Bourdell Opublikowano 7 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2017 Jaka jest różnica między nimi w gotowym piwie? Na pewno cenowo płatki wychodzą trochę taniej od słodów kupowanych po 5kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 7 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2017 (edytowane) Płatki nie są słodowane, zatem nie mają enzymów. Musisz zatem dobierać tak zasyp aby miał na tyle siłę diastatyczną, aby rozłożyć skrobię zawartą w płatkach na cukry bardziej proste (przykładowo maltoza). Dodatkowo jak płatki nie są błyskawiczne to powinieneś je kleikować aby enzymy miały swobodny dostęp do skrobi. Inna różnica to smak/aromat - z pszenicy oraz żyta możesz wytwarzać różne słody (chociażby carawheat, czy żytni palony). Edytowane 7 Maja 2017 przez Daniel / Gruby Stefan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakon Opublikowano 7 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2017 A jak wygląda sprawa ze smakiiem i gęstością piwa przy płatkach żytnich? Czy słód wnosi dużo inne smaki od płatków, oraz czy płatki żytnie dadzą tą charakterystyczną kisielowość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bourdell Opublikowano 8 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2017 A jak wygląda sprawa ze smakiiem i gęstością piwa przy płatkach żytnich? Czy słód wnosi dużo inne smaki od płatków, oraz czy płatki żytnie dadzą tą charakterystyczną kisielowość? Właśnie o to mi chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 8 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2017 Nie czuje się pewnie w tej dziedzinie, ale postaram się jak potrafię. Słodowanie to szereg procesów biochemicznych (np: reakcje Maillarda). Zatem smak i aromat słodów będzie inny aniżeli zbóż niesłodowanych. Żyto ma sporo betaglukanów zatem będzie kisiel (co więcej często nasze babcie używały owsa i żyta do produkcji kisielu ). Tutaj można poczytać więcej: http://www.piwo.org/topic/6932-zyto-nieslodowane/ I proszę cytujcie posty, wtedy przychodzą powiadomienia . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 8 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2017 A jak wygląda sprawa ze smakiiem i gęstością piwa przy płatkach żytnich? Czy słód wnosi dużo inne smaki od płatków, oraz czy płatki żytnie dadzą tą charakterystyczną kisielowość? Robiłem piwa o podobnym zasypie używając zarówno słodu żytniego jak i płatków żytnich. Stosując płatki żytnie otrzymuje się również konsystencję kisielu. W kwestiach smakowych to myślę, że zastosowanie słodu żytniego daje bardziej dosadną ziemistość w smaku, charakterystyczną dla żyta. Nie zgodzę się, że płatki są tańsze. 1 kg słodu żytniego Viking to ok. 3,90 zł. 400 g płatków żytnich błyskawicznych w sklepie to koszt ok. 3 zł. Polecam wypróbować na płatkach jak i słodzie poniższa recepturę: http://www.piwo.org/topic/9272-zytnie-ciemne/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 1 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2018 To ja tak z flanki zadam pytanie. Dla słodu żytniego oczywista jest (dla mnie) przerwa betaglukanowa, żeby nie oszaleć przy filtracji. Jutro pierwszy raz zamiast słodu, użyje płatków. Czy ta przerwa też pomoże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 1 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2018 Endo-B-glukanaza powinna być też w słodzie jęczmiennym, przynajmniej tych jasnych jak pilzneński. Więc przerwa powinna zadziałać. Wysłane z mojego SM-T555 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się