czara6 Opublikowano 1 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2010 (edytowane) Materiał dotyczący zakładania browaru rzemieślniczego/restauracyjnego. http://www.sendspace.com/file/tqse3l Czas trwania 20 minut Rozmiar 91 MB ps. jeśli post narusza zasadę nr 6 forum, proszę moderatora o usunięcie go. Edytowane 1 Marca 2010 przez czara6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik Opublikowano 2 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 dobre:D i już wiem co zrobię jak wygram w lotto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
13Robert Opublikowano 2 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 Taa... 10zł za butelke piwa. Niech sie stukną w główkę z takimi cenami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik Opublikowano 2 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 Taa... 10zł za butelke piwa. Niech sie stukną w główkę z takimi cenami. kręcone to było w warszawie i to w droższych lokalach, zresztą jak na ceny warszawskie mieści się w normach np. paulaner w hard rock cafe to 14 lub 16 zł za 0,5l najtańsze jakie jest w warszawie (regionalny browar) 12zł za 1,5l średnia cena w pubach 8-9zł za 0,5l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
13Robert Opublikowano 2 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 No, kólego, zatem bierz się za warzenie i sprawdzaj czy wychodzą Ci piwa nie gorsze niż te w pubach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 2 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 No, kólego, zatem bierz się za warzenie i sprawdzaj czy wychodzą Ci piwa nie gorsze niż te w pubach. A co to ma do tematu i komentarza Kazika ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
13Robert Opublikowano 3 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 (edytowane) Ano ma. A co będzie gdy przekona się, że umie uwarzyc coś rownie dobrego mieszcząc się w kosztach wytworzenia 1 zl/butelkę, gdy klientom inni serwują taki samo za około 10 zł? Hę? Edytowane 3 Marca 2010 przez 13Robert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 3 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 (edytowane) Ano ma. Co będzie gdy przekona się, że umie uwarzyc coś rownie dobrego mieszcząc się w kosztach wytworzenia 1 zl/butelkę, gdy klientom inni serwują taki samo za około 10 zł. Kolego, koszty to nie tylko koszty chmielu, słodu i drożdży. :rolleyes: Edytowane 3 Marca 2010 przez kopyr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 3 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 Ano ma. Co będzie gdy przekona się, że umie uwarzyc coś rownie dobrego mieszcząc się w kosztach wytworzenia 1 zl/butelkę, gdy klientom inni serwują taki samo za około 10 zł. Będzie to, że dojdzie do wniosku, że to dobry interes i może warto w niego wejść. Zauwazyliście, że w tym materiale są jakieś ceny słodu z kosmosu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 Ano ma. A co będzie gdy przekona się, że umie uwarzyc coś rownie dobrego mieszcząc się w kosztach wytworzenia 1 zl/butelkę, gdy klientom inni serwują taki samo za około 10 zł? Hę? Będzie sprzedawać po 9 zł żeby być konkurencyjnym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 3 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 O czym Ty w ogóle piszesz... Oczywiście,że jesteś w stanie wyporudowkac piwo za 1 zł, czasami nawet za mniejszą kwotę, ale jest to kwota zawierająca TYLKO surowce i niezbędną energię. Policzyłeś np. maszyny, mam na myśli koszty instalacji, koszty kupna nieruchomości pod ten browar (bo nie wyobrażam sobie budowac browaru w wynajmowanym lokalu), koszty związane z zatrudnieniem ludzi, akcyza... To,że wyprodukujesz samo piwo za kilka groszy to nie wszystko musisz wziąc pod uwagę wiele innych kosztów i przede wszystkim to,że chcesz na tym zarobi!!! A cena ~ 10 zł za jeden kufelek wcale nie jest jakąś HIPER wygórowaną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 3 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 Ano ma. Co będzie gdy przekona się' date=' że umie uwarzyc coś rownie dobrego mieszcząc się w kosztach wytworzenia 1 zl/butelkę, gdy klientom inni serwują taki samo za około 10 zł.[/quote'] Kolego, koszty to nie tylko koszty chmielu, słodu i drożdży. :rolleyes: Odpisałeś podczas tworzenia mojego postu, również wytłumaczyłem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 3 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 Zauwazyliście, że w tym materiale są jakieś ceny słodu z kosmosu? Wydaje mi się, że to pomyłka w materiale o rząd wielkości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
13Robert Opublikowano 3 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 (edytowane) @kopyr Każdy to wie, ale w przypadku gdyby zdecydował się na mały rodzinny wyszynk, gdzie nie ma Głównego Browarnika którego trzeba nakarmić za 10 tys/miesiecznie, pięciu pomocników a każden głodny na 5 tys/miesiecznie i dziesięciu kelnerek chętnych na 3-4tys/miesiecznie to... niech każdy odpowie sobie sam. @anteks Ano właśnie. @BaronVonZuk Cały czas mam myśli mały rodzinny wyszynk, a nie to co zapodała w swoim propagandowym filmiku WSI.24. Kólega kazik nie musi trafic szóstki, by juz coś zacząć "kręcić". Wielu jeszcze nie zarobiło na tym ani grosza a juz zrobili w swoim garażu mikrobrowar, który byłby w stanie obsłuzyć taki pub/pijalnie. Rozumiem, ze to jest w niesmak tym większym, bo może oni musieliby się zmierzyć z taką konkurencją i nie daj Boże obnizyć "niewygórowaną" cene. Również koncernom by spadła sprzedaż gdyby powstało ich grube tysiące w całej Polsce.... Zdaje się mi, ze to jest tylko kwestia czasu. Edytowane 3 Marca 2010 przez 13Robert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 3 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 Wielu jeszcze nie zarobiło na tym ani grosza a juz zrobili w swoim garażu mikrobrowar, który byłby w stanie obsłuzyć taki pub/pijalnie. Tylko, że takiej instalacji nie zalegalizuje Urząd Miar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 3 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 @kopyrKażdy to wie, ale w przypadku gdyby zdecydował się na mały rodzinny wyszynk, gdzie nie ma Głównego Browarnika którego trzeba nakarmić za 10 tys/miesiecznie, pięciu pomocników a każden głodny na 5 tys/miesiecznie i dziesięciu kelnerek chętnych na 3-4tys/miesiecznie to... niech każdy odpowie sobie sam. Nie masz bladego pojęcia o funkcjonowaniu mikrobrowaru, a zaryzykuję wręcz tezę, że o prowadzeniu firmy również. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
13Robert Opublikowano 3 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 @jacer Ktos pierwszy musi przetrzeć szlak. Czy ktoś już próbował? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 3 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 Jakby nie liczyć, nawet gdybym miał sprzedawać piwo po 10 zł za butelkę, nie opłacało by mi się to przy obecnym wybiciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 3 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 @jacerKtos pierwszy musi przetrzeć szlak. Czy ktoś już próbował? Przecieraj, przecieraj. Musisz mieć pełną dokumentację techniczną tej instalacji, wycechowane płynowskazy, zbiorniki itd. Już same płynowskazy przekraczają koszt tych domowych instalacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 3 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 @kopyrKażdy to wie' date=' ale w przypadku gdyby zdecydował się na mały rodzinny wyszynk, gdzie nie ma Głównego Browarnika którego trzeba nakarmić za 10 tys/miesiecznie, pięciu pomocników a każden głodny na 5 tys/miesiecznie i dziesięciu kelnerek chętnych na 3-4tys/miesiecznie to... niech każdy odpowie sobie sam.[/quote'] Nie masz bladego pojęcia o funkcjonowaniu mikrobrowaru, a zaryzykuję wręcz tezę, że o prowadzeniu firmy również. Widzisz kopyr rzadko się z Tobą zgadzam,ale w tym przypadku popieram w pełnej rozciągłości... Kolego 13Robert,żeby sprzedawac piwo w Polsce musisz założyc tzw. skład podatkowy,a to nie jest sama instalacja robiona prze pana spawacza w garażu... A co do obsadzenia ludzmi, to obecne instalacje np. Kaspar-Schulz w Brovarii w Poznaniu jest w pełni obsługiwana przez jedną osobę. Co do obsługi kelnerskiej temat jest inny i zależy od wielkości knajpy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
13Robert Opublikowano 3 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 @jacer @coder To jest tylko dowód na to, że wysokie podatki i bandy urzędników służą tylko i wyłącznie wielkim/większym producentom i generują straty dla gospodarki, bo mogłoby powstać dziesiątki tysięcy miejsc pracy. No cóż, a niechże budżet państwowy traci. Coraz więcej osób będzie pić piwo własnej produkcji bez akcyzy i podatku Vat. Jedynie kurierzy dostaną prace, bo te słody, chmiele i drożdze ktoś musi przecież rozwieźć. @kopyr Najwyraźniej dotknąłem Waćpana osobiście. @Baron Chodzi o zalegalizowanie samej instalacji, sprawy podatkowe daloby się przełknąć. Nie chce mi sie dyskutować, że fizycznie proces produkcyjny obsługuje jedna osoba czy też pięć osób, bo mnie duże browary restauracyjne z instalacjami za milion złotych i ich problemy w ogóle nie interesują. Interesuje mnie coś znacznie mniejszego.... takiego o "mocy" 2-3hl/ dziennie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 (edytowane) Interesuje mnie coś znacznie mniejszego.... takiego o "mocy" 2-3hl/ dziennie. to nie takie małe , To więcej niż warzy np. Czarnków Edytowane 3 Marca 2010 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 3 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 @kopyrNajwyraźniej dotknąłem Waćpana osobiście. A niby w jaki sposób? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Terry Opublikowano 3 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 (edytowane) Robi się z tego kolejna jałowa dyskusja zapoczątkowana przez, wydaje się, specjalistę od tworzenia tego typu dysput. Temat małego browaru restauracyjnego (albo jeszcze mniejszego mikrobrowaru lokalnego albo jeszcze mniejszego browarku domowego z opcją sprzedaży znajomym/sąsiadom) został przegadany, przeżuty, przemielony na tym forum, na browar.bizie i kilku jeszcze podobnych. Konkluzja była następująca - nie opłaca się na tak małą skalę, szczególnie mając ograniczone środki finansowe. Od czasu owych dyskusji stan prawny (o ile mi wiadomo) nie zmienił się w sposób otwierający nowe możliwości więc po co po raz n-ty przerabiać to samo? Czy wystarczającym powodem jest pojawienie się nowego forumowicza który po uwarzeniu 3 piw porywa się na taki pomysł? Nie sądzę. Edytowane 3 Marca 2010 przez Terry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
13Robert Opublikowano 3 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 Nie narzekaj... Jasli będzie Ci przykro, że mało osób odpisuje w wątku o piwowarzeniu (zakładam z góry, że taki prowadzisz), to pisz na PW. Zawsze moge coś tam skrobnąć.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi