Chmielowy warsztat Opublikowano 19 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2021 (edytowane) Warka 193 .Imperial West Coast IPA, warzenie dn. 19.12 2021, 19,5 blg Zasyp: Pilzneński-3kg Dodatki niesłodowane: Płatki ryżowe-0,67kg Cukier-0,25kg Stosunek wody do słodu 3:1 67°-60min 72°-20min 78°-5min Gotowanie 60minut: 15g HBC586 -30min 30g El Dorado, 20g HBC586 -20min Po 35g El Dorado i HBC586 -5min 50g Nelson Sauvin, po 40g X09326 i X13459, 29g HBC586 - na wyłączenie palnika Fermentacja burzliwa 19.12 2021 Gęstwa FM54 Gorączka Kalifornijska start w 15°-20° Fermentacja cicha Edytowane 19 Grudnia 2021 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 22 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2021 Warka 194. Pils , warzenie dn. 20.12 2021, 12,1 blg Zasyp: Pilzneński-2,1kg Carapils-0,2kg Stosunek wody do słodu 3:1 64°-60min 72°-20min 78°-5min Gotowanie 60minut: 5g Tomyski-od początku gotowania 10g Tomyski- 40min 10g Tomyski-15min 35g Tomyski-0min Fermentacja burzliwa 20.12 2021 Uwodnione Saflager W34/70 start w 8°-11° Fermentacja cicha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogur_ek Opublikowano 25 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2022 Wiem, że za wcześnie na degustacje ale przymierzam się do lager SH Tomyski i zastanawiam się nad ilością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 13 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2022 (edytowane) Warka 195. Polish Pale Ale , warzenie dn. 29.01 2022, 13,5 blg Zasyp: Pilzneński-5kg Karmelowy jasny-0,5kg Stosunek wody do słodu 3:1 67°-60min 72°-20min 78°-5min Gotowanie 60minut: 15g szyszki Zi02-od poćzątku gotowania 16g szyszki Zi02-na 45min 20g Amora Preta-na 30min 20g szyszki Zi02-na 10min 50g szyszki Zi02, 45g Amora Preta- na wyłączony palnik Fermentacja burzliwa 29.01 2022-13.02 2022 (po 2 dniu fermentacji wrzucone 50g Amora Preta) Starter FM52 Amerykański Sen start w 15°-21° Fermentacja cicha 13.02 2022 Dodano 60g Książęcego oraz 50g Zu12 Edytowane 22 Marca 2022 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 13 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2022 Warka 196. Extra Special Bitter , warzenie dn. 06.02 2022, 12,5 blg Zasyp: Pale Ale-1,7kg Crystal Malt 140-160EBC-0,27kg Caramunich II-0,25kg Pszeniczny-0,2kg Stosunek wody do słodu 3:1 65°-60min 72°-20min 78°-5min Gotowanie 60minut: 10g Tomyski, 3g Pałacowy- od początku gotowania 12g Tomyski- na 20min 15g Tomyski- na 10min 18g Tomyski- na wyłączony palnik Fermentacja burzliwa 06.02 2022- Uwodnione Safale US-05 start w 14°-19° Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 13 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2022 (edytowane) Warka 197. Belgian Blond , warzenie dn. 10.02 2022, 15,5blg Zasyp: Pilzneński-1,99kg Pszeniczny-0,41kg Wiedeński-0,28kg Biscuit-0,14kg Surowce niesłodowane: Cukier-0,22kg Stosunek wody do słodu 3:1 65°-60min 72°-20min 78°-5min Gotowanie 60minut: 10g Tomyski, 3g Pałacowy- od początku gotowania 12g Tomyski- na 20min Fermentacja burzliwa 10.02 2022-22.03 2022 1,5l starter FM28 Habit Opata start w 18°-24° Edytowane 22 Marca 2022 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 22 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2022 Warka 198. Black IPA , warzenie dn. 20.02 2022, 15,5blg Zasyp: Pale Ale-3,7kg Pilzneński-1,3kg Wiedeński-0,9kg Pszeniczny-0,6kg Carafa III-0,5kg (dodano na wysładzanie) Barwiący-0,2kg (dodane na wysładzanie) Surowce niesłodowane: Płatki owisane-0,5kg Stosunek wody do słodu 3:1 64°-60min 72°-20min 78°-5min Gotowanie 60minut: 35g ZU12, 25g Książęcy-na 30min gotowania 40g Książecy, 30g ZU12-na 10min gotownia 80g Zibi, 50g ZU12, 40g Książecy-na wyłączony palnik Fermentacja burzliwa 20.02 2022-18.03 2022 Gęstwa FM52 Amerykański Sen start w 15°-20° (po dwóch tygodniach fermentacji dodano chmiel po 135g Zibi oraz ZU12, 100g Książecy) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 22 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2022 (edytowane) Warka 199. Belgian Pale Ale , warzenie dn. 07.03 2022, 12,6blg Zasyp: Pale Ale-1,45kg Monachijski-0,6kg Carapils-0,35kg Stosunek wody do słodu 3:1 66°-60min 72°-20min 78°-5min Gotowanie 60minut: 20g Amora Preta-na 20min gotowania Fermentacja burzliwa 07.03 2022-11.04 2022 (ekstrakt końcowy 2blg) Gęstwa FM28 Habit Opata start w 16°-24° Edytowane 17 Kwietnia 2022 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 22 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2022 (edytowane) Warka 200. Polish Pale Ale , warzenie dn. 21.03 2022, 12,5blg Zasyp: Pilzneński-4kg Pszeniczny-1kg Monachijski I-0,3kg Karmelowy 30-0,3kg Stosunek wody do słodu 3:1 64°-40min 72°-20min 78°-5min Gotowanie 60minut: 15g Książecy-na 45min gotowania 30g Cascade Pl-na 10min gotownia 40g Cascade Pl, 15g Książecy-na wyłączony palnik Fermentacja burzliwa 21.03 2022-09.04 2022 Uwodnione Safale US05 start w 15°-20° (w drugim dniu fermentacji dodano chmiel na biotransformacje) Wiadro A-30g Amora Preta Wiadro B-30g Zula Fermentacja cicha 09-04 2022-17.04 2022 (ekstrakt końcowy w obu wiadra 2,6blg) Wiadro A-30g Amora Preta, 15g Cascade Pl Wiadro B-30g Zula, 15 Cascade Pl Edytowane 17 Kwietnia 2022 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 30 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2022 (edytowane) Warka 201. American IPA ,warzenie dn. 30.03 2022, 15,4blg Zasyp: Pale Ale-2kg Pilzneński-0,95kg Pszeniczny-0,6kg Stosunek wody do słodu 3:1 65°-40min 72°-20min 78°-5min Gotowanie 60minut: 10g Idaho7 -na 30min gotowania 15g Sabro i 10g Idaho7-na 15min gotowania 15g Simcoe i 10g Idaho7 - na 5min gotowania 20g Sabro, 20g Idaho7, 15g Simcoe-0min Fermentacja burzliwa 30.03 2022-16.04 2022 Uwodnione US-05, start w 15°-20° Fermentacja cicha 16.04 2022- Dodano 50g Galaxy, 50g Michigan Copper, 30g Idaho 7, po 28g Ahtanum i Palisade, Edytowane 17 Kwietnia 2022 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2022 (edytowane) Warka 202. Polish NEIPA ,warzenie dn. 07.04 2022, 14,5blg Zasyp: Pale Ale-2,4kg Pszeniczny-1,45kg Dodatki niesłodowane: Płatki owsiane-1kg Płatki jęczmienne-0,75kg Płatki orkiszowe-0,75kg Stosunek wody do słodu 3:1 66°-60mn 72°-20min 78°-5min Gotowanie 60minut: 25g Zu12, 20g Książęcy-30min 40g Zu12, 35g Zombie-10min 35g Książecy, 20g Zombie-5min 70g Zu12, 50g Książecy, 45g Zombie-na wyłączony palnik przez całe chłodzenie Fermentacja burzliwa 07.04 2022-26.04 2022 Gęstwa Lallemand Verdant IPA, start w 17°-22° (w drugim dniu dodano po 40g Zu12 oraz Książęcego na biotransformacje) Fermentacja cicha 26.04 2022- Dodano po 75g Zu12, Książęcy, Zombie Edytowane 1 Maja 2022 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2022 (edytowane) Warka 203. Rye Black IPA ,warzenie dn. 11.04 2022, 17,5blg Zasyp: Pale Ale-1kg Pszeniczny-0,5kg Karmelowy 30-0,3kg Carafa Special III-0,35kg (dodano na wysładzanie) Barwiący-0,15kg (dodano na wysładzanie) Dodatki niesłodowane: Płatki żytnie-2kg Stosunek wody do słodu 3:1 66°-60mn 72°-20min 78°-5min Gotowanie 60minut: 20g Sabro, 10g Simcoe-30min 45g Zu12, 15g Sabro-15min 60g Zu12, po 20g Sabro i Simcoe-na wyłączony palnik przez całe chłodzenie Fermentacja burzliwa 11.04 2022-28.04 2022 Uwodnione US-05, start w 15°-20° Fermentacja cicha 28.04 2022-09.05 2022 Dodano Po 70g Książęcy i Zu12, po 30g Mosaic Cryo, Sabro, Simcoe Edytowane 14 Maja 2022 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 17 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2022 (edytowane) Warka 204. Double IPA ,warzenie dn. 16.04 2022, 19blg Zasyp: Pale Ale-3,5kg Pszeniczny-0,6kg Karmelowy 30-0,3kg Stosunek wody do słodu 3:1 66°-60mn 72°-20min 78°-5min Gotowanie 60minut: 15g HBC586 -30min30g HBC586, 20g Moutere -20min45g Moutere, 25g HBC586 -5min70g Zu12, 50g Simcoe, 35g Moutere, 30g HBC586 - na wyłączenie palnika Fermentacja burzliwa 16.04 2022-07.05 2022 Gęstwa US-05, start w 15°-20° Fermentacja cicha 07. 05 2022- Dodano po 100g chmielu Citra , Mosaic, Zappa, 50g Simcoe, 28g Cryo Ekuanot Edytowane 14 Maja 2022 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 1 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2022 (edytowane) Warka 205. Fruit Wheat ,warzenie dn. 24.04 2022, 11blg Zasyp: Pszeniczny-1,8kg Pale Ale-1kg Stosunek wody do słodu 3:1 66°-60mn 72°-20min 78°-5min Gotowanie 60minut: 10g Amora Preta-od początku gotowania Fermentacja burzliwa 24.04 2022-30.04 2022 Uwodnione US-05, start w 15°-20° Fermentacja cicha 30.04 2022-09.05 2022 (ekstrakt końcowy 1,9blg) Dodano 2kg puree z czarnej porzeczki oraz 1,5kg czerwonej porzeczki Edytowane 14 Maja 2022 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 1 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2022 (edytowane) Warka 206. Foreign Extra Stout ,warzenie dn. 28.04 2022, 17,8blg Zasyp: Pale Ale-1,35kg Karmelowy 30-0,35kg Caramunich II-0,25kg Caffee-0,20kg Czekoladowy pszeniczny-0,2kg Carafa Special III-0,2kg Jęczmień prażony-0,15kg Dodatki niesłodowane: Pałtki owsiane-1,35kg Stosunek wody do słodu 3:1 66°-60mn 72°-20min 78°-5min Gotowanie 60minut: 15g Amora Preta-od początku gotowania 10g Amora Preta-na 10min Fermentacja burzliwa 28.04 2022- Gęstwa US-05, start w 15°-20° Edytowane 1 Maja 2022 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 1 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2022 Warka 207. Session New Engalnd IPA ,warzenie dn. 30.04 2022, 12blg Zasyp: Pilzneński-1kg Pale Ale-0,8kg Pszeniczny-0,8kg Dodatki niesłodowane: Płatki owsiane-1kg Stosunek wody do słodu 3:1 66°-60mn 72°-20min 78°-5min Gotowanie 60minut: 10g Sabro -15min25g Topaz -5minPo 60g HBC586 i Sabro, Po 45g Enigma i Topaz - na wyłączenie palnika Fermentacja burzliwa 16.04 2022- Uwodnione Lallaemand New England, start w 17°-22° (w drugim dniu fermentacji dodane 60g Citry) Fermentacja cicha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 2 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2022 Warka 208. Grodziskie z burakami i chrzanem ,warzenie dn. 15.05 2022, 8blg Zasyp: Grodziski-4kg Stosunek wody do słodu 3:1 66°-60mn 72°-20min 78°-5min Gotowanie 60minut: 20g Marynka -60min25g Lubelski -15min Fermentacja burzliwa 15.05 2022-29.05 2022 Uwodnione Safale US-05, start w 15°-20° Fermentacja cicha 29.05 2022- Dodano 2l puree z buraków, na 3 ostatnie dni dodano chrzan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 2 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2022 Warka 209. Skittles New Engalnd PA ,warzenie dn. 22.05 2022, 14,5blg Zasyp: Pilzneński-1,5kg Pszeniczny-1,5kg Dodatki niesłodowane: Płatki pszenne-1kg Płatki jęczmienne-0,8kg Stosunek wody do słodu 3:1 66°-60mn 72°-20min 78°-5min Gotowanie 60minut: 15g Enigma -25min 538g Skittles-5minPo 50g El Dorado i Książęcy, 30g Enigma - na wyłączenie palnika Fermentacja burzliwa 22.05 2022- Uwodnione Lallaemand New England, start w 17°-22° (w drugim dniu fermentacji dodane 30g Książęcego) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 2 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2022 (edytowane) Warka 210. Coffee Imperial Stout ,warzenie dn. 29.05 2022, 24,8blg Zasyp: Pale Ale-2,72kg Monachijski II-0,91kg Barwiący-0,23kg Czekoladowy żytni-0,23kg Caramunich-0,2kg Brown-0,18kg Czekoladowy pszeniczny-0,14kg Dodatki niesłodowane: Płatki owsiane-0,4kg Płatki jęczmienne-0,24kg Stosunek wody do słodu 3:1 66°-60mn 72°-20min 78°-5min Gotowanie 120minut: 15g Marynka-60min25g Marynka -10min Fermentacja burzliwa 29.05 2022-26.06 2022 Gęstwa po warce 208 US-05, start w 14°-20° Fermentacja cicha 26.06 2022-04.07 2022 (dodano kawę cold brew 1,4l 270g Gwatemala Chepito) Edytowane 23 Lipca 2022 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 13 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2022 (edytowane) Warka 211. PolishHops Session IPA ,warzenie dn. 04.06 2022, 12,5blg Zasyp: Pale Ale-2,2kg Pszeniczny-0,22kg Stosunek wody do słodu 3:1 64°-60mn 72°-20min 78°-5min Gotowanie 60minut: 12g Książęcy-30min 15g Książecy-10min 20g Zu12-5min 60g Zu12, 40g Książęcy- Hopstand w 78° 25min Fermentacja burzliwa 04.06 2022-19.06 2022 Gęstwa Safale US-05, start w 16°-21° Fermentacja cicha 19.06 2022-26.06 2022 Dodano 85g Zu12 oraz 70g Książęcego Edytowane 23 Lipca 2022 