jaceq Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Wtam,mam pytanie czy jest możliwe aby zakapslowane piwo(kapslownica dwuramienna ETERNA) miało mniejsze nagazowanie niż piwo w butelkach z zamknięciem patentowym - różnice w smaku tego samego piwa i nasycenia po ok.30 dniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matz Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 (edytowane) Odpowiedzi tak wiele. Źle zaciśnięty kapsel, źle rozmieszany surowiec do refermentacji, inaczej wymyte butelki. Edytowane 28 Kwietnia 2017 przez Matz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 W miękkich kapslach zauważyłem u siebie, że mam mniejsze nagazowanie niż w twardych oraz w patentowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasio Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 W miękkich kapslach zauważyłem u siebie, że mam mniejsze nagazowanie niż w twardych oraz w patentowych. Adam Piwosz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 No to niedokładnie kapslujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Z mojego doświadczenia wynika, że patent jest mocniejszy-bardziej szczelny od kapsla, ale czasami na nagazowanie trzeba dłużej czekać niż w przypadku kapslowanego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 (edytowane) W miękkich kapslach zauważyłem u siebie, że mam mniejsze nagazowanie niż w twardych oraz w patentowych. Nie wiem co w tym widzisz śmiesznego Stwierdzam fakt z mojej przedostatniej warki. Witbier zabutelkowany 3 rodzajami kapsli. Syrop cukrowy wymieszany dokładnie w fermentorze z kranem, więc nie wchodzi w grę nierówna jego ilość w butelkach. Po 4 tygodniach jest dość mocno zauważalna różnica w butelkach zakapslowanych miękkimi a butelkach z kapslami twardymi i zamknięciem patentowym (tu jest jednakowe nagazowanie, mocniejsze). Nie wiem, może to kwestia Eterny, która nierównomiernie zaciska różne rodzaje kapsli. Niedługo kupuję stołową to porównam ponownie Edytowane 28 Kwietnia 2017 przez luki161 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasio Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 W miękkich kapslach zauważyłem u siebie, że mam mniejsze nagazowanie niż w twardych oraz w patentowych. Nie wiem co w tym widzisz śmiesznego Stwierdzam fakt z mojej przedostatniej warki. Witbier zabutelkowany 3 rodzajami kapsli. Syrop cukrowy wymieszany dokładnie w fermentorze z kranem, więc nie wchodzi w grę nierówna jego ilość w butelkach. Po 4 tygodniach jest dość mocno zauważalna różnica w butelkach zakapslowanych miękkimi a butelkach z kapslami twardymi i zamknięciem patentowym (tu jest jednakowe nagazowanie, mocniejsze). Nie wiem, może to kwestia Eterny, która nierównomiernie zaciska różne rodzaje kapsli. Niedługo kupuję stołową to porównam ponownie Od ostatnich dziesięciu warek kapsluję tzw.miękkimi kapslami kapslownicą stołową i nie zauważyłem różnicy nagazowania między twardymi a miękkimi kapslami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 W miękkich kapslach zauważyłem u siebie, że mam mniejsze nagazowanie niż w twardych oraz w patentowych. Ciężko dyskutować z argumentem bo u mnie tak było, gdyż za chiny nie udowodnię Ci, że tak Ci się nie wydarzyło, niemniej jednak należy sobie uświadomić, że elementem zapobiegającym ewakuacji CO2 z butelki nie jest metalowa część kapsla tylko gumowa uszczelka po wewnętrznej jego stronie. Więc różne nagazowanie, piw z różnymi kapslami może implikować kapslowanie Twoją Gretą, która z jakichś względów nie dociąga miękkich kapsli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Dlatego zaznaczyłem, że może to kwestia kapslownicy w polączeniu z miękkoscią kapsla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się