Marek Opublikowano 2 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 Witam! Do tej pory robiłem tak, że do jednej siatki sypałem tyle porcji chmielu ile było trzeba. Teraz wyczytałem w instrukcjach żeby na każdą porcję chmielu mieć osobną siateczkę. Czy jest to istotne? Czy można ładować chmiel do jednego wora? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 2 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 Ja osobiście siateczek juz nie stosuje. Chmiel wrzucam bezpośrednio do gotującej się brzeczki. Jeśli chcesz stosować siateczki to potrzebujesz ich tyle ile razy dodajesz chmiel w różnym czasie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 2 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 ja się teraz zacząłem zastanawiać czy dużych ilości chmielu nie jest lepiej rozłożyć na kilka siateczek w celu lepszej ekstrakcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 2 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 ja się teraz zacząłem zastanawiać czy dużych ilości chmielu nie jest lepiej rozłożyć na kilka siateczek w celu lepszej ekstrakcji. Tak, lepiej - 20-30g na siateczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 2 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 Może lepiej tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 2 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 Najwygodniej wrzucić chmiel luzem do gara, mniej roboty i najlepsze wykorzystanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 2 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 Tylko luzem, chyba, że szyszaki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hofjan Opublikowano 2 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 Jestem za. Też tak czynię od zawsze. "Siateczkowcy" boją się pewnie, że nie oddzielą skutecznie "chmielin" od brzeczki, ale to nie ma większego znaczenia. Nawet jeśli coś zostanie, to po fermentacji osiądzie wraz z drożdżami na dnie fermentatora. Ja po ochłodzeniu brzeczki wlewam wszystko do kadzi filtracyjnej, kadź stawiam na stole, na podłodze fermentator i do niego zlewam przefiltrowaną brzeczkę. Przy okazji, "w locie", brzeczka się natlenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 2 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 A ja jako siateczkowiec nie używam kadzi filtracyjnej do odcedzania chmielu bo w nim mam jeszcze ciepłe młóto i nie muszę myć dwa razy tego samego. Poza tym trzeba wysterylizować. Jak przejdę na kegi to w kadzi warzelnej będzie filtr z rurki CU i chyba wtedy porzucę siateczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 2 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 A ja jako siateczkowiec nie używam kadzi filtracyjnej do odcedzania chmielu bo w nim mam jeszcze ciepłe młóto i nie muszę myć dwa razy tego samego. Poza tym trzeba wysterylizować. Jak przejdę na kegi to w kadzi warzelnej będzie filtr z rurki CU i chyba wtedy porzucę siateczki. Żaden filtr nie jest potrzebny, chmieliny opadają na dno razem z osadami z gotowania, całość lewaruję rurką znad osadów. Do chmielu w szyszkach też nie stosuję siateczek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Opublikowano 3 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 ciekawe...jak przelewam brzeczkę po gotowaniu to z dobrodziejstwem inwentarza czyli ze wszystkim co w garze jest. nie chciałoby mi się uważać czy aby osady z chmielenia nie wpadną do fermentatora. bawienie się wężykiem czy inną rurką przy przelewaniu brzeczki to utrudnianie sobie życia;) z kolei przelewanie do kadzi filtracyjne jest dla mnie zbędną robotą i kolejnym ryzykownym etapem ze względu na ewentualne zakażenie. chyba zostanę przy woreczkach, które zrobię albo z pieluchy tetrowej albo z gazy jałowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 3 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 Ja używam siateczek do chmielenia. To co ostanie na dnie zlewam do słoika i dodaję po dwóch dniach gdy opadnie chmiel na dno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 3 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 (edytowane) Ja też "siateczkowiec". Raz chmieliłem bezpośrednio w garze, gdy robiłem testowe piwo chmielone tylko moim lubelskim i wtedy łącznie dałem 160g świeżo ususzonego chmielu i ciężko pewnie by to było zmieścić do woreczków. A... sorry... drugi raz wrzuciłem chmiel bezpośrednio do garnka na potrzeby spotu i tekstu: "ten chmiel wyhodowałem w ogrodzie". No bo jakby to wyglądało gdybym na filmie zrobił "chlup" do brzeczki siateczką wypełnioną chmielem... Edytowane 3 Marca 2010 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 3 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 Przy chmieleniu używam kilka siateczek, aby chmiel był możliwie luźno. Dla mnie siateczki to dobre rozwiązanie, nie ma dużo śmieci w brzeczce. Jedyną wadą jest potrzyba użycia większej ilości chmielu, ale ja nie muszę się ograniczać, mam swoją uprawe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 3 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 Skoro masz swoją uprawę to używasz pewnie szyszek. Czy szyszki też wkładasz do siateczek? p.s. witam krajana, jakbyś miał kiedyś na zbyciu chmiel to chętne skorzystam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 3 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 Przy chmieleniu używam kilka siateczek, aby chmiel był możliwie luźno. Dla mnie siateczki to dobre rozwiązanie, nie ma dużo śmieci w brzeczce. Jedyną wadą jest potrzyba użycia większej ilości chmielu, ale ja nie muszę się ograniczać, mam swoją uprawe. Dlaczego wiekszej ilosci? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 3 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 Przy chmieleniu używam kilka siateczek' date=' aby chmiel był możliwie luźno. Dla mnie siateczki to dobre rozwiązanie, nie ma dużo śmieci w brzeczce. Jedyną wadą jest potrzyba użycia większej ilości chmielu, ale ja nie muszę się ograniczać, mam swoją uprawe.[/quote']Dlaczego wiekszej ilosci? Szyszki chmielowe sypnięte luzem do brzeczki mają z nią lepszy kontakt, łatwiej oddają całe dobro, w siateczkach szyszki tworzą częściowo zbitą warstwę, która trochę to utrudnia. Różnice nie są duże ale należy o nich pamiętać, o ile dobrze pamiętam istnieje nawet przelicznik, ja różnice wyrównuje na oko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 3 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 Ile chmielu w szyszkach przez Lunen Wystarczyło spojrzeć nieco niżej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 3 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 Skoro masz swoją uprawę to używasz pewnie szyszek. Czy szyszki też wkładasz do siateczek? p.s. witam krajana, jakbyś miał kiedyś na zbyciu chmiel to chętne skorzystam Chmiel uprawiam w ilości na własne potrzeby, z uwagi na brak wystarczającego miejsca do suszenia, ale w sytuacjach awaryjnych służę pomocą. Chmiel ma już trochę lat, mocno rozrasta się - na wiosnę mogę odstąpić sadzonki. Używam wyłącznie szyszek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się