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 13 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2022 Warka 212. Witbier ,warzenie dn. 05.06 2022, 12,5blg Zasyp: Pale Ale-1,2kg Pszeniczny-1,2kg Stosunek wody do słodu 3:1 64°-60mn 72°-20min 78°-5min Gotowanie 60minut: 10g Amora Preta- od początku gotowania 10g Amora Preta, 20g zestu z cystrusów, 13g kolendry-5min Fermentacja burzliwa 05.06 2022- Starter 1,1l Fermentum Mobile FM23 Magiczny Ogród , start w 17°-23° Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 23 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2022 Warka 213. Coffee Dry Stout,warzenie dn. 01.07 2022, 11blg Zasyp: Pale Ale-1,36kg Monachijski II-0,17kg Wiedeński-0,17kg Barwiący-0,14kg Czekoladowy pszeniczny-0,14kg Extra black-0,07kg Carafa Special III-0,05kg Stosunek wody do słodu 3:1 66°-60mn 72°-20min 78°-5min Gotowanie 60minut: 5g Marynka- od początku gotowania 15g Marynka-20min Fermentacja burzliwa 01.70 2022- 16.07 2022 Starter 1,1l Fermentum Mobile FM54 Gorączka Kalifornijska , start w 15°-20° Fermentacja cicha 16.07 2022-24.07 2022 (na fermentacj cichą dodano kawę- cold brew 1,2l z 250g kawy Brazylia Yellow Bourbon) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 23 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2022 (edytowane) Warka 214. Peated FES ,warzenie dn. 17.07 2022, 16,5blg Zasyp: Wędzony torfem Castle Malting-1kg Pale Ale-0,7kg Brown-0,38kg Czekoladowy-0,35kg Wiedeński-0,28kg Karmelowy 150-0,18kg Czekoladowy pszeniczny-0,14kg Caraaroma-0,11kg Stosunek wody do słodu 3:1 64°-60mn 72°-20min 78°-5min Gotowanie 60minut: 10g Marynka- od początku gotowania 15g Marynka-10min Fermentacja burzliwa 17.07 2022-08.08 2022 (ekstrakt końcowy 4blg) Gęstwa FM54 Gorączka Kalifornijska, start w 15°-20° Edytowane 17 Października 2022 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 12 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2022 (edytowane) Warka 215. Polish Midwest IPA ,warzenie dn. 09.08 2022, 14,5blg Zasyp: Pale Ale-4,37kg Pszeniczny-0,7kg Wiedeński-0,5kg Dodatki niesłodowane: Płatki owsiane-0,7kg Stosunek wody do słodu 3:1 67°-60mn 72°-20min 78°-5min Gotowanie 60minut: 20g Zibi-30min 35g Książecy, 15g Zibi-20min 35g Zu12, 15g Zibi-5min 65g Zu12, po 60g Książęcy i Zibi-0min Fermentacja burzliwa 09.08 2022-23.08 2022 Starter WLP067 Coastal Haze Ale, start w 18°-23° Fermentacja cicha 23.08 2022-28.08 2022 Dodano 85g Zibi, 65g Zu12 oraz 60g Książęcego Edytowane 28 Sierpnia 2022 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 22 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2022 (edytowane) Warka 216. American Wheat ,warzenie dn. 12.08 2022, 11,7blg Zasyp: Pszeniczny-1,76kg Pale Ale-0,8kg Stosunek wody do słodu 3:1 67°-60mn 72°-20min 78°-5min Gotowanie 60minut: 10g Sabro-20min 20g Sabro-0min Fermentacja burzliwa 12.08 2022-24.08 2022 Uwodnione US-05, start w 16°-21° Fermentacja cicha 24.08- Dodano po 20g Eclipse oraz Galaxy, 15g Sabro Edytowane 28 Sierpnia 2022 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się