Saladyn Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Witam w poniedziałek zrobiłem starter (drożdże Wyeast Belgian Ardenns) a wczoraj po powrocie z pracy zastała mnie nie miła niespodzianka, starter tak się spienił że zalało mi calą kolbe i mieszadło, mimo że ustawiłem wolne obroty. Teraz mam dylemat co robić czy czekać aż starter skończy pracę i warzyć czy sobie darować gdyż nie wiem ile drożdży uciekło i czy starczy mi ich do fermentacji Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saladyn Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Co robić w takim przypadku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Miał czapeczkę? Ja bym umył co się da (maszynkę, kolbę), pokręcił jeszcze trochę i dodał. Jakie BLG chcesz puścić na nim i ile ml/ litrów ma starter? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saladyn Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Miał czpeczkę z folii aluminiowej luźno nałorzoną , starter litrowy, piwko z załorzenia ma mieć 12 blg (warka 19-20L) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glingorth Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Mi raz też dość sporo uciekło, dodałem i ruszyło bez problemu przy 12 blg i 20l brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy1856 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Miał czpeczkę z folii aluminiowej luźno nałorzoną , starter litrowy, piwko z załorzenia ma mieć 12 blg (warka 19-20L) Rze się tak wyrarzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi