maro86 Opublikowano 3 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 (edytowane) Witam. W ostatnią niedzielę (30.04) uwarzyłem Saisona w oparciu o recepturę Dori: http://www.wiki.piwo.org/Saison,_Dorota_Chrapek_(dori) Receptura była z drobnymi modyfikacjami - nie użyłem słodu zakwaszającego, użyłem trochę innych chmieli niż w recepturze powyżej, no i glukozy dałem około 280 g. Wyszło ok 22 l i 14,5 Blg. Drożdże MJ 29 French Saison. Burzliwa - cał czas trwa i rurka równomiernia i w miare intensywnie bulka. Ale nie w tym tkwi problem ;-) Dzisiaj ważąc na wadze resztki słodów odkryłem, iż miałem źle ustawiony UNIT na wadze - zamiast kg miałem lb ;-) Innymi słow dałem 0,45 masy tego chmielu co miałem dać... Wtopa wtopą, dla was to może być zabawne, ale ja się zastanawiam jak to skorygować. Myślałem nad zrobieniem herbatki - z 0,5 albo 1 litra wody - i dodatku ekstraktu słodowego oraz cukru w takiej proporcji by Blg było analogiczne jak w moim piwku, i nachmieleniu tego wg takiego samego schematu jak była chmielona reszta piwa, przy uzyciu chmielu który powinien znaleźć się w garze a się nie znalazł. Wiem że w 1 litrze wydajnośc chmielenia będzie niższa niż w 22 litrach brzeczki, jakkolwiek nie mam pomysłu jaki przelicznik zastosować, by nie przeszarżować w żadną stronę. Edytowane 3 Maja 2017 przez maro86 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 3 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 czytałem post ze 3 razy i nadal nie wiem czy chodzi o goryczkę czy aromat, więc pozwól że odpowiem jak uważam: TAK albo NIE w sumie nie wiem... mam nadzieję że pomogłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro86 Opublikowano 3 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 W dużym uproszczeniu o obie rzeczy - wszystkich chmieli dałem o połowę za mało. Zamiast czegoś takiego; 30g Marynki - 65 minut 20g Żateckiego 20 minut 10g Żateckiego 5 minut poszło z grubsza cos mniej więcej w tym stylu : ~15g Marynki - 65 minut ~20g Żateckiego 20 minut ~5g Żateckiego 5 minut Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 3 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 Może daj mu szansę? Dramatu nie będzie z paroma gramami chmielu mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 3 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 [żartMODE on] 100g citry na cichą rozwiązuje wszystkie problemy [żart MODE off] IMO saison nie jest tak bardzo wymagającym jeśli chodzi o goryczkę stylem. Można zostawić jak jest. Jeśli Ci bardzo zależy, to zrób herbatkę, ale nie piernicz się z ekstraktem. Zaparz chmiel w lekko osłodzonej wodzie. Powinno zagrać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 3 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 nie zrozumiałeś - ja może i nawet odważyłem się odtworzyć linkowaną recepturę, ale rozsądny Humulus Erectus (mający wzwód na samą myśl o chmielu XD) nie będzie klikał po kolejnych linkach (być może blog Dori linkuje jeszcze gdzieś głębiej) - opisz swój problem porządnie i czekaj na odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 3 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 Cześć. Nie kombinuj już. Albo kombinuj: Dodaj na cichą Saazu (ze 30-50 g) i będzie okej. IBU nie wzrośnie, ale delikatnie poziom goryczki będzie bardziej odczuwalny i oczywiście aromat chmielu. Rasowy saison nie będzie, ale będzie oryginalny, co nie znaczy, że gorszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro86 Opublikowano 4 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 Na chwilę obecną mam plan zostawić to bez zmian do końca burzliwej, a potem na cichej dochmielić do smaku herbatką z chmielem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 4 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 A może ekstrakt chmielowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 4 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 Nic nie dodawaj, szkoda zachodu. Aromat i smak jaki dają drożdże zabije każdy inny chmielowy aromat/smak. Chmiel w saisonie to bardziej delikatne nuty daje niż pierwszorzędny akcent. Zostaw parę butelek, zrób w przyszłości kolejnego saisona i zobacz czy jest różnica Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EMES Opublikowano 4 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 Ja też już bym się z tym stylem nie bawił. Drożdże swoje zrobią. Goryczki i tak jakoś specjalnie nie zwiększysz. Wysłane z mojego D6633 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się