10min gotowania

10g Żatecky-na wyłączony palnik

 

Fermentacja burzliwa 30.07 2021-09.09 2021

Gęstwa Saflager S23 start w 8°-13°  (ekstrakt końcowy 3blg)

 

 

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.