Chmielowy warsztat Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2021 (edytowane) Warka 168. Herbal Ale ,warzenie dn. 03.08 2021, 14,5blg Zasyp: Mild-1,39kg Biscuit-0,23kg Melanoidynowy-0,12kg Pale Ale-0,1kg Dodatki niesłodowane: Płatki orkiszowe-0,4kg Płatki owsiane-0,4kg Mięta-15g do zacieru Stosunek wody do słodu 3:1 67°-60min 72°-20min 78°-5min Gotowanie 60minut: 5g Zula- od początku gotowania 10g Zula-na 20min gotowania 15g Zula-na 5min gotownia 5g mięta-na 3min gotowania 15g Zula-wyłączony palnik Fermentacja burzliwa 03.08 2021-23.08 2021 Uwodnione Safale US05 start w 15°-20° (ekstrakt końcowy 3blg) Edytowane 26 Sierpnia 2021 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 5 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2021 (edytowane) Zakażenie Warka 169. Red IPA ,warzenie dn. 05.08 2021, 16,5blg Zasyp: Pale Ale-5.9kg Red X-1kg Barwiący-0,1kg (cold brew dodany do wysładzania) Stosunek wody do słodu 3:1 67°-60min 72°-20min 78°-5min Gotowanie 60minut: Po 25g Zombie i Zula- na 30min gotowania Po 25g Vermelho i Zibi-na 10min gotowania Po 30g Vermelho i Zombie-na 5min gotownia Po 45g Vermelho i Zombie, po 30g Zibi i Zula-wyłączony palnik Fermentacja burzliwa 05.08 2021- Gęstwa FM700 Koktajl Transatlantycki start w 15°-20° Edytowane 29 Sierpnia 2021 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 20 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2021 (edytowane) Warka 170. Polotmave ,warzenie dn. 16.08 2021, 12blg Zasyp: Pale Ale-1kg Monachijski I-0,5kg Wiedeński-0,5kg Karmelowy 150-0,12kg Melanoidynowy-0,12kg Barwiący-0,05kg (cold brew dodany do wysładzania) Stosunek wody do słodu 3:1 67°-60min 72°-20min 78°-5min Gotowanie 60minut: 6g Marynka-od początku gotowania 20g Żatecky-na 15min gotowania 15g Żatecky-na 3min gotowania Fermentacja burzliwa 16.08 2021- 30.08 2021 Gęstwa Fermentis Saflager S-23 start w 8°-11° Lagerowanie 30.08 2021-24.09 2021 (ekstrakt końcowy 3,4blg) Edytowane 24 Września 2021 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 21 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2021 (edytowane) Warka 171. Polish Rice IPA,warzenie dn. 21.08 2021, 12blg Zasyp: Pale Ale-1,6kg Dodatki niesłodowane: Płatki ryżowe-1kg Stosunek wody do słodu 3:1 67°-60min 72°-20min 78°-5min Gotowanie 60minut: 25g Zula-na 30min gotowania 20g Zula-na 10min gotowania 30g Zula-na 5min gotowania 60g Zula- na wyłączony palnik Fermentacja burzliwa 21.08 2021-02.09 2021 Gęstwa Fermentis Safale start w 15°-21° Fermentacja cicha 02.09 2021-09.09 2021 Dodano 100g Zuli, 80g Zibi, 60g Pł01, 20g Zombie (ekstrakt 2,1blg) Edytowane 9 Września 2021 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 29 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2021 (edytowane) Warka 172. Polish Red IPA,warzenie dn. 24.08 2021, 14,5blg Zasyp: Pale Ale-2,7kg Carafa III-0,07kg (dodana do wysładzania Stosunek wody do słodu 3:1 67°-60min 72°-20min 78°-5min Gotowanie 60minut: Po 15g Książęcy i Zula-na 30min gotowania Po 15g 2/20 i Książęcy-na 10min gotowania Po 20g Książęcy i Zula-na 5min gotowania 30g Książęcy, po 25g 2/20 i Zula- na wyłączony palnik Fermentacja burzliwa 24.08 2021-09.09 2021 Gęstwa Fermentis Safale start w 15°-21° 02.09 2021 dodano chmiele w ilości 180g 2/20 oraz 95g Książęcy (ekstrakt końcowy 3blg) Edytowane 9 Września 2021 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 13 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2021 (edytowane) Warka 173 .American Stout ,warzenie dn. 13.09 2021, 15blg Zasyp: Pale Ale-2,05kg Caraaroma-0,21kg Pale chocolate-0,2kg Carafa Special III-0,16kg Pszeniczny czekoladowy-0,16kg Barwiący-0,1kg Stosunek wody do słodu 3:1 67°-60min 72°-20min 78°-5min Gotowanie 60minut: 10g Simcoe-na 45 min gotowania 20g Simcoe-na 15min gotownia 30g Simcoe-wyłączony palnik Fermentacja burzliwa 13.09 2021-29.09 2021 Gęstwa 2 pokolenie Safale US05 start w 16°-20° Fermentacja cicha 29.09 2021-06.10 2021 30g Simcoe (ekstrakt końcowy 4,9blg) Edytowane 11 Października 2021 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 14 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2021 (edytowane) Warka 174 .Wet Hop Puławski SH IPA ,warzenie dn. 14.09 2021, 12,5blg Zasyp: Pale Ale-2,5kg Stosunek wody do słodu 3:1 67°-60min 72°-20min 78°-5min Gotowanie 60minut: 40g Puławski-brzeczka przednia 40g Puławski-na 30min gotownia 50g Puławski-na 15min gotowania 150g Puławski-na wyłączony palnik Fermentacja burzliwa 14.09 2021-05.10 2021 Gęstwa 2 pokolenie Safale US05 start w 16°-20° Fermentacja cicha 05.10 2021-11.10 2021 360g Puławski (ekstrakt końcowy 2,2blg) Edytowane 11 Października 2021 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 20 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2021 (edytowane) Warka 175 .Xmas Weizenbock ,warzenie dn. 20.09 2021, 15,5blg Zasyp: Pszeniczny-1,5kg Pale Ale-0,5kg Wiedeński-0,5kg Melanoidynowy-0,3kg Karmelowy pszeniczy-0,26kg Special W-0,15kg Stosunek wody do słodu 3:1 44°-20min 65°-60min 72°-20min Gotowanie 60minut: 12g Pałacowy-od początku gotowania 10g Pałacowy-na 20min gotownia Po 8g cynamon i imbir, 6szt ziela angielskiego,5szt goździków, 3 gwiazdki anyżu, 3g gałki muszkatołowej, 2szt kardamonu-na 2min gotowania Fermentacja burzliwa 20.09 2021-16.10 2021 Gęstwa 2 pokolenie Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen start w 18°-22° Fermentacja cicha 16.10 2021-10.11 2021 1,5kg mixu suszonych owoców(jabłka, gruszki, rodzynki, śliwki), 350g suski sechlońskiej, sok i zest z 3 pomarańczy, 50g płatków dębowych średnio opiekanych macerowanych w Grantsie Edytowane 12 Grudnia 2021 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 25 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2021 (edytowane) Warka 176. Old Ale,warzenie dn. 22.09 2021, 19,2blg Zasyp: Monachijski I-1,6kg Caraamber-0,8kg Wiedeński-0,8kg Special B-0,28kg Dodatki niesłodowane: Muscovado-0,4kg Stosunek wody do słodu 3:1 67°-60min 72°-20min 78°-5min Gotowanie 90minut: 15g Marynka-na 60min gotowania 15g Marynka-na 20min gotowania Fermentacja burzliwa 22.09 2021- 2l starter FM12 W szkocką kratę start w 17°-21° Fermentacja cicha Edytowane 25 Września 2021 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 25 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2021 Warka 177. American Belgian Tripel ,warzenie dn. 24.09 2021, 19blg Zasyp: Pale Ale-2kg Monachijski I-0,51kg Cara-pils-0,13kg Dodatki niesłodowane: Cukier biały-0,55kg Stosunek wody do słodu 3:1 64°-60min 72°-20min 78°-5min Gotowanie 90minut: 5g Motueka-na 60min gotowania 5g Simcoe-na 45min gotowania 20g Motueka-na 20min gotowania 20g Simcoe-na 5min gotowania Fermentacja burzliwa 24.09 2021- 2l starter WLP550 Belgian Ale oraz FM27 Artefakty Trapistów start w 17°-23° Fermentacja cicha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 27 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2021 Warka 178. Rauchbock,warzenie dn. 25.09 2021, 15.8blg Zasyp: Wędzony bukiem Weyermann-1,6kg Monachijski II-1,18kg Pilzneński-1,18kg Melanoidynowy-0,3kg Caramunich II-0,16kg Caraaroma-0,11kg Stosunek wody do słodu 3:1 64°-60min 72°-20min 78°-5min Gotowanie 90minut: 15g Marynka-na 60min gotowania 15 g Marynka-na 20min gotowania Fermentacja burzliwa 25.09 2021- Gęstwa W34/70 start w 8°-12° Fermentacja cicha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 27 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2021 (edytowane) Warka 179. Doppelbock,warzenie dn. 26.09 2021, 21.8blg Zasyp: Pilzneński-2kg Wiedeński-1,1kg Monachijski II-0,8kg Melanoidynowy-0,5kg Stosunek wody do słodu 3:1 64°-60min 72°-20min 78°-5min Gotowanie 90minut: 15g Marynka-na 60min gotowania 15 g Marynka-na 20min gotowania Fermentacja burzliwa 26.09 2021-26.10 2021 Gęstwa W34/70 start w 8°-12° Fermentacja cicha 26.10 2021-29.11 2021 (ekstrakt końcowy 5blg) Edytowane 29 Listopada 2021 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 11 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2021 Warka 180. Wheat Wine,warzenie dn. 03.10 2021, 26.8blg Zasyp: Pszeniczny-3.95kg Pilzneński-1kg Melanoidynowy-0,35kg Stosunek wody do słodu 3:1 64°-60min 72°-20min 78°-5min Gotowanie 150minut: 15g Iunga-na 60min gotowania 10 g Iunga-na 20min gotowania Fermentacja burzliwa 03.10 2021- Gęstwa US05 start w 15°-20° Fermentacja cicha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 11 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2021 Warka 181. Barley Wine,warzenie dn. 04.10 2021, 26.8blg Zasyp: Pale Ale-4,65kg Karmelowy 30-0,35kg Melanoidynowy-0,35kg Stosunek wody do słodu 3:1 64°-60min 72°-20min 78°-5min Gotowanie 180minut: 15g Iunga-na 60min gotowania 10 g Iunga-na 20min gotowania Fermentacja burzliwa 04.10 2021- Gęstwa US05 start w 15°-20° Fermentacja cicha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 20 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2021 (edytowane) Warka 182. Polish West Coast IPA, warzenie dn. 24.10 2021, 15blg Zasyp: Pilzneński-4,74kg Pszeniczny-0,47kg Surowce niesłodowane: Cukier-0,48kg Stosunek wody do słodu 3:1 64°-60min 72°-20min 78°-5min Gotowanie 60minut: 15g 2/20-40min 15g 3/20-30min 15g 3/20-20min 30g 2/20-15min 25g 3/20-5min Po 45g 2/20 i 3/20-0min Fermentacja burzliwa 24.10 2021-07.11 2021 A. Starter FM54 Gorączka Kalifornijska B. Gęstwa OYL-501 Gulo Ale Fermentacja cicha Do obu wiader po 60g Zibi, 50g Zombie, 45g Amora Preta Edytowane 12 Listopada 2021 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 12 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2021 Warka 183. Pils Niemiecki, warzenie dn. 31.10 2021, 12blg Zasyp: Pilzneński-2,24kg Stosunek wody do słodu 3:1 67°-60min 72°-20min 78°-5min Gotowanie 60minut: 16g Spalt Select-60min 15g Lubelski-40min 15g Lubelski-20min 10g Lubelski-0min Fermentacja burzliwa 31.10 2021- Uwodnione W34/70 start w 8°-12° Fermentacja cicha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 12 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2021 (edytowane) Warka 184. Saison, warzenie dn. 02.11 2021, 13blg Zasyp: Pilzneński-1,35kg Wiedeński-0,4kg Pszeniczny-0,35kg Carahell-0,15kg Dodatki niesłodowane: Cukier-0,15kg Stosunek wody do słodu 3:1 64°-60min 72°-20min 78°-5min Gotowanie 60minut: 10g Amora Preta-60min 10g Amora Preta, zest z 3 pomarańczy+sok z 1-10min Fermentacja burzliwa 02.11 2021- Gęstwa OYL-500 Saisonstein's Monster start w 20°-25° Fermentacja cicha Edytowane 12 Listopada 2021 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 12 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2021 (edytowane) Warka 185. Quadrupel/Dubbel/Flanders Red Ale, warzenie dn. 04.11 2021, 22.5/17blg Zasyp: Pilzneński-7,5kg Monachijski II-1,07kg Caraaroma-0,39kg Special B-0,39kg Biscuit-0,36kg Dodatki niesłodowane: Muscovado-1kg Stosunek wody do słodu 3:1 66°-60min 72°-20min 78°-5min Gotowanie 150minut: Marynka 27g-na 60min gotowania Fermentacja burzliwa 04.11 2021-26.11 2021 Gęstwa FM23 Magiczny Ogród start w 20°-25° Fermentacja cicha Dubbel 26.11 2021-21.12 2021 (ekstrakt końcowy 4,5blg) Fermentacja cicha Quadrupel 26.11 2021 Fermentacja cicha Flanders Red Ale 26.11 2021 zaszepiono blendem zebranych z piw komercyjnych Edytowane 21 Grudnia 2021 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 12 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2021 (edytowane) Warka 186. Polish Pale Ale, warzenie dn. 12.11 2021, 12,5blg Zasyp: Pale Ale-1,1kg Pilzneński-1,1kg Pszeniczny-0,2kg Carahell-0,15kg Stosunek wody do słodu 3:1 67°-60min 72°-20min 78°-5min Gotowanie 60minut: 20g Zibi-25min 85g Zibi-0 min Fermentacja burzliwa 12.11 2021-04.12 2021 Gęstwa FM54 Gorączka Kalifornijska start w 15°-20° Fermentacja cicha 04.12 2021-14.12 2021 Dodane 120g chmielu Zibi (ekstrakt końcowy 2,6blg) Edytowane 14 Grudnia 2021 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 18 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2021 (edytowane) Warka 187. Experimental Polish Pale Ale, warzenie dn. 14.11 2021, 12blg Zasyp: Pilzneński-2,1kg Pszeniczny-0,2kg Stosunek wody do słodu 3:1 67°-60min 72°-20min 78°-5min Gotowanie 60minut: 45g szyszki Pł167-25min 55g szyszki Pł167-0 min Fermentacja burzliwa 14.11 2021-05.12 2021 Gęstwa OYL-501 Gulo Ale start w 15°-20° Fermentacja cicha 05.12 2021-15.12 2021 Dodano 100g szyszki Pł167 (ekstrakt końcowy 1,5blg) Edytowane 15 Grudnia 2021 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 18 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2021 (edytowane) Warka 188.Chocolate Brown Porter, warzenie dn. 15.11 2021, 12blg Zasyp: Pale Ale-2,39kg Brown-0,41kg Dark Crystal-0,25kg Caraaroma-0,25kg Czekoladowy żytni-0,2kg (na filtracje) Carafa Special III-0,16kg (na filtracje) Dodatki niesłodowane: Płatki owsiane-0,36kg Stosunek wody do słodu 3:1 64°-60min 72°-20min 78°-5min Gotowanie 60minut: 17g Marynka-25min Fermentacja burzliwa 15.11 2021-03.12 2021 Uwodnione Lallemand Danstar Windsor Ale start w 16°-21° Fermentacja cicha 03.12 2021 A- dodano 75g opiekanych ziaren kakaowca B- dodane 60g ziaren opiekanych ziaren kakaowca, 50g płatków dębowych macerowanych w Capitan Jack Dark, 5g cynamony, 2 laski wanilii, zest i sok z 2 pomarańczy, 5szt goździków, 2 gwiazdki anyżu Edytowane 15 Grudnia 2021 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 18 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2021 (edytowane) Warka 189 .Fruit Berliner Weisse, zacieranie+zakwaszanie dn. 17.11 2021, warzenie dn. 19.11 2021, 8,2 blg, 3,74pH Zasyp: Pilzneński-1,2kg Pszeniczny-0,8kg Dodatki niesłodowane: Płatki owsiane-0,2kg Stosunek wody do słodu 3:1 64°-60min 72°-20min 78°-5min Gotowanie 15minut: Zakwaszanie przez dodatek 20kapsułek Sanprobi, 6,5blg przed zakwaszaniem (17.11-19.11.2021) Gotowanie po zakwaszaniu 45min Fermentacja burzliwa 19.11 2021-03.12 2021 Uwodnione US-05 start w 15°-20° Fermentacja cicha 03.12 2021 Dodano 3kg śliwek oraz 1,5kg czerwonej porzeczki Edytowane 15 Grudnia 2021 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 21 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2021 Warka 190 .Porter Bałtycki, warzenie dn. 21.11 2021, 22 blg Zasyp: Wiedeński-2,33kg Monachijski II-1,75kg Caramunich-0,45kg Caraaroma-0,35kg Brown-0,15kg Biscuit-0,12kg Jęczmień prażony-0,07kg (dodany na koniec wygrzewu) Stosunek wody do słodu 3:1 64°-30min 72°-50min 78°-5min Gotowanie 120minut: 12g Pałacowy-60min 12g Pałacowy-30min Fermentacja burzliwa 21.11 2021 Gęstwa W34/70 start w 8°-12° Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 15 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2021 Warka 191 .Hoppy Weizen, warzenie dn. 05.12 2021, 12,5 blg Zasyp: Pszeniczny-1,2kg Pilzneński-1kg Stosunek wody do słodu 3:1 66°-30min 72°-50min 78°-5min Gotowanie 120minut: 5g Książęcy-60min 15g Książęcy-30min 35g Książęcy Fermentacja burzliwa 05.12 2021 1,2l starter FM41 start w 18°-22° Fermentacja cicha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 15 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2021 (edytowane) Warka 192 .Wee Heavy, warzenie dn. 06.12 2021, 28 blg Zasyp: Pale Ale Halcyon-4kg Golden Ale-1kg Caramunich II-0,34kg Crystal Dark-0,12kg Stosunek wody do słodu 3:1 66°-30min 72°-50min 78°-5min Gotowanie 240minut: 20g Książęcy-60min Fermentacja burzliwa 06.12 2021-02.01 2022 Gęstwa Lallemand Danstar Windsor Ale start w 15°-20° Fermentacja cicha 02.01 2022-14.05 2022 w 12° (ekstrakt końcowy 8,5blg) Edytowane 14 Maja 2022 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się