Jump to content

zamknięcie patentowe a kapsel


Recommended Posts

Wtam,mam pytanie czy jest możliwe aby zakapslowane piwo(kapslownica dwuramienna ETERNA) miało mniejsze nagazowanie niż piwo w butelkach z zamknięciem patentowym - różnice w smaku tego samego piwa i nasycenia po ok.30 dniach.

Link to comment
Share on other sites

Z mojego doświadczenia wynika, że patent jest mocniejszy-bardziej szczelny od kapsla, ale czasami na nagazowanie trzeba dłużej czekać niż w przypadku kapslowanego piwa.

Link to comment
Share on other sites

 

W miękkich kapslach zauważyłem u siebie, że mam mniejsze nagazowanie niż w twardych oraz w patentowych.

:polew:

 

 

Nie wiem co w tym widzisz śmiesznego :) Stwierdzam fakt z mojej przedostatniej warki. Witbier zabutelkowany 3 rodzajami kapsli. Syrop cukrowy wymieszany dokładnie w fermentorze z kranem, więc nie wchodzi w grę nierówna jego ilość w butelkach. Po 4 tygodniach jest dość mocno zauważalna różnica w butelkach zakapslowanych miękkimi a butelkach z kapslami twardymi i zamknięciem patentowym (tu jest jednakowe nagazowanie, mocniejsze). Nie wiem, może to kwestia Eterny, która nierównomiernie zaciska różne rodzaje kapsli. Niedługo kupuję stołową to porównam ponownie :)

Edited by luki161
Link to comment
Share on other sites

 

 

W miękkich kapslach zauważyłem u siebie, że mam mniejsze nagazowanie niż w twardych oraz w patentowych.

:polew:

 

 

Nie wiem co w tym widzisz śmiesznego :) Stwierdzam fakt z mojej przedostatniej warki. Witbier zabutelkowany 3 rodzajami kapsli. Syrop cukrowy wymieszany dokładnie w fermentorze z kranem, więc nie wchodzi w grę nierówna jego ilość w butelkach. Po 4 tygodniach jest dość mocno zauważalna różnica w butelkach zakapslowanych miękkimi a butelkach z kapslami twardymi i zamknięciem patentowym (tu jest jednakowe nagazowanie, mocniejsze). Nie wiem, może to kwestia Eterny, która nierównomiernie zaciska różne rodzaje kapsli. Niedługo kupuję stołową to porównam ponownie :)

 

Od ostatnich dziesięciu warek kapsluję tzw.miękkimi kapslami kapslownicą stołową i nie zauważyłem różnicy nagazowania między twardymi a miękkimi kapslami :)

Link to comment
Share on other sites

 

 

W miękkich kapslach zauważyłem u siebie, że mam mniejsze nagazowanie niż w twardych oraz w patentowych.

Ciężko dyskutować z argumentem bo u mnie tak było, gdyż za chiny nie udowodnię Ci, że tak Ci się nie wydarzyło, niemniej jednak należy sobie uświadomić, że elementem zapobiegającym ewakuacji CO2 z butelki nie jest metalowa część kapsla tylko gumowa uszczelka po wewnętrznej jego stronie. Więc różne nagazowanie, piw z różnymi kapslami może implikować kapslowanie Twoją Gretą, która z jakichś względów nie dociąga miękkich kapsli.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.