czesio1609 Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Czy ktos uzywal takich pojemnikow do rozlewu piwa? Mialem to w pierwszym zestawie wraz z real ale. Czy to dobry pomysl przelac w to english bitter po fermentacji w celu spozycia po 3 tygodniach calosci tj 12litrow? tylko ile dac cukru do refementacji dla bittera na 12l aby pojemik wytrzymal a piwo mialo babelki? a moze jakies inne szybkie style? pojemnik to polytainer dispenser, nie wiem jak tlumaczyc tworzywo na Polski. Jest elastyczny. Kranik szczelny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Może się nadać. Ale trzeba toto sprawdzić. Weź mineralną gazowaną, porządnie schłodź w lodówce, potem delikatnie napełnij i zostaw w temperaturze pokojowej. Zobaczysz jak się zachowuje pod ciśnieniem. Możesz potrząsnąć dla pewności. czesio1609 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2017 6 stron na temat: http://www.piwo.org/topic/13722-polypin-czyli-wyszynk-z-kanisterka/?hl=polypin W minione wakacje próbowałem i smash halcyon - motueka zszedł mi w tydzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czesio1609 Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Ok dzieki za pomoc. Jednak nadal nie wiem ile dodac cukru dla bittera do refermentacji na 12l. Koledzy daja 50g na 18-20l w tych pojemnikach. 30g? Czy 25 wystarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Szwajka Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Ok dzieki za pomoc. Jednak nadal nie wiem ile dodac cukru dla bittera do refermentacji na 12l. Koledzy daja 50g na 18-20l w tych pojemnikach. 30g? Czy 25 wystarczy? https://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/ Tutaj masz kalkulator. Dla bittera daj nagazowanie maks 2.0v CO2, to angielskie piwo, jak dasz mniej to też będzie ok, ale to już jak sam lubisz. Temperaturę podaj najwyższą jaką piwo miało po skończeniu fermentacji. Dla 12 litrów, 1,7v CO2(tak ja dla siebie nagazowałbym to piwo) i temp 20°C wychodzi 40g białego cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 (edytowane) Tylko że do refermentacji w takim pojemniku dałbym o wiele mniej cukru. Znajdź kalkulator dla refermentacji w kegach. Z wiki Refermentacja piwa w kegu Pod względem technicznym niczym nie różni się od refermentacji w butelkach - także i tu dodajemy do piwa surowiec fermentowalny, by drożdże mogły przetworzyć zawarty w nim cukier na alkohol i CO2. Zazwyczaj dodaje się od 1/2 do 2/3 ilości surowca wyliczonej dla rozlewu do butelek. Po napełnieniu kega należy pamiętać o usunięciu powietrza z przestrzeni nad piwem i wpuszczeniu trochę CO2 z butli, aby beczka była szczelnie zamknięta. Edytowane 23 Kwietnia 2017 przez redlum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się