Bergie Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2017 (edytowane) Zgodnie z wytycznymi Regulaminu Pucharu PSPD Kujawsko-Pomorski Oddział Terenowy Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych ogłasza kategorie III Flisackiego Konkursu Piw Domowych: 1. Albae Cerevisiae - rekonstrukcja pomorskiego piwa pszenicznego z XVII w., opis stylu: https://goo.gl/w2HXJh 2. Porter Bałtycki z dodatkami - styl bazowy 9C (BJCP 2015) z jednym lub więcej spośród następujących dodatków: słód wędzony, śliwka suszona (w tym wędzona), płatki drewniane 3. Irish Red Ale - według 15A (BJCP 2015) Konkurs odbędzie się 14-15 października 2017 r. w Bydgoszczy. Regulamin konkursu z datami, warunkami udziału, sposobem rejestracji piw: https://goo.gl/4syx6A Strona wydarzenia na FB: https://web.facebook.com/events/690748121120934/ Edytowane 3 Września 2017 przez Bergie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 1 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2017 (edytowane) Here is the description in English if you'd like: Albae Cerevisiae Reconstruction of a Pomeranian wheat beer from the 17th century. Aroma: The aroma of wheat, wheat bread, and cereal should mix with a rich, varied bouquet of herbs. Herbs and spices can also be enhanced by phenols from the yeast. The fruitiness resulting from esters should be citrus, rather than banana or apple. Appearance: The color should be from light yellow to yellow, as characteristic for beers with high proportions of wheat malt. Also, the beer will usually be murky and cloudy, and this is not a fault. Should be capped with a white, fine, lasting head. Flavor: The taste should be predominantly notes of malt, corn, and esters - according to original notes about this style, the beer was ”more sweet than bitter”. There may also be a slight sourness associated with the wheat character of the beer. An important aspect of the taste is the bitterness from the mixture of hops and herbs. It should be delicate, moderate, cannot dominate, nor leave the impression of astringency or be overbearing. As with the aroma, spicy notes should be present from the herbs and phenols. Should have a sweet finish. Mouthfeel: The beer should be light, crisp, and leave a feeling of fullness. Medium or light carbonation. Undesirable to have astringency, or an alcoholic bite. Additional Information: Beers submitted to the contest should have a minimum of 75% wheat malt. The rest of the grist can be any light colored barley malt. Hops should be German or Polish (to be compatible with the historic beer) and local herbs used should be more aromatic than bitter (avoiding those often used for gruit). It is advisable to add herbs from the time period, for example: thyme, yarrow, St. Benedict’s herb, mulberry flowers, calamus, wild strawberry leaves, linden leaves. For the historical character of the beer, yeast should produce a large amount of phenols and not be neutral. The gravity should be between 12-15◦ Plato. Edytowane 1 Maja 2017 przez BretBeermann guma44 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bergie Opublikowano 1 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2017 Here is the description in English if you'd like: Awesome! Thank you so much! Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryh Opublikowano 1 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2017 (edytowane) No proszę , tłumaczenie na angielski od ręki. Czekamy na międzynarodową obsadę w Bydgoszczy Edytowane 1 Maja 2017 przez Maryh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bergie Opublikowano 1 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2017 No proszę , tłumaczenie na angielski od ręki. Czekamy na międzynarodową obsadę w Bydgoszczy Jeszcze nie wiemy, gdzie zawita tym razem trzecia edycja konkursu Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryh Opublikowano 1 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2017 Nie wiem dlaczego tak mi się napisało, może będą to słowa prorocze telek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 8 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2017 Here is the description in English if you'd like: Albae Cerevisiae Reconstruction of a Pomeranian wheat beer from the 17th century. Aroma: The aroma of wheat, wheat bread, and cereal should mix with a rich, varied bouquet of herbs. Herbs and spices can also be enhanced by phenols from the yeast. The fruitiness resulting from esters should be citrus, rather than banana or apple. Appearance: The color should be from light yellow to yellow, as characteristic for beers with high proportions of wheat malt. Also, the beer will usually be murky and cloudy, and this is not a fault. Should be capped with a white, fine, lasting head. Flavor: The taste should be predominantly notes of malt, corn, and esters - according to original notes about this style, the beer was ”more sweet than bitter”. There may also be a slight sourness associated with the wheat character of the beer. An important aspect of the taste is the bitterness from the mixture of hops and herbs. It should be delicate, moderate, cannot dominate, nor leave the impression of astringency or be overbearing. As with the aroma, spicy notes should be present from the herbs and phenols. Should have a sweet finish. Mouthfeel: The beer should be light, crisp, and leave a feeling of fullness. Medium or light carbonation. Undesirable to have astringency, or an alcoholic bite. Additional Information: Beers submitted to the contest should have a minimum of 75% wheat malt. The rest of the grist can be any light colored barley malt. Hops should be German or Polish (to be compatible with the historic beer) and local herbs used should be more aromatic than bitter (avoiding those often used for gruit). It is advisable to add herbs from the time period, for example: thyme, yarrow, St. Benedict’s herb, mulberry flowers, calamus, wild strawberry leaves, linden leaves. For the historical character of the beer, yeast should produce a large amount of phenols and not be neutral. The gravity should be between 12-15◦ Plato. Ha, przynajmniej działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 30 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2017 Wiadomo coś więcej o konkursie? Data? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bergie Opublikowano 30 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2017 Wiadomo coś więcej o konkursie? Data?Konkurs jest aktualny, odbędzie się tak jak wstępnie zaplanowano - na przełomie października i listopada. Dokładną datę podamy już wkrótce - domykamy kwestię dyspozycyjności osób odpowiedzialnych za organizację. Info o terminie pojawi się tutaj, na FB, na stronie PSPD, itd. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bergie Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Mamy dokładną datę konkursu! III Flisacki KPD odbędzie się w dniach 14-15 października 2017 r. w Bydgoszczy. Ruszyła strona wydarzenia na FB: https://facebook.com/events/690748121120934 Wkrótce dokładny regulamin i dedlajny dostarczania piw. Pytania, uwagi, etc.: kujawskopomorski@pspd.org.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bergie Opublikowano 3 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2017 Jest i pełen regulamin konkursu: https://goo.gl/4syx6A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Niczke Opublikowano 25 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2017 Też macie problem z zarejestrowaniem piw? W zakładce rejestracji wyskakuje tylko jako sędzia lub steward Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bergie Opublikowano 25 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2017 Też macie problem z zarejestrowaniem piw? W zakładce rejestracji wyskakuje tylko jako sędzia lub steward "Registration will open Monday 25 September, 2017 at 20:00, CEST. Please return then to register your account"Czytajcie proszę dokładnie aktualności na stronie konkursu. Pisaliśmy, że ze względu na konieczność dopracowania systemu przesunęliśmy początek rejestracji piw na 25.09, a konkretnie na 20:00. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Niczke Opublikowano 25 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2017 Nie doczytałem moja wina przepraszam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
telek Opublikowano 25 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2017 Dnia 1 maja 2017 o 21:50, Maryh napisał: No proszę , tłumaczenie na angielski od ręki. Czekamy na międzynarodową obsadę w Bydgoszczy Ech Maryh, wyprorokowałeś, jest szansa na Portera Bałtyckiego z dodatkami od utytułowaniego piwowara domowego z Czech! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinez Opublikowano 30 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2017 (edytowane) Czy w przypadku kategorii porter bałtycki z dodatkami trzeba się trzymać ściśle dopuszczalnego maksymalnego ekstraktu (22Blg wg BJCP) czy może być on wyższy? Edytowane 30 Września 2017 przez Martinez Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bergie Opublikowano 1 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2017 Czy w przypadku kategorii porter bałtycki z dodatkami trzeba się trzymać ściśle dopuszczalnego maksymalnego ekstraktu (22Blg wg BJCP) czy może być on wyższy?Kategorie konkursowe oraz powszechnie uznawane wytyczne stylów (jak na przykład BJCP) ogłaszane są z klikumiesięcznym wyprzedzeniem właśnie po to, aby piwowarzy mieli czas na przygotowanie piwa o odpowiednich parametrach. Kategorią naszego konkursu jest Porter Bałtycki, a nie jego imperialny wariant > 22° Blg. Gdybyśmy oczekiwali na konkurs IPB, to byśmy to jasno zakomunikowali ogłaszając kategorie pół roku temu. Przewodniczący jury ma prawo odrzucić przed eliminacjami piwo nie spełniające parametrów zgodnych z kategoriami, tudzież jurorzy mają prawo odstrzelić je w eliminacjach, jeśli uznają, że piwo jest "zbyt bogate" jak na styl.Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinez Opublikowano 1 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2017 Tak się spodziewałem, ale wolałem się upewnić. Mam na szczęście dwa piwa, imperialny PB i zwykły, imperialny wprawdzie lepszy, ale skoro wszystko już jasne to nie mam wątpliwości co słać a czego nie. Dzięki za odpowiedź.Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Groszek z Lublina Opublikowano 5 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2017 W jaki sposób wprowadzić w systemie informację o członkostwie w PSPD w celu uzyskania zniżki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bergie Opublikowano 5 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2017 W jaki sposób wprowadzić w systemie informację o członkostwie w PSPD w celu uzyskania zniżki?Edytuj informacje o koncie -> Numer legitymacji PSPD (pod adresem, krajem, telefonem, itp.)Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Groszek z Lublina Opublikowano 5 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2017 Zgłoszenie zrobiłem wcześniej. Dopiero później podałem numer legitymacji czy w tym może być problem? Piwo już spakowałem i nie chciałbym robić zgłoszenia ponownie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bergie Opublikowano 5 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2017 Zgłoszenie zrobiłem wcześniej. Dopiero później podałem numer legitymacji czy w tym może być problem? Piwo już spakowałem i nie chciałbym robić zgłoszenia ponownie. Niech tak zostanie a nr legitymacji wyślij mi proszę na maila: kujawskopomorski@pspd.org.pl - i tak będziemy weryfikować po wyciągu bankowym. Dzięki!Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Groszek z Lublina Opublikowano 5 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2017 Super. Dziękuję! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frantisek_sykora Opublikowano 6 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2017 Dnia 25. 9. 2017 o 17:41, telek napisał: Ech Maryh, wyprorokowałeś, jest szansa na Portera Bałtyckiego z dodatkami od utytułowaniego piwowara domowego z Czech! Tak, dwa piwowary domowego z Czech wyslac dwie próbki Portera Bałtyckiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryh Opublikowano 6 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2017 Godzinę temu, frantisek_sykora napisał: Tak, dwa piwowary domowego z Czech wyslac dwie próbki Portera Bałtyckiego Super, życzę wygranej i udanej wycieczki na warzenie do Tlenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